fbpx
 

Practici mafiote: vecinii care i se opun lui Asimionesei s-au trezit cu ITM, Poliția Locală și IPJ pe cap


Instituțiile statului s-au pus pe capul unui simplu ieșean care se opune blocului din Maiorescu. Familia Mustață, care își renovează casa, s-a trezit cu Poliția și ITM în curte, fiind acuzat că are muncitori „la negru”. Dar zidarii nici nu-l cunoșteau pe proprietar și nu se știe cum au ajuns în curtea omului. Au urmat alte controale de la Poliția Locală și Poliția Județeană. Ce vrea Asimionesei e imposibil: bloc cu 5 nivele pe un teren de 470 mp, înconjurat de case, fără nicio cale de acces. Legalitatea avizului din Comisia de Urbanism este contestată.

 

Familia Asimionesei are un teren pe Titu Maiorescu şi este dispusă să-şi „dinamiteze” vecinii pentru că nu are drum de acces care să-i permită să ridice acolo un bloc. Proiectul a trecut deja de Comisia de Urbanism, deşi pe schiţa pe care a ataşat-o Claudiu Asimionesei la documentaţie drumul de acces de 7 metri este, de fapt, pe proprietatea altcuiva. La instanţe, Asimionesei a pierdut deja definitiv două procese, având pe rol un ultim dosar.

Ghinion: vecin cu bezeiştii

Oamenii din zona Titu Maiorescu, stradă din apropierea Muzeului Universităţii „Al.I. Cuza”, povestesc că inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) au făcut un adevărat spectacol pe proprietatea lui Bogdan Mustaţă, un om de afaceri ieşean.

I-au înconjurat casa de pe Titu Maiorescu cu ajutorul Poliţiei, după care i-au luat oamenii din curte la verificat. Mustaţă are casa în renovare, în curte lucrau oameni de la mai multe firme şi inspectorii de la ITM au descoperit că patru dintre ei nu aveau acte în regulă.

L-au ameninţat pe beneficiar cu amenzi uriaşe – 20.000 de lei pentru fiecare muncitor fără acte, doar că acesta nu ştia cine sunt muncitorii respectivi. Şi, culmea, nici muncitorii nu l-au recunoscut, nu ştiau cine este.

IPJ, scos la intimidare

După acest prim episod, au urmat alte două controale, la sesizarea inspectorilor ITM: de la Poliţia Locală şi de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi. Primul, pentru detalii legate de şantier, cel de-al doilea, pentru că Bogdan Mustaţă ar fi adus modificări unei case aflate pe lista imobilelor de patrimoniu. Nu a fost aplicată nici o sancţiune, pentru că Mustaţă nu făcuse lucrări în afara autorizaţiei, iar foştii proprietari, de la care cumpărase casa, scoseseră imobilul de pe lista celor de patrimoniu, deci erau permise modificări.

Totul are legătură cu faptul că pe un teren lipit de proprietatea lui Bogdan Mustaţă, Claudiu Asmionesei vrea bloc. Cu demisol, parter şi trei etaje. Doar că nu are pe unde ajunge la el.

 

Situaţia din jurul terenului „captiv”: casa Mustaţă (1), teren Beşleagă (2), teren Asimionesei (3), teren Actavis (4), cu săgeată fiind drumul privat de acces din Titu Maiorescu – le aparţine familiilor Negru şi Pătrăşcanu

 

Înconjurat de proprietari

Familia Asimionesei deţine un teren de 470 mp pe Titu Maiorescu nr. 16, în zona unor garaje construite, în trecut, fără autorizaţie. Terenurile pe care au fost ridicate acestea a fost retrocedat foştilor proprietari, astfel că, în prezent, terenul lui Asimionesei este flancat de terenuri deţinute de familiile Negru, Pătrăşcanu, Mustaţă, Beşleagă şi societatea comercială Actavis SRL.

„Culmea este că Primăria i-a dat o mână de ajutor. Într-o zi, au apărut pe garaje anunţuri că sunt ilegale şi că vor fi demolate în 5 zile. Oamenii şi-au strâns lucurile şi au plecat”, povestesc vecinii.

Îi fac drum, dar nu pentru bloc

Conform legislaţiei, pentru a construi bloc acolo (proiectul e deja trecut de Comisia de Urbanism), Asimionesei are nevoie de cale de acces de 7 metri lăţime şi de trotuar de 1 metru. Conform schiţei depuse la dosarul de la Primărie, acestea ar exista.

În realitate, în teren, singurele căi de acces posibile sunt fie pe un teren deţinut de familia Beşleagă – vechiul drum de acces către garaje, fie pe un drum privat deţinut de familiile Negru şi Pătrăşcanu. „Nu există un acord cu familia Beşleagă pentru acces. A încercat cu două ordonanţe preşedenţiale, pentru ambele drumuri de acces, ambele au fost respinse. În cazul terenului deţinut de familia Beşleagă este un proces pe rol, un litigiu cu altcineva care a primit teren acolo, în cazul celorlalte două familii este drum privat de 2,5 metri. Proprietarii au spus că îi dau acces la teren dacă îşi face o casă, nu îi dau acces pentru bloc”, ne-au mai explicat vecinii.

Stradelă inventată în acte

Pe schiţa depusă de Asimionesei la Primărie figurează pe o latură a terenului unde vrea bloc, stradela Titu Maiorescu. Aceasta nu există în nici un alt document, pentru simplul fapt că nu există. Este drumul privat închis cu poartă care duce către proprietăţile deţinute de familiile Negru şi Pătrăşcanu, două case cu care terenul lui Asimionesei se învecinează.

 

Claudiu Asimionesei a răspuns printr-un comunicat la acuzele lui Bodea

 

Nu iese la matematică

Conform schiţei depuse la Primărie, Claudiu Asimionesei cere pentru blocul de pe Titu Maiorescu POT (procent de ocupare a terenului) de 40% şi CUT (Coeficient Utilizare Teren) de 0,96. Traducerea este următoarea: va ocupa 40% din teren cu blocul (188 mp), cu o suprafaţă totală de aproape 470 mp (0,96 CUT). Matematica elementară spune însă altceva: la 188 mp/nivel, la demisol, parter şi trei nivele înseamnă un total de 940 mp (188 x 5 nivele). Adică un CUT de fix 2, interzis în zona Copou.

Recent, deputatul liberal Marius Bodea a avertizat că proiectul de pe Titu Maiorescu este pe cale să intre la vot în Consiliul Local cu complicitatea primarului Mihai Chirica. Acesta ar fi un apropiat al clanului Asimionesei. Bodea a declarat că introducerea proiectului pe ordinea de zi ar fi ilegală tocmai din cauza drumului de acces inexistent. Asimionesei Junior a negat acest lucru, afirmând că are o cale de acces şi că face eforturi să obţină o a doua.


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30