fbpx
 
Simbolistica zilei de Vineri 13: motivele pentru care este considerată o zi cu ghinion

Simbolistica zilei de Vineri 13: motivele pentru care este considerată o zi cu ghinion


Vineri 13 este unul dintre subiectele temătoare ale superstițioșilor. Adânc înrădăcinată în memoria colectivă, asocierea dintre două elemente, care sunt recunoscute ca fiind ghinioniste, reprezintă ingredientele nefaste care ar distruge orice zi.

 

Ziua de vineri 13 nu este o invenție a secolului XXI, ci se conturează în secolul trecut, inspirându-se din mitologii sau din istorie.

 

De la frică la inspirație

În ciuda fricii pe care o relevă, ziua de vineri 13 a reprezentat o sursă de inspirație pentru o societate secreta din secolul al XIX-lea, un roman din secolul al XX-lea și un film de groază.

 

Teama instaurată în rândurile oamenilor, i-au determinat pe cercetători să studieze fenomenul. Astfel, termenul de triskaidekaphobia descrie frica de această zi, bănuită a fi una a ghinioanelor, notează History.com.

 

Sursa fricilor referitoare la numărul 13

În ciuda faptului că nu se cunoaște cu exactitate momentul istoric care a declanșat frica de numărul 13, se pare că ani la rând omenirea a privit cu reticiență în direcția acestei cifre.

 

În timp ce culturile occidentale au asociat istoric numărul 12 cu exhaustivitate, întrucât există 12 luni și tot atâta semne zodiacale, 12 lucrări ale lui Hercule, 12 zei ai Olimpului și 12 triburi din Israel, succesorul său 13 are o lungă istorie în semnul ghinionului.

 

Codul vechi al lui Hammurabi, de exemplu, a omis o lege a 13-a din lista sa de norme juridice. Deși aceasta a fost probabil o eroare administrativă, oamenii superstițioși indică uneori acest lucru ca dovadă a asociațiilor negative pe lungă durată ale lui 13.

 

Frica de numărul 13 a câștigat chiar și un termen psihologic: triskaidekaphobia.

 

Simbolistica zilei vineri 13

Conform tradiției biblice, 13 oaspeți au participat la Cina cea de Taină, ținută joi. La cină a participat Isus împreună cu cei 12 apostoli ai săi, printre care și Iuda, cel care avea să-l trădeze pe Isus. A doua zi, bineînțeles, a fost Vinerea Mare, ziua răstignirii lui Isus, care a avut loc într-o zi de 13, notează History.

 

În plus, modul în care au fost așezați apostolii la Cina cea de Taină a dat naștere la mai multe superstiții creștine. Mulți superstițioși susțin că imaginea aceea anticipează moarea.

 

Sursă de inspirație pentru o societate secretă

La sfârșitul secolului al XIX-lea, un american din New York, numit capitanul William Fowler (1827-1897), a încercat să înlăture stigmatul din jurul numărului 13. Astfel a înființat o societate obscură exclusivă numit Clubul Treisprezece.

 

Grupul cina cu regularitate în ziua de 13 a lunii, în camera 13 din Knickerbocker Cottage. Înainte de ședință se servea o cină cu 13 feluri de mâncare. Pentru a ajunge în sala cu pricina, membrii treceau pe sub o scară și pe lângă o inscripție în latină “Morituri te Salutamus”,  “Aceia dintre noi care sunt pe punctul de a muri.”

 

Patru foști președinți americani, Chester A. Arthur, Grover Cleveland, Benjamin Harrison și Theodore Roosevelt, s-au alăturat rândurile celor de la Thirteen Club, notează History.com.

 

(Sursa: Știrile Pro TV)


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30