fbpx
 
Urşii dau iama în comunele de lângă Bucureşti

Urşii dau iama în comunele de lângă Bucureşti


Un primar le-a cerut oamenilor să nu mai iasă din case, de teama ursului. Şi nu este vorba de vreo localitate din zona de munte, ci de o comună aflată la şes, la mai puţin de 50 de kilometri de Capitală. Un urs a fost filmat ziua-n amiaza mare pe şoseaua principală din localitatea Corbii Mari. Animalul a trecut apoi în comuna învecinată, iar oamenii s-au apărat panicaţi cu pari şi cu lopeţi. Ministerul Mediului a emis deja un ordin pentru împuşcarea ursului, dar vânătorii încă nu l-au prins.

După ce au reclamat la 112 prezenţa ursului, sătenii din Ungureni au continuat să-l urmărească. L-au pierdut în crângul de la marginea comunei. Animalul a trecut râul şi a ajuns în gospodăriile din Odobeşti, comuna învecinată.

Localnică„Venea de aici, aşa: îîî, îîîî. Când mi-am aruncat ochii, toţi copiii mei au ieşit afară. Că au ieşit afară şi ei după mine. Aici era! În locul ăsta, aşa, aici. Am ieşit cu lopeţi, cu cazmele, cu un băţ în mână. S-a întors înapoi, a luat-o pe aici şi dus a fost.”

Alertaţi, vecinii, primarul, viceprimarul şi şeful de post au plecat în căutarea ursului.

Ion Vlad, viceprimar loc. Odobeşti, Dâmboviţa: „După ce a fugit de acolo, a intrat aici în porumbul ăsta cules. S-a ascuns acolo. Noi cu un tractor, cu lumini, am tot mers prin tot ăsta. De acolo a fugit în partea cealaltă, mai este un teren aici, tot aşa nelucrat şi crescut salcâmi pe el. Şi apoi a dispărut.”

La solicitarea prefecturii Dâmboviţa, Ministerul Mediului a emis aviz pentru împuşcarea animalului. Vânătorii nu au reuşit însă să-l prindă. Sătenii se tem. Iar primarul ţine localitatea în alertă.

„Fata mea îi e frică să mai iasă cu copiii la autobuz. Că iese la 6 şi ceva să ducă copilul la microbuz şi e urşi. Autorităţile să ia măsuri! Să ducă să-l păzească şi noaptea. Să vadă de unde iese, cum iese.”

„Trebuie autorităţile de la comună să ducă să ia măsuri. Să-l prindă. Să... Eu ştiu ce să mai zicem? Este pericol mare! Pentru că de, ne e frică!”

Nicolae Alecu, primar Odobeşti, Dâmboviţa: „Toată ziua am alergat după el. Peste 150 de kilograme, speriat, dezorientat, dar foarte şiret. Ne-a plimbat prin toată comuna cum a vrut el. Şi chiar am avut un incident: una dintre femeile bătrâne la o vârstă de 90 de ani a mers pe o parcelă de trifoi intravilan şi a trecut ursul pe lângă ea la 30 de metri maxim, da.”

Vânătorii continuă să caute ursul şi la această oră. Avizul de împuşcare emis de minister este valabil numai în perimetrul localităţilor Odobeşti şi Corbii Mari, la 50 de kilometri distanţă de Bucureşti.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: