fbpx
 

Items filtered by date: Marti, 28 Noiembrie 2017

Tun stil Asimionesei: acte contradictorii, două procese pierdute, sentință irevocabilă împotriva lui, interpuși în firmă, dată în calendar falsificată, dar readus la masă de Primărie. Miza: un teren de 560 mp în Centru Civic, lângă Turnul UMF (fost „Petre Andrei”). Acolo era sediul Compiața, firma-paravan a lui Asimionesei plătind doar 10% din suma de achiziție. Cadastrul i-a refuzat întabularea, Primăria revendică din nou terenul. Cât timp primarul și patronul informal al BZI au un „parteneriat strategic”, cum va apăra șeful Primăriei bunul ieșenilor?

Printr-un interpus, Ghiocel Asimionesei, patronul BZI, vrea să pună mâna pe o mină de aur, în centrul Iașului. De cinci ani, Asimionesei, prin Enviro Consulting Group, încearcă să intre în posesia unui teren de 560 mp și a unei clădiri de 170 mp pe strada Zmeu nr. 2. Fix vizavi de Muzeul Municipal și de fostul turn al Universității „Petre Andrei”.

La prima strigare, doar terenul valorează 300.000 de euro. Prin diferite tertipuri, Asimionesei a vrut să-l ia la preț de chilipir: 13.500 lei, adică vreo 3.000 de euro. Acum, doar primarul Mihai Chirica îl poate opri pe Asimionesei. O va face?

 

O scurtă cronologie

Imobilul și terenul din Zmeu numărul 2 au avut un traseu complicat în ultimii aproape 30 de ani. Au trecut în proprietatea statului, ca urmare a emigrării proprietarilor, iar printr-o decizie din 1989 Consiliul Popular al Județului Iași a trecut acest imobil în administrarea Consiliului Popular al municipiului Iași pentru Administrația Piețe Iași.

Ulterior, imediat după ’90, imobilul și terenul au mers la nou-înființata Compiața, care a administrat, o perioadă, piețele agroalimentare din oraș. La sfârșitul anilor ’90, în urma disputelor cu fostul primar Constantin Simirad, Compiața a pierdut acest drept. Ulterior, a intrat în procedură de faliment.

În mai sau în septembrie?
Anul 2012 reprezintă un moment de cotitură. În acest an, nu e clar dacă în mai sau septembrie,
Enviro Consulting Group (firmă controlată din umbră de Ghiocel Asimionesei) a cumpărat la licitație de la Societatea Civilă Practicieni Consulting & Management IPURL (lichidatorul Compiața) un teren de 560 mp și o clădire de 170 mp pe strada Zmeu nr. 2, peste drum de actualul Muzeul Municipal. Prețul: 133.500 lei. La cursul de atunci vreo 30.000 de euro. E vorba de fostul sediu social al Compiața.

 

Primăria a câștigat irevocabil
Dar Primăria se judeca deja de câțiva ani cu Compiața și cu lichidatorul privind proprietatea asupra clădirii și a terenului din Zmeu nr. 2. Astfel, Primăria a făcut o acțiune în revendicare imobiliară, respectiv pentru evacuare. Concret, reprezentanții Primăriei au susținut că SC Compiața a avut doar drept de administrare și folosință și nu de proprietatea asupra bunurilor imobile.

Pe 28 mai 2012, a venit sentința irevocabilă a Tribunalului. Astfel, Compiața, prin lichidator judiciar, a fost obligată să lase Primăriei „în deplină proprietate și liniștită posesie imobilul din Iași”. În plus, instanța a dispus „evacuarea pârâtei (Compiața – n.r.) din acest spațiu”.

În 2013, Primăria a încercat executarea silită. Compiața și lichidatorul au contestat. Pe 16 mai 2014, Judecătoria a respins ca nefondată contestația la executare formulată de Compiața prin lichidator. Adică, spațiul trebuia eliberat.

Lichidatorul a făcut apel, iar pe 17 decembrie 2014, Tribunalul a admis contestația la executare formulată de Compiața în contradictoriu cu Municipiul Iași. „Suspendă de drept executarea silită”. Motivul fiind că SC Compiața era în insolvență.

A forțat la Cadastru
Revenim la achiziția de către Enviro a imobilului și a terenului. Pe 2 aprilie 2013, Enviro
Consulting Group a chemat în judecată Oficiul de Cadastru (OCPI) solicitând instanței „alocarea unui număr cadastral pentru imobilul proprietatea reclamantei (Enviro – n.r.), obligarea pârâtei la întabularea dreptului său de proprietate pentru acest imobil. Reclamanta a arătat că a dobândit prin vânzare la licitație imobilul teren (560,36 mp) și construcție (169,75 mp) de la Compiața în lichidare, dovadă în acest sens stând procesul verbal de adjudecare 85/10.09.2012”.
Cu alte cuvinte, în SEPTEMBRIE 2012, lichidatorul și Compiața vânduseră terenul și clădirea, deși în MAI, irevocabil, judecătorii de la Tribunal stabiliseră că acestea sunt PROPRIETATEA PRIMĂRIEI.

 

Nu a făcut dovada proprietății
Neavând acest detaliu, judecătorii au arbitrat disputa dintre Enviro și Cadastru. În cadrul procesului, reprezentanții OCPI Iași au susținut că au respins cererea Enviro motivat de faptul că SC Compiața nu a făcut dovada dreptului de proprietate. Mai mult, în evidențele OCPI Iași, Compiața figura cu o cerere de înscriere a dreptului de proprietate pentru acest imobil, aceasta fiind respinsă. Pe scurt, inspectorii de la Cadastru au refuzat întabularea atât pe Enviro cât și, anterior, pe Compiața deoarece niciuna dintre firme nu făcuse dovada proprietății.

În final, după apel, sentința definitivă din 16 martie 2015, a dat dreptate Oficiului de Cadastru, respingând acțiunea formulată de Enviro care voia întabularea pentru imobilul de la Zmeu 2. Prima înfrângere a Enviro.

 

O altă dată a licitației

În paralel, fără absolut nicio legătură, o femeie, Monica Hagianu Streit, într-un proces de revendicare, a cerut ca, în locul imobilului ce nu i se mai putea da, să-i fie acordate în compensare alte imobile pe care le deține Primăria. Și a adus ca exemplu terenul și casa de la Zmeu nr. 2.

În sentința din 24 octombrie 2014, instanța reține: „Imobilul a fost transferat către SC Enviro Consulting în baza procesului verbal de licitație și adjudecare din data de 7.05.2012. Nu a fost depus la dosar niciun act din care să rezulte că acest imobil s-ar afla în proprietatea municipiului Iași”.

Nu este clar cine a efectuat „cercetările”, dar surprinde data procesului verbal de licitație și adjudecare: 7 MAI 2012 și nu 10 SEPTEMBRIE 2012. Deci, care este data corectă?

Nu există contract
Totuși, Enviro nu deține act de proprietate pentru respectivele imobile. În februarie 2016, Enviro a dat în judecată lichidatorul Compiața. Reprezentanții Enviro au cerut instanței pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de act de vânzare-cumpărare,
după adjudecarea din 2012.

Sentința este din 19 ianuarie 2017. Instanța a constatat: „În urma licitației a fost încheiat procesul verbal de licitație și adjudecare nr. 85/10.09.2012. Totodată, la data adjudecării, s-ar fi încheiat actul de adjudecare nr. 88/10.09.2012 în care se precizează că s-a achitat în numerar suma de 13.500 lei conform facturii din 10.09.2012 reprezentând 10% din valoarea licitată și stabilită cu titlu de preț. După acel moment, lichidatorul ar fi refuzat să se prezinte la notar și să încheie contractul de vânzare-cumpărare în forma autentică”. Din aceste date reiese că prețul de adjudecare a fost de 133.500 lei, adică cel de pornire.

 

Nu a plătit diferența de 90%

În cadrul aceluiași proces, în sentință, s-a precizat: „în primul rând instanța constată că reclamanta (Enviro – n.r.) nu și-a îndeplinit obligația de plată a întregului preț de achiziție de 133.500 lei în termenul de 6 luni de adjudecare. Reclamanta nu a făcut dovada că a achitat prețul. La fila 46 reclamanta recunoaște că nu a achitat prețul integral. Prin urmare, instanța apreciază că nu poate pronunțata o hotărâre care să țină loc de act autentic de vânzare-cumpărare atâta vreme cât nu s-a făcut dovada că prețul convenit a fost achitat vânzătorului.
În al doilea rând, se reține că nu s-a făcut dovada faptului că imobilul pentru care s-a organizat licitația era în patrimoniul Compiața, nefiind depus vreun titlu în acest sens”.

 

Instanța a respins cererea
În plus, instanța a reținut că în acte imobilul din Zmeu 2 este menționat ca fiind „în folosința” și nu în proprietatea Compiața. Mai mult, cei de la Cadastru au comunicat că terenul și construcția nu figurează cu număr cadastral alocat și nu este înscris în cartea funciară. Ba, în februarie 2009, a fost respinsă o cerere de întabulare a dreptului de proprietate formulată de Compiața.

Astfel, în ianuarie 2017, instanța a respins cererea Enviro de-a primi act de vânzare-cumpărare. A doua înfrângere în instanță.

Dacă Enviro nu are contractul de vânzare-cumpărare, de ce anterior a dat în judecată Oficiul de Cadastru cerând întabularea? A încercat să forțeze obținerea contractului de vânzare-cumpărare prin întabulare, spun experții în afaceri imobiliare.

 

O nouă acțiune a Primăriei

Pe 5 septembrie 2017, Municipiul Iași, prin primar, a depus acțiune de revendicare imobiliară împotriva Enviro. „Dosarul este înregistrat pe rolul Judecătoriei Iași și are ca obiect acțiune în revendicare formulată de Municipiul Iași, Consiliul Local al Municipiului Iași, în calitate de reclamanți, a imobilului - construcție și teren - din Iași, stradă Zmeu nr. 2, în suprafața de 170 mp construit și 397 mp neconstruit. Acțiunea este formulată în contradictor cu Enviro Consulting, în calitate de adjudecatar al bunurilor deținute de Compiața, aflată în procedura de lichidare de bunuri. Imobilul revendicat - spațiu și teren - se află în prezent inventariat în domeniul public al Municipiului Iași în bază deciziei civile din 2012 pronunțată de Tribunalul Iași (...) prin care s-a admis acțiunea formulată de Municipiul Iași și Consiliul Local și a obligat reclamantul (Compiața – n.r.) să lase în deplină proprietate și liniștită posesie imobilul din stradă Zmeu nr. 2”, a precizat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.
După ce municipalitatea a depus acțiunea, aceasta a fost anulată pentru că nu au fost întrunite niște condiții de formă. „După parcurgerea procedurii de regularizare, instanța va fixa termen de judecată”, a completat Buraga.

Primăria lui Mihai Chirica ne-a dat deja emoții cu primele erori în depunerea acțiunii. Dacă pierde, Asimionesei se face proprietar pe un teren în centrul Iașului în care se poate construi lejer un P+4, căruia ulterior i se mai adaugă un etaj și aduce un profit de-un milion de euro.

Aberațiile afacerii

1. Ghiocel Asimionesei, prin Enviro Consulting Group, vrea să intre în posesia terenului și clădirii evaluate la vreo 300.000 de euro (cotă de piață acum) deși a plătit doar 3.000 de euro în 2012 (10% din prețul de vânzare de 30.000 euro)


2. Nu există nicio dovadă că terenul și clădirea au fost în proprietatea Compiața, ci doar în administrare și folosință


3. Există o decizie irevocabilă a instanței cum că imobilul de la Zmeu 2 e în deplina proprietate a Primăriei. Instanța a dispus inclusiv evacuarea Compiața de acolo


4. Există două date ale procesului verbal de licitație și adjudecare: 7 mai 2012 și 10 septembrie 2012. Dacă a fost pe 7 mai, lichidatorul a vândut imobilul în timp ce se judeca cu Primăria asupra proprietății. Dacă data corectă e 10 septembrie, atunci lichidatorul a vândut după ce instanța stabilise dreptul de proprietate în favoarea Primăriei

 

 

Legătura Enviro – Asimionesei

Tot prin Enviro, Asimionesei a lăsat o datorie de 400.000 de lei către RADEF, în contul închirierii Cinema Tineretului. N-a plătit nicio zi de chirie)

 

 

Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, firma Enviro Consulting Group, cu sediul social la București, îi are drept acționari pe Ioan Beșleagă (90%) și Florin Modoranu (10%). Ambii sunt cunoscuți ca persoane apropiate lui Ghiocel Asimionesei. Astfel, Modoranu este omul pus de Asimionesei să se ocupe de tipografia unde se tipărește cotidianul BZI. Tot Modoranu figurează ca administrator la o altă firmă controlată de Asimionesei, Grafic Beta Invest SRL, transformată în Grafic Beta Trust.

După intrarea în insolvență a Delta Press Investment, Ghiocel Asimionesei a editat BZI și prin Media Pro Distribution Group SRL, firmă la care unul dintre asociați era Ion Beșleagă.

O altă afacere scandaloasă datează din 2012 când Enviro a închiriat ruina Cinema Tineretului. Timp de trei ani, firma n-a plătit niciun leu chirie, RADEF România având de recuperat 400.000 lei, în acest scop promovând o acțiune în instanță.

 

Aceeași adresă

Enviro Consulting Group are sediul declarat în București, pe str. Luica, nr. 17, aceeași adresă având-o și firma Global Impex Distribution SRL, una dintre societățile asumate de familia Asimionesei, prin care încearcă o altă inginerie imobiliară, pe Sărărie 202.

Inițial, Enviro a avut sediul în Iași, într-un apartament din Păcurari, pe str. Neculau, nr. 16, unde locuia Claudiu Asimionesei, fiul lui Ghiocel. La un moment dat, numărul de telefon al Enviro Consulting de pe site-ul Ministerului de Finanțe era menționat la BRAT drept contact pentru „Bună Ziua Iași”.

 

 


Publicat in Slideshow HOMEPAGE

Maşina de lux a omului de afaceri Radu Norocea a fost săltată de poliţiştii locali. Acesta a reclamat că nu a găsit niciun loc de parcare liber.

În apropierea parcării din spatele Primăriei Iaşi au fost surprinse mai multe imagini în care BMW-ul omului de afaceri, Radu Norocea, este ridicat pe platforma.      Patronul firmei de taxi RVR, implicat în trecut într-un dosar de sechestrare de persoane, este filmat în momentul în care face scandal şi se adresează revoltat poliţistului local.    Norocea a cerut poliţistului să-i coboare maşina pentru a-i prezenta actele autoturismului, după care a plătit amenda, nu înainte de a-i transmite agentului că are „tupeu de nesimţit“.   Imaginile au fost postate pe un grup privat- Taxi Iaşi, marţi, 28 noiembrie, acolo unde au fost înregistrate zeci de comentarii pro şi contra modului în care omul de afaceri a gestionat situaţia. Potrivit celor care au postat imaginile video, Norocea a spus: „Am parcat acolo cu acceptul altor poliţişti, nu erau locuri de parcare în zonă!“.

Imaginile au fost postate pe un grup privat- Taxi Iaşi, marţi, 28 noiembrie, acolo unde au fost înregistrate zeci de comentarii pro şi contra modului în care omul de afaceri a gestionat situaţia. Potrivit celor care au postat imaginile video, Norocea a spus: „Am parcat acolo cu acceptul altor poliţişti, nu erau locuri de parcare în zonă!“.

De la 1 octombrie 2017, s-a dat liber la ridicat maşinile din Iaşi. Potrivit reprezentanţilor Primăriei, în cazul în care autoturismul este ridicat, transportat şi depozitat la baza Servicii Publice Iaşi, şoferul va achita o taxă de 430 lei pentru returnarea maşinii.    În cazul în care se prezintă după 24 de ore, va plăti suplimentar 45 lei pentru fiecare zi de întârziere. Dacă şoferul ajunge la maşină înainte de plecarea platformei din zonă, amenda este de 290 lei.

Sursa: adevarul.ro


Publicat in Evenimente

USR a anunţat marţi că refuză să accepte ca numele Parlamentului României să fie târât într-o luptă pentru apărarea intereselor personale ale președinților celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, delimitându-se astfel de declaraţia comună a celor doi, potrivit căreia Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul Departamentului de Stat al SUA referitor la dezbaterea privind reforma Justiţiei.

USR arată că este inadmisibil ca Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu să publice comunicate oficiale în numele Parlamentului României pentru a răspunde comunicatului de luni al Departamentului de Stat al Statelor Unite cu privire la modificarea legilor justiţiei. Partidul arată că, dacă cei doi lideri PSD-ALDE vor să le transmită un răspuns partenerilor strategici ai României, sunt liberi să-şi exprime poziţiile politice particulare prin comunicate în nume personal.

Domnii Dragnea şi Tăriceanu confundă Parlamentul cu propriile partide şi se substituie instituţiei. Nu au dreptul să vorbească în numele întregului Parlament. De fapt, cei doi domni ar trebui să îşi dea demisia de la conducerea celor două Camere, după avertismentele dure pe care partenerii strategici ai României le-au dat în ultima perioadă în legătură cu statul de drept şi justiţia. Este o dovadă în plus că persoanele cu probleme penale chiar nu au ce căuta în funcţii publice pentru că periclitează prin interese personale meschine viitorul României şi al cetăţenilor ei”, a declarat preşedintele USR, Dan Barna, potrivit unui comunicat de presă transmis de partid și citat de News.ro.

Liderul USR adaugă că „domnii Dragnea şi Tăriceanu dau dovada supremă că au capturat instituţiile statului şi le folosesc în scopuri personale”.

Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, au dat publicităţii un comunicat în care spun că „Parlamentul României a luat act cu neplăcută surprindere de comunicatul emis în data de 27 noiembrie 2017 de către Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii referitor la dezbaterea privind reforma Justiţiei”.


Publicat in Evenimente

Plafoanele de obligații restante la TVA pentru care firmele vor fi introduse automat în sistemul split a fost majorat de deputații din comisia de buget cu câte un zero.

Pentru contribuabilii mari pragul va fi de peste 15.000 lei în loc de 1.500 lei, iar pentru cei mijlocii va fi de peste 10.000 lei în loc de 1.000 lei, potrivit Profit.ro. În cazul celorlalți contribuabili, inclusiv persoane fizice, pragul va fi de peste 5.000 lei. Deputații au majorat și cu câte 30 zile termenele de achitare a obligațiilor restante la TVA. Comisiei de buget i-a luat peste 5 ore să cadă de acord asupra alineatului (1) al articolului 2 din lege, care stabilește categoriile de firme care intră obligatoriu în regim de split TVA. Propunerea opoziției, dar și a senatorului PSD Eugen Teodorovici, ca firmele în insolvență să nu intre obligatoriu în sistemul plății defalcate, a fost respinsă de majoritatea deputaților, deținută de PSD.


Publicat in Fiscalitate

Conform unui protocol semnat de Primăria Municipiului București, Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București – PROEDUS și Centrul Cultural al municipiului București – ARCUB, în Piața Victoriei va fi organizat un târg de Crăciun. Târgul propriu-zis va fi în perioada 5-17 decembrie, dar zona va fi ocupată mai mult timp, deoarece mai sunt necesare trei-patru zile înaintea deschiderii și după închidere pentru amenajare, respectiv strângerea căsuțelor și a decorurilor.

Jurnalista Nicoleta Savin, care a consultat protocolul semnat de instituția condusă de Gabriela Firea (PSD), relatează pe 360news.ro detalii din document.

Scena, în suprafață de 10 x 12 metri va fi amplasată în alveola centrală, cu spatele către parcul Kiseleff, iar corturile și containerele vor fi amplasate stânga-dreapta față de aceasta. Totodată, în spațiul destinat evenimentului vor fi amplasate un număr de aproximativ 30 de căsuțe”, se arată în protocol.

Documentul delimitează clar aria în care va avea loc festivalul la care organizatorii speră să aibă cel puțin 50.000 de vizitatori în cele 12 zile. Alveola centrală este mărginită de prelungirea Bulevardului Iancu de Hunedoara, prelungirea str. Paris, prelungirea Bulevardului Aviatorilor și a Șoselei Kiseleff.

Protocolul mai menționează toate aprobările ce trebuie obținute de la Poliția locală, Administrația Străzilor, RATB, dar și atribuțiile legate de pază, salubrizare, asistență medicală, evitarea poluării fonice, eliminarea situațiilor generatoare de risc, rezolvarea problemelor de aprovizionare, parcare, restricții de trafic etc

„Se stabilește ca persoane responsabile pentru conducerea adunărilor publice pe doamna Simion Elena Andreea și pe doamna Olivia Pareșcura”, se mai arată în documentul consultat de jurnalista Nicoleta Savin.

Manifestarea se va numi „Târg de sărbători - festival de colinde și obiceiuri de iarnă”, este organizată de PMB, Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive București – PROEDUS și Centrul Cultural al municipiului București – ARCUB, în perioada 5-17 decembrie.

În intervalul 1-4 decembrie platoul din Piața Victoriei va fi amenajat, iar perioada 18-20 decembrie este rezervată dezafectării.


Publicat in Social

Cu doar 15 kilometri de autostradă noi deschiși în perioada 2016-2017, România se plasează la acest capitolul în urma majorității țărilor vecine.

După ce Ministerul Transporturilor s-a lăudat cu inaugurarea a 15 kilometri noi de autostradă la începutul acestui an, de fapt aceștia fiind doar o parte a unui sector cu o lungime totală de 28,6 kilometri care trebuie definitivat, România nu va deschide niciun kilometru de autostradă în acest an.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) s-a fript în urmă cu câțiva ani cu ciorbă în cazul alunecărilor de pe lotul 3 din Sibiu Orăștie, iar acum suflă și în iaurt.

Mai multe loturi de autostradă care trebuiau terminate în acest an și la care lucrările au fost realizate în absența unor autorizații de construire valide vor rămâne nefolosite, chiar dacă stadiul de execuție este aproape de 100%. Este vorba de loturile 3 și 4 din Sebeș – Turda, construite de italienii de la Tirrena Scavi și, respectiv, de austriecii de la Porr.

În cadrul unei deplasări recente pe şantier, oficialii CNAIR au descoperit însă unele fisuri şi drenuri neconforme, declara recent Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Dacă nu vor fi remediate problemele constatate, recepţia nu va fi efectuată, spunea purtătorul de cuvânt al CNAIR. Acesta a explicat că după precedentul cu lotul 3 din Autostrada Sibiu – Orăştie, CNAIR pune accentul pe calitate şi nu îşi mai asumă deschiderea de autostrăzi cu lucrări neconforme sau nefinalizate integral.

În primăvara anului trecut guvernarea tehnocrată a adoptat soluții superficiale privin lucrările. Acestea fuseseră făcute fără autorizații de construire ceea ce era și este ilegal și sancționat dur de lege. Desigur, fiind vorba de o companie de stat și nu de cetățeni nu au existat sancțiuni. O decizie a Guvernului din primăvara lui 2016 a stabilit că lucrările realizate până la acel moment să fie expertizate de firme de inginerie care să stabilească dacă lucrările au fost corespunzătoare.

Odată obținute certificatele pentru lucrări au fost acordate și autorizațiile de construire. Acum CNAIR dă semn că nu se mai grăbește cu inaugurările. În țările din jur lucrurile curg normal, fără astfel de artificii, iar rezultatele se văd.

Kosovo este o entitate mică cu o suprafață mai redusă decât cea a județelor Constanța și Tulcea împreună. Este departe de a avea puterea economică a României și nici banii sau finanțările UE. Spre exemplu, bugetul inițial al CNAIR prevedea pe 2017 nu mai puțin de un miliard de euro pe sectorul rutier. Suma primită de compania noastră de stat este jumătate din bugetul total al Kosovo. Cu bani primiți CNAIR ar fi putut construi 100 de kilometri de autostradă în zonă de câmpie și deal. Spre deosebire Kosovo se poate baza doar pe un PIB de 6,65 miliarde dolari, față de 180 miliarde al României. Cu toate acestea în decembrie 2016 Kosovo a inaugurat 20,4 de kilometri de autostradă între Priștina și Babush.

În Serbia numărul sectoarelor de autostradă deschise în 2016 este mai mare decât în România. Inaugurările din 2016 au fost: aprilie, A1 Grabovnica – Grdelica 5.6km și Dobanovci – podul Ostruznica 10.1km, noiembrie A2 Ljig – Preljina, 40.4km, decembrie 2016 A4 Ciflik – Stanicenje, 12.1km . Un total de 68,3 kilometri. Dealtfel Serbia, o țară cu un PIB de cinci ori mai mic decât al României și fără fonduri UE, are o rețea de autostrăzi comparabilă cu cea a României, respectiv 782 kilometri de autostradă.

La rândul ei Bosnia și Herțegovina a deschis și ea, anul trecut, mai mulți kilometri de autostradă decât România. Porțiunea Prnjavor – Johovac, inaugurată în septembrie 2016, are o lungime de 34.5km.

De departe însă țara cu cele mai multe inaugurări de autostrăzi și drumuri expres din Europa Centrală și de Est este Polonia. În iulie 2016 au fost inaugurate patru proiecte, respectiv A1: Lodz-Nord A2 – Tuszyn, 40.6km , S8 (drum expres): Rzgow – Lodz-Sud A1, 5.1km , S7: nord de Milomlyn-Sud Milomlyn Nord, 1.0km și A4: Rzeszow-Est (S19) – Jaroslaw-Vest 41.2km . În august a fost inaugurat A4: vest de Jaroslaw-vest, 1.5km , în septembrie S8: vest de Mezenin – Mezenin 4.1km , în octombrie S3, Miedzyrzecz-Nord – Miedzyrzecz-Sud 6.4km și S19, Lublin-Weglin – sud de Lublin-Weglin 1.6km , în decembrie S19 Lublin-Slawinek (S17) – Lublin-Weglin 9.2km, S7: sud de Milomlyn-Nord – Milomlyn-Sud, 3.1km, S7 – sud de Milomlyn-Nord – Milomlyn-Sud, 3.1km, S8: Zambrow-Est – Vest de Mezenin,11.3km, S8: vest de Mezenin – Mezenin,4.1km.

În pofida rezultatelor proaste în România promisiunile fără acoperire sunt frecvente. În iulie ministtrul Transporturilor pormitea 90 de kilometri de autostradă. ”Am spus că până la sfârşitul anului vom inaugura 90 de kilometri de autostradă. Primii 15 i-am dat în folosinţă pe Lugoj-Deva lotul II, urmând să deschidem loturile III şi IV Sebeş-Turda, loturile III şi IV Lugoj-Deva şi intrarea în Bucureşti pe cei trei kilometri. Am discutat cu constructorii şi fiecare şi-a asumat termenele, dar vreau să văd că se respectă şi din punct de vedere al calităţii”, spunea ministrul Răzvan Cuc, remaniat între timp.


Publicat in Social

Liberalii acuză dur legăturile dintre primarul Mihai Chirica și dezvoltatorii imobiliari din oraș. Deputatul Marius Bodea dă ca exemplu construirea unui bloc fără parcare pe str. Adunați (zona Smârdan, în centrul Iașului), alipirea făcându-se ulterior, locurile de parcare fiind amenajate pe un teren al Consiliului Local. Liderul PNL Iași (organizația municipală) susține că terenul a fost pus la dispoziție de șeful administrației, Mihai Chirica, fără licitație, fără niciun contract de vânzare-cumpărare sau de concesiune. Marius Bodea susține că, „ în epoca Chirica, dacă ești samsar imobiliar, poți lua cu japca un teren din patrimoniul public”.

De asemenea, liberalii ieșeni arată că în Smârdan nivelul dezvoltării imobiliare depășește cu mult capacitatea infrastructurii rutiere și de utilități: „Canalizările nu mai fac față și au loc refulări permanente, presiunea la gaz nu este optimă, instalațiile electrice sunt subdimensionate.

IATĂ INTEGRAL COMUNICATUL SEMNAT DE MARIUS BODEA:

„În plin scandal legat de mafia ce guvernează frăţia PUZ-urilor din Iaşi, în şedinţa de Consiliu Local de miercuri 29.11.2017, primarul Chirica propune consilierilor locali aprobarea, la foc automat, a 31 de PUZ-uri pentru construcţia de blocuri.

Partidul Naţional Liberal susţine dezvoltarea sustenabilă a oraşului şi nu are nimic împotriva dezvoltatorilor imobiliari de bună-credinţă. Partidul Naţional Liberal se opune, însă, dezvoltării haotice a oraşului, a zdrobirii dreptului la viaţă si intimitate a ieşenilor ce locuiesc de-o viaţă în casele lor, a sufocării traficului din oraş, în lipsa unui Plan Urbanistic General actualizat la realităţile economice şi sociale ale anului 2017.

„Observăm o accelerare a aprobarii PUZ-urilor care privesc construcţia de blocuri. Practic, majoritatea care astazi votează pe bandă rulantă PUZ-urile în Consiliul Local (PSD-ALDE-PMP-Postalache) s-a transformat în „albitorul” mişmaşurilor din zona imobiliară apropiată primarului Chirica. Mai mult de jumătate dintre proiectele de hotărâre din fiecare şedinţă de CL reprezintă aprobarea de PUZ-uri. Acest ritm arată, indubitabil, două lucruri: în primul rand că este nevoie urgentă de un nou Plan Urbanistic General şi că primarul Chirica vrea să finalizeze cât mai repede proiectele rechinilor imobiliari care gravitează în jurul Primăriei pentru ca, cel mai probabil în 2018, să propună eroic aprobarea unui nou PUG. Doar că, până atunci, răul se va fi creat într-un mod ireversibil pentru oraş. Actuala politică haotică şi arbitrară din urbanism va avea efecte negative pentru oraş pentru următorii 100 ani”, a spus Marius Bodea, preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Iaşi.

Acesta a dat exemplul zonei Smârdan (perimetrul cu­prins între străzile Profesor Şesan - Smârdan - Barbu Lăutaru - Melo­diei), unde municipalitatea, fără să ţină cont de punctul de vedere al cetăţenilor care locuiesc acolo şi fără să respecte legea, a aprobat şi continuă să aprobe construcţia de blocuri de 8-9 sau chiar 12 etaje într-o zonă care are regim de înălţime pentru case cu etaj şi mansardă.

Blocul de pe str. Adunați (zona Smârdan), cu parcarea amenajată pe un teren al Primăriei

„Pot afirma căîin aceasta zona se manifestă crema abuzurilor urbanistice în Iasi. Fără exagerare, la fiecare colţ de stradă în această zonă a fost săvârşită minim o infracţiune! Infracţiuni ale căror efecte vor afecta ireversibil, din păcate, toată populaţia ce domiciliază în acea zonă. Ce li se întâmplă cetăţenilor din zona Smârdan e strigător la cer. În şedinţa de CL de miercuri urmează să se aprobe construirea, în aceasta zonă, a cinci noi tronsoane de bloc cu 8, 10 şi 11 etaje. În total vor fi construite 351 de apartamente noi. Ulterior, acolo ar urma să se construiască alte opt corpuri cu locuinţe colective, cu un regim de înălţime de până la 12 etaje. Este o încălcare flagrantă a legii. Datorită pânzei freatice foarte aproape de suprafata, nici măcar comuniştii nu au putut construi acolo, zona fiind pretabilă cel mult pentru  locuinţe individuale P +2 nivele. De aceea, până de curând,  în zonă erau construite doar case. Administraţia Chirica însă a aprobat PUZ-uri si a emis autorizaţii de construire pentru adevăraţi mamuţi care acum au făcut ca zona să reprezinte un adevarat pericol public, unde suferă, deopotrivă, si vechii locatari ai zonei, dar si cei care, plătind mulţi bani pe un apartament nou, vor regreta amarnic.  Canalizările nu mai fac faţă si au loc refulări permanente, presiunea gazului nu asigura funcţionarea optimă a centralelor si maşinilor de gătit, aparatele electrocasnice sunt folosite în zonă pe rând, si de multe ori pe timpul nopţii, datorita subdimensionării puterii electrice. Şi, pe deasupra, mai vor să construiască sute de noi apartamente aici. Avem, în centru Iasului, condiţii de Evul Mediu! Asta da un nou început, Domnule Chirica! Mai mult, cei din Primărie nu au ţinut cont de aglomerarea zonei prin crearea unui trafic auto suplimentar uriaş, de faptul că acolo sunt străzi înguste, că nu sunt soluţii propuse pentru parcări, că s-au distrus toate  spaţiile verzi, că se vor umbri casele învecinate, nu s-a ţinut cont de poluarea fonică”, a spus Marius Bodea.

Totodată, deputatul liberal a oferit un exemplu flagrant a încălcării legii penale.

Din răspunsul Primăriei, rezultă că terenul pe care s-a amenajat parcarea încă aparține Consiliului Local, concluzia logică fiind că cedarea s-a făcut fără acte oficiale

„Pe strada Adunaţi, nr. 25, s-a votat un PUZ pentru ridicarea unui imobil D+P+7E, conform autorizaţiei de construcţie nr. 493 din 26.05.2015. Acest PUZ nu a fost respectat, dublându-se în realitate, pur şi simplu, suprafaţa locativă. Totodată, investitorul nu a realizat numărul de locuri de parcare prevăzut în autorizaţia de construcţie şi nu a realizat sistemul de parcare Parklift la subsolul blocului, acestea fiind obligaţii pentru a îndeplini numărul de locuri de parcare impus prin HCL nr. 427 din 2007.  Dar poate cel mai grav, pe strada Moldovei nr. 50-52-54 s-a construit, de catre investitorul privat, beneficiar al graţiilor administraţiei Chirica, o parcare pentru respectivul imobil, pe un teren care  este proprietatea Consiliului Local! Acest lucru s-a făcut fără să existe niciun contract de vânzare-cumpărare, concesiune sau închiriere a acestuia, nicio forma juridica de folosinţă de către privat al acelui teren proprietate publică. Şirul de ilegalităţi, doar în acest caz, a fost acoperit de către cei din Primăria Iaşi. Este un caz elocvent, care arată că legea este suspendată când vine vorba de prietenii primarului Chirica din zona de urbanism. În epoca Chirica, daca esti samsar imobiliar, poti lua cu japca orice teren proprietate publică, adica a ieşenilor, şi să construieşti acolo ceea ce erai obligat sa faci pe terenul tau”, a spus deputatul liberal.

Partidul Naţional Liberal solicită respectuos celor ce astăzi, prin votul ieşenilor, au ajuns în Consiliul Local, să analizeze cu responsabilitate prezenta situaţie creată de haosul urbanistic din oraş şi să înţelegă că în viitorul foarte apropiat, atunci când toate fărădelegile săvârşite în zona de urbanism vor lua calea justiţiei, aceştia au avut cunoştinţă la momentul votului lor de încălcarea grosolană a legii.”


Publicat in Slideshow HOMEPAGE

Liberalii acuză dur legăturile dintre primarul Mihai Chirica și dezvoltatorii imobiliari din oraș. Deputatul Marius Bodea dă ca exemplu construirea unui bloc fără parcare pe str. Adunați (zona Smârdan, în centrul Iașului), alipirea făcându-se ulterior, locurile de parcare fiind amenajate pe un teren al Consiliului Local. Liderul PNL Iași (organizația municipală) susține că terenul a fost pus la dispoziție de șeful administrației, Mihai Chirica, fără licitație, fără niciun contract de vânzare-cumpărare sau de concesiune. Marius Bodea susține că, „ în epoca Chirica, dacă ești samsar imobiliar, poți lua cu japca un teren din patrimoniul public”.

De asemenea, liberalii ieșeni arată că în Smârdan nivelul dezvoltării imobiliare depășește cu mult capacitatea infrastructurii rutiere și de utilități: „Canalizările nu mai fac față și au loc refulări permanente, presiunea la gaz nu este optimă, instalațiile electrice sunt subdimensionate.

IATĂ INTEGRAL COMUNICATUL SEMNAT DE MARIUS BODEA:

„În plin scandal legat de mafia ce guvernează frăţia PUZ-urilor din Iaşi, în şedinţa de Consiliu Local de miercuri 29.11.2017, primarul Chirica propune consilierilor locali aprobarea, la foc automat, a 31 de PUZ-uri pentru construcţia de blocuri.

Partidul Naţional Liberal susţine dezvoltarea sustenabilă a oraşului şi nu are nimic împotriva dezvoltatorilor imobiliari de bună-credinţă. Partidul Naţional Liberal se opune, însă, dezvoltării haotice a oraşului, a zdrobirii dreptului la viaţă si intimitate a ieşenilor ce locuiesc de-o viaţă în casele lor, a sufocării traficului din oraş, în lipsa unui Plan Urbanistic General actualizat la realităţile economice şi sociale ale anului 2017.

„Observăm o accelerare a aprobarii PUZ-urilor care privesc construcţia de blocuri. Practic, majoritatea care astazi votează pe bandă rulantă PUZ-urile în Consiliul Local (PSD-ALDE-PMP-Postalache) s-a transformat în „albitorul” mişmaşurilor din zona imobiliară apropiată primarului Chirica. Mai mult de jumătate dintre proiectele de hotărâre din fiecare şedinţă de CL reprezintă aprobarea de PUZ-uri. Acest ritm arată, indubitabil, două lucruri: în primul rand că este nevoie urgentă de un nou Plan Urbanistic General şi că primarul Chirica vrea să finalizeze cât mai repede proiectele rechinilor imobiliari care gravitează în jurul Primăriei pentru ca, cel mai probabil în 2018, să propună eroic aprobarea unui nou PUG. Doar că, până atunci, răul se va fi creat într-un mod ireversibil pentru oraş. Actuala politică haotică şi arbitrară din urbanism va avea efecte negative pentru oraş pentru următorii 100 ani”, a spus Marius Bodea, preşedintele Organizaţiei Municipale a PNL Iaşi.

Acesta a dat exemplul zonei Smârdan (perimetrul cu­prins între străzile Profesor Şesan - Smârdan - Barbu Lăutaru - Melo­diei), unde municipalitatea, fără să ţină cont de punctul de vedere al cetăţenilor care locuiesc acolo şi fără să respecte legea, a aprobat şi continuă să aprobe construcţia de blocuri de 8-9 sau chiar 12 etaje într-o zonă care are regim de înălţime pentru case cu etaj şi mansardă.

Blocul de pe str. Adunați (zona Smârdan), cu parcarea amenajată pe un teren al Primăriei

„Pot afirma căîin aceasta zona se manifestă crema abuzurilor urbanistice în Iasi. Fără exagerare, la fiecare colţ de stradă în această zonă a fost săvârşită minim o infracţiune! Infracţiuni ale căror efecte vor afecta ireversibil, din păcate, toată populaţia ce domiciliază în acea zonă. Ce li se întâmplă cetăţenilor din zona Smârdan e strigător la cer. În şedinţa de CL de miercuri urmează să se aprobe construirea, în aceasta zonă, a cinci noi tronsoane de bloc cu 8, 10 şi 11 etaje. În total vor fi construite 351 de apartamente noi. Ulterior, acolo ar urma să se construiască alte opt corpuri cu locuinţe colective, cu un regim de înălţime de până la 12 etaje. Este o încălcare flagrantă a legii. Datorită pânzei freatice foarte aproape de suprafata, nici măcar comuniştii nu au putut construi acolo, zona fiind pretabilă cel mult pentru  locuinţe individuale P +2 nivele. De aceea, până de curând,  în zonă erau construite doar case. Administraţia Chirica însă a aprobat PUZ-uri si a emis autorizaţii de construire pentru adevăraţi mamuţi care acum au făcut ca zona să reprezinte un adevarat pericol public, unde suferă, deopotrivă, si vechii locatari ai zonei, dar si cei care, plătind mulţi bani pe un apartament nou, vor regreta amarnic.  Canalizările nu mai fac faţă si au loc refulări permanente, presiunea gazului nu asigura funcţionarea optimă a centralelor si maşinilor de gătit, aparatele electrocasnice sunt folosite în zonă pe rând, si de multe ori pe timpul nopţii, datorita subdimensionării puterii electrice. Şi, pe deasupra, mai vor să construiască sute de noi apartamente aici. Avem, în centru Iasului, condiţii de Evul Mediu! Asta da un nou început, Domnule Chirica! Mai mult, cei din Primărie nu au ţinut cont de aglomerarea zonei prin crearea unui trafic auto suplimentar uriaş, de faptul că acolo sunt străzi înguste, că nu sunt soluţii propuse pentru parcări, că s-au distrus toate  spaţiile verzi, că se vor umbri casele învecinate, nu s-a ţinut cont de poluarea fonică”, a spus Marius Bodea.

Totodată, deputatul liberal a oferit un exemplu flagrant a încălcării legii penale.

Din răspunsul Primăriei, rezultă că terenul pe care s-a amenajat parcarea încă aparține Consiliului Local, concluzia logică fiind că cedarea s-a făcut fără acte oficiale

„Pe strada Adunaţi, nr. 25, s-a votat un PUZ pentru ridicarea unui imobil D+P+7E, conform autorizaţiei de construcţie nr. 493 din 26.05.2015. Acest PUZ nu a fost respectat, dublându-se în realitate, pur şi simplu, suprafaţa locativă. Totodată, investitorul nu a realizat numărul de locuri de parcare prevăzut în autorizaţia de construcţie şi nu a realizat sistemul de parcare Parklift la subsolul blocului, acestea fiind obligaţii pentru a îndeplini numărul de locuri de parcare impus prin HCL nr. 427 din 2007.  Dar poate cel mai grav, pe strada Moldovei nr. 50-52-54 s-a construit, de catre investitorul privat, beneficiar al graţiilor administraţiei Chirica, o parcare pentru respectivul imobil, pe un teren care  este proprietatea Consiliului Local! Acest lucru s-a făcut fără să existe niciun contract de vânzare-cumpărare, concesiune sau închiriere a acestuia, nicio forma juridica de folosinţă de către privat al acelui teren proprietate publică. Şirul de ilegalităţi, doar în acest caz, a fost acoperit de către cei din Primăria Iaşi. Este un caz elocvent, care arată că legea este suspendată când vine vorba de prietenii primarului Chirica din zona de urbanism. În epoca Chirica, daca esti samsar imobiliar, poti lua cu japca orice teren proprietate publică, adica a ieşenilor, şi să construieşti acolo ceea ce erai obligat sa faci pe terenul tau”, a spus deputatul liberal.

Partidul Naţional Liberal solicită respectuos celor ce astăzi, prin votul ieşenilor, au ajuns în Consiliul Local, să analizeze cu responsabilitate prezenta situaţie creată de haosul urbanistic din oraş şi să înţelegă că în viitorul foarte apropiat, atunci când toate fărădelegile săvârşite în zona de urbanism vor lua calea justiţiei, aceştia au avut cunoştinţă la momentul votului lor de încălcarea grosolană a legii.”


Publicat in Actualitate

UPDATE ora 06:45 – Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că în judeţul Mureş, circulaţia feroviară pe magistrala de cale ferată 400 Braşov – Târgu Mureş s-a reluat în condiţii normale.

Traficul fusese întrerupt la kilometrii feroviari 211+300 (între Răstoliţa şi Lunca Bradului) şi221 (între Deda-Bistra şi Răstoliţa), după ce doi arbori s-au prăbuşit peste calea ferată, din cauza vremii.


ora 05:30 – Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la această oră nu sunt anunţate autostrăzi, drumuri naţionale sau drumuri judeţene cu circulaţia întreruptă din cauza vremii nefavorabile. Deşi există (în zona montană) artere pe care circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă, nu sunt semnalate probleme majore, pe aceste drumuri acţionându-se cu utilaje de deszăpezire.

Se circulă în condiţii de iarnă:

-în judeţul Vrancea – DN2DBârseşti – limita cu judeţul Covasna; DJ205D Nereju;

-în judeţul Buzău – DN10Siriu – limita cu judeţul Covasna ;

-în judeţul Dâmboviţa – DN71Moroieni – limita cu judeţul Prahova;

-în judeţul Prahova – DN1Ploieşti – Sinaia – Braşov; DN1APloieşti – Cheia – Braşov;

-în judeţul Gorj – DN67CNovaci – Rânca;

-în judeţul Mureş – DN13Acăţari – Bălăuşeri;

-în judeţul Bistriţa-Năsăud – DN17Pasul Tihuţa; DJ151 Zoreni;

-în judeţul Alba .

***
Având în vedere că Administraţia Naţională deMeteorologie a emis pentru astăzi atenţionări de vreme rea pentru numeroase zone ale ţării, sfătuim conducătorii auto ca, înainte de a pleca la drum, să se intereseze despre prognoza meteorologică şi starea drumurilor pe care urmează să se deplaseze, iar în timpul călătoriei să manifeste prudenţă sporită la volan şi să adapteze în permanenţă viteza la condiţiile meteo-rutiere.
***
Traficul feroviar pe magistrala de cale ferată 400 Braşov – Târgu Mureş este întrerupt în judeţul Mureş la kilometrii feroviari 211+300 (între Răstoliţa şi Lunca Bradului) şi 221 (între Deda-Bistra şiRăstoliţa), după ce doi arbori s-au prăbuşit peste calea ferată, din cauza vremii.

Două trenuri (InterRegio 1641 Bucureşti – Baia Mare şi InterRegio 10641 Bucureşti – Cluj-Napoca) sunt oprite în staţii, până la remedierea situaţiei. (Radio Iaşi/ Infotrafic/ FOTO realitateatv.net)


Publicat in Vremea

Premierul Mihai Tudose a infirmat, luni, o eventuală remaniere guvernamentală în următoarea perioadă.

Întrebat, la Senat, dacă se pune problema unei remanieri care să îl vizeze eventual pe ministrul Sănătății, Florian Bodog, Tudose a spus: „Nu. La Guvernul pe care îl conduc eu nu avem remaniere. Dacă altcineva remaniază alte guverne, e-n regulă. (…) Nu vorbim acum de remaniere’, a afirmat Mihai Tudose.

Președintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a explicat că un jurnalist la o conferință de presă de la Giurgiu a întrebat dacă dr. Elena Dinu ar fi bună ca ministru al Sănătății și el a răspuns „că ar bună”.

„La conferință la Giurgiu a fost o întrebare. Doamna deputat doctor (Elena Dinu — n.r.) era lângă mine și un jurnalist a întrebat dacă doamna doctor ar fi bună de ministru al Sănătății. Și eu am spus că ar fi bună, normal”, a spus Bădălău, care a făcut scurte declarații la Senat alături de premierul Tudose.

(Agerpres/FOTO arhivă gov.ro)


Publicat in Guvern
Pagina 1 din 2