fbpx
 
Toți la mare pe banii statului: cursurile de vară storc bugetele celor mai sărace comune

Toți la mare pe banii statului: cursurile de vară storc bugetele celor mai sărace comune


Angajat în Primăria Vlădeni se duce la Băile Felix să se specializeze, pe o cazare de 6.100 de lei! Unul nu s-ar duce să se perfecționeze la Vaslui, în mijlocul verii, cu 1.000 de lei camera o săptămână. Comuna Ion Neculce, din coasta orașului Târgu Frumos, trimite 9 funcționari la mare, la cursuri de Contabilitate. Vlădeniul dă 30.000 de lei pe cazări la Riviera și Florida, e-adevărat, hoteluri de 3 stele din Mamaia. În Vlădeni, în schimb, te îneci în noroaie și școlile au WC-urile în curte. Firmele care organizează perfecționările fac profituri consistente, sute de mii de euro/an, cu marje de 70% din cifra de afaceri. Nimeni nu explică de ce nu se adună toți funcționarii din județ la Pașcani, în august, că e la o aruncătură de băț și e de patru ori mai ieftin.

 

Aproape un sfert dintre primăriile din județul Iași au optat în această vară să-și trimită angajaţii în vacanţe, în vârf de sezon, plata sejururilor fiind făcută din bugetele locale. „Acoperirea” legală găsită este sub forma unor cursuri de perfecţionare.

În cazul a trei primării din județ, facturile pentru curs și cazare ajung la câteva zeci de mii de lei. În total, pentru peste 50 de cursuri de perfecțioanre, cele 25 de primării din Iași au cheltuit peste 150.000 lei.

Zeci de funcţionari din Vlădeni, Țuțora sau Bârnova au fost sau urmează să plece la munte sau la mare în astfel de condiţii, având deja bugetele aprobate în Consiliile Locale, dar numărul total este mult mai mare.

Vlădeni, în top

Cele mai multe cursuri de perfecționare au fost luate în acest an de Primăria din Vlădeni, de la firmele S.C. Trivento S.R.L și SC Saral Expert Consult SRL. Pentru opt cursuri de perfecționare, pe Litoral sau la Băile Felix, Primăria Vlădeni a cheltuit peste 27.000 lei.

Astfel, pentru un curs de „Contabilitate publică, buget și salarizare în instituțiile publice“ s-a plătit 3.910 lei. Pachetul include, pe lângă curs, și servicii de cazare în perioada 26 iulie-2 august la Hotel Grand Astoria din Mamaia.

Pentru două cursuri de „Management, gestiunea și administrarea patrimoniului public“, Primăria Vlădeni a dat 1.800 lei. De acestea vor beneficia doi angajați, care vor merge, în perioada 15 iulie-22 iulie, la Hotel Riviera din Mamaia, și altul, în perioada 29 iulie-5 august, la Hotel Florida din Mamaia. Pentru cazare s-au mai plătit încă 3.080 lei.

Pentru două cursuri, în august, s-a plătit 2.000 lei plus cazarea, 5.460 lei, la Hotel Opal din Cap Aurora.

Alte două cursuri ținute la Băile Felix, la mijlocul lunii iulie, au fost achiziționate cu 3.000 lei, iar pentru cazarea la Hotel Termal din Băile Felix s-a plătit 6.160 lei.

În plus, Primăria a mai plătit un curs de „Managementul juridic al resurselor umane și securitatea datelor personale“ - 798 lei plus cazarea de aproximativ 3.000 lei.

 

Imagine de la cursurile de perfecționare de la Mamaia

 

Dacă-i ordin, cu plăcere!

Întrebat dacă suma cheltuită pentru aceste cursuri nu este prea mare, primarul din Vlădeni, Cătălin Brânzanu, susține că a fost nevoit să-și trimită angajații la aceste cursuri.

„Nu au mai fost de mulți ani și modificările legislative ne obligă să-i trimitem la perfecționare. E drept că e la mare, dar ei merg la curs, nu în concediu. Merg la un curs de care au nevoie... Cu alte ocazii, s-au făcut cursuri de perfecționare și la Iași. De această dată am mers pe această variantă. N-am hotărât eu singur, s-a decis în urma unor ședințe cu consilierii“, a încercat să explice Cătălin Brânzanu cum a cheltuit aproape 30.000 lei din bugetul primăriei.

Țuțora se împrăștie pe tot Litoralul

Prin intermediul firmelor S.C. Univers Training SRL și S.C. Columna Training & Consulting SRL, Primăria Țuțora a achiziționat patru cursuri de perfecțiomare pentru angajați, pentru care a plătit

Astfel, pentru un curs de „Investiții publice și administrarea patrimoniului“, s-a plătit 823,53 lei cursul și 2.990 lei cazarea la Vox Maris Grand Resort din Costinești în perioada 29 iulie-5 august. Aceeași sumă s-a dat pentru un curs de „Sistemul național de achiziții publice“, tot în aceeași perioadă.

Pentru curs de „Secretariat, arhivare, biblioteconomie și managementul documentelor“ s-a plătit 730 lei cursul și cazarea 2.990 lei cazarea la hotel Olimpic, din Jupiter, în perioada 5-12 august. În aceeași perioadă, la același hotel va sta un alt angajat care va urma un curs de „Taxe și impozite locale și executarea silită a creanțelor bugetare“. Și pentru acest curs primăria a dat 730 lei cursul și cazarea 2.990 lei.

De un curs de „Gestiunea serviciilor publice locale și managementul domeniului public și privat“, la hotel Astoria din Mamaia, în perioada 15-22 iulie, va beneficia un angajat, iar primăria a plătit 2.500 lei cazarea plus 613,45 lei cursul.

Pentru un curs de „Taxe, impozite locale și executarea silită a creanțelor fiscale“, tot la Hotel Astoria, în aceeași perioadă, s-a plătit aceeași sumă.

 

Hotelul Termal de la Băile Felix arată ispititor. Sejurul de 6.000 de lei, plătit din impozitele locuitorilor din Vlădeni

 

„Merg în timpul programului”

Primarul comunei Țuțora, Cristinel Albu, nu crede că suma cheltuită cu aceste cursuri este foarte mare.

„Noi am făcut multe angajări în 2016 și 2017 și trebuie să meargă la cursuri de calificare. Sunt contracte cu firme acreditate, totul este legal. Am plătit sumele solicitate și vor merge angajații care au nevoie într-adevăr de aceste cursuri. Nimeni nu instruiește degeaba. Ei merg în timpul programului să se instruiască“, zice primarul.

Cristinel Albu recunoaște că la cursuri se merge cu familia: „Într-adevăr hotelurile sunt la mare, iar locurile sunt în cameră dublă, dar noi am achiziționat curs și cazare pentru o singură persoană. Fiecare merge cu cine vrea, dacă își plătește. Atâta timp cât face cursul și primește atestatul e treaba lui ce face în timpul liber. Nu văd nimic ilegal. Nici măcar imoral nu este!“

Bârnova cheltuie 20.000 de lei

Campioană la cursuri achiziționate pentru angajați anul trecut, Primăria Bârnova rămâne în top și anul acesta, toate cursurile fiind cumpărate, la fel ca în 2017, de la S.C. Lectoform Consulting S.R.L..

Pentru implementarea legislației în stare civilă, executare silită, managementul în administrație sau tehnici de comunicare, Primăria Bârnova a cheltuit aproape 20.000 lei, un curs costând 950 lei. Pentru cazare, s-a ales tot hoteluri de pe Litoral, în perioada iulie-august, iar prețurile au variat între 2.700 și 3.200 lei pentru șapte nopți de cazare în cameră dublă, cu demipensiune.

Primarul Mihai Bălan, din Bârnova, nu a putut fi contactat pentru a explcia de ce al doilea an consecutiv angajații săi merg în număr mare la cursuri de perfecționare pe Litoral.

 

Columna, una dintre firmele de mare succes în organizarea cursurilor de vară, prezintă imagini promoționale în care se studiază intens

 

25 de comune, aliniate în Trenul Vacanței

Pe lângă cele trei comune amintite, alte 22 de primării au cumpărat pachete de cursuri plus cazare pentru angajați pe Litoral, în special, sau la Băile Felix, în vârf de sezon, de la jumătatea lui iulie până la finele lunii august.

Marea majoritate a acestor primării au achiziționat între unul și trei cursuri, sumele variind între 800 și 1.000 lei, în timp ce pentru cazarea într-o cameră dublă la un hotel de trei stele, de pe Litoral, cu demipensiune sau pensiune completă, a costat între 2.500 și 3.400 lei.

Perfecționare în managementul stresului

Tematica acestor cursuri a fost una extrem de variată, de la achiziții publice sau colectarea creanțelor până la managementul stresului.

La Movileni, spre exemplu, Primăria a trimis un angajat la un curs de „Managementul priorităților, timpului și stresului“, pentru care a plătit 823 lei, în timp ce cazarea la un hotel de trei stele de pe Litoral a costat  2.376 lei. Pe lângă acest curs, Primăria a mai cheltuit aproape 5.000 lei pentru două cursuri de contabilitate.

„Sincer, eu nu sunt de acord cu aceste cursuri, dar dacă trebuie făcute... Angajații mei care au primit aceste cursuri au renunțat la tichetele de vacanță. Stres există, pentru că lucrezi cu oamenii...“, zice Mihai Plumbu, primarul din Movileni, care recunoaște că aceste cursuri pot fi asimilate unor concedii: „Cam par a fi concedii, dar dacă se fac pe Litoral, noi ce putem face?! Din doi în doi ani trebuie să trimitem angajații la perfecționare.“

9 angajați trimiși la mare

La Popricani, doi angajați vor fi trimiși la un curs, la mare, bineînțeles, în luna august, la un hotel de trei stele, pentru „Protecția drepturilor copilului și al familiei“. Pentru aceste două cursuri, primăria a plătit 1.697,50 lei plus 5.600 lei cazarea.

În comuna Ion Neculce, primarul a fost extrem de darnic cu angajții săi, nu mai puțin de nouă prinzând cursuri de perfecționare. Pentru aceste cursuri, primăria a plătit peste 8.200 lei plus aproape 20.000 lei pentru cazare la hoteluri de pe Litoral, în perioada iulie-august. Cursurile sunt de „Contabilitate publică, buget și salarizare în instituțiile publice“.

 

Primarul din Vlădeni, Cătălin Brânzanu, dă vina pe consilierii locali pentru alocarea a 30.000 de lei pentru vacanțele la mare

 

Firmă cu profit de 200.000 de euro la 320.000 de euro cifră de afaceri

Pentru aceste cursuri de perfecţionare, primăriile din judeţul Iaşi dar şi instituţiile publice colaborează, în general, cam cu aceleaşi firme. Acestea furnizează şi serviciile de cazare, pentru ca pachetul să fie complet.

Dacă anul trecut primăriile ieșene au lucrat cu Epiform AKT SRL, Expertim AKT 2014 SRL, ambele din comuna timişoreană Criciova, Faxmedia Consulting SRL din Ploieşti şi Lectoform Consulting SRL din Bacău, anul acesta edilii au optat pentru alte firme.

Câteva comune au achiziționat în continuare pachete curs-cazare de la Lectoform Consulting SRL, firmă deţinută de Mădălina Diaconu, Mihaela Cozma şi Andreea Miron Tănase. Firma băcăuană a avut anul trecut o cifră de afaceri de 1,48 milioane lei şi un profit de 857.768  lei.

În schimb, multe comune au optat pentru firma bucureșteană S.C. Columna Training&Consulting SRL, care a avut anul trecut o cifră de afaceri de doar 182.231 lei şi un profit de 59.158 lei.

Alții au optat pentru SC Saral Expert Consult SRL Târgu Mureș, firmă ce a a avut anul trecut o cifră de afaceri de 2,175 milioane lei şi un profit de 147.053 lei.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: