fbpx
 
„Multinaționalele” ieșene le numeri pe degetele de la o mână

„Multinaționalele” ieșene le numeri pe degetele de la o mână


Antibiotice este marele câştigător din Iaşi la capitolul deschidere pe pieţele externe. Câteva firme din Iaşi au avut curajul de a deschide puncte de lucru în străinătate. Investiţii care uneori se pot dovedi riscante, mai ales dacă au loc în spaţiul ex-sovietic sau în zone de conflict.

 

Unele firme din Iaşi au dat lovitura când au decis să aibă sucursale proprii peste hotare.

 

Antibiotice: Planuri pentru Ucraina

Una dintre cele mai mari firme ieşene, Antibiotice SA are deschise reprezentanţe în mai multe ţări. „În momentul de faţă, Antibiotice are încheiate contracte de reprezentare în Republica Moldova, din 2013 şi în Serbia, din 2014. Avem deschisă reprezentanţă proprie în Vietnam în cursul anului trecut. Obiectivul urmărit este de a genera o creştere sustentabilă pe termen lung a afacerilor companiei prin înregistrarea de produse adaptate specificului pieţelor locale, promovarea produselor prin echipe de marketing şi creşterea vânzărilor prin abordarea tuturor canalelor de distribuţie“, spune Mihaela Melinte, consilier comunicare la Antibiotice SA.

Reprezentanta producătorului de medicamente susţine că următoarea reprezentanţă ar urma să fie deschisă în Ucraina: „Deschiderea de reprezentanţe şi acordurile comerciale de reprezentare pe pieţele externe au avut un impact semnificativ în cifra de afaceri a companiei, având în vedere că s-au înregistrat dublări sau chiar triplări ale volumului vânzărilor. În perioada următoare, Antibiotice urmează să deschidă o nouă reprezentanţă proprie în Ucraina, o piaţă cu potenţial de creştere semnificativ şi cu un profil al consumului de produse farmaceutice apropiat de portofoliul oferit de compania Antibiotice.“

În 2016, Antibiotice a declarat o cifră de afaceri de 334,9 milioane lei şi un profit net de 30,3 milioane lei.

Producătorul ieşean de medicamente are reprezentanţă tocmai în Vietnam

 

Adaptarea la fiecare piaţă

Mihaela Melinte susţine că strategia firmei ieşene ţine cont de particulărităţile fiecărei pieţe. „Strategia de internaţionalizare a afacerilor se caracterizează printr-un grad mare de complexitate care necesită adaptarea modalităţilor de abordare la specificul fiecărei pieţe. Strategiile de dezvoltare trebuie adaptate la fiecare piaţă datorită eterogenităţii reglementărilor legale, obiceiurilor şi tendinţelor de consum şi a reglementărilor în domeniul sănătăţii şi a pieţelor farmaceutice. Aceste particularităţi necesită adaptarea politicilor comerciale şi a portofoliului de produse în funcţie de pieţele ţintă pentru maximizarea avantajelor şi a oportunităţilor oferite de pieţele externe“, declară Melinte.

 

Proiect de irigaţii în Irak

Firma ieşeană Construcţii Hidrotehnice SA a deschis în 2015 o reprezentanţă în Irak, în oraşul Basra. În baza unui contract încheiat cu Ministerul resurselor de Apă - Compania Irakiană Generală pentru implementarea proiectelor de irigaţie din Irak, firma ieşeană a desfăşurat în cursul anului 2016 activităţile prevăzute în programul anual.

Prin reprezentanţa din Irak, Construcţii Hidrotehnice SA a realizat anul trecut un profit net în valoare de 11.948 lei. Veniturile totale înregistrate au fost de 1.548.608 lei şi a avut o cifră de afaceri de 509.827 lei.

În urma afacerii irakiene, firma ieşeană s-a ales şi cu un proces cu Energomontaj SA Bucureşti, care a obţinut în instanţă suma de 1.019.913 dolari. În 2016, firma ieşeană a avut o cifră de afaceri de 26.024.516 lei şi a realizat un profit de 785.084 lei.

 

Sucursală în Turkmenistan

O altă firmă ieşeană care a avut reprezentanţă în străinătate este Totalgaz Industrie. „Am avut o sucursală în Turkmenistan, dar am închis-o. În condiţiile în care au scăzut foarte mult investiţiile în zona Caspică şi preţul la petrol, am fost nevoiţi să închidem acea sucursală. Ajunsesem ca acea sucursală să genereze numai cheltuieli şi atunci am decis că e mai bine să o închidem“, explică Adrian Coca, director comercial la Totalgaz Industrie.

Reprezentantul firmei ieşene susţine că ia în calcul orientarea spre alte pieţe, dar este destul de dificil în condiţiile actuale de piaţă: „Ne dorim să facem export, pentru că este principala sursă de creştere. Avem nevoie de un debuşeu şi de aceea luăm în calcul activităţi în exterior, dar nu neapărat la nivel de reprezentanţă, deoarece asta presupune îndeplinirea mai multor condiţii. În condiţiile acutale, fiecare are necăjiţii lui şi nu are nevoie de alţii. Având experienţa din Turkmenistan, e greu de spus dacă vom mai deschide vreo reprezentanţă în altă parte.“

Potrivit declaraţiilor depuse la Finanţe, firma ieşeană a avut anul trecut o cifră de afaceri de 35 milioane lei şi a declarat un profit de 745.393 lei.

 

Profesorul Chirleşan crede că, pentru a avea succes, firmele ieşene trebuie să vină cu produse competitive

 

Analist: „Nu e simplu să intre pe pieţele externe“

Analistul economic Dan Chirleşan consideră că este lăudabil efortul firmelor ieşene care au reuşit să-şi deschidă sucursale în alte ţări, mai ales în fosta zonă sovietică sau în Asia. „Deschiderea unor astfel de reprezentanţe depinde de legislaţia ţărilor unde sunt deschise. În Uniunea Europeană este un cadru unitar, în timp ce în celelalte ţări sunt situaţii particularizate de la o ţară la alta. E clar că în fostele ţări soviectice se mai practică intervenţionismul şi este destul de dificil să penetrezi pe aceste pieţe. Deschiderea unor reprezentanţe în Republica Moldova înseamnă, de fapt, deschiderea către piaţa asiatică. Aceasta este una foarte bine dezvoltată şi e bine că şi firmele noastre încep să se orienteze spre ţări precum Vietnam, spre exemplu. Din punct de vedere birocratic cred că sunt nişte obstacole care pot fi depăşite. Firmele româneşti şi ieşene, în particular, pentru a pătrunde pe acele pieţe trebuie să vină cu nişte produse competitive şi să se adapteze la condiţiile economice, sociale şi la cutumele locale. Internaţionalizarea este o chestiune de încurajat pentru că nu multe firme îşi pot gestiona la distanţă activitatea proprie“, precizează Dan Chirleşan.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: