fbpx
 
Mazilirea lui Chirica: cronologia unei sinucideri din prea multă răutate

Mazilirea lui Chirica: cronologia unei sinucideri din prea multă răutate


Primarul este ca și exclus din PSD. Harabagiu și Iacoban îl vor urma în exil. CL va deveni brusc ostil, iar pe primar l-ar putea copleși auditurile instituțiilor de control. PSD s-a hotărât să termine acest subiect care îl sâcâie de peste un an, după ce, de la Crăciun până la Ziua Micii Uniri, filiala a ținut-o numai în scandaluri provocate de Grupul Chirica

PSD a schimbat din mers strategia care îi dădea lui Mihai Chirica falsa senzație de siguranță, aceea de a nu-l lăsa să crească electoral în afara partidului, și s-a hotărât să-l îmbrâncească brutal peste punte, lăsându-l să se simtă așa cum se și considera ca politician – ca peștele în apă.

Înjurături în mijlocul străzii

Neoficial, Mihai Chirica, viceprimarul Gabriel Harabagiu și fostul deputat Sorin Iacoban sunt practic excluși din PSD. Dar aceasta este cea mai mică problemă a lor. Viceprimarul va fi dezscăunat prin votul Consiliului Local, iar primarului i se vor pregăti denunțuri pe subiecte din trecut și blocajul total al proiectelor viitoare, plus controale la sânge pe investițiile aflate în derulare și chiar modificarea bugetului aprobat prin rectificări. Mihai Chirica va simți cum e să te pui cu PSD.

Scandalul latent dintre „Grupul Chirica” și conducerea centrală a PSD s-a precipitat pe sfârșitul anului tot din cauza micilor mizerii pe care liderii celor două grupări locale – Municipiu și Județ - și le-au făcut în niște șezători de Sărbători aparent inofensive.

Liderii de la Municipiu – Chirica și Harabagiu – n-au fost primiți la o ședință a PSD județean, apoi, deputatul Axinte, de la Pașcani, s-a înjurat pe stradă cu primarul Iașului după ce acesta i-a pus pumnul în gură la o mică serbare publică. Atitudinea disprețuitoare a trioului Chirica-Harabagiu-Iacoban a atras ostilitatea întregului lot de parlamentari ai PSD, deși aproape pe toți primarul i-a pus pe listă.

Scandalul bidinelelor

Scandalul a escaladat după ce la Revelionul pensionarilor de la Ciric, acțiune clasică a PSD Iași, cu 450 de participanți, șeful de la Județ, președintele CJ Maricel Popa, a fost acceptat în ultima clipă și tratat umilitor de același trio Chirica-Harabagiu-Iacoban: lăsat singur la masă, nelăsat să vorbească la microfon, persiflat în trecere de marii lideri ai Municipiului, chemat doar pentru a i se arăta cât de neînsemnat este.

Momentul care a ridicat tensiunea la paroxism între cele două tabere este dezvăluirea către presă a modului în care s-au desfășurat amenajările interioare din sediul PSD de pe Ștefan cel Mare. A fost practic „Scandalul bidinelelor”. Membrii marcanți ai filialei au contribuit financiar pentru o curățenie generală, după 15-20 de ani, în care nu se mai făcuse nimic în sediu și pereții se înnegriseră. S-a luat și decizia eliminării ușii de la unul din birourile din stânga. „Meschinăria a fost maximă. Directorul tehnic al Primăriei, Dumitru Tomorug, a întrebat dacă este autorizată lucrarea, și i s-a explicat că e doar o renovare, iar ușa respectivă nici nu exista pe schița inițială”, explică surse din PSD Iași.

Indiferent de situație, văruitul pereților de la sediul de partid a ajuns pe prima pagină din presa ieșeană, iar zidarii s-au trezit cu controlul inopinat al Inspecției în Urbanism de la Poliția Locală, transformată într-un fel de SS personal al lui Chirica și Harabagiu. Amenda aplicată propriului partid pentru datul cu bidineaua i-a determinat pe toți seniorii PSD Iași să ia decizia ruperii definitive a pisicii în două.

Altă ofensă: susținerea lui Tudose

A urmat și scandalul scrisorii de susținere a fostului premier Mihai Tudose de către Organizația Municipală a PSD Iași, deși se stabilise ca textul comunicatului să fie neutru. Mesajul ajuns la presă n-a trecut prin toate mâinile, așa cum se stabilise, iar șefii de la Județ au fost încă o dată scandalizați de sfidarea la care sunt supuși.

Ultimul episod al scandalului s-a consumat de Ziua Micii Uniri, când parlamentarii ba au fost invitați, ba n-au fost primiți pe scenă, ba li s-a luat cuvântul, Camelia Gavrilă fiind printre cele mai lezate de acest tratament și tensiunea ajungând iar la pragul de fierbere.

Invincibil până într-o zi

Șocul pentru Mihai Chirica este că în 24 de ore invincibilul devine perisabil. Comisia de Etică a PSD Iași deja a luat decizia excluderii lui Chirica, Harabagiu și Iacoban, iar propunerea a fost înaintată către Biroul Județean al partidului. Nu excluderea este problema, pe care Chirica o aștepta în apropierea alegerilor din 2020, ci hăituirea sa în vederea alungării sale definitive de la Primărie, ca domnii din vechime, care fugeau în surghiun cu armata boierilor pe urme, până la hotarul Moldovei.

Excluderea din PSD e o chestiune de ore. Sorin Iacoban nu mai avea nicio relevanță la Centru și cu greu va mai găsi niște public căruia să-i vorbească din postura de candidat și care să-l asculte. Gabriel Harabagiu va fi mazilit din postul de viceprimar, prin votul propriilor săi colegi, dar primarul i-a rezervat, prevăzător, postul de city-manager în organigramă. Mihai Chirica va rămâne primar, conform legii, dar va avea, brusc, un Consiliu Local ostil, chiar dacă 4-5 consilieri îi sunt, la această oră, extrem de îndatorați.

„Consilierii locali vor fi chemați la partid, li se va spune ce să facă, iar dacă se împotrivesc, doi vor fi dați imediat afară, prin retragerea sprijinului politic, apoi se va face liniște”, au mai dezvăluit surse autorizate din PSD Iași.

Excluderea, cea mai mică problemă

Excluderea din PSD a lui Mihai Chirica anunță ceva mult mai grav pentru el: o posibilă suspendare din funcția de primar pe baza unor denunțuri venite chiar din interior, forțele înșirate de Liviu Dragnea pe câmpul tactic arătând, de fiecare dată în ultimii ani, că liderul PSD își duce planurile până la capăt când vrea să scoată pe cineva din scenă. Chirica ar putea descoperi subit că pierde sprijinul presei locale, deși a investit enorm în câteva relații de andurață cu patronii media, ar putea descoperi că proiectele locale sunt blocate și orașul i se ridică împotrivă, că auditurile de la diferite organisme financiare și îi cer socoteală pe toate cheltuielile din ultimii ani și ar mai putea descoperi, cel mai grav, că inclusiv proiectele europene pe care miza 100%, refacerea tramei stradale și a liniilor de tramvai pe câteva bulevarde importante ar putea întârzia nepermis de mult din motive apărute din senin.

Este capabil PSD să-și ridice Iașul în cap? „Da, oricum Chirica ni l-a ridicat constant în ultimii ani și nu mai avem nimic de pierdut. Vom arăta cine este cu adevărat Mihai Chirica și vom arăta și ce știm să facem pentru Iași, fără Mihai Chirica”, afirmă unul din liderii PSD Iași.

Locotenenții lui Chirica, Gabriel Harabagiu (stânga) și Sorin Iacoban, foarte preocupați de scenografia electorală, ca întotdeauna. Nimeni știe ce-au urmărit cei doi prin răzmerița lor, Harabagiu măcar a făcut milionul de euro cu terenul pe care și l-a dat în Moara de Vânt

PSD s-ar putea bate cu Chirica în alegeri

Dacă planul va funcționa, în Organizația Municipală a PSD vor urma rapid alegeri interne. Camelia Gavrilă este văzută ca o potențială candidată, iar Marius Ostaficiuc, de asemenea, își va putea negocia o viitoare prezență în Parlament prin jocul pe care îl va face la acest scrutin.

PSD mai are probleme și cu dosarul penal al lui Maricel Popa, o bombă cu ceas, ceea ce arată că restul județului trebuie securizat printr-un plan B, iar instabilitatea economică și politică de la Centru s-ar putea constitui ca un tăvălug care să măture partidul în ansamblu din preferințele electoratului. Problemele abia vin, dar în politică e tot timpul așa. Culoarul s-ar putea dovedi bun pentru Opoziție, dacă se unifică într-o vasta alianță politică și civică.

„Noi sperăm într-un declic favorabil la sfârșitul ciclului electoral, când economia va da semne clare de creștere stabilă și vom putea susține stimulente pentru majoritatea categoriilor sociale”, mai dezvăluie sursa din PSD Iași.

 

 


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: