fbpx
 
În căutarea lui Bănicioiu: misiune imposibilă

În căutarea lui Bănicioiu: misiune imposibilă


S-au întors pe liste parlamentarii impuşi de la Bucureşti care vin la Iaşi ca la înapoiaţi, în silă. Se pare că singura şansă de a da de deputatul PSD de Iaşi, Nicolae Bănicioiu, este să te însori cu el, însă „postul” e ocupat din 2011. Ales în decembrie 2016 pe listele filialei din Iaşi, Bănicioiu are rezervată pentru alegători o activitate care străluceşte prin absenţă. Nici la Bucureşti nu-i mai răsărit: are un discurs de 42 de secunde, la depunerea jurământului şi, în rest, 0 proiecte de lege, întrebări şi interpelări.

 

Nicolae Bănicioiu a fost ales deputat de Iaşi de mai bine de trei luni, în circumscripţia electorală nr. 24 şi, teoretic, ar trebui să-i reprezinte pe ieşeni în Parlament.

 

Pur şi simplu nu e de găsit

Pentru a vedea exact care a fost activitatea parlamentarului care susţine că nu a fost impus de Liviu Dragnea pe listele PSD de candidaţi de la Iaşi, REPORTER DE IAŞI a încercat, dar în zadar, să ia legătura cu deputatul Nicolae Bănicioiu.

Apelând la un coleg parlamentar de-al lui Bănicioiu, am reuşit să aflăm numărul de telefon mobil al acestuia. Timp de o săptămână, am încercat să luăm legătura cu acesta la numărul de telefon 0723965206. Dacă timp de cinci zile, sunând şi de zece ori pe zi, mesajul primit a fost „abonatul nu poate fi contactat“, în celelalte două zile deputatul nu a răspuns apelurilor noastre insistente.

Văzând că nu poate fi găsit asfel, am trimis mai multe mesaje pe telefonul său, însă Bănicioiu tot nu ne-a răspuns. Am ales atunci varianta adreselor de e-mail, atât cea oficială This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., cât şi cea personală  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.. Din nou, niciun răspuns.

 

Are sediu, dar nu e gata

Fiind singurul parlamentar ieşean care are cabinetul parlamentar la sediul partidului, am mers acolo pentru a reuşi să aflăm o modalitate de a-l putea contacta pe Bănicoiu.

La sediul PSD din Iaşi, zilele trecute, bătea vântul. Era o singură persoană, care s-a arătat mirată că vrem să vorbim cu parlamentarul. „Da, domnul Bănicioiu are cabinetul aici. Dar nu-l găsiţi aici. E la Bucureşti. Din câte ştiu eu, nu a fost încă terminat de amenajat cabinetul. E fostul cabinet al doamnei Cristina Nichita. Şef de cabinet? Nu, nu are. Nu puteţi intra în cabinet, că nu e nimeni. Eu nu am cheia. Nu cred că a cerut până acum cineva audienţă la el. Sunteţi primul! O să încercăm să-i comunicăm că l-aţi căutat“, a spus, vizibil încurcată, persoana de la sediul PSD.

 Bănicioiu a fost ales pentru a le da cu tifla ieşenilor

 

Cîtea: „ A fost în urmă cu trei săptămâni“

Secretarul general al PSD Iaşi, deputatul Vasile Cîtea, ne-a declarat că, în cel mai scurt timp, se va rezolva problema tuturor cabinetelor parlamentare ale deputaţilor şi senatorilor ieşeni. „A fost în urmă cu trei săptămâni o şedinţă în care s-a discutat acest subiect şi toţi parlamentarii noştri au cabinete. Acum, fiecare şi-l amenajează cum doreşte, îşi angajează personalul şi, sperăm ca în cel mai scurt timp, să putem face public şi programul de funcţionare al acestor cabinete şi programul audienţelor“, precizează Cîtea.

Mare parte dintre parlamentarii ieşeni şi-au stabilit deja şefii de cabinet, au angajat personalul şi au început activitatea, nu şi Nicolae Bănicioiu.

 

Coleg: „Într-o sâmbătă, a fost aici”

Un alt coleg de partid cu Bănicioiu, de la Iaşi, care a îndeplinit până de curând o funcţie importantă în filiala locală, ne-a spus că deputatul a venit doar de trei ori în Iaşi din momentul în care a fost ales. „Are şi el interesul să se rezolve cât mai repede cu cabinetul parlamentar, pentru că trebuie să deconteze nişte bani. Din ce ştiu, a fost de vreo trei ori în Iaşi din decembrie şi până acum. Chiar acum vreo două săptămâni, într-o sâmbătă, a fost aici şi a stat de vorbă cu o bătrână care a solicitat să vorbească cu el. Vine şi el când are timp. Dacă nu s-a rezolvat încă cu biroul şi nu sunt solicitări de audienţe, nu are rost să vină“, susţine colegul de partid.

 

„Nu prea dă prin Parlament

În ceea ce priveşte prezenţa şi activitatea parlamentară a lui Bănicioiu, aceasta este aproape inexistentă. Potrivit site-ului oficial al Camerei Deputaţilor, este singurul parlamentar ieşean care, în trei luni de mandate, nu a avut nicio propunere legislativă iniţiată, nicio întrebare sau interpelare şi nicio declaraţie politică. Singura luare de cuvânt, care a durat 42 de secunde, a fost în momentul depunerii jurământului. „Nu prea dă prin Parlament. Nu ştiu dacă l-am văzut de 10 ori de la începutul acestui mandat. Nici pe la comisii nu am auzit să se ducă. Acesta este respectul pe care îl arată el ieşenilor care l-au ales!“, spune un parlamentar ieşean din Opoziţie.

 

„Care este activitatea lui? Este «care este»”

Parlamentarii ieşeni, colegi de partid, au recunoscut, mai mult sau mai puţin, că Bănicioiu nu are activitate în Parlament. „Din ce am văzut eu, mai vine pe la şedinţe. Am înţeles că şi prin teritoriu a mai fost. Ceva activitate are“, afirmă Vasile Cîtea, în timp ce deputatul Vasile Axinte recunoaşte indirect că Bănicioiu mai mult lipseşte: „Nu pot comenta eu activitatea lui. Există o prezenţă în Parlament şi toată lumea ştie de câte ori a venit Bănicioiu. Care este activitatea lui? Este «care este»!“

 

Peste 20.000 de lei, în trei luni

Recent, un deputat USR a făcut publice sumele pe care le încasează aleşii.

Astfel, pentru cele trei luni de mandat, de până acum, în care nu a făcut mai nimic, Nicolae Bănicioiu, care face parte, ca membru, din două comisii parlamentare, a încasat aproximativ 16.000 de lei. La această sumă se adaugă 4.200 lei pentru combustibil, încă aproape 1.500 de lei pentru deplasări în circumscripţia electorală, plus încă vreo 1.500 de lei, reprezentând diurna pentru trei luni de activitate în plen.

În plus, Bănicioiu primeşte de la bugetul de stat 11.400 lei, suma forfetară pentru activitatea parlamentară (cabinet, angajaţi, protocol, alte cheltuieli). Aceasta este suma brută, din care se scad şi taxele angajatorului. Suma netă variază între 8.500 şi 9.500 lei. Din aceşti bani, Bănicioiu trebuie ca jumătate din sumă să o deconteze pe bază de acte justificative, iar jumătate pe bază de declaraţie pe proprie răspundere. 

 

 

Precedentul Ciocârlie şi alţii

Între 2000 şi 2004, Iaşul a mai avut un parlamentar gen Bănicioiu, impus de la Bucureşti: senatorul Alin Theodor Ciocârlie. În cei patru ani, la activitatea sa apare 0 pe linie, cu excepţia a 15 luări de cuvânt. Nici el nu s-a sinchisit să vină prea des la Iaşi, ieşind însă “în evidenţă” prin faptul că avea sediul în Prefectura Iaşi. Tot cu indiferenţă au tratat parlamentarii de Iaşi, via Capitală, Vladimir Fârşirotu (2004 - 2008) sau Leonard Cazan (tot 2004 - 2008).


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30