fbpx
 
Afacerea „Cicoarei”, lovitură de teatru: adevăratul beneficiar este fiul primarului Niță. PNL-Alexe dansează în familie

Afacerea „Cicoarei”, lovitură de teatru: adevăratul beneficiar este fiul primarului Niță. PNL-Alexe dansează în familie


Imediat după aprobarea schimbului de terenuri în Consiliul Local, firma beneficiară și-a schimbat acționariatul. Bogdan Niță a intrat în firmă cu 50%, ceilalți doi asociați cedând o parte din acțiunile lor. Dochițanu și Melinte nu au experiențe imobiliare la nivel mare și n-aveau banii care să susțină un asemenea proiect. Patru consilieri liberali au spart blocada impusă de Marius Bodea la votarea proiectelor imobiliare, ajutând la realizarea afacerii. Primarul din Miroslava e secretar general al PNL Iași.

Afacerea „Cicoarei”, schimbul de terenuri forțat de cuplul Chirica-Harabagiu și de consilierii fideli lui Costel Alexe, seamănă cu o farsă cu final neașteptat. După aprobarea Consiliului Local, un tun de câteva milioane de euro, a ieșit la iveală un beneficiar supriză: fiul primarului PNL din Miroslava, Bogdan Niță, jucător imobiliar cu experiență.
Niță a devenit, brusc, la sfârșitul lunii noiembrie, posesorul a 50% din acțiunile firmei care a obținut schimbul de terenuri în Consiliul Local. Toată implicarea liberalilor în reușita tunului imobiliar capătă alt sens.

„Așa știu că îmi iau banii”

Firma G&R Imobiliar Grup era deținută în părți egale de Gheorghe Dochițanu și Robert Melinte. Ambii au cedat câte 25% din firmă lui Bogdan Niță, acesta devenind acum acționar majoritar, cu 50%, ceilalți doi rămânând cu câte 25% din acțiuni.
Întrebat de REPORTER, fiul primarului spune că le-a împrumutat bani celor doi pentru a face achiziția terenului inițial, ce a făcut obiectul schimbului, și că a cerut ca garanție jumătate din acțiunile firmei: „E asigurarea mea că îmi recuperez banii”.

Terenul marcat este cel care a fost cedat de Primărie. Nu este în câmp, ci într-o zonă foarte populată, la 200 m de blocurile din Galata și de cartierul de case de la poalele dealului

Un teren fără nicio valoare la Ciric

Deși inițial se strecurase neobservat în Consiliul Local, proiectul schimbului de terenuri propus de G&R Imobiliar Grup a fost epopeea toamnei în politica ieșeană. Schimbul a fost aprobat după trei respingeri consecutive în Consiliul Local.
Dochițanu și Melinte cumpăraseră, în 2018, un teren de 1.281 mp lipit de Cimitirul Eternitatea. Oficial, contractul de vânzare-cumpărare arată că au plătit 100.000 de euro pe acest teren. O parte din bani au provenit de la Bogdan Niță, conform declarației acestuia. Problema este că în coasta mormintelor cu cruci nu se puteau construi blocuri.
Dar problema care anula practic valoarea imobiliară a acestui teren era lipsa accesului auto. Aleea către str. Ciric nr. 5 este un gang pietonal în care încap doi oameni umăr la umăr. Este practic o enclavă pe care niciun investitor serios nu l-ar fi cumpărat.

Liderul PNL Iași, Costel Alexe, n-a răspuns apelurilor REPORTER DE IAȘI, fiind ocupat

Alt potențial în str. Cicoarei

Primăria le-a sărit în ajutor, acceptând schimbul cerut, un teren de 3.000 mp, pe str. Cicoarei, în cartierul Galata, la 400 m de podețul care traversează pârâul Nicolina. Amplasamentul are deschidere la strada proaspăt asfaltată pe toată lungimea sau, peste pârâu, în linie dreaptă, sunt 150 m până la blocurile din Galata, iar 400 m mai încolo se află Spitalul Arcadia și noul pod peste Bahlui, finalizat în această toamnă. Terenul este practic în inima unei zone rezidențiale cu case, pădure la poalele dealului, blocuri și magazine la 5 minute de mers pe jos.

Gangul care duce spre terenul din Ciric, lângă Eternitatea. Poarta din spate dă spre o palmă de pământ pe care Dochițanu și Melinte voiau să construiască un bloc. Le-au sărit Chirica, Harabagiu și liberalii în ajutor

Pretextul: extinderea Eternității
Evaluatorul a făcut echivalența între cele două terenuri, deși cel din Cicoare e de trei ori mai mare și amplasat într-o zonă circulată, în dezvoltare. Primarul Mihai Chirica a scăpat o motivare a acestui schimb total inoportun pentru oraș: „Vrem să extindem Cimitirul Eternitatea”. Adică un cimitir întins pe 22 ha, declarat închis de 25 de ani, va fi extins cu 0,12 ha, reprezentând 0,54% din suprafața sa. Eternitatea se va mări cu 0,54% în timpul mandatului lui Mihai Chirica.
Câștigul de milioane de euro obținut de acționarii firmei G&R Imobiliar Grup nu a fost un scop.

Momentul antologic în care viceprimarul Harabagiu își freacă palmele de bucurie - la minutul 1,14 - că s-a făcut schimbul. Apoi află că s-a înșelat. Parcă ar fi pierdut el. SURSA: 7IASI

Harbagiu trepida febril pentru acest proiect

Schimbul de terenuri a picat la vot, fiind nevoie de 2/3 din numărul consilierilor locali (18 din 27, apoi 19 din 27, după modificarea Codului Administrativ). Inițial, cei 8 consilieri PNL n-au asigurat cvorum acestei afaceri imobiliare, consecvenți angajamentului luat în 2017, de a nu mai participa la voturile pe PUZ-uri și alte proiecte funciare. Motivul: necunoașterea intereselor ascunse în spatele proiectelor stabilite în culisele Puterii.
La primul vot, Gheorghe Dochițanu, care a asistat la ședința Consiliului Local, în public, a avut chiar o ieșire nervoasă, eșuarea planului fiind, pentru el, neașteptată.
La un moment, presa a surprins gestica antologică a viceprimarului Gabriel Harabagiu (PSD), care își freca palmele de bucurie că schimbul de terenuri a adunat cele 18 voturi necesare. „E nevoie de 19 voturi, s-a schimbat legea”, i s-a spus și s-a schimbat la față. A fost total dezamăgit, deși afacerea nu îl privea personal, iar Iașul nu are de câștigat nimic, ci de pierdut.

Șeful liberalilor ieșeni, Costel Alexe, la aceeași masă, la restaurant, cu imobiliarul Gheorghe Dochițanu. După această întâlnire, patru consilieri PNL au votat schimbul de terenuri. SURSA: 7IASI

Alexe, la masă cu dezvoltatorul

Epopeea a luat amploare când s-a intensificat lobby-ul proprietarilor terenului din Ciric pe lângă conducerea PNL Iași. S-au dat telefoane, s-au aranjat întâlniri, iar săptămânalul 7IAȘI a prezentat un material video în care șeful filialei județene PNL, Costel Alexe, actual ministru, stă la masă cu Gheorghe Dochițanu, în restaurantul Madison din Palas. Filmarea era anterioară votului decisiv din Consiliul Local. Nici până la această oră, Costel Alexe n-a dat vreo declarație de presă despre acest moment inexplicabil.
După întâlnirea de la Madison, patru consilieri locali PNL au spart blocada impusă de șeful PNL de la Municipiu, deputatul Marius Bodea, și au votat schimbul de terenuri. Afacerea era încheiată. Consilierii PNL care au votat alături de PSD sunt Eduard Boz, Tudor Dornean, Lucian Jugrin și Ciprian Bostan.

Așa arată, din satelit, terenul din Ciric: o enclavă fără acces auto. Cimitirul Eternitatea ar urma să fie extins cu 0,54% din suprafața actuală, un rezultat senzațional

Niță apare brusc la masa bucatelor

Intră în scenă fiul primarului din Miroslava, care este și secretar general al PNL Iași. Bogdan Niță devine acționar cu 50% al unei afaceri de milioane de euro. Pe malul Nicolinei nu există limitarea regimului de înălțime, iar CUT-ul (coeficientul de utilizare a terenului) poate fi de minim 4, fără probleme. Adică la 3.000 mp de teren se pot construi clădiri cu o suprafață desfășurată de 12.000 mp.
12.000 mp înseamnă 150-180 de apartamente, profitul fiind calculat la 500 euro/mp, medie rezonabilă în piața imobiliară actuală din Iași. Rezultă un profit al afacerii de 6 milioane de euro. Totul, pornind de la un teren în Ciric, incaccesibil, care a costat inițial 100.000 de euro, conform actelor, dar care a fost evaluat, la cererea Primăriei, la 220.000 de euro.

Terenul din Cicoarei este de trei ori mai mare și are deschidere la stradă pe toată lungimea sa

Investitorii inițiali, fără forță financiară

Gheorghe Dochițanu și Robert Melinte, dezvoltatorii aflați inițial la vedere, nu au proiecte imobiliare derulate anterior. Dochițanu are o mică firmă de construcții care prinde lucrări pe la școli sau pe la primării comunale, multe în subantrepriză.
Robert Melinte este fiul unui constructor de blocuri din Iași, dar care lucrează pentru alți dezvoltatori, Daniel Niculiță fiind printre cei mai cunoscuți. Tatăl lui Robert Melinte a fost menționat de BZI, în mai multe articole, la începutul anului, ca subiect al unui faliment spectaculos. Firma sa de construcții ar fi tras o țeapă statului de 1 milion de euro, conform sursei citate.
Așa că cei doi s-au dus la Bogdan Niță să-i împrumute. Fiul primarului din Miroslava este un dezvoltator cu anvergură, construind mai multe proiecte de vile și blocuri mici, în general în comuna natală. Sora ministrului Costel Alexe a finalizat un complex de 10 duplexuri tot la Miroslava, o afacere evaluată la 2 milioane de euro.

Modificarea în acționariatul firmei G&R Imobiliar Grup, prin care Bogdan Niță devine principalul acționar, cu 50%

Niță: „Îmi iau banii și mă retrag”

Bogdan Niță spune: „Dacă mă credeți, nici eu nu-i cunosc foarte bine, nu știu cine sunt și cu ce se ocupă. Eu doar i-am ajutat. Povestea stă în felul următor. Ei nu au avut bani să plătească toată suma cu care au luat terenul. Au apelat la mine pentru diferență, am fost de acord, dar am primit garanție jumătate din firmă. Este varianta cea mai sigură că îmi recuperez banii, puteam face ipotecă, nu am dorit. O să vedeți că peste câteva luni, când îmi plătesc datoria, voi ieși din firmă. Vă rog să mă credeți că tatăl meu află de la dumneavoastră despre această tranzacție, nu știe absolut nimic”.
Dochițanu și Melinte n-au putut fi contactați până la apariția articolului, în ciuda apelurilor repetate.
Consilierul local Eduard Boz (PNL) a motivat astfel votul dat: „E adevărat că nu votăm PUZ-uri și schimburi de terenuri, decât acolo unde se creează locuri de muncă și sunt spații de producție. Însă aici a fost vorba de extinderea Cimitirului Eternitatea, este nevoie de acest lucru, este un proiect pentru oraș. Nu am știut de implicarea lui Bogdan Niță”.

Article image
Adina și cumnatul ministrului, Ionuț Dura, au construit 11 duplexuri pe un teren de 7.000 mp la Miroslava, în partea de început a Șoselei Iași-Voinești. În firmă mai sunt doi asociați, dar fără mari posibilități financiare. Cumnatul ministrului spune că a apelat la un credit de 200.000 de euro, deținând 44% din afacere. Afacerile fraților Alexe se extind spectaculos. Sora și cumnatul ministrului Mediului, Costel Alexe, au ...
Autor cristi tanasa Anchete 22 Noiembrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: