fbpx
 
Bodea către Chirica: „Ai distrus Iașul cu rechinii imobiliari”. Cazul Smârdan, dezvăluiri șocante

Bodea către Chirica: „Ai distrus Iașul cu rechinii imobiliari”. Cazul Smârdan, dezvăluiri șocante


Liberalii acuză dur legăturile dintre primarul Mihai Chirica și dezvoltatorii imobiliari din oraș. Deputatul Marius Bodea dă ca exemplu construirea unui bloc fără parcare pe str. Adunați (zona Smârdan, în centrul Iașului), alipirea făcându-se ulterior, locurile de parcare fiind amenajate pe un teren al Consiliului Local. Liderul PNL Iași (organizația municipală) susține că terenul a fost pus la dispoziție de șeful administrației, Mihai Chirica, fără licitație, fără niciun contract de vânzare-cumpărare sau de concesiune. Marius Bodea susține că, „ în epoca Chirica, dacă ești samsar imobiliar, poți lua cu japca un teren din patrimoniul public”.

De asemenea, liberalii ieșeni arată că în Smârdan nivelul dezvoltării imobiliare depășește cu mult capacitatea infrastructurii rutiere și de utilități: „Canalizările nu mai fac față și au loc refulări permanente, presiunea la gaz nu este optimă, instalațiile electrice sunt subdimensionate.

IATĂ INTEGRAL COMUNICATUL SEMNAT DE MARIUS BODEA:

„În plin scandal legat de mafia ce guvernează frăţia PUZ-urilor din Iaşi, în şedinţa de Consiliu Local de miercuri 29.11.2017, primarul Chirica propune consilierilor locali aprobarea, la foc automat, a 31 de PUZ-uri pentru construcţia de blocuri.

Partidul Naţional Liberal susţine dezvoltarea sustenabilă a oraşului şi nu are nimic împotriva dezvoltatorilor imobiliari de bună-credinţă. Partidul Naţional Liberal se opune, însă, dezvoltării haotice a oraşului, a zdrobirii dreptului la viaţă si intimitate a ieşenilor ce locuiesc de-o viaţă în casele lor, a sufocării traficului din oraş, în lipsa unui Plan Urbanistic General actualizat la realităţile economice şi sociale ale anului 2017.

„Observăm o accelerare a aprobarii PUZ-urilor care privesc construcţia de blocuri. Practic, majoritatea care astazi votează pe bandă rulantă PUZ-urile în Consiliul Local (PSD-ALDE-PMP-Postalache) s-a transformat în „albitorul” mişmaşurilor din zona imobiliară apropiată primarului Chirica. Mai mult de jumătate dintre proiectele de hotărâre din fiecare şedinţă de CL reprezintă aprobarea de PUZ-uri. Acest ritm arată, indubitabil, două lucruri: în primul rand că este nevoie urgentă de un nou Plan Urbanistic General şi că primarul Chirica vrea să finalizeze cât mai repede proiectele rechinilor imobiliari care gravitează în jurul Primăriei pentru ca, cel mai probabil în 2018, să propună eroic aprobarea unui nou PUG. Doar că, până atunci, răul se va fi creat într-un mod ireversibil pentru oraş. Actuala politică haotică şi arbitrară din urbanism va avea efecte negative pentru oraş pentru următorii 100 ani”, a spus Marius Bodea, preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Iaşi.

Acesta a dat exemplul zonei Smârdan (perimetrul cu­prins între străzile Profesor Şesan - Smârdan - Barbu Lăutaru - Melo­diei), unde municipalitatea, fără să ţină cont de punctul de vedere al cetăţenilor care locuiesc acolo şi fără să respecte legea, a aprobat şi continuă să aprobe construcţia de blocuri de 8-9 sau chiar 12 etaje într-o zonă care are regim de înălţime pentru case cu etaj şi mansardă.

Blocul de pe str. Adunați (zona Smârdan), cu parcarea amenajată pe un teren al Primăriei

„Pot afirma căîin aceasta zona se manifestă crema abuzurilor urbanistice în Iasi. Fără exagerare, la fiecare colţ de stradă în această zonă a fost săvârşită minim o infracţiune! Infracţiuni ale căror efecte vor afecta ireversibil, din păcate, toată populaţia ce domiciliază în acea zonă. Ce li se întâmplă cetăţenilor din zona Smârdan e strigător la cer. În şedinţa de CL de miercuri urmează să se aprobe construirea, în aceasta zonă, a cinci noi tronsoane de bloc cu 8, 10 şi 11 etaje. În total vor fi construite 351 de apartamente noi. Ulterior, acolo ar urma să se construiască alte opt corpuri cu locuinţe colective, cu un regim de înălţime de până la 12 etaje. Este o încălcare flagrantă a legii. Datorită pânzei freatice foarte aproape de suprafata, nici măcar comuniştii nu au putut construi acolo, zona fiind pretabilă cel mult pentru  locuinţe individuale P +2 nivele. De aceea, până de curând,  în zonă erau construite doar case. Administraţia Chirica însă a aprobat PUZ-uri si a emis autorizaţii de construire pentru adevăraţi mamuţi care acum au făcut ca zona să reprezinte un adevarat pericol public, unde suferă, deopotrivă, si vechii locatari ai zonei, dar si cei care, plătind mulţi bani pe un apartament nou, vor regreta amarnic.  Canalizările nu mai fac faţă si au loc refulări permanente, presiunea gazului nu asigura funcţionarea optimă a centralelor si maşinilor de gătit, aparatele electrocasnice sunt folosite în zonă pe rând, si de multe ori pe timpul nopţii, datorita subdimensionării puterii electrice. Şi, pe deasupra, mai vor să construiască sute de noi apartamente aici. Avem, în centru Iasului, condiţii de Evul Mediu! Asta da un nou început, Domnule Chirica! Mai mult, cei din Primărie nu au ţinut cont de aglomerarea zonei prin crearea unui trafic auto suplimentar uriaş, de faptul că acolo sunt străzi înguste, că nu sunt soluţii propuse pentru parcări, că s-au distrus toate  spaţiile verzi, că se vor umbri casele învecinate, nu s-a ţinut cont de poluarea fonică”, a spus Marius Bodea.

Totodată, deputatul liberal a oferit un exemplu flagrant a încălcării legii penale.

Din răspunsul Primăriei, rezultă că terenul pe care s-a amenajat parcarea încă aparține Consiliului Local, concluzia logică fiind că cedarea s-a făcut fără acte oficiale

„Pe strada Adunaţi, nr. 25, s-a votat un PUZ pentru ridicarea unui imobil D+P+7E, conform autorizaţiei de construcţie nr. 493 din 26.05.2015. Acest PUZ nu a fost respectat, dublându-se în realitate, pur şi simplu, suprafaţa locativă. Totodată, investitorul nu a realizat numărul de locuri de parcare prevăzut în autorizaţia de construcţie şi nu a realizat sistemul de parcare Parklift la subsolul blocului, acestea fiind obligaţii pentru a îndeplini numărul de locuri de parcare impus prin HCL nr. 427 din 2007.  Dar poate cel mai grav, pe strada Moldovei nr. 50-52-54 s-a construit, de catre investitorul privat, beneficiar al graţiilor administraţiei Chirica, o parcare pentru respectivul imobil, pe un teren care  este proprietatea Consiliului Local! Acest lucru s-a făcut fără să existe niciun contract de vânzare-cumpărare, concesiune sau închiriere a acestuia, nicio forma juridica de folosinţă de către privat al acelui teren proprietate publică. Şirul de ilegalităţi, doar în acest caz, a fost acoperit de către cei din Primăria Iaşi. Este un caz elocvent, care arată că legea este suspendată când vine vorba de prietenii primarului Chirica din zona de urbanism. În epoca Chirica, daca esti samsar imobiliar, poti lua cu japca orice teren proprietate publică, adica a ieşenilor, şi să construieşti acolo ceea ce erai obligat sa faci pe terenul tau”, a spus deputatul liberal.

Partidul Naţional Liberal solicită respectuos celor ce astăzi, prin votul ieşenilor, au ajuns în Consiliul Local, să analizeze cu responsabilitate prezenta situaţie creată de haosul urbanistic din oraş şi să înţelegă că în viitorul foarte apropiat, atunci când toate fărădelegile săvârşite în zona de urbanism vor lua calea justiţiei, aceştia au avut cunoştinţă la momentul votului lor de încălcarea grosolană a legii.”


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: