fbpx
 
Patrimoniul CFR Iaşi, „transferat” în curţile şmecherilor

Patrimoniul CFR Iaşi, „transferat” în curţile şmecherilor


Un gigant cu patrimoniu de miliarde de euro, devalizat în beneficiul unei reţele ignorate de DNA. Traverse, tone de piatră spartă, şine de cale ferată au fost „transferate” peste noapte în curţile unor potentaţi ai zilei. O „caracatiţă” din care face parte un poliţist, un parlamentar, afacerişti şi, nu în ultimul rând, şefi din CFR. Mare parte din materialele ajunse plocoane proveneau de la liniile de marfă dezafectate din gările Ciurea şi Socola.

 

În Gara Socola Marfă, în locul zecilor de linii de cale ferată ce se întindeau de-a lungul Drumului Hoţilor, nu au rămas decât cioturi de traverse înfipte în pământ. „Fenechiu vroia să mute depoul de la Iaşi aici, în remiza Socola. Cum nu s-a întâmplat, s-a furat tot. Totul e vândut până la pământ de Pipa (Radu Pipa, directorul Regionalei CFR Iaşi n.r.). Toată Socola e distrusă, e furată”, a spus inginerul Gelu Sofica.

 

„Traverse, care cum o venit, o fost servit”

Potrivit calculelor făcute de angajaţi ai CFR, din Gara Socola s-a scos un kilometru de şină de cale ferată, pe 4-5 rânduri de cale de rulare. Mare parte din operaţiunile cu mărfuri au fost limitate sau chiar desfiinţate prin distrugerea unei părţi importante din căile ferate ce străbăteau acest triaj. „La Gara Socola Marfă sunt casate o parte din linii, iar restul au fost vândute. A vândut de acolo şi piatra, şi şina, şi linia. A rămas în urma lui doar iarba. Au venit cu maşinile, au tăiat şina şi au plecat. Traverse, care cum o venit, o fost servit. Din ele, multe au ajuns pe la Vel Pitar ori la Sacom. În ce priveşte liniile de la Socola, mare parte au ajuns la Pieta. O parte mai sunt în pământ, că nu le-am scos. Piatra spartă a fost folosită toată pentru a pietrui drumurile spre vilele unor prieteni de-ai lui Pipa”, a spus ceferistul Eugen Lincu.

 

Afaceri sub paravanul Companiei

În Gara Ciurea, în locul primelor 5 linii „de la perete”, care mărgineau drumul, se mai văd doar terasamentele fără şine şi traverse. „La fel ca la Socola Mărfuri, în staţia Ciurea, toată şina a fost furată de el (Pipa n.r.) şi vândută. Şina a fost casată ca să poată fi scoasă cu acte, iar piatra spartă a vândut-o la şmecheri”, a spus Gelu Sofica.

Potrivit directorului Regionalei CFR Iaşi, Radu Pipa, toate liniile de la Ciurea şi Socola au fost scoase cu aprobarea Consiliului de Administraţie, pentru a nu se mai plăti impozit pe ele. Pe de altă parte, el a invocat şi subfinanţarea acută a sistemului. „Noi, 20 de ani nu am primit bani, aşa că ne-am orientat către liniile de la perete, pe care le-am recâştigat şi le-am folosit în altă parte. În ce priveşte traversele de lemn, am solicitări foarte multe din partea unor oameni necăjiţi, pentru lemn de foc. N-am desfiinţat un capăt de linie fără Consiliul de Administraţie. Fierul vechi îl vinde numai Compania Naţională. Tot ce înseamnă şină, material rulant, nu a fost lăsat la nivelul regionalei, tocmai în ideea de a nu lăsa directorii regionali să..., şi atunci, contractele numai la Bucureşti se fac. Se adună necesarul din toată ţara, e o licitaţie la Bursă şi se valorifică. Mie îmi vine o listă cu câte tone trebuie să dau, şi atât”, s-a disculpat directorul Regionalei.

 

Se văd cu ochiul liber traversele spre casa poliţistului Başa de la Pietrărie, Eugen Lincu (stânga) susţinând că el i le-a adus, la ordinul şefilor

 

Trenule maşină mică, uită-te în curte la Petrică!

Punctul de vedere al lui Pipa este infirmat de angajaţii Regionalei CFR care susţin faptul că mare parte din materiale au ajuns în curţile unor poliţişti, afacerişti şi chiar a unui parlamentar, cum este cazul liderului PMP Iaşi. „Traverse s-au dus inclusiv la Petrică Movilă acasă, acolo, pe malul lacului Aroneanu. Eu i-am dus traversele şi i le-am montat acolo, la ordinul lui Pipa”, a spus ceferistul Lincu.

Petru Movilă a susţinut că nu ştie despre ce este vorba. „N-am colaborat niciodată cu Radu Pipa. E subiect închis”, a spus deputatul, revenind, apoi. „Am o factură din 2007 pe tot ce am cumpărat eu şi atunci nu era Pipa director. Nici nu i-am cerut nimic, nici nu l-am rugat nimic. N-am colaborat niciodată cu Radu Pipa”, a spus Petru Movilă. În privinţa folosirii angajaţilor CFR Iaşi la livrarea şi montarea traverselor, deputatul nu a putut să ne confirme dacă are factură.

 

Traverse şi stâlpi la proprietatea fostului şef al Poliţiei TF

Un alt personaj acuzat de angajaţii CFR Iaşi că s-a folosit de patrimoniul companie este chiar fostul şef al Poliţiei TF Iaşi, comisarul Gheorghe Başa. Acesta este acuzat că şi-a făcut drum către casa din Pietrărie cu oameni şi materiale de la CFR. „Eu m-am dus cu excavatorul şi i-am aşezat traversele, tractoristul i le-a cărat până acolo. Când am consolidat terenul, ca să nu vină pâmântul la el, am fost cu vreo 3 băieţi de la CFR. Ei săpau groapa, eu luam traversele de beton şi le puneam. Sunt vreo 240 de traverse de beton care au fost cărate de la CFR pentru a-i face lui Başa alee spre vila de vacanţă şi a-i consolida şi versantul. Mai mult, i-am adus de la CFR şi trei stâlpi de iluminat”, a spus Eugen Lincu. Başa nu a putut fi contactat.

„Tot Radu Pipa i-a dat lui Buhnaci Mihai, şeful Revizoratului de siguranţa circulaţiei, câteva vagoane de piatră spartă pentru a pietrui drumul care duce la casa din satul Bârnova. Piatra a fost cărată de acolo din Ciurea”, a completat Sofica.

 

Gelu Sofica este revoltat de jaful din CFR

 

Poliţistul Mursa de la DNA, acuzat de muşamalizare

Multe dintre aceste acuzaţii fac obiectul unui dosar. „Am plângerea depusă încă din luna martie 2016 şi nu am primit nicio înştiinţare sau vreun semn de progres a anchetei. Domnul Mursa (n.r. Lucian Mursa, ofiţer DNA) tărăgănează cercetările, fără să se întâmple nimic. Mai mult, sunt tone de motorină furate.În materialul ăla pe care l-am dat la DNA apare şi Movilă”, a spus Sofica.

Un alt angajat al Regionalei CFR Iaşi susţine că a predat aceluiaşi Mursa o agendă care conţinea date despre furtul de carburant din Staţia Iaşi şi nu a mai primit niciun răspuns. „Îmi e frică să nu măsluiască datele de acolo. I-am dat caietul cu toată evidenţa cu motorina furată. Când i-am spus de cazul Başa, a zis că nu-l interesează”, a precizat  ceferistul Lincu.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30