fbpx
 

Items filtered by date: Miercuri, 06 Decembrie 2017

Principesa Margareta rămâne Custode al Coroanei României, după decesul Regelui Mihai I, potrivit articolului 2 alineat 4 din Statutul Casei Regale a României, promulgat prin semnătura fostului suveran în decembrie 2007.

„Moștenitor la Șefia Casei Regale a României este Alteța Sa Regală Margareta, Principesa Moștenitoare a României (jure sanguinis), care va fi de acum înainte și va rămâne după decesul meu Custode al Coroanei României (ad personam)”, prevede documentul, publicat pe site-ul romaniaregala.ro și semnat de Regele Mihai.

Statutul precizează la art. 1 alin. 2 că „Șeful Casei Regale a României, potrivit tuturor practicilor și convențiilor de astăzi, este de jure sau de facto Suveran, în termeni de autoritate asupra Casei Regale a României, la orice moment”.

„Imediat după decesul Șefului Casei Regale a României, fără vreo proclamație ulterioară, Moștenitorul Evident sau Moștenitorul Prezumptiv, în funcție de cine va fi în viață și primul în linia de succesiune la acel moment, va primi din acea clipă titlul și apelativul de Rege sau Regină, indiferent de poziția Familiei ca Dinastie domnitoare sau ne-domnitoare și indiferent dacă, mai târziu, va alege sau nu să nu folosească un asemenea titlu sau apelativ”, se arată în Statutul Casei Regale a României, promulgat prin semnătura Majestății Sale Regelui Mihai I al României, pentru a succede tuturor celorlalte Statute și Legi ale Casei, începând cu 30 decembrie 2007.

În cazul unei viitoare femei Șef al Casei Regale a României, consortul său va primi titlul de „Alteța Sa Regală Principele Consort al României” (ad personam), potrivit articolului 1 (7), titlu, rang și apelativ care va precede orice alt titlu, român sau străin, pe care îl poate avea, pe durata mariajului și numai pe durata vieții soției sale și numai atâta timp cât aceasta rămâne Șef al Casei Regale Române.

Actualul consort al Moștenitoarei la Șefia Casei Regale a României este Alteța Sa Regală Radu, Principe al României (ad personam).

Linia de succesiune la tron și la Șefia Casei Regale a României este cea astfel stabilită, potrivit Statutului Casei Regale: 1 — ASR Principesa Moștenitoare Margareta a României, Custode al Coroanei României; 2 — ASR Principesa Elena a României; 3 — Elisabeta Karina de Roumanie; 4 — ASR Principesa Sofia a României; 5 — Elisabeta Maria Biarneix; 6 — ASR Principesa Maria a României.

( Agerpres/ FOTO click.ro)


Publicat in Vedete

Serviciul Regional de Prognoză a Vremii din Bacău a emis o atenţionare Cod Galben de ninsori valabilă pentru zona de munte a judeţului Suceava. 

Potrivit acesteia, până la ora 23,00 la altitudini de peste 1700 de metri, se vor semnala ninsori însoțite de vânt, cu viteze la rafală de peste 90…100 de kilometri pe oră, spulberând și viscolind zăpada, care vor determina scăderea vizibilității sub 100 de metri. (Radio Iaşi/ FOTO news.ro)

 


Publicat in Moldova
Miercuri, 06 Decembrie 2017 20:56

Guvernul a aprobat proiectul de buget pe 2018

Construcţia bugetară pentru anul viitor se bazează pe o creştere economică de 5,5%, un deficit bugetar de sub 3 procente din Produsul Intern Brut şi o inflatie medie anuală de 3,1%.

Ministrul de finanţe, Ionuţ Mişa, susţine că priorităţile Executivului pentru 2018 sunt sănătatea, educaţia şi investiţiile:

Ionuţ Mişa: În proiectul de buget sunt prevăzute resursele necesare pentru majorările salariale care au fost discutate şi promise, potrivit calendarului stabilit prin Legea salarizării unitare şi angajamentul creşterii punctului de pensie cu 10%. Veniturile bugetare proiectate pentru anul 2018 sunt estimate la 287,5 miliarde de lei, respectiv 31,7% din PIB. Cele mai mari ponderi în totalul veniturilor bugetarilor în anul 2018 le înregistrează contribuţiile, cu 10,1%, urmate de TVA, cu 6,8%, accize, 3,3%, impozit pe salarii şi impozit pe venit de 2,3% din Produsul Intern Brut.

Proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pentru 2018 vor fi transmise Parlamentului.

Mâine, conducerea Legislativului va stabili calendarul dezbaterii şi aprobării documentelor. (Rador/ FOTO rador.ro)


Publicat in Guvern

La Iaşi, au fost semnate proiectele de reabilitare a caselor memoriale „Pogor” şi  „Dosoftei”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a precizat că valoarea lucrărilor de la Casa Dosoftei este de aproape 800 de mii de euro, finanţarea fiind pentru 33 de luni, iar lucrările urmează să fie executate în 23 de luni. În ceea ce priveşte Casa Pogor, valoarea proiectului este de 1,4 milioane de euro, iar lucrările for fi efectuate în 24 de luni.

Directorul Agenţiei de Dezvoltare Nord Est, Vasile Asandei a subliniat faptul că în prezent judeţul Iaşi este pe primul loc în clasamentul finanţărilor pe proiecte europene, în cadrul regiunii de dezvoltare Nord Est.


Publicat in Administratie Locala

Prefectul de Suceava, Mirela Adomnicăi, a anunţat, astăzi, că o nouă acţiune de căutare a celei de a treia victime a avalanşei din Călimani va fi organizată pe 8 decembrie.

Adomnicăi a spus că decizia salvamontiştilor s-a luat în cadrul unei şedinţe desfăşurată marţi la Vatra Dornei, la solicitarea sa, iar dacă vremea va permite se va proceda la a doua operaţiune de căutare.

La întâlnirea de la Vatra Dornei au mai participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Gheorghe Niţă, primarul municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheş, şeful ISU Suceava, general de brigadă Ion Burlui, şeful IJJ Suceava, lt. col. Mihai Lungu, şeful Serviciului Salvamont din CJ, Raia Voicu, directorul Salvamont Vatra Dornei, Petru Ariciuc, directorul Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu, precum şi comandantul Batalionului 17 Vânători de Munte Vatra Dornei, lt. col. Iuliu Ilie Cristian Arsene.

Acţiunea de căutare de vineri, ce va fi coordonată de Raia Voicu, se va desfăşura doar în condiţii meteo favorabile şi numai după verificarea stratului de zăpadă din zonă, deoarece sunt 50 – 60% şanse de producere a unei alte avalanşe.

”Va fi o acţiune de nivel naţional, cu participarea a 60 de salvamontişti din toată ţara, organizaţi pe serii de căutare, şi a jandarmilor de la Inspectoratul de Jandarmi Suceava. ISU va acorda suport pe tot parcursul acţiunii şi va avea un reprezentant în zonă cu care se va ţine legătura permanent pentru stabilirea detaliilor de căutare (…) Se vor folosi câini specializaţi pentru avalanşă, autoşenilate din dotarea ISU, kituri adecvate”, a arătat prefectul.

Potrivit prefectului, reprezentanţii Salvamont au precizat că Munţii Călimani formează o zonă greu accesibilă şi nu este un traseu recomandat turiştilor, din motive de siguranţă.

Cele trei persoane care au urcat pe munte pe 1 decembrie şi au fost surprinşi de avalanşă activau ca voluntari de 10 ani şi erau bine pregătiţi, dar au mers pe un traseu mai scurt, altul decât cel stabilit.

Dintre cei trei salvamontişti voluntari surprinşi de avalanşă pe 1 decembrie, unul, pompier, a fost găsit în viaţă în aceeaşi seară, iar la câteva ore după a fost găsită şi a doua victimă, o femeie.

Vineri se încearcă o nouă căutare pentru cel de al doilea pompier surprins de avalanşă, după ce, în noaptea de 1 spre 2 decembrie acţiunea de salvare a fost sistată temporar din cauza vremii. (Agerpres/ FOTO adevarul.ro)


Publicat in Moldova

Doi pacienți de la Institutul Regional de Oncologie din Iași au beneficiat de un transplant de celule hematopoetice.

Intervenţia le poate îmbunătăţi şi prelungi viaţa, după cum a declarat medicul Angela Dăscălescu, coordonatorul Compartimentului de transplant celule stem hematopoetice din cadrul IRO Iaşi:

Conducerea Institutul Regional de Oncologie din Iași spune că cei doi pacienți  sunt cei care au deschis lista procedurilor care se vor face în cadrul Compartimentului de transplant celule stem hematopoetice de la unitatea medicală.

Managerul IRO Iaşi, Mirela Grosu,  a declarat că,  în prezent, compartimentul beneficiază de dotările necesare,  dar ar mai fi nevoie de personal specializat.

(Raluca Diaconiuc, Radio Iaşi/ FOTO )


Publicat in Sanatate

”Am aflat cu tristeţe despre trecerea din această viaţă a Majestăţii Sale Regele Mihai I al României, veste care a îndoliat şi îndurerat pe toţi românii din ţară şi străinătate.

Personalitate remarcabilă în plan naţional şi internaţional, Regele Mihai I al României rămâne în istorie ca simbol al unităţii şi demnităţii poporului român de pretutindeni şi exemplu de curaj, înțelepciune şi devotament în slujirea patriei şi a neamului românesc în vremurile dificile din timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi în perioada de început a regimului comunist din România.

De-a lungul întregii sale vieți în care a reprezentat cu demnitate poporul român, Majestatea Sa a fost un susţinător permanent al Bisericii Ortodoxe Române, participând adesea la slujbele din Catedrala Patriarhală, precum şi la sfinţirea Catedralei mitropolitane din Timişoara, în anul 1946, împreună cu Patriarhul Nicodim.

În aceste momente de întristare, în numele Sfântului Sinod, al clerului şi credincioşilor Bisericii Ortodoxe Române, adresăm sincere condoleanţe Casei Regale a României şi ne rugăm Mântuitorului nostru Iisus Hristos să aşeze sufletul Majestăţii Sale Regele Mihai I al României în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi şi să dăruiască alinare sufletească tuturor celor îndureraţi de trecerea sa din această viaţă.

În toate bisericile din Patriarhia Română se vor înălța rugăciuni pentru odihna sufletului Regelui Mihai.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe și binecuvântare pentru membrii Casei Regale şi pentru toţi cei îndoliaţi,

† DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”

 

(Basilica.ro/ FOTO jurnalulnational.ro)


Publicat in Evenimente

Şoferii vor primi procesele verbale cu amenzi şi în format electronic.

Poliţia Rutieră cumpără peste 3.500 de tablete pentru verificarea datelor despre conducătorii auto pe sisteme mobile.

Tabletele vor fi conectate la baza de date naţională, pentru că sunt întârzieri de câteva zile de la data aplicării amenzii până când informaţia se introduce efectiv în sistem, a explicat, pentru Radio România Actualităţi, chestorul Florentin Brăcea, directorul Poliţiei Rutiere din România.

Florentin Brăcea: În prezent, odată cu întocmirea unui proces verbal, el se duce către baza de date, poate dura două, trei, cinci zile, urmând ca acolo să se implementeze în sistemul informatic. Ce ne dorim cu aceste sisteme? Vom face online, în timp real, un sistem integral, dar trebuie doar să venim şi cu aceste device-uri, să le cuplăm la sistem. Procesul /…/ de constatare a contravenţiei va pleca electronic către sistemul naţional de evidenţă, dar, în paralel, se clarifică cu semnătura electronică şi cu toate celelalte aspecte. La faţa locului se va printa şi un proces verbal, care va fi înmânat cetăţeanului.

Aproximativ 90% dintre contestaţiile depuse de şoferi sunt pentru amenzi cu reţinerea permisului de circulaţie, pentru că plângerea depusă suspendă executarea sancţiunii până la o decizie definitivă a instanţei.


Publicat in Administratie Locala

Cel mai pesimist termen pentru inaugurarea secţiei de arşi de la Iaşi fusese luna octombrie 2017. Termenul a fost depăşit şi acum nu se ştie când va fi dat în folosinţă acest spaţiu crucial pentru salvarea celor aflaţi în stare critică. Banii provin dintr-un credit de la Banca Mondială, iar autorităţile române doar urmau să organizeze licitaţia. Ministrul Bodog a afirmat acum două luni că „am pornit procedura pentru dotarea cu aparatură a centrului din Iaşi”, dar managerul Bârliba nu ştie nimic despre acest lucru.

 

Dotări în valoare de 17 milioane de lei mai sunt necesare pentru ca victimele unui accident precum a fost cel de la clubul Colectiv să nu mai moară cu zile în spaţii unde colcăie microbii. Clădirea este gata, sterilizată, încuiată, asigurată, cu tot cu aer condiţionat filtrat, montat şi funcţional, precum şi circuit de apă sterilă. Mai trebuie instrumentar, mese de operaţie, aparatură, paturi speciale, medici şi asistente medicale. Clinica ar urma să aibă 15 paturi, dintre care 5 pentru „mari arşi”. Ar prelua orice rănit de acest gen din toată regiunea Moldovei, fără a mai fi necesar transportul până la Bucureşti sau riscul infecţiilor din spitalele de acolo despre care presa centrală a tot scris în ultimii ani.

 

Reparaţii cu anii

Clinica de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arşi din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon”. Aceasta este denumirea din acte a clinicii care are sediu şi dotări importante, dar nu este încă deschisă. Sediul este în fosta clădire a Clinicii de Dermatologie, care a fost închisă parţial în 1993. Dermatologia a fost mutată în Tătăraşi, iar în 2003 toată clădirea a fost închisă, pentru că bucăţi din tencuială se prăbuşeau peste pietoni. În anul 2012, la un an după ce a început mutarea în cadrul spitalului a Clinicii de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arşi de la Spitalul de Urgenţe, dezafectat prin crearea Institutului de Oncologie, a început şi reparaţia clădirii. În 2016 se ajunsese cu reparaţiile la 65%, dar, în urma tragediei de la Colectiv şi a deceselor a numeroşi pacienţi arşi din cauza infecţiilor intraspitaliceşti, Ministerul Sănătăţii a urgentat lucrările şi acestea au fost finalizate în câteva luni. „Practic, clădirea în care se va muta Clinica de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arşi este finalizată în totalitate. Cu tot cu instalaţii de apă sterilă, cu tot cu aparatură de climatizare şi de filtrare a aerului”, spune managerul Spitalului, Ioan Bârliba.

 

Mai mult decât un termen pesimist

În luna mai, managerul Bârliba ne-a explicat că Ministerul Sănătăţii face în regim de urgenţă licitaţia pentru dotarea a trei centre de arşi din ţară – Bucureşti, Iaşi şi Timişoara. Exista un acord cu Banca Mondială pentru un împrumut, totul intrând în linie dreaptă. „Optimist, în septembrie va fi inaugurată clinica. Pesimist, undeva la începutul lunii octombrie. Şi, din acel moment, nu vom mai trimite arşii pe suprafaţă de mai mult de 15-20% la Bucureşti, ei vor fi trataţi aici”, ne spunea Bârliba.

Este luna decembrie şi termenul pesimist a fost depăşit cu aproape două luni. Şi licitaţia nu a fost încă organizată. „Ce am spus atunci, asta era. Acum, nu pot spune decât că ne trebuie aceleaşi lucruri: dotări, personal. Este vorba despre aceeaşi sumă de 17 milioane de lei ca şi atunci”, spune acum managerul Bârliba. A fost singurul care a dat răspunsuri legate de situaţia secţiei.

 

Medici şcoliţi în străinătate

Clinica de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arşi va avea 35 de paturi. Dintre acestea, 20 sunt paturi de chirurgie plastică şi reparatorie şi 15 sunt pentru pacienţi arşi. Dintre paturile pentru arşi, 5 sunt pentru “mari arşi” şi 10 pentru arşi (30% din suprafaţa corpului). Pentru pacienţii “mari arşi” (arsuri de peste 50% din suprafaţa corpului) clinica va avea rezerve de 27 de metri pătraţi fiecare. Fiecare rezervă are propriul sistem de filtrare a aerului, cu propria instalaţie de climatizare. Pentru secţia de arşi, există echipament de stocare a apei sterile, echipament medical special, paturi speciale, săli de operaţie cu dotare specifică. În această secţie vor lucra 4 medici, ajutaţi de personal mediu. Toţi ar urma să fie pregătiţi la Bucureşti, în Franţa şi în Germania. Populaţia celor 8 judeţe ale Moldovei este cărora li se adresează clinica este de 4,284 milioane de locuitori. În prezent, funcţionează provizoriu, în condiţii improprii, la Oftalmologie şi la ORL. Orice caz de ars pe mai mult de 20% din suprafaţa corpului este trimis imediat la Bucureşti.

 

În momentul de faţă lucrăm la studiile de fezabilitate pentru centrele noi de arşi. În Bucureşti vor fi două centre noi: unul la spitalul Grigore Alexandrescu şi unul la spitalul Bagdasar. În ţară, vor fi centre la Timişoara, Târgu Mureş şi Iaşi. Iaşi şi Timişoara au o situaţie mai bună. În Timişoara sunt deja câteva boxe de arşi, care vor fi dotate. Parţial, am pornit procedura pentru dotarea cu aparatură a centrelor din Iaşi şi Timişoara, pe program de Bancă Mondială. Sperăm ca până la sfârşitul anului, primele echipamente să fie deja prezente acolo.(...) Începând cu anul viitor, în funcţie de studiile de fezabilitate şi proiectare, îmi doresc să încep construcţia celorlalte centre de arşi mari”

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, 16 octombrie 2017


Publicat in Slideshow HOMEPAGE

Site-ul bizlaw.md, care apare în Republica Moldova, prezintă o sentință incredibilă a Curții de Apel din Chișinău împotriva producătorului mondial de articole sportive Adidas. Compania germană cerea despăgubiri de la o firmă locală care vinde produse contrafăcute inscriptionate însă cu marca identică Adidas. Anterior, în 2015, gigantul mondial mai obținuse confiscarea mărfurilor piratate și amendarea contravențională a aceluiași proprietar din piața centrală a Chișinăului.

De această dată, atât la Judecătorie cât și la Curtea de Apel, judecătorii au respins cererea Adidas International Marketing B.V., considerând că nu există dovezi că firma germană ar fi suportat pagube de pe urma contrafacerii, precum și faptul că nu există temeiuri care să determine concluzia că produsele piratate, inscriptionate identic Adidas, ar incălca drepturile exclusive ale companiei germane pe teritoriul Republicii Moldova.

Altfel spus, legislația internatională în domeniul protejării mărcilor nu este recunoscută în Republica Moldova. 

Iată, mai jos, integral știrea originală:

„Compania The Adidas International Marketing B.V. a acționat în judecată proprietara unui butic din piața centrală, pe motiv că vindea produse inscripționate cu semnele identice cu mărcile companiei. Prin urmare Adidas consideră că i-au fost încălcate drepturile exclusive și solicită interzicerea folosirii neautorizată a mărfurilor. La fel, a cerut ca pârâta să distrugă toate produsele și să-i achite despăgubiri morale în mărime de 110 mii lei, inclusiv onorariul achitat avocatului în valoare de 25 de mii de lei.

În motivare se mai spune că pârâta, care deține un butic amplasat în piaţa centrală, a organizat comerţul cu amănuntul a articolelor de îmbrăcăminte sport care poartă mărcile companiei reclamante, fără a avea vreun contract de distribuţie cu produsele ce poartă mărcile Adidas. La fel, se mai spune că proprietara buticului nu este la prima abatere de acest fel. În 2015, a fost recunoscută vinovată de comiterea contravenţiei prevăzute de art. 97 Cod contravențional, fiindu-i aplicată amendă în mărime de 2.000 lei. Mărfurile ridicate în cadrul controlului au fost supuse confiscării speciale. În dosarul respectiv, a recunoscut că vinde produse contrafăcute ce poartă marca Adidas, precum şi a recunoscut vina.

Totuși, prin hotărârea Judecătoriei Chișinău, acțiunea înaintată de The Adidas International Marketing B.V. a fost respinsă ca neîntemeiată. Împotriva hotărârii instanței de fond, a fost depus apel, solicitând casarea hotărârii instanței de fond și emiterea unei decizii prin care acțiunea înaintată să fie admisă integral.

Nici la Apel norocul nu a fost de partea Adidas. Instanța a respins apelul ca neîntemeiat și a menținut decizia instanței de fond. Judecătorii au precizat că nu există nici o probă care ar demonstra că întreprinderea reclamantă a suportat careva pagube(venit ratat). La fel, instanța de apel consideră că nu au au fost stabilite nici unul din temeiurile expres prevăzute de lege care ar determina concluzia instanței referitoare la faptul că produsele inscripţionate cu semnele identice cu mărcile companiei The adidas International Marketing B.V., comercializate în buticul amplasat în piaţa centrală, încalcă drepturile exclusive ale companiei Adidas asupra mărcilor înregistrate pe teritoriul Republicii Moldova.

Hotârârea este definitivă, cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiţie.”


Publicat in Moldova
Pagina 1 din 2

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2017 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31