fbpx
 
Cheltuieli monstruoase la Centenar

Cheltuieli monstruoase la Centenar


Cifre halucinante în cheltuielile pentru evenimentele din 23-24 noiembrie. Bani guvernamentali cheltuiţi aiurea la Iaşi, pe 23 şi 24 noiembrie, cu ocazia marcării Centenarului Marii Uniri. Mai mult de jumătate din cei 6 milioane de lei alocaţi de Guvern sunt pentru afişe, postere, pliante, creare website şi mediatizare a evenimentului în media. „Balul Centenarului” pare să fie al mileniului: va costa 500.000 de lei, în timp ce pentru câteva concerte de operă şi balet sunt alocaţi 325.000 de lei. Unele preţuri sunt umflate, cum este cazul amenajării unui parc la Ciurea: 460.000 de lei. Evenimentele marchează refugiul la Iaşi al regelui şi al Guvernului, între 1916 şi 1918, precum şi faptul că aici Ferdinand a luat decizia Marii Uniri.

 

Tabelul în care Guvernul României a alocat, pe 6 octombrie, 5,95 milioane lei pentru marcarea, la Iaşi, pe 23 şi 24 noiembrie, a „Centenarului Marii Unirii şi al Primului Război Mondial. Iaşi – capitala Regatului României 1916-1918 şi Moldova – leagăn al Marii Uniri” este o dovadă a modului în care banii publici sunt cheltuiţi discreţionar. Banii au fost viraţi Consiliului Judeţean Iaşi care are însă ocazia de a ajusta preţurile şi a economisi o bună parte din bani. Frapează însă „mâna spartă” a unui Guvern cu emoţii la capitolul finanţe.

 

Ce conta nu s-a mai realizat

Suma de 3,12 milioane lei (52,4% din total) este trecută la capitolul „postere, pliante, broşuri, flyere, bannere, afişe de promovare, creare website eveniment, mediatizare în mass-media scrisă şi audiovideo locală şi naţională a evenimentelor”.

Un balon de săpun pentru a marca manifestările, în timp ce o iniţiativă anunţată anterior şi de pe urma căreia Iaşul ar fi rămas cu ceva, a picat. Este vorba de reabilitarea a 10 monumente de pe raza judeţului Iaşi dedicate Primului Război Mondial, chestiune care nu va mai fi posibilă prin intermediul acestei finanţări.

„Ministerul Culturii nu a semnat Hotărârea de Guvern. Pe parcursul anului vom contribui şi noi cu bani, dar înainte, cei de la Cultură vor trebui să-şi dea avizul care durează 6 luni de zile. Acest program l-am depus prin luna iunie pentru a marca debutul Centenarului la Iaşi. Ce spun ceilalţi, sunt poveşti. Noi am apelat la Primărie atunci când am făcut acest program, dar ei au spus că au un Departament Centenar şi nu-i interesează să lucrăm în comun”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa.

 

FOTO DOCUMENT. Coroana la Iaşi, în 1916: Regele Ferdinand şi Regina Maria, în curtea Mitropoliei

 

420.000 lei: transport, cazare, masă 

„Balul Centenarului” este bugetat cu aproape 500.000 de lei. „Va fi ceva reprezentativ pentru zona Moldovei, cu mâncare tradiţională, checuri şi dulciuri din perioada respectivă. Vrem să readucem în atenţie epoca de atunci şi ne gândim chiar şi la închirierea unor costume specifice. Vrem ca acest bal al Centenarului să devină o tradiţie de la an la an, să permanentizăm în conştiinţa publică faptul că Iaşul a avut un rol esenţial în Marea Unire. Ediţia din acest an va fi un dineu cu muzică clasică, dar la anul îl vom face mai fastuos”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean.

Mulţi bani – 420.000 de lei – vor merge pentru cheltuielile de transport, cazare şi masă pentru cei vreo sută de ambasadori, 300 de parlamentari, membri ai Guvernului şi suitele lor care vor debarca la Iaşi. În total, circa 600 de invitaţi.

 

Guvern cu preţ umflat

Sărită din normă pare şi suma pentru amenajarea unui parc al memoriei dedicate tragediei din 1916 din Gara Ciurea. Invitaţii vor reitera un scurt traseu feroviar între gara Ciurea şi gara Iaşi, pentru comemorarea celor peste 1.000 de morţi în accidentul feroviar produs în iarna anului 1916, din cauza supraaglomerării generate de numărul de refugiaţi din zonele ocupate, accident considerat drept cea mai mare catastrofă feroviară din România şi a treia ca mărime la nivel mondial.

De asemenea, în zona catastrofei feroviare vor fi plantaţi 1.000 de stejari şi tei, în memoria celor decedaţi. „Va fi ceva simbolic. Nu ne gândim expres la o garnitură specială, pentru că nu putem aduce trenul regal. Spre gara Ciurea, invitaţii vor face deplasarea cu autocare şi de acolo se va face un traseu simbolic cu ambasadori, preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, premier şi miniştri, vor planta câte un copac pe un amplasament situat vizavi de Ocolul Ciurea, pe o suprafaţă de 3 hectare de teren. Cu această ocazie se va înfiinţa şi un parc al comunei Ciurea”, a susţinut Maricel Popa.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Silvice, costul mediu de plantare a unei suprafeţe de 3 hectare de teren, pe care pot fi plantaţi aproximativ 15.000 de puieţi, ar ajunge la peste 150.000 lei. Suma pusă la bătaie de Guvern, e adevărat, incluzând amenajarea parcului: 460.000 de lei. În cazul acestei alocări, hotărârea semnată de premierul Mihai Tudose prevede un plan B, pentru cazul în care suma nu va fi cheltuită până la sfârşitul anului: banii rămaşi vor fi realocaţi anul viitor.

 

Sub zodia lui „eventual”

Excedentare şi, pe de altă parte, ezitante din punctul de vedere al formulării, par suma şi fraza de la capitolul 6: „Concerte reunite ale Filarmonicii din Iaşi, Chişinău, eventual Cernăuţi, Cluj, Bucureşti; spectacole de operă şi balet ale operelor din Iaşi, eventual Chişinău, Cernăuţi, Cluj, Bucureşti; alte manifestări cultural (scenete, dansuri etc)”.

O „Mare adunare a costumelor populare româneşti”, dar şi a celor din alte ţări, prin ambasadorii prezenţi, va avea loc pe ruta pietonal-Piaţa Palatului şi are repartizaţi 190.000 de lei, în timp ce editarea, tipărirea şi lansarea unei ediţii a unui “Ziar al Centenarului” se va realiza cu ajutorul a 165.000 de lei. Harta monumentelor şi bătăliilor din judeţul Iaşi va costa 140.000 de lei, iar proiecţiile de lumină, lasere, holograme pe Palatul Culturii, precum şi un foc de artificii – 135.000 de lei.

De tot hazul sunt cei 70.000 de lei pentru lansarea „Vinului Centenarului” sau aproape 50.000 de lei pentru o expoziţie de maşini de epocă şi trăsuri/caleşti. Ruptă parcă din Divertis pare formularea aferentă a 25.000 de lei pentru „Retragerea cu torţe a soldaţilor (…) cu prezentarea onorului şi participarea hologramelor gen. Eremia Grigorescu şi gen. H.M. Berthelot”.

 

 Maricel Popa are responsabilitatea organizării evenimentelor

 

Depus în iunie, aprobat în octombrie

Deşi Maricel Popa spune că a propus un program încă din iunie, Guvernul a luat decizia virării banilor de-abia pe 6 octombrie, cu o lună şi jumătate înainte de evenimente. Drept urmare, preşedintele Consiliului Judeţean a recunoscut că unele evenimente din programul bugetat de Guvern nu o să fie realizate, deoarece timpul avut la dispoziţie este prea scurt. Au şanse mari să fie pe lista lui NU tipărirea unor volume omagiale şi aşa cotate la 34.500 lei. 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: