Luni, 23 01 2017

Iulian Mofteescu

Micile tunuri pe final de an de la instituțiile bugetare: pardoseală înlocuită doar în acte. Caz unic în relația dintre contribuabili și cei care cheltuie bani publici: directoarea Școlii Speciale „Vasile Pavelcu” refuză să arate publicului pe ce-a cheltuit 17.000 de lei între Crăciun și Revelion. A blocat poarta instituției și a interzis accesul. Achiziția directă s-a făcut pentru înlocuirea pardoselei din sala de sport. Aceasta a fost doar vopsită, la un preț de piață de 6.000 de lei.

 

Timp de o săptămână, directoarea Liceului „Pavelcu” s-a baricadat în birou, interzicând accesul presei în vederea verificării unei lucrări făcute din bani publici. REPORTER DE IAȘI n-a mai întâlnit o asemenea situație: pur și simplu, zile la rând, nu ni s-a permis să intrăm pe poarta școlii. Pardoseala din sala de sport, schimbată în Ajunul Crăciunului, conform anunțului oficial, este ținută la secret de directoarea Coca Vasiliu. Nu vrea s-o arate și pace!

 

Un director și o șefă de sindicat nu vin la serviciu din 2012, dar sunt plătiți. Cum este posibil? Surse din ABA Prut-Bârlad: Nicolae Trofin, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Iași, și Roxana Mihaela Chiruță, lidera de sindicat, își iau concediu medical 90 de zile, apoi își iau câteva zile de concediu de odihnă, apoi iar medical și tot așa. Instituția a cerut lămuriri până și de la CJASS, dar instituția a spus că angajații care lipsesc de ani de zile sunt acoperiți legal. Oficial, ABA Prut-Bârlad nu oferă detalii despre dosarul medical al celor doi. Din concediu medical, Trofin câștigă procese împotriva instituției și Roxana Mihaela Chiruță scrie scrisori, în numele sindicatului, conducerii Apelor Române.
Directorul Institutului Socola: „Trebuia să investim 1 milion de euro în refacerea centralei”. În plus, calculele de pe hârtie arată că spitalul va avea și facturi cu aproximativ 30% mai mici. Reprezentanții Pleiada spun că folosesc energia termică din sistem centralizat ca soluție de back-up pentru scăderea presiunii gazului. Șefii DSP spun că actualele centrale de la ANL-urile medicilor consumă mult gaz și trebuiau înlocuite.

 

Veolia Energie Iaşi a început, în decembrie 2016, un proiect de extindere a sistemului centralizat de termoficare către zona Bucium. În cadrul proiectului se intenționează extinderea rețelei în zona situată după Pasarelă, către Vaslui.
Au fost semnate deja acorduri de racordare cu clienți mari din zonă. Proiectul Bucium presupune extinderea rețelei de termoficare de la intersecţia Bulevardului Socola cu Bulevardul Poitiers, Strada Trei Fântâni şi până la Blocurile ANL şi la Institutul de Psihiatrie „Socola”. Proiectul prevede prelungirea Magistralei 4 de termoficare şi racordarea clădirilor mari din acea zonă direct la conductă, cu module termice individuale.

Un domeniu care ne situează la ani lumină de ţările civilizate şi despre care se vorbeşte puţin. Statisticile arată că 38% dintre români cară apă cu găleata şi au WC-ul în fundul curţii. O scurtă călătorie pe drumurile din satul Mogoşeşti, la 15 km de Iaşi, arată că problema nu este a instituţiilor, ci a mentalităţii: „Pentru ce să-mi pun pompă, aşa m-am obişnuit”, spun ţăranii. Surprinzător, cei mai mulţi dintre ei au propria fântână în curte, dar se spală încă la lighean, cu apă încălzită pe sobă. Investiţia într-o baie civilizată nu este uriaşă: între 600 şi 900 de euro pentru un spaţiu de 6 metri pătraţi, cu pompă la fântână şi boiler.
Primăria vrea să cheltuie această sumă din fonduri europene pentru înlocuirea șinelor. Fiind linie secundară, cu flux mic de călători, s-ar putea asfalta ca-n palmă Aurel Vlaicu și s-ar putea cumpăra autobuze hibride. Salvezi 16 milioane de euro cu care poți face cel puțin un pasaj rutier pentru zonele foarte aglomerate din oraș. Bulevardul Aurel Vlaicu poate fi refăcut cu 4 milioane de euro, fără linii de tramvai.

 

Anunțată ca unul din cele mai costisitoare proiecte din 2017, pe bani europeni, linia de tramvai din Dancu ar fi de fapt o groapă în care se aruncă banii. 20 milioane de euro este suma estimată de șefii Primăriei, cu refacerea totală a carosabilului, schimbarea liniilor, a bordurilor și refacerea trotuarelor cu pavele. Și nu vor să renunțe la proiect, pentru că e deja scris, fiind pe Axa 4.

Transparentizarea Primăriei: cooptarea ieşenilor în deciziile importante şi, mai ales, publicarea tuturor cheltuielilor. Iaşul ar putea adera în viitor la un Parteneriat pentru Guvernare Deschisă, după ce Mihai Chirica ar fi fost de acord. Independent însă de această decizie, consilierul local Andrei Postolache spune că a depus deja două proiecte de hotărâre care vizează tocmai transparentizarea activităţii. „Probabil că este una dintre deciziile care va schimba total administraţia publică locală”, spune Postolache.

 

Iaşul ar putea intra pe lista celor opt oraşe din România unde vor fi aplicate acordurile Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă.

 

În lume se lucrează automat şi nu se ratează livrări. La Iaşi, Poşta lucrează pe catastif şi îşi bate joc de oameni. În decembrie, mai mulţi ieşeni care au cumpărat bilete pentru un spectacol de la Casa Studenţilor s-au trezit fără ele în ziua spectacolului, pentru că Poşta Română nu a reuşit să le livreze la timp. Norocul păgubiţilor a fost că organizatorii, care au mai trecut prin astfel de situaţii, i-au lăsat să intre doar în baza rezervărilor online.

 

Decembrie 2016, pe trei continente: America de Nord, Asia şi Europa. În San Francisco, un taxi Uber, fără şofer, preia clienţi. Într-o staţie de pe linia Shinbundang din Seoul apare o garnitură de metrou fără mecanic. Iaşi, tot în decembrie şi tot 2016. Funcţionara de la Oficiul Poştal Vasile Lupu caută disperată ceva, pe birou. Fericirea îi luminează faţa când îl zăreşte pe biroul colegei: îşi poate continua munca. Pentru că tocmai a pus mâna pe atotputernicul catastif, scris de mână, fără de care nu mişcă nimic într-o societate a statului total în afara vremurilor pe care le trăim.

 

Veolia se îndreaptă spre unul dintre cartierele faimoase ale Iaşului şi extinde reţeaua de termoficare în Bucium. Printre noile nume din portofoliul firmei se numără Hotel Pleiada, Institutul de Psihiatrie „Socola” şi Direcţia de Sănătate Publică.

 

Veolia Energie Iaşi a început, în decembrie 2016, un proiect de extindere a sistemului centralizat de termoficare către zona Bucium. În cadrul proiectului se intenţionează extinderea reţelei în zona situată după pasarelă, către Vaslui. Au fost semnate deja acorduri de racordare cu clienţi mari din zonă.

 

Cu ce vrea să „defileze” Primăria prin oraş, în 2017: linii de tramvai, biserici, muzee şi reabilitări termice. Iaşul nu mai este pol de dezvoltare în următorul exerciţiu bugetar european. Drept urmare, pentru a obţine proiecte cu finanţare de la Uniunea Europeană va concura cot la cot cu celelalte oraşe din România, până la epuizarea fondurilor. Reprezentanţii Primăriei spun că au deja pregătite proiecte pentru evaluare şi finanţare în 2017.

 

Este aproape sigur că proiectele europene pe care Primăria Iaşi le va depune pentru finanţare, în acest an, vor avea drept obiectiv doar refacerea unor obiective existente.

 

Povestea reală a unui candidat cuminte: „Eu nu știu politică. Mihai Chirica m-a cerut, rectorul m-a dat”. Își aranja hârtiile să plece acasă și l-a sunat primarul. „Prima oară am refuzat, apoi m-a convins”, povestește Doru Pănescu, profesor la UTI. A fost ales pur și simplu pentru imaginea de intelectual și n-a participat deloc la campanie. Prima zi în Senatul României l-a plictisit, dar spune că se va axa pe domeniul educației.

 

E un șoc pentru un om căruia îi sună telefonul, este invitat la o întâlnire și află că, peste o lună și jumătate, va candida pe loc eligibil pentru Senatul României. Mai ales că acel om se duce acasă, își anunță familia, care știe perfect câtă treabă are el cu politica, și toți râd de se prăpădesc. Dar râsul le piere când, după o lună, omul chiar ajunge senator.
„Ca și dv., și ei mi-au spus prima dată că nu mă știe nimeni în afara mediului universitar. Și că nu există un motiv clar pentru care aș candida, mai ales că nu sunt implicat în viața publică”, spune Doru Pănescu.

 

Pagina 1 din 3

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Januarie 2017 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top