fbpx
 
Febra imobiliară dă în tuse convulsivă: prețurile au scăzut  până la 650 euro/mp

Febra imobiliară dă în tuse convulsivă: prețurile au scăzut până la 650 euro/mp


Prețurile au scăzut, totul se negociază la fața locului, marii dezvoltatori se dau peste cap să scape de proiectele deja edificate la extremitățile orașului. Ultimul refugiu: zona centrală. Prețurile au înregistrat o scădere față de acum un an. Surse din piață spun că s-a construit prea mult și numărul cumpărătorilor este tot mai mic. În plus, creșterea ratelor din ultima vreme i-a lovit în plin pe imobiliari. Mulți dintre tinerii cu precontract nu se mai încadrează în condițiile băncilor. În prezent, la plata cash, prețurile afișate pe site la vânzare sunt negociabile. Toți vor să construiască în Centru, până nu se termină de tot febra imobiliară.

 

Se știa o regulă: metrul pătrat într-un apartament, fie el și de la marginea orașului, se apropia sau trecea de 1.000 de euro. În ultimele luni, însă, prețurile au început să scadă, pe măsură ce tot mai mulți investitori au început să rămână cu apartamentele pe care le pregătiseră pentru vânzare. Este cazul, în special, al blocurilor de la marginea orașului – Miroslava, Valea Lupului, Bucium, Ciurea.

Discount rapid, prin telefon

Anunțurile apărute în ultimele săptămâni pentru vânzarea apartamentelor arată cu acuratețe scăderea de preț. Există apartamente de 52 mp, în blocuri făcute în acest an, în Valea Adâncă, ce se vând cu 35.000 de euro, adică 673 euro/mp.

În cartierul Vișoianu, apartamentele ce sunt încă disponibile într-un al doilea bloc turn se negociază, la plata cash. De la 751 euro/mp, printr-o simplă discuție telefonică, nu într-o întâlnire față în față, care ar fi contat mai mult, s-a ajuns la 719 de euro cu TVA. În toate zonele orașului sau spre margine există blocuri noi aproape goale și tot mai multe anunțuri care încep cu „urgent”.

 

Dezvoltatorul „Tolea” planifica 8 turnuri imense la Ciurea. Acum se chinuie să termine al doilea bloc, a scăzut prețurile până la marje de profit minuscule numai să scape și să fugă cu alte proiecte spre zone mai centrale ale orașului

 

Negociere la Vișoianu

Cartierul de turnuri al omului de afaceri Cătălin Tudose este una dintre cele mai importante investiții imobiliare de lângă Iași. Cu un total planificat de 8 blocuri de 12 etaje, acolo ar urma să fie tranzacționate aproximativ 1.600 de apartamente. Un bloc a fost aproape finalizat – cu termen în septembrie, dar aproape imposibil de respectat judecând după stadiul actual. Un al doilea bloc va trece către stadiul de finisaje, dar termenul inițial de finalizare, care era luna decembrie, a fost deja îndepărtat. „Probabil va fi gata în februarie, astea sunt estimările”, ne-au explicat reprezentanții de vânzări ai Cartierului Vișoianu.

Este și o zonă reprezentativă pentru piața imobiliară din Iași, mai ales că multe dintre apartamente sunt văzute ca investiție. „În special apartamentele de două camere cu 38 mp s-au dat bine, pe acestea nu le avem disponibile decât la plata cash, iar prețul lor nu este negociabil”, ne-au spus reprezentanții cartierului.

Care negociază fără probleme prețul afișat pe site la alte tipuri de apartamente. La cel de două camere cu 62,55 mp, au scăzut, într-o simplă discuție telefonică, de la 47.000 de euro cu TVA, cât este afișat, la 45.000 de euro cu TVA. În preț pe metrul pătrat, este o scădere de la 751 la 719 euro.

 

Apartamente la Bucium, zona Trei Fântâni, încă se vând la 1.100 euro/mp, dar sunt pe marginea cercului în care teoretic nu ieși din oraș

 

Record la 52 mp în Valea Adâncă

Un preț extrem de scăzut îl are un apartament dintr-un bloc din Valea Adâncă, situat lângă un magazin de mobilă. Prețul pentru 52 mp, la două camere, este de 35.000 de euro cu TVA, la negociere cu plata cash – 673 de euro/mp.

„Nu este inclus în preț locul de parcare. Mai există și alte tipuri de apartamente în același bloc. Diferența de preț de la plata cash și un eventual contract prin prima casă este de aproximativ 3.000 de euro în cazul acestui apartament, deci prețul este valabil la plata cash, care elimină timpul de așteptare pentru credit”, ne-a spus reprezentantul de vânzări.

Și proiecte apropiate de centru au ajuns la sub 1.000 de euro/mp. Concept Nicolina – 43.700 de euro un apartament de două camere, cu 46 mp, după ce a fost la prețul de 46.000 de euro, conform primelor anunțuri publicate.

La Smart Apartments din Nicolina, prețul, la o cameră, cu 38 mp, fusese inițial de 37.450 de euro. Acum prețul oficial de vânzare, fără alte negocieri, a ajuns la nivelul de 29.960 de euro – de la 985 euro/mp la 788 euro/mp.

În cazul unui alt bloc din zona Valea Adâncă, prețul inițial la apartamentul de două camere afișat de primele anunțuri era de 45.000 de euro pentru un apartrament de 50 mp, cu două camere. Anunțurile actuale indică, pentru aceeași proprietate, 41.000 de euro cu TVA.

 

Apartamente în Nicolina vândute în acest moment la 780-800 euro/mp. Preț afișat, dar negociați la sânge și veți primi o ofertă finală și mai ieftină

 

Explicația: s-au scumpit creditele

Reprezentanții unui proiect în construcție din zona Bucium ne-au explicat ce s-a întâmplat în ultima vreme. „Tinerii mergeau la bancă, luau credit garantat prin Prima Casă, cumpărau apartamentul și plăteau rate pentru 30 de ani. Este cazul fiului meu, care urmează să se căsătorească și a început să-și caute apartament. Dar creșterea ratelor bancare din ultima perioadă a făcut ca băncile să modifice condițiile de creditare. În multe cazuri, tinerii care cereau credite nu s-au mai încadrat la venituri cu rate mai mari, astfel că nu și-au mai permis apartamentele. Investitorii imobiliari au calculat toate investițiile actuale acum doi-trei ani, când condițiile erau altele”, ne-a spus unul dintre angajați, insistând să nu-i fie făcut public numele sau cartierul pentru care lucrează.

Este motivul pentru care mulți investitori, inclusiv cel care construiește Cartierul Vișoianu, precizează prin reprezentanți că nu se mai vând apartamente prin Prima Casă. Surse din piață ne-au informat că, la Vișoianu, în jur de 50 de clienți care depuseseră un avans de 1.000 de euro pentru rezervare prin Prima Casă au venit și au cerut banii înapoi pentru că băncile nu le-au aprobat creditele.

 

La River Towers, în Metalurgie, se cere în continuare 1.200 euro/mp, pentru cel de-al treilea turn, dar finalizarea este programată abia peste doi ani. Practic, se construiește cu banii clienților, din avansuri

 

1.500 lei/lună, valoarea actuală a ratei lunare la același apartament, diferența fiind dată de creșterea ROBOR și devalorizarea leului

 

Trei zone cu peste 1.000 de euro

Doar patru zone din oraș au rămas la prețul de peste 1.000 de euro/mp de apartament. Este vorba despre imobile în construcție sau ridicate deja la Bucium, Palas, Copou și Tudor Vladimirescu. Pe Copou, prețul este de aproximativ 1.100 de euro, la Palas ajunge la 1.500 de euro, în Bucium, este de 1.100 iar în Tudor Vladimirescu de 1.250 de euro.

Dacă slovacii construiesc complexul de 4.000 de apartamente pe terenul fostei fabrici Nicolina, se îndestulează toată piața imobiliară pe trei ani, ceea ce va duce la pierderi uriașe pentru ceilalți dezvoltatori

 

Proiectul Sticknet îi îngroapă

O firmă administrată de oameni de afaceri slovaci, Sticknet Investment, are un proiect imens, cu 42 de blocuri cu aproximativ 4.000 de apartamente și centru comercial, pe terenul de la fosta Nicolina.
Proiectul firmei Sticknet poate da lovitura de grație investitorilor imobiliari ieșeni, în condițiile în care piața este deja în declin. Intrarea celor 4.000 de apartamente în circuitul imobiliar ieșean, într-o zonă semi-centrală, poate scădea și mai mult prețurile apartamentelor de la periferie.
Firma administrrată de un offshore din Cipru, Sticknet Development, are 25 de hectare de teren pe care le-a cumpărat, în 2009 și 2011, cu 32,7 milioane de euro. În proiect figurează 3 blocuri cu 20 de etaje, 9 blocuri cu 11 etaje pe latura dinspre Kaufland, respectiv 30 de blocuri cu 6-11 etaje pe latura dinspre Poitiers.

800-1.110 lei/lună, valoarea ratei lunare la un apartament cu 2-3 camere în urmă cu 3-4 ani

Marea criză din 2009

Românii par a fi uitat cum, în 2008, metrul pătrat construit ajunsese la valori imense și cum, în câteva luni, mulți investitori au fost ruinați, după ce prețurile au scăzut dramatic. Un impact major asupra scoaterii din criză a pieţei imobiliare l-a avut introducerea programului Prima Casă în iunie 2009. Numărul de tranzacţii a crescut imediat, ceea ce a frânat ritmul de scădere a preţurilor.
Potrivit Imobiliare.ro, suma medie solicitată pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel naţional a scăzut cu 41% în primul an de recesiune, de la 2.058 de euro/mp util în momentul de vârf al pieţei - martie 2008, până la 1.211 euro/mp înainte de intrarea în vigoare a iniţiativei guvernamentale. Ulterior, în perioada 2009-2014, prețurile au mai coborât ușor, ajungând la o medie națională de 900 euro/mp, unde s-au stabilizat. În prezent, în Iași, unul dintre cele mai importante orașe ale țării, cu o piață imobiliară dinamică, prețurile au coborât sub această medie.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: