fbpx
 
Sindromul „italiencelor”: copil crescut prin telefon, tâlhar în serie la 16 ani. „Pe mama am văzut-o o dată”

Sindromul „italiencelor”: copil crescut prin telefon, tâlhar în serie la 16 ani. „Pe mama am văzut-o o dată”


Gabriel Rezza Lipșa s-a năcut în Italia, dar a fost crescut de bunică la Iași. Mama îi trimitea haine, bani și alimente din Padova, vorbeau la telefon, dar nu venea să-l vadă. Copilul s-a înhăitat cu alții, la 12 ani fura înghețată, iar la 13 ani băutură. Total nesupravegheat, la 15 a ajuns în detenție. Mama plânge acum că nu știa că băiatul i-a ajuns în pușcărie.

În mai va împlini 17 ani și are deja mai multe furturi și tâlhării la activ. Ultima, comisă anul trecut, i-a adus o condamnare la un an și două luni și în prezent execută măsura privativă de libertate la Centrul EducativTârgu Ocna, destinat recuperării psihosociale a minorilor infractori. Îl cheamă Gabriel Rezza Lipșa și s-a născut în Italia, dar a fost crescut de bunică. Mai întâi la Mogoșești și pe urmă la Iași. Fără sprijinul unor părinți, Gabriel a intrat într-un anturaj care l-au transformat într-un infractor. Mama băiatului, care a fost decăzută din drepturile părintești în 2015, se plânge că nu a știut nimic despre situația fiului ei.

Născut în Italia, crescut la Iași

Gabriel Rezza Pleșca s-a născut în Italia, la Padova, în 2002, după cum spune mama băiatului.

Fiind într-o relație de concubinaj cu tatăl lui Gabriel, Oana Maria Panait, fostă Pleșca, susține că nu l-a putut trece pe acesta pe certificatul de naștere al băiatului, fiind plecat la muncă. Ulterior, pentru a fi trecut și numele tatălui era necesară o acțiune în instanță și femeia a renunțat.

„După ce am născut, am venit în România să-l vadă familia pe Gabriel. Am fost la ambasadă, la Bologna, cu acordul soțului (n.r. – concubinului) meu pentru ca familia mea să-l vadă. La Iași, am fost la pașapoarte să-l treacă pe Gabri pe pașaportul meu, dar mi-au spus că nu se poate fără apostila din comuna din Padova, unde locuiam. În aceste condiții, l-am lăsat la mama mea“, ne povestește Oana.

Rămas la bunică, Gabriel a fost crescut de aceasta. La școală, în Mogoșești, a avut rezultate bune și nimic nu anunța viitorul de infractor al lui Gabriel. Aproape în fiecare vară era dus de bunică și de mătușă, verișoara Oanei Maria la mare și la munte, după cum zice femeia.

Mama băiatului susține că, neavând acte, Gabriel nu a primit alocație și că a plătit totul pentru întreținerea fiului ei.

Condamnată pentru furt și trecere frauduloasăa frontierei

Potrivit Curții de Apel din Bologna, Oana Maria Panait a fost condamnată în România, în 2001, pentru furt calificat.

Ulterior, femeia a plecat la muncă în Italia. Pentru trecerea frauduloasă a frontierei și fals privind identitatea, în 2004, Oana Maria Panait a fost condamnată în 2008. Conform mandatului european, ieșeanca a fost condamnată la patru ani de închisoare pentru trecerea frauduloasă a frontierelor României, Serbiei, Muntenegru, Croației și Sloveniei.

Statul italian nu a pus în aplicare mandatul internațional și i-a permis să execute pedeapsa în Italia.

„Am ales să fac cei patru ani de arest la domiciliu în Italia. Dacă aș fi venit în țară aș fi fost trimisă în închisoare în România. De aceea nici nu am mai putut să vin în țară să-l iau pe Gabri. Dar am continuat să trimit bani pentru ca lui să nu-i lipsească nimic“, rememorează femeia.

Anturajul i-a adus numai necazuri

În 2013, cu banii trimiși de Oana Maria din Italia, bunica lui Gabriel a cumpărat o garsonieră în Nicolina și s-au mutat în Iași.

„Am aflat că a început să umble cu niște țigani și pe urmă a fugit de-acasă. Mama (n.r. – bunica lui Gabriel) a sunat la poliție și l-au găsit după trei săptămâni. L-au dus la Centrul de primiri Minori din Tătărași. Gabri nu a vrut să stea acolo și a fost luat de bunică acasă“, spune mama băiatului.

Mutarea în Iași a însemnat pentru Gabriel intrarea în contact cu alți tineri care i-au promis că îl învață niște metode ușoare de a face bani.

Prima infracţiune comisă a fost furtul de îngheţată.

„Pe urmă am început să furăm băutură. De pe la 12 ani am început să spargem boxele de la subsolurile blocurilor. De la 13 ani, am început să comit tâlhării. Cred că am vreo patru-cinci tâlhării făcute“, a povestit, pentru REPORTER DE IAȘI, Gabriel, în 2016.

Fiind minor, Gabriel nu a răspuns din punct de vedere penal și a ajuns în 2016 la Complexul de Servicii Sociale (CSS) Târgu Frumos.

 

Nu am știut că a comis aceste fapte“

Neputând să vină în țară din cauza problemelor penale pe care le avea, Oana Maria suna periodic în țară să vadă ce face fiul ei.

„După ce a ajuns la Centrul din Târgu Frumos, vorbeam aproape săptămânal cu Gabri, iar bunica lui mergea periodic să-i ducă haine, mâncare și bani. Niciodată nu mi-a spus că ar avea probleme. Nici cei de la Centru nu mi-au spus că fiul meu ar fi comis fapte penale. Doamna Gabriela (n.r. – Gabriela Baltag, șefa Centrului) a luat certificatul de naștere al băiatului și pe urmă mi-a spus că până nu împlinește 18 ani nu poate veni în Italia. Mi-au spus că a ajuns la Socola, pentru că ar fi avut o cădere nervoasă, dar copilul mi-a spus că acolo a fost bătut. Și eu nu am putut face nimic“, se plânge femeia.

Tâlhărie comisă în 2018

În vara anului trecut, Gabriel a fugit din Centrul de la Târgu Frumos și a comis o tâlhărie. A fost reținut și condamnat în luna decembrie la un an și două luni. Fiind minor, Gabriel a ajuns să-și ispășească pedeapsa în Centrul Educativ Târgu Ocna.

Mama băiatului susține că nimeni de la Centru nu a înștiințat-o că fiul ei a comis fapte penale.

„Băiatul a mers în instanță împreună cu un asistent social, iar bunica băiatului a fost mereu informată în legătură cu situația acestuia“, zice Tiberiu Bantaș, purtătorul de cuvânt al Direcției pentru Protecția Copilului Iași.

O explicație pentru neanunțarea femeii este că aceasta a fost decăzută din drepturile părintești în 2015 și, din punct de vedere legal, nu mai are nicio legătură cu Gabriel.

„Nemaifiind reprezentantul legal al băiatului, cei de la Protecția Copilului nu aveau obligația să o înștiințeze. Eu i-am explicat asta și i-am spus că dacă fiul ei va comite o nouă faptă, inclusiv fuga din acel Centru, va ajunge într-un penitenciar“, precizează avocatul Georgiana Huțanu, care a fost contactată de Oana Maria Panait.

A aflat de-abia anul acesta

Deși bunica băiatului a fost la Gabriel în luna august a anului trecut, iar femeia a vorbit cu el la telefon la finele anului trecut, Oana Maria a aflat de-abia în urmă cu două săptămâni că fiul ei a ajuns la Târgu Ocna pe 7 ianuarie, anul acesta.

„Când am sunat la Centrul din Târgu Frumos, mi-au spus că Gabri a ajuns la pușcărie, la Târgu Ocna, dar nu mi-au spus de ce. Am dat mai multe telefoane și am reușit să aflu de la Poliția Târgu Frumos ce s-a întâmplat. Am vorbit și cu doi avocați, însă acum este tardiv. Dacă aș fi știut că fiul meu a făcut acea tâlhărie i-aș fi plătit avocați“, menționează Oana Maria Panait.

L-am văzut o singură dată!“

De când l-a lăsat în România, Oana Maria susține că și-a văzut fiul o singură dată, în 2007, când a venit în țară.

În schimb, Gabriel spunea în 2016, pentru REPORTER DE IAȘI, că nu și-a întâlnit niciodată mama și nu știe cine este tatăl lui.

„Pe tata nu l-am cunoscut niciodată. Nu ştiu cine este. Pe mama nu am văzut-o până acum decât în poze și am vorbit la teelfon. Pe mine m-a crescut bunica“, zicea atunci tânărul.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: