fbpx
 

Items filtered by date: Vineri, 02 Februarie 2018

Acuzaţii grave la adresa a doi medici de familie din Iaşi. Aceştia i-ar fi prescris unei pensionare un medicament într-o doză de şase ori mai mare decât cea recomandată de un specialist. Rezultatul: după cinci zile de tratament, femeia a fost dusă cu ambulanţa la spital. Aceasta i-a dat în judecată pe cei doi doctori şi solicită despăgubiri pentru că i-a fost pusă viaţa în pericol.

Proces care se anunţă foarte lung la Iaşi, aşa cum sunt, de altfel, toate dosarele în care pacienţi acuză neglijenţa sau greşeli comise de cadrele medicale.

 

Jonglerie cu parafe

Valeria C. s-a prezentat, pe 17 decembrie 2014, la Clinica de Reumatologie II a Spitalului de Recuperare din Iaşi pentru un consult de specialitate şi a primit tratament pentru un an, se arată în plângerea adresată instanţei. Pentru a i se elibera reţeta, pensionara a mers apoi la medicul de familie Armand Daneliuc, care ar fi consultat-o şi i-ar fi prescris medicamente. Însă, pe reţetă, apare parafa şi semnătura soţiei doctorului, Liliana Daneliuc, şi ea medic de familie, a mai explicat Valeria C. judecătorilor. Cei doi medici împart acelaşi cabinet, pe strada Muşatini numărul 59.

 

Două erori

Astfel, pensionarei i s-ar fi prescris Methotrexate PCH, un medicament utilizat şi în cazul poliartritei reumatoide sau a psoriazis-ului, într-o doză de şase ori mai mare decât cea recomandată de specialistul de la Spitalul de Recuperare. „Reclamanta susţine că medicul i-a prescris medicamentul Metrotrexat PCH 10 mg (Methotrexate PCH) de două ori pe zi şi nu de două ori pe săptămână, potrivit recomandării specialistului şi fără acid folic, deşi îi fusese recomandat”, se menţionează într-un document obţinut de REPORTER DE IAŞI.

 

A ajuns la spital

Valeria C. a urmat timp de cinci zile tratamentul, timp în care s-a simţit din ce în ce mai rău. Astfel, în a treia zi de Crăciun, pe 27 decembrie 2014, a chemat ambulanţa şi a ajuns la spital. „Reclamanta arată că a stat internată în spital 14 zile, iar la externare, pe biletul de ieşire din spital s-a menţionat că afecţiunea constituia efect secundar urmare a administrării de Metotrexat”, se mai precizează în acelaşi document.

Împotriva medicilor de familie Armand şi Liliana Daneliuc, pensionara a depus o plângere la Colegiul Judeţean al Medicilor Iaşi, care a decis sancţionarea acestora cu mustrare. De asemenea, a fost depusă şi o plângere penală împotriva doctorilor, dosarul nefiind încă soluţionat de anchetatori.

 

I-a dat în judecată

Valeria C. i-a dat în judecată, anul trecut, la Tribunalul Iaşi, pe cei doi medici de familie şi le-a cerut daune morale şi materiale. „Consideră reclamanta că reţeta prescrisă de pârâţi a fost greşită, iar ca urmare a administrării tratamentului viaţa i-a fost pusă în pericol, a stat mult timp la pat fără a putea desfăşura vreo activitate şi a suportat mari cheltuieli cu medicamentele”, se mai arată în document.

Armand şi Liliana Daneliuc au solicitat chemarea în garanţie a SC Asigurare Reasigurare Astra SA prin Fondul de Garantare a Asiguraţilor. Medicii su solicitat, în întâmpinare, să se aprecieze că acţiunea pacientei este întemeiată în parte, iar firma de asigurări trebuie obligată la plata despăgubirilor. Tribunalul a constatat că nu este competent să judece dosarul şi l-a declinat la Judecătoria Iaşi, unde procesul va începe de abia în 22 februarie.

Contactata de REPORTER DE IAŞI, Valeria C. a precizat că momentan nu doreşte să discute despre acest caz, iar avocata Ioana Macovei, care o reprezintă, nu a oferit un punct de vedere până la închiderea ediţiei.

 

Medic: „Nu mă interesează”

Nici nu mă interesează. Am lăsat totul pe seama avocatului”, a declarat medicul Armand Daneliuc, care, întrebat de acuzaţiile pe care i le aduce pacienta, a adăugat: „Astea sunt poveşti”.

Adrian Fetcu, avocatul care îi reprezintă pe medicii Liliana şi Armand Daneliuc, a susţinut că a fost „un concurs de împrejurări”, iar pacientei nu i-a fost pusă viaţa în pericol. „Aşteptăm concluzia instanţei şi avem încredere în justiţie”, a precizat avocatul celor doi medici de familie.

O controversă legată medicul Daneliuc

În 1998, actuala publicaţie Ziarul de Iaşi, pe atunci Monitorul, scria sub titlul „Un medic îşi şantajează pacienţii” că „Tratamentul medicamentos al unei fetiţe, în vârstă de 11 ani, din Iaşi, a fost întrerupt, deoarece medicul de circă, dr. Armand Daneliuc, a refuzat să-i elibereze medicamentele, după cum ne-a declarat mama acesteia. Maria Gheorghică susţine că medicul i-a condiţionat acordarea medicamentelor gratuit de alegerea acestuia ca medic de familie.”

Conform celei mai recente situaţii a Casei de Asigurări de Sănătate Iaşi, pe luna decembrie 2017, soţii Daneliuc se află aproape de limita superioară a decontărilor lunare pentru serviciile prestate, încasând împreună circa 25.000 de lei.

 

Emoţii pentru medicul ginecolog Mircea Onofriescu

Alt dosar: ce cer daune de 500.000 de euro

Suma de 500.000 de euro o solicită o fostă pacientă de la medicul Mircea Onofriescu, unul din cei mai cunoscuţi ginecologi din Moldova. Parte în dosar mai este şi Spitalul „Cuza Vodă”. Andreea T. susţine că în, octombrie 2015, în timpul unei intervenţii pentru extirparea uni chist, doctorul i-a perforat colonul, ceea ce ar fi dus, ulterior, la apariţia unei peritonite generalizate. Operată de urgenţă la Spitalul „Sf. Spiridon”, tinerei i-a fost ataşată o pungă de colostomie şi i-au fost extirpate trompa uterină şi ovarul din partea stângă. După patru luni, a fost supusă unei alte intervenţii pentru refacerea continuităţii tractului digestiv. Următorul termen al procesului este în 22 martie, la Judecătoria Iaşi, când la dosar ar trebui depus un raport de expertiză medico- legală.


Publicat in Slideshow HOMEPAGE

O elevă de 13 ani s-a fotografiat şi filmat în ipostaze intime la îndemnul unui adolescent de 16 ani, care a şantajat-o apoi cu publicarea lor pe o reţea de socializare. Pentru ca imaginile să nu ajungă pe Internet, fata i-a dat tânărului bani sustraşi de la o mătuşă. Şantajistul a fost prins în flagrant, după ce ruda fetei a anunţat anchetatorii. Adolescentul a recunoscut faptele şi a primit o măsură educativ.

Telenovelă penală cu doi elevi în rolurile principale. La începutul anului trecut, Daniel M., elev la Liceul cu Program Sportiv din Roman, s-a împrietenit pe Facebook cu D.G., o fată de 13 ani din Paşcani.

 

Striptease online

Adolescentul a început, din aprilie 2017, să-i solicite elevei să-i trimită poze cu ea dezbrăcată şi în ipostaze indecente, spun anchetatorii . „Pentru a convinge persoana vătămată, inculpatul a început să o ameninţe că dacă nu-i va trimite fotografiile şi videoclipurile «nu vor mai fi prieteni» şi că «va pune pe cineva să o bată»”, se arată în rechizitoriu.

Eleva s-a filmat şi fotografiat cu telefonul mobil „de mai multe ori pe zi”, în ipostaze intime, iar imaginile şi videoclipurile i le-a trimis lui Daniel M., prin intermediul aplicaţiei WhatsApp. Adolescentul i-a fi cerut ulterior să-i trimită şi alte filmuleţe de acelaşi gen şi ar fi ameninţat-o că, dacă va refuza să mai facă acest lucru, va posta pe aceeaşi reţea de socializare materialele primite anterior.

 

Bani ca să nu devină „vedetă”

Daniel M. nu s-a oprit însă aici, ci, începând cu 19 aprilie anul trecut, i-a cerut fetei de 13 ani bani pentru ca imaginile indecente cu ea să nu ajungă pe Internet. Speriată, eleva a sustras 800 de lei de la mătuşa cu care locuieşte şi i-a dat lui Daniel M., în două „rate”. Procurorii susţin însă că liceanului nu i-a fost de ajuns şi i-a cerut, pe 24 aprilie, alţi 1.000 de lei.

Mătuşa fetei şi-a dat însă seama că îi lipsesc 800 de lei şi, aflând că nepoata sa i-a luat pentru a-i da lui Daniel M., a anunţat Poliţia. Pe 24 aprilie, elevul a fost prins în flagrant de anchetatori, în faţa Casei de Cultură din Paşcani, în timp ce primea 200 de lei de la „prietena” sa.

Daniel M. a recunoscut faptele în faţa magistraţilor şi a restituit cei 800 de lei luaţi de la minora de 13 ani. A fost trimis în judecată pentru şantaj, iar în cazul lui D.G. procurorii au dispus clasarea cauzei pentru furt, pentru că mătuşa sa nu a depus plângere.

 

Obligat să meargă la şcoală

În dosar, Judecătoria Paşcani i-a aplicat liceanului, la sfârşitul anului trecut, măsura educativă a asistării zilnice pe o perioadă de 6 luni, pe durata acesteia fiind obligat să meargă în continuare la şcoală, să nu se apropie la o distanţă mai mare de 100 de metri şi să nu comunice prin niciun mijloc de comunicare cu D.G.

În luarea acestei decizii instanţa a avut în vedere „circumstanţele comiterii faptei, modalităţile de constrângere a persoanei vătămate, repetabilitatea acestora, urmările produse asupra persoanei vătămate minore, respectiv, o stare de temere, precum şi circumstanţele persoanele ale inculpatului care a restituit în cursul cercetărilor în totalitate sumele de bani pretinse anterior, este elev şi frecventează cursurile şcolare, a recunoscut săvârşirea faptei în modalitatea expusă prin rechizitoriu, nu prezintă antecedente penale şi în cursul cercetărilor a respectat obligaţiile impuse prin măsura controlului judiciar, conform referatului de evaluare, acesta prezentând resurse interioare suficiente de reintegrare socială”.

Procurorii au contestat decizia, procesul urmând să se reia pe 20 februarie, la Curtea de Apel Iaşi.

REPORTER DE IAŞI l-a contactat atât pe adolescentul acuzat de şantaj, cât şi pe mătuşa elevei, dar aceştia nu au oferit un punct de vedere până la închiderea ediţiei.

Poliţia Română a demarat campanii pentru a avertiza asupra pericolelor Internetului

 

Caz similar: Liceeni trimişi la reeducare

Doi liceeni din Iaşi au fost protagoniştii unui alt caz de şantaj şi au fost trimişi de instanţă la cursuri de reeducare. Aceştia au încercat să obţină bani de la o colegă cu care unul dintre ei a întreţinut relaţii sexuale.

În octombrie 2016, la momentul comiterii faptei, Bazan Marian Panagache şi Andrei Cărare erau elevi în clasele a XI-a şi a X-a la Liceul Tehnnologic UCECOM „Spiru Haret“. Panagache a contactat-o atunci pe fosta lui iubită, colegă de clasă cu el, a chemat-o la locuinţa sa sub pretextul că doreşte să se împace cu aceasta. Aici a întreţinut cu fata un raport sexual, pe care l-a înregistrat pe telefonul mobil, fără ştirea ei.

După consumarea raportului sexual, inculpatul i-a arătat persoanei vătămate înregistrarea şi i-a spus că, dacă nu îi dă 300 lei, o va posta pe o reţea de socializare“, se precizează în motivarea primei instanţe. A doua zi, fosta iubită i-a adus lui Bazan Panagache 150 de lei, iar acesta i-a arătat că a şters înregistrarea, dar, de fapt, i-a trimis-o lui Cărare.

Ulterior, cei doi tineri i-au cerut colegei lor 400 de lei. Victima i-a reclamat l-a Poliţie, iar liceenii au fost prinşi în flagrant în timp ce primeau banii. Aceştia şi-au recunoscut faptele, iar în mai 2017, Judecătoria Iaşi le-a aplicat măsuri educative neprivative de libertate de 4 luni pentru Panagache şi două luni şi 20 de zile pentru Cărare, perioadă în care trebuiau să se prezinte la Serviciul de Probaţiune pentru a participa la cursuri de reeducare. Decizia a fost menţinută, în noiembrie 2017, de Curtea de Apel.


Publicat in Slideshow HOMEPAGE

Meteorologii au emis o informare meteo de intensificări ale vântului şi precipitații moderate cantitativ, predominant sub formă de ploaie, pentru toate judeţele Moldovei.

Din cursul acestei nopți și pe parcursul zilei de mâine, aria ploilor se va extinde treptat, cuprinzând toată regiunea.

În zona montană înaltă vor predomina ploile și, în special în nordul Carpaților Orientali, se vor înregistra cantități de apă de 25…30 de litri pe metru pătrat.

Izolat vor fi condiții de polei.

Vântul va sufla tare la munte şi va avea intensificări temporare și în zonele joase de relief.

Începând de sâmbătă seară, la munte vor predomina ninsorile, care local vor deveni mai consistente, iar vântul va continua să aibă intensificări.

În nordul Moldovei precipitațiile, în general slabe, vor fi și sub formă de lapoviță sau ninsoare.

Local se va forma  polei.

 

(Serviciul Regional de Prognoză a Vremii din Bacău/ FOTO dcnews.ro)


Publicat in Vremea

Trei muncitori au fost răniţi, astăzi, după un incendiu la o conductă de gaz de pe strada Cetatea Neamţului din municipiul Piatra Neamţ, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţe (ISU), Adrian Rotaru.

Potrivit acestuia, cele trei persoane, care sunt angajate la compania distribuitoare de gaz, au suferit arsuri, fiind transportate, conştiente, la spital.

„Operatorul de apă efectua lucrări în zonă şi muncitorii au lovit cu buldoexcavatorul conducta de gaz, fisurând-o. Au solicitat o echipă de la operatorul de gaz, care a mers la locul evenimentului, încercând să obtureze fisura. Din cauza manevrelor efectuate, s-a produs incendiul. Victimele sunt angajaţi ai operatorului de gaz”, a afirmat Rotaru.

Una dintre victime a suferit arsuri de gradul I la nivelul feţei, iar celelalte două au suferit arsuri de gradul I la mâini, fiind preluate de echipajele medicale ale ISU şi transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Piatra Neamţ. (Agerpres/ FOTO jurnalulnational.ro)


Publicat in Moldova

Structura de rezistenţă a drumului judeţean Iaşi – Suceava care trece prin localitatea Breazu din judeţul Iaşi a fost grav afectată şi există o alunecare de teren în zonă.

Acolo a fost construit un imobil care nu a respectat normativele din domeniul construcţiilor, neavând canalizare şi fiind situat prea aproape de axa drumului.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa s-a deplasat la faţa locului şi a spus că se caută identificarea pârghiilor legale pentru a interveni la consolidarea părţii carosabile a drumului.

Maricel Popa a anunţat că Drumul Judeţean Iaşi – Suceava va intra în consolidare printr-un proiect european, ceea ce face aproape imposibilă intervenţia rapidă în momentul de faţă.

Consiliul Judeţean Iaşi a înaintat adrese la Inspectoratul pentru Construcţii din Iaşi şi la primăria comunei pentru a verifica documentele care stau la baza construcţiei.
Nu se ştie dacă structura de rezistenţă a blocului a fost afectată de alunecările de teren, ne-a mai informat reporterul nostru Constantin


Publicat in Moldova

Unirea pentru care militează o parte dintre cetăţenii Republicii Moldova înseamnă război civil, a declarat aseară preşedintele prorus Igor Dodon în cadrul emisiunii ”Acces direct” de la NTV Moldova, filiala postului rusesc de televiziune NTV, avertizând că va recurge la ”toate căile legale” pentru a nu permite lichidarea statalităţii moldoveneşti, relatează astăzi portalul Deschide.md.

Poate că cineva provoacă acestui lucru intenţionat? Poate celor de la guvernare le este convenabil un astfel de scenariu? Pentru că ei înţeleg că pierd alegerile (parlamentare) în toamnă şi poate ar vrea să destabilizeze situaţia? Trebuie să fim foarte atenţi. Noi examinăm detaliat acest lucru”, a afirmat Igor Dodon, referindu-se la Partidul Democrat, aflat în prezent la guvernare.

Pentru a rezolva problemei unionismului ”pe cale democratică”, Igor Dodon propune organizarea unui referendum în cadrul căruia cetăţenii moldoveni să fie întrebaţi ce-şi doresc. ‘‘Este clar că majoritatea covârşitoare va fi pentru păstrarea statalităţii; să punem punct odată la subiectul acesta”, a declarat Dodon, în opinia căruia guvernanţii ‘‘nu vor accepta un astfel de referendum„.

Referitor la faptul că actuala guvernare vrea să introducă integrarea europeană a Republicii Moldova în Constituţie, Igor Dodon a menţionat că aceasta nu este altceva decât o acţiune de PR. ”Europenii nu au încredere în actuala majoritate parlamentară şi în actualul guvern. Eu discut cu ambasadorii. Au stopat finanţarea pe domeniul justiţiei, nu dau banii pe care i-au promis, critică acest guvern”, susţine el. Şi în acest caz, Dodon consideră că ar fi necesar un referendum.

În pofida ameninţărilor preşedintelui prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, care în decurs de un an de la instalarea în funcţie s-a întâlnit de opt ori cu şeful statului rus Vladimir Putin, şi niciodată cu omologii săi din ţările vecine, o nouă localitate din Republica Moldova – a noua la număr – şi-a oficializat în mod simbolic dorinţa de Unire cu România, relatează Deschide.md. Satul Goteşti din raionul Cantemir a semnat joi o Declaraţie de Unire cu patria-mamă.

Facem această Unire acum ca o reparaţie morală pentru suferinţele trecutului şi ale prezentului. De la chinul bunicilor noştri, smulşi împotriva voinţei lor de la trupul patriei istorice din voia lui Hitler şi a lui Stalin, supuşi execuţiilor, deportărilor şi foametei, greutăţilor pe care le trăim acum noi. Noi, cei de azi, facem Unirea cu cei de aceeaşi limbă şi tradiţie cu noi pentru ca fiii şi nepoţii noştri să se bucure de libertate şi prosperitate în viitor, de şanse de împlinire pe care generaţiile noastre nu le-au avut”, se arată în Declaraţia de Unire.

Gestul şi decizia aleşilor locali fac parte dintr-un proiect iniţiat de Platforma Civică ”Acţiunea 2012”. Iniţiatorii proiectului se aşteaptă ca, în acest an, al Centenarului Marii Unirii, în jur de 100 de localităţi din Republica Moldova să adopte o astfel de decizie, fie ea şi simbolică, apropiind astfel Unirea celor două state româneşti, conform Deschide.md.

Alte opt localităţi din partea stângă a Prutului au adoptat o Declaraţie de Unire similară, începând cu 23 ianuarie. Este vorba de localităţile Parcova din raionul Edineţ, Festeliţa din Ştefan Vodă, satul Opaci din raionul Căuşeni, Ulmu, Bardar şi Ruseştii Noi, Văsieni şi Puhoi din raionul Ialoveni.

Furios, Igor Dodon a cerut pedepsirea factorilor implicaţi în acţiunile ”antistatale, antipopulare şi anticonstituţionale”, solicitând convocarea Consiliului Superior de Securitate şi tragerea la răspundere a aleşilor locali de către Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) şi Ministerul de Interne.

În replică, unii aleşi locali care au semnat simbolica Declaraţie de Unire au declarat că au făcut ce le spune sufletul, iar gestul lui Dodon este un semnal de disperare, potrivit Deschide.md. (Agerpres/ FOTO 360news.ro)


Publicat in Moldova

Municipiul Iași a fost declarat oraşul anului pentru dezvoltarea industriei IT și Outsourcing din Europa Centrală şi de Est la o competiție de profil din Polonia.

Gala care s-a desfășurat în această seară la Varșovia a reunit profesioniști din domeniul tehnologiei informației, dar și reprezentanți ai unor firme care au testat ofertele din regiune.

Într-o declarație acordată colegului nostru, Lucian Bălănuță, economistul și antreprenorul IT, Dan Zaharia, unul dintre membrii delegației, afirmă că titlul cucerit de municipiul Iași reprezintă o recunoaștere a importanței industriei IT în zonă și a capacității sale de expansiune.

La competiția Central and Eastern Europe Shared Services And Outsourcing Awards au mai fost nominalizați unul dintre cei mai mari angajatori din Iași la alte două categorii, dar și proiectul FAB LAB Iaşi, cel mai mare spaţiu de co-working din zonă, la secțiunea „Cea mai bună colaborare între mediul de business şi cel universitar”.

Lucian Bălănuță/ FOTO CEE Shared Services And Outsourcing Awards)


Publicat in IT

A cumpărat un domeniu de mii de metri pătrați la Sculeni cu doar 42.000 de euro, dar clădirea stă abandonată și în saivan ciugulesc doar câteva zeci de găini. Spera la o finanțare europeană dar proiectul i-a fost respins. A încercat o pensiune și la Bârnova, cu finul său, Ionel Panainte, dar nici aici n-a reușit să acceseze bani europeni. Frații lui Alexe mai încearcă o fabrică de mobilă, tot la Sculeni. Încrengăturile cu finul înseamnă un PUZ pe 10.000 mp la Bârnova.

Îmi place nespus de mult viața la țară. Să văd colțul ierbii mijind din pământul reavăn sau s-aud cotcodăcitul găinilor, ouăle crescând, mugetul șeptelului”. Replica îi aparține personajului Temistocle T. Temistocle interpretat de Dem Rădulescu în filmul „Astă seară dansăm în familie” (1972). Nu știm dacă la asta s-a gândit și deputatul liberal Costel Alexe când și-a făcut planurile investiționale în două comune din județ, Bârnova și Victoria.

Cert e că, în ambele localități, familia deputatului are în derulare sau în plan investiții în pensiuni agroturistice, construcția mai multor case, dar și o fermă de vaci. În sensul larg de familie, Alexe are proiecte și cu frații săi, dar și cu finul și fratele acestuia, toți originari din Adjud. O saga de familie în care primul realizat financiar și social încearcă să-i tragă și pe ceilalți după el.

 

Domeniul de la Sculeni

Una dintre investițiile palpabile ale familiei deputatului PNL Costel Alexe este localizată în Sculeni, comuna Victoria, la 20 de kilometri de Iași. Adică, la câteva sute de metri de granița cu Republica Moldova. Aici, SC Corporex SRL-D, cu unic asociat Raluca Alexe (soția deputatului) a achiziționat, în 2015, o fostă gospodărie a SC Construcții Hidrotehnice Iași. În schimbul clădirii (parter, etaj și pod, aproximativ 400 mp locuibili) și a terenului aferent (câteva mii de metri pătrați), firma a plătit modica sumă de 42.000 de euro (fără TVA).

Corporex a obținut anul trecut un certificat de urbanism de la Consiliul Județean pentru înființarea unei ferme de vaci. „Acum avem doar două vaci”, a spus băiatul care se ocupă de proprietatea familiei din Sculeni. Saivanul, lung de 150 de metri, adăpostește și câteva zeci de găini ouătoare.


Corpul principal de clădire, parțial degradat, așteaptă vremuri mai bune. Una dintre posibilele destinații ar fi transformarea lui într-o pensiune agroturistică. Acum, câteva camere sunt ocupate de familia băiatul care are grijă de domeniul lui Alexe.

 

Firmă cu de toate

La aceeași adresă din Sculeni își are sediul social firma Mobilis Ideas SRL. A fost înființată în vara anului 2017 și-i are drept fondatori pe Mihai Alexe și Florin Alexe, frații deputatului PNL. Administrator e Mihai.

Domeniul principal de activitate este fabricarea de mobilă. Însă, în septembrie 2017 au extins sfera adăugând codurile CAEN pentru alte activități recreative și distractive, activități de organizare a expozițiilor, târgurilor și congreselor.

Una peste alta, de bunul mers al lucrurilor la Sculeni se ocupă Mihai Alexe.

 

Contracte cu statul

Celălalt frate, Florin Alexe, are firma Moldavia Topo-Cad, birou de cadastru și topografie după cum îi spune și numele. Sediul acesteia este la mezaninul unui bloc de pe strada Gavriil Musicescu, în așa numitul pasaj Banu. Tot aici figurează și birourile firmei Corporex, a soției deputatului. Spațiul este închiriat de la un privat.

Revenind la Moldavia Topo-Cad, aceasta a derulat, conform Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP), cel puțin patru contracte în 2016 și alte 22 în 2017 cu primării comunale sau cu alte instituții ale statului. Astfel, în 2016, două contracte între Moldavia Topo-Cad și Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Iași în valoare cumulată de 5.500 lei și alte două cu Colegiul „Costache Negruzzi” în valoare totală de 5.700 lei.

Apoi, în 2017, Moldavia Topo-Cad a avut alte zeci de contracte, cele mai mari fiind cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (8.800 lei), Grădinița cu program prelungit nr. 21 (5.300 lei), Registrul Auto Român (trei lucrări cu un total de 3.480 lei), comuna Costuleni (3.000 lei), comuna Săucești (2.200 lei), Huruiești (2.100 lei). Ca o paranteză, Costel Alexe, aflat acum la al doilea mandat de deputat, a fost anterior, în 2012, director al Oficiului de Cadastru din Iași.

Sediu social acasă la fin

Acestea sunt afacerile familiei Alexe. Dar în familia mare a deputatului intră și frații Panainte care provin tot din județul Vrancea ca și Alexe. Astfel, Ionel Panainte este cel mai bun prieten al deputatului, colegi de școală și de facultate. De fapt, Alexe este și nașul de cununie al lui Ionel cu Anca Elena Panainte.

Acești doi Panainte, soț și soție, au o casă în sat Pietrărie, comuna Bârnova. În respectiva locuință își are sediul social și Corporex, firma Ralucăi Alexe, adică a nașei celor doi. „Știți cum e, te roagă cineva apropiat, un prieten sau nașul cum e cazul de față și îl ajuți cu sediul social”, a spus Ionel Panainte.

 

Proiect de pensiune cu bani UE

Firma Ralucăi Alexe, Corporex, a depus în 2015 la Primăria Bârnova un studiu de fezabilitate pentru ridicarea unei pensiuni pe strada Mitropolit Anastasie Crimca din comună. În 2017, tot un studiu de fezabilitate pentru pensiune agroturistică și fix pe aceeași stradă, la numărul 8, a fost depus de Anima Green SRL.

Dar această firmă abia fusese înființată și-l are unic acționar pe Ionel Panainte, finul deputatului. Firma are sediul social tot acasă la Panainte, acolo unde e și Corporex. „Nu vă contrazic că ar fi aceste proiecte de pensiune, dar nu au legătură. Nu pot vorbi în numele familiei nașului meu, dar în cazul meu este doar o idee. Pe care tot o discut cu soția mea. Ne gândim profund la ea. Dar suntem doar niște bugetari care ne drămuim banii”, a declarat Ionel Panainte.

Surse oficiale susțin că a fost un singur proiect al familiilor Alexe și Panainte pentru construirea unei pensiuni cu fonduri europene. Nu au obținut însă finanțare și acum caută variante alternative.

 

Angajat la Cadastru
Ionel Panainte lucrează la stat. Este registrator la Oficiul de Cadastru, instituție pe care nașul său a condus-o acum șase ani. Iar Anca Elena Panainte este educatoare la o grădiniță cu program prelungit.

Dar fina lui Alexe are și o mică afacere proprie: un loc de joacă, Strumphy Family, amenajat în jumătate din Punctul Termic 6 Socola, pe Aleea Rozelor 34.

Și această firmă își are sediul social tot în locuința familiei Panainte din Bârnova, la un loc cu Anima Green și Corporex. Despre locuința din Bârnova, Ionel Panainte a afirmat că e făcută prin credit și că plătește rate lunare de 1.500 lei.


În plus, în 2016, la alegerile locale, Ionel Panainte și-a încercat norocul și în alegeri. A candidat pe listele PNL pentru o poziție de consilier local la Bârnova. „N-am intrat în CL. Am rămas membru necotizant la filiala din comună”, a precizat el.

Patru case pe coama dealului

Terenul pe care urma să fie construită pensiunea cu fonduri europene este parte a unei parcele mai mari, de peste 10.000 metri pătrați. În față, la stradă, ar fi trebui să fie pensiunea, iar sus, pe coama dealului, patru case. Acestea au și fost realizate de Aurel Radu Panainte și Lenuța Panainte fratele, respectiv cumnata lui Ionel Panainte.

Aceiași doi, Aurel Radu Panainte și Lenuța Panainte, au mai obținut autorizații de construire a două case în municipiul Iași, în 2014. Lenuța Panainte are o firmă, Eni One Construct, care are sediul într-un apartament pe strada Simionescu, unde a locuit o perioadă și Costel Alexe.

După cum bine știți, calitatea de deputat este incompatibilă cu activități de natură economică, fapt pentru care încă de la începutul mandatului trecut am renunțat la orice formă de asociere. Neavând vreo calitate în firmele pomenite, nu vă pot da detalii referitor la activitățile desfășurate sau la implicarea părților în diferite asocieri sau proiecte. Asigurându-vă de buna credință și transparență, vă stau la dispoziție cu orice clarificări referitoare la activitatea mea.”

Costel Alexe, deputat PNL Iași și președinte al filialei județene

Familia Alexe, trei apartamente în Iași
În cea mai recentă declarație de avere a deputatului Costel Alexe, datată 13 iunie 2017, acesta a trecut patru suprafețe de teren. Două agricole cu o suprafață însumată de 3.000 mp, unul forestier de 5.000 mp și 500 mp intravilan concesiune.

Costel și Raluca Alexe dețin trei apartamente în Iași - de 70 mp, 101 mp și 71 mp, cumpărate în 2009, 2013 și 2014. Familia mai declară un Opel Vectra fabricat în 2002, dar și două credite din care mai au de restituit aproximativ 90.000 de euro.

Costel Alexe a notat un venit anual de 64.812 încasat de la Camera Deputaților, în timp ce Raluca doar 10.000 de lei ca manager al propriei firme. Se mai adaugă alocațiile celor doi băieți și o indemnizație de creștere copil.

Liberalii care au rezistat la stat

Ca lider ales anul trecut al organizației județene a PNL Iași, Costel Alexe este perceput ca un bun negociator, un politician care menține permanent legătura cu eșaloanele doi și trei, dar mai ales cu primarii din mediul rural. În plus, Alexe își cultivă oamenii plasați în instituții cheie ale statului. Deși partidul se află în Opoziție atât la nivel central cât și local, PNL și Alexe au oameni în funcții de conducere în deconcentrate, dar și sinecuri la nivelul societăților Primăriei.

 

Lista supraviețuitorilor
 Astfel, Sorin Avram a reușit să supraviețuiască coaliției PSD-ALDE, dar a fost nevoit să facă un pas în spate. Din funcția de director general la Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad la cea de director tehnic în aceeași structură.

 

 La Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale există un contingent liberal: Liviu Bulgaru (e și consilier județean), Anghel Ficu (aflat în concediu de creștere a copilului), Sorin Minciună și Constantin Dolachi (acesta a fost și trezorier al PNL, dar și salariat în proiectul cu fonduri europene numit generic „Operațiunea Vipera”).

 

 Din garnitura de directori PNL în administrația PSD mai fac parte: Robert Dâncă, managerul maternității Cuza Vodă, Radu Terinte, managerul spitalului Sf. Maria, Narcis Cătălin Tăbăcaru, șeful Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii și Cooperație (e finul lui Alexe și a trecut recent la ALDE), Adrian Căliman, consilier Casa de Cultură a Studenților, Sorin Flutur, consilier județean și consilier al directorul CFR Iași.

 

 Deși aflată în disidență față de actuala conducere a PNL Iași, mai există o grupare cu liberali plantați în poziții strategice: Marius Dangă, director adjunct la Asociația Euronest, Daniel Juravle, membru în Consiliul de Administrație al Salubris, Călin Rusu, membru CA la Citadin.

 

 Corporex, firma Ralucăi Alexe, a fost înființată în 2013. Principalul obiect de activitate este consultanța, profitul net adunat între 2013 – 2016 fiind de aproximativ 90.000 lei

 

 

Asociații controlate de liberali care au primit bani de la Primărie, Consiliul Județean și Direcția de Tineret

-
Ascis (Asociația Studenților Chimiști Ieșeni): Președintele asociației e Marius Minea, care este și consilier județean PNL, președinte al organizației județene de tineret a liberalilor, angajat ApaVital)
- 32.880 lei în 2017 de la Primărie (26.07.2017). Proiect: GFest
- 30.405 lei în 2016 de la Primărie (6.07.2016). Proiect: Gfest

- 25.000 lei în 2016 de la Consiliul Județean (contract din 16.06.2016). Proiect: Youth Fest

-
Asociația Moldavia (Adi Căliman, consilier Casa Studenților)
- 27.114 lei în 2017 de la Primărie (25.07.2017). Proiect: Rock în Iași Indoor
- 6.000 lei în 2017 de la DJTS. Proiect: Sunt tânăr, mă implic!

-
Asociația Tinerilor Ieșeni (apropiată de Alexe, el însuși a activat aici)
- 6.100 de lei în 2017 de la DJTS. Proiect: Lucrătorul de Tineret Ieșean

 


Publicat in Anchete