fbpx
 
Nu face nicio Brânză! Con Ted a mai distrus un drum județean la doar 6 luni de la recepție

Nu face nicio Brânză! Con Ted a mai distrus un drum județean la doar 6 luni de la recepție


Con Ted Company continuă să facă dezastru pe drumurile licitate la DADJ. Drumul Judeţean 248D Tomeşti-Holboca are nevoie de reparaţii la mai puţin de şase luni de la recepţionarea lucrărilor. Au apărut tasări, alunecări şi crăpături n Constructorul Con Ted Company: „Reparăm, drumul este în garanţie 3 ani”. În realitate, recepția a fost făcută cu ochii închiși, lucrarea fiind de mântuială.

 

Un drum de numai 2 kilometri, dintre Tomeşti şi Dancu-Holboca, proaspăt asfaltat, va intra din nou în lucrări de reparaţii la mai puţin de jumătate de an după recepţionarea lucrărilor.

Motivul este evident pentru oricine merge pe acolo: au apărut câteva zone de asfalt total distrus, cu tasări şi chiar deplasări ale stratului de uzură. Nici la Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor (DJADP) Iaşi, nici la Consiliul Judeţean (CJ), nici la compania care a asfaltat distrugerea unei lucrări abia terminate, anunţul nu a provocat emoţii. Drumul este în garanţie trei ani după recepţia din noiembrie 2017, deci nu se mai discută nimic despre calitatea lucrării iniţiale.

Este aceeaşi firmă al cărei nume apare într-un dosar DNA legat de CJ Iaşi şi DJADP şi despre care preşedintele Maricel Popa a cerut audit legat de calitatea lucrărilor.

1 milion pentru 2 kilometri

Drumul dintre Tomeşti şi Holboca are fix doi kilometri. Licitaţia pentru mai multe loturi de covoare bituminoase pe drumuri judeţene din Iaşi a avut loc în octombrie anul trecut. Suma totală a fost de peste 7 milioane de lei, iar câştigători au fost Eky Sam Târgu Frumos (zona Miclăuşeni-Deleni), Con Ted Company Iaşi (Tomeşti-Holboca), Danlin XXL Horia – Neamţ (Voineşti-Slobozia) şi Mecon Iaşi (Ciurea-Lunca Cetăţuii). Pentru sectorul de drum adjudecat de Con Ted Company, suma din contract a fost de 1 milion de lei. Lucrările au fost executate urgent şi au fost recepţionate o lună mai târziu, în noiembrie 2017.

 

Drumul din Tomeşti a înghiţit o grămadă de bani şi tot e prost

 

În aprilie este distrus

La doar cinci luni după recepţionarea lucrărilor, au apărut defecţiuni majore în DJ 248D. „Recepţionarea s-a semnat în noiembrie 2017, DJADP ne-a comunicat că drumul este în garanţie. Au apărut câteva defecte care vor fi reparate pe cheltuiala constructorului”, ne-a spus Eliza Chirica, purtătorul de cuvânt al CJ Iaşi, instituţia în subordinea căreia se află DJADP.

Şi proprietarul firmei Con Ted Company, Cornel Brânză, spune că ştie că au apărut gropi, dar că problema nu s-ar datora calităţii asfaltării. „Sunt câteva surpări ale terasamentului acolo. În contract am avut reparaţia drumului, aşa că s-au turnat două straturi de asfalt - de 3 şi de 4 centimetri. Nu am intervenit deloc la fundaţie. Proprietarii curţilor din zonă au înfundat sanţul de scurgere a apei, automat apa s-a dus în fundaţie şi a săpat. Drumul este în garanţie 3 ani, vom repara”, a explicat Brânză.

Acesta mai spune că la recepţionarea lucrărilor i-a avertizat pe cei de la DJADP că traficul greu va creşte şi vor fi probleme.

 

„Beneficiind de ajutorul acordat de suspectul Achiţei Daniel-Ioan, activitatea de deszăpezire a drumurilor judeţene pentru perioada 1 ianuarie – 15 martie 2017 a fost retrasă din sarcina aceleiaşi firme (Con Ted Company n.r.) şi preluată în mare parte de către SC Eky Sam SRL. Prin acest demers a fost creat folos patrimonial necuvenit către SC Eky Sam SRL în valoare de 1.127.563 lei.”

Comunicat DNA din noiembrie 2017, ultima comunicare oficială a stadiului dosarului

 

„A sistat în mod abuziv trei contracte”

În mai 2017, DNA a început cercetările într-un dosar în care erau vizaţi Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi, Daniel Ioan Achiţei, directorul de atunci al DJADP şi Ion Echimov, deţinătorul firmei Eky Sam. Abia în noiembrie anul trecut, procurorii au spus, oficial, de ce-i cercetează pe cei trei.

Totul ar fi pornit de la aceeaşi firmă Con Ted Company şi de la proprietar, Cornel Brânză. Aceasta ar fi fost scoasă, spun procurorii, abuziv din câteva contracte. „În perioada 2016-2017, suspectul Popa Maricel, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, beneficiind de ajutorul suspectului Achiţei Daniel-Ioan, a încălcat prevederile legale privind desfăşurarea activităţilor de investiţii şi reabilitare a infrastructurii  judeţene, în sensul că, direct sau prin intermediar, a sistat în mod abuziv trei contracte care aveau ca obiect întreţinerea drumurilor judeţene”, au scris procurorii în comunicatul din noiembrie.

 

Maricel Popa, alături de Cornel Brânză, căruia îi reproşa calitatea asfaltării drumului Iaşi-Voineşti-Ţibăneşti

 

Popa a cerut audit

Procurorii au susţinut că Maricel Popa a realizat un scandal mediatic pe tema calităţii asfaltării drumului Iaşi-Voineşti-Ţibăneşti (DJ 248A) special pentru a stopa lucrările realizate de Con Ted Company. La vremea aceea, Maricel Popa a fost fotografiat desprinzând cu mâna asfalt de pe stradă. Preşedintele CJ Iaşi a acuzat de mai multe ori calitatea precară a asfaltării realizate de către Con Ted Company pe segmentul de drum menţionat, spunând că nu a fost respectată grosimea stratului de asfalt. În plus, în octombrie 2016 a cerut chiar un audit al CJ legat de calitatea tuturor lucrărilor efectuate de Con Ted Company. Procurorii au mai menţionat documente care vizau alte operaţiuni de întreţinere a drumurilor, pe timp de vară, încheiate cu Con Ted Company, Ted Company şi Enviro, dar şi lucrări de deszăpezire.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: