fbpx
 
Profa care o face grasă pe elevă, amendată cu 2.000 de lei. Fata: „Am luat 20 de pastile"

Profa care o face grasă pe elevă, amendată cu 2.000 de lei. Fata: „Am luat 20 de pastile"


O profesoară de la Colegiul „Emil Racoviță”, care s-a simţit ofensată din cauza unui postări pe Facebook a unei eleve a obţinut de la aceasta daune morale de 200 de lei. Culmea: în timpul procesului, și eleva a cerut daune de la profesoară, iar judecătorul i-a dat de zece ori mai multă dreptate, urmând să primească 2.000 de lei!

Ofensată de un mesaj pe Facebook

În urmă cu peste doi ani, o elevă de clasa a VIII-a s-a trezit cu un proces pe cap, deschis tocmai de fosta dirigintă. Liliana Bălan, profesoară de română la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, a decis să apeleze la instanţă după ce a susținut că eleva Teodora B. i-ar fi adus prejudicii morale.

Totul a pornit în vara lui 2016, atunci când profesoara Bălan le-a cerut elevilor să realizeze un eseu în care să împărtăşească impresiile acumulate în cei patru ani din perioada gimnazială. Teodora a compus un eseu original în care a explicat că-şi respectă diriginta, dar şi-a manifestat o nemulţumire. „O profesoară nu trebuie să fie nutriţionist şi mamă şi poliţist. Eu nu sunt ca alţii să vă pup în c..r”, a scris eleva în eseu.

„A folosit un limbaj trivial”

Ulterior, eleva a postat pe Facebook un mesaj denigrator la adresa profesoarei, în care ar fi fost puse la îndoială calităţile sale umane şi cele de dascăl. Una dintre acuzațiile care i s-ar fi adus în cuprinsul acelui mesaj vizează un presupus subiectivism în evaluarea cunoștințelor elevilor, tinzând să-i favorizeze pe cei pe care îi medita. „Impactul emoțional a fost mult mai puternic când am constatat că acest articol a fost citit de un număr mare de persoane, fiind postat pe un cont de grup al clasei de elevi. Mai mult decât atât, ea mi-a transmis şi un mesaj privat, în cuprinsul căruia a folosit un limbaj trivial, absolut inadmisibil în raportul dintre elev si profesor. Prin aceste insulte şi calomnii expuse în mediul virtual, mi-a fost încălcat dreptul la onoare, reputaţie şi dreptul la imagine“, a precizat profesoara în instanţă.

Profesoara a solicitat obligarea pârâtei la ștergerea de pe contul ei de Facebook a articolului denigrator postat cu privire la reclamantă pe data de 10 august 2016 și  plata de către aceasta de daune morale în cuantum de 10.000 de lei.

A făcut-o „grasă și nesimțită“

La rândul ei, eleva a povestit că profesoara ar fi avut un comportament negativ faţă de ea. „A început de la împărțirea copiilor din clasă în mai multe categorii, în funcţie de cât de apropiați sau nu îi erau, eu fiind încadrată în grupa elevilor persecutați, pe criteriul «gura mare», fiind așezați în ultima bancă elevii persecutaţi, printre care făceam parte şi eu. Doamna făcea glume pe seama greutăţii mele, atrăgându-mi atenţia de mai multe ori că îmi atârnau şuncile pe mine şi că nu am grijă de mine, poreclindu-mă şi «capră», situaţie ce a dus la împrejurarea ca şi colegii să facă glume faţă de mine. În plus, mi-a spus că sunt exact ce merită părinţii mei, numindu-mă şi «nesimţită», astfel încât am luat 20 de pastile de Piafen, făcându-mi-se rău. Am fost supusă, timp de patru ani, unui abuz emoţional”, a menţionat eleva.

Ea a cerut daune de 50.000 de lei.

„Atitudinea reclamantei ar fi trebuit să fie una de protejare”

Judecătorii ieşeni au precizat că libertatea de exprimare este inviolabilă, dar că, potrivit legii, aceasta nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine.

Aceştia au audiat şi martori şi au ajuns la concluzia că postarea elevei de pe pagina de Facebook a fost făcută la aproximativ două luni după ce copiii au terminat clasa a opta, putând fi văzută doar de către membrii grupului respectiv, postare care, de altfel, a și fost ştearsă ulterior. „Criticile aduse de către pârâtă s-au referit la calitatea de om a reclamantei, nu la calitatea acesteia de pedagog. (...) Toate problemele familiale şi emoţionale ale pârâtei (părinții ei au divorțat n.r.) s-au accentuat pe fondul conflictelor sale cu reclamanta. Pârâta ar fi început să ia în greutate la începutul lunii ianuarie 2015, aspect care i-a creat minorei un complex de inferioritate. Or, având în vedere că reclamanta fusese informată de părinţii minorei că aceasta trece printr-o perioadă grea din punct de vedere emoţional şi familial, cu atât mai mult atitudinea reclamantei ar fi trebuit să fie una de protejare a pârâtei“, au menționat judecătorii ieşeni.

Pată pe imaginea Colegiului „Racoviță”

Există cale de atac

Decizia judecătorilor a venit recent: „Instanţa admite în parte acţiunea formulată de reclamanta-pârâta Liliana Bălan în contradictoriu cu pârâta-reclamanta Teodora B. Obligă pârâta-reclamantă la plata sumei de 200 de lei, cu titlu de daune morale către reclamanta-pârâtă. Admite în parte cererea reconvenţională formulata de pârâta-reclamantă Teodora B. în contradictoriu cu reclamanta-pârâtă. Obligă reclamanta-pârâtă la plata sumei de 2.000 de lei cu titlu de daune morale către pârâta-reclamantă. Respinge capătul de cerere având ca obiect obligarea reclamantei-pârâte la publicarea hotărârii de admitere a cererii reconvenîionale pe cheltuiala sa într-un ziar de largă răspândire”, au precizat magistraţii din cadrul Judecătoriei Iaşi.

Motivația deciziei a fost trimisă zilele trecute părților. Acestea au drept de apel 30 de zile de la comunicare.

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: