Sambata, 15 12 2018
Atac la monopolul CTP: trei firme de transport vor licitație pe trasee

Atac la monopolul CTP: trei firme de transport vor licitație pe trasee

Trei societăţi cu cifră de afaceri totală de 8,5 milioane lei în 2017 vor o bucată din „felia” CTP, care a adunat venituri de peste 100 de milioane de lei în acelaşi an. Doar Unistil a avut loc în Iași, fără ca măcar să plătească redevență. Acum, firmele private şi Asociaţia Tranportatorilor doresc ca la anul să se organizeze licitaţie pentru traseele din municipiul Iaşi, monopol al CTP, societatea Primăriei. Surpriză însă: s-au trezit că sunt concurate de trasee din jurul Iaşului de acelaşi CTP şi că pierd călători. „Este suprapunere şi este ilegal”, spun transportatorii, care s-au adresat judecătorilor.

 

În aprilie 2017, Primăria Iaşi a delegat pentru doi ani serviciul de transport public unei firme proprii – Compania de Transport Public (CTP). Se ajunsese aici după ce precedenta societate care se ocupase de acest serviciu – Regia Autonomă de Transport Public (RATP) – a acumulat datorii uriaşe şi a intrat în faliment.

„În mod normal, Primăria Iaşi cred că ar fi trebuit să organizeze licitaţie, dar Consiliul Concurenţei a aprobat această delegare“, spune Andrei Stan, patron al firmei SC Auto Confort SRL şi vicepreşedinte al Asociaţiei Transportatorilor de Persoane din Judeţul Iaşi. Delegarea expiră în 2019, moment în care - susţin mai mulţi transportatori locali - municipalitatea ar trebui să scoată traseele la licitaţie.

Până atunci însă firmele care vor să circule în municipiul Iaşi s-au trezit concurate pe traseele din judeţ cu aceeaşi Companie de Transport Public.

„Suntem dispuşi să concurăm cu CTP“

Un reprezentant al transportatorilor privaţi consideră că mai multe firme din Iaşi ar fi interesate să concureze pentru anumite trasee cu societatea aflată în subordinea Primăriei. „Ne dorim un transport civilizat şi o concurenţă loială. Sunt firme în Iaşi care deţin mijloace de transport noi şi care ar putea face concurenţă CTP. Parcul nostru auto nu este mai vechi de trei-patru ani şi, în plus, am putea face investiţii ma mari dacă ar fi un program pentru patru-cinci ani. Ni s-ar părea normal ca traseele din municipiul Iaşi să fie scoase la licitaţie, pentru că s-a dovedit până acum că Statul nu poate fi un administrator atât de bun. Am făcut o solicitare în acest sens la Consiliul Concurenţei, dar nu am primit încă niciun răspuns“, zice Andrei Stan.

Transportatorii spun că, în teorie, anul viitor, Primăria va fi obligată să facă un studiu de oportunitate şi unul de mobilitate şi, dacă nicio firmă privată nu va fi interesată de vreun traseu din municipiu, de-abia atunci se poate face delegare directă. Ei sunt sunt însă circumspecţi că acest lucru se va întâmpla, deşi au exemple că în alte oraşe, din Vest, există şi privaţi şi firme ale municipalităţilor pe trasee.

 

Achiziţia recentă de autobuze noi de către municipalitate obligă eventuala concurenţa la investiţii substanţiale

 

Germania şi Austria: parteneriate public-privat

În Germania, operatorii privaţi acţionează pe rute de transport în oraşe alături de operatorul de stat.

La Koln, firma RVK şi la Troisdorf, firma RSVG, au parc mare de autobuze şi au mai multe trasee câştigate la licitaţie. Firmele private Pütz, din Bergisch Gladbach, şi Schillinggruppe, din Hürth, au parc propriu de autobuze, participă la licitaţii, au propria gestiune a biletelor şi municipalitatea le poate impune doar schema de vopsire a autobuzelor.

În Euskirchen, există regie de transport în comun, însă neavând un parc auto propriu, se subcontractează traseele operatorilor privaţi.

În Leverkusen şi Wipperfürth, unde nu există regie publică de transport, operează doar firme private, cea mai mare fiind Wupsi.

La fel stau lucrurile şi în Austria, unde sunt câteva firme mari care operează în oraşe alături de firmele de transport public.

Cea mai bună apărare este atacul

Până la decizia de aprobare sau respingere a intrării transportatorilor privaţi pe traseele din municipiul Iaşi, s-a întâmplat exact contrariul. Consiliul Local Iaşi a adoptat Hotărârea 71 din 28 februarie a acestui an, prin care au fost actualizate nişte trasee, acestea fiind atribuite Companiei de Transport Public. Aceste trasee nu vizează doar municipiul Iaşi şi sunt deja câştigate, prin licitaţii organizate de către Consiliul Judeţean, de către firmee private.

Este vorba de traseele 23, 29 şi 41 care leagă Piaţa Mihai Eminescu de blocuri Ciurea, Podu Roş - blocuri Tomeşti şi Podu Roş - Complex Sun City, de pe raza comunei Miroslava.

Firmele de transport private au aceleaşi trasee sau chiar mai lungi decât rutele pe care operează CTP. Astfel, SC Auto Confort SRL are licenţă de transport pentru ruta Iaşi – Miroslava, până în centrul comunei Miroslava. SC Rândunica SRL are Iaşi - Osoi, prin Tomeşti, iar SC Elas Trans SRL deţine traseele Iaşi – Mogoşeşti şi Iaşi – Oprişeni, care trec prin Ciurea, respectiv Tomeşti. Prin urmare, societăţile afectate, SC Auto Confort SRL, SC Rândunica SRL şi SC Elas Trans SRL, au acţionat recent în instanţă legalitatea acestei hotărâri.

 

„Parcul nostru auto nu este mai vechi de trei-patru ani şi, în plus, am putea face investiţii ma mari dacă ar fi un program pentru patru-cinci ani. Ni s-ar părea normal ca şi traseele din municipiul Iaşi să fie scoase la licitaţie, pentru că s-a dovedit până acum că Statul nu poate fi un administrator atât de bun”, Andrei Stan, patron Auto Confort SRL şi vicepreşedinte al Asociaţiei Transportatorilor de Persoane din Judeţul Iaşi

 

„A fost depăşita limita municipiului”

Avocatul celor trei firme, Bogdan Raihel, consideră că municipalitatea a acordat nişte trasee care depăşesc raza administrative-teritorială a municipiului Iaşi. „Traseele depăşesc limitele municipiului Iaşi. Greşit a fost avansată ideea de transport metropolitan şi de zonă metropolitană. Atâta timp cât nu există o asociaţie de transport la acest nivel, nu putem vorbi despre astfel de trasee. Hotărârea Consiliului Local Iaşi vine în contradicţie cu legislaţia care reglementează transportul public de persoane între localităţile judeţului. Beneficarii direcţi ai acestor trasee nu sunt doar locuitorii municipiului Iaşi. Locuitorii din Tomeşti, Ciurea sau Miroslava nu plătesc taxe şi impozite Primăriei Iaşi“, explică Raihel.

În plus, firmele private acuză faptul că staţiile de oprire, în care au voie să îmbarce călători pe cele trei trasee sunt mai puţine decât cele de pe traseele CTP-ului. „Transportatorii privaţi au staţii reglementate prin anexa de traseu obţinut prin licitaţie. Practic sunt aceleaşi alveole, doar că, în cazul CTP-ului, Consiliul Local Iaşi a acordat mai multe locuri unde pot opri mijlocacele de transport“, adaugă avocatul transportatorilor.

Suprapuneri care le iau călătorii

Firmele private au obţinut traseele prin licitaţie, în 2013, de la Consiliul Judeţean şi Autoritatea Rutieră Română. O nouă licitaţie pentru aceste trasee urmează să aibă loc anul viitor. Cele trei firme au obţinut traseele în baza Legii 92/2007, a serviciilor publice de transport local.

Avocatul transportatorilor susţine că prin cele trei trasee date CTP-ului se aduce un prejudiciu clienţilor săi. „Transportatorii au obţinut aceste trasee sau parţial aceste trasee şi normal că li se iau o parte din călători, tocmai din cauza faptului că există aceste suprapuneri de traseu. Asta în contextul în care firmele au făcut nişte investiţii pentru a putea obţine operarea pe aceste trasee“, menţionează Raihel.

O altă acuzaţie adusă de către firmele private este legată de faptul că sunt nevoiţi să concureze cu o societate care obţine fonduri de la bugetul local.

„Suntem nevoiţi să ne luptăm cu o firmă care practic trăieşte din banii noştri, ai ieşenilor. În timp ce noi am fost nevoiţi să ne împrumutăm la bănci pentru a putea achiziţiona mijloace de transport noi, la CTP au fost achiziţionate autobuze printr-un credit făcut de Primăria Iaşi, adică din buzunarul tuturor ieşenilor“, zice Andrei Stan.

Buraga: „Avem acorduri cu Primăriile“

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Iaşi susţine că cele trei trasee operate de CTP Iaşi sunt legale şi au fost create în baza unor înţelegeri între Primăria Iaşi şi Primăriile Tomeşti, Ciurea şi Miroslava. „Între Primăria Iaşi şi cele trei comune din zona metropolitană există acorduri ratificate şi aprobate de consiliile locale privind aceste trasee. Nu este problema Primăriei Iaşi că aceşti transportatori operează în baza unor licenţe date de către Consiliul Judeţean“, menţionează Sebastian Buraga.

Precedentul Miroslava

În urmă cu câţiva ani, într-o speţă asemănătoare, Primăria Miroslava a pierdut procesul cu o firmă de transport public privată, care a acuzat că au fost înfiinţate două trasee care se suprapuneau cu altele, câştigate prin licitaţie şi pe care opera firma privată. „În timpul procesului, cei de la Primărie şi-au dat seama că nu pot avea câştig de cauză şi au dat o altă hotărâre de Consiliu Local prin care au desfiinţat cele două trasee. În final, în 2015, Tribunalul Iaşi a obligat Primăria la plata cheltuielilor de judecată, fiind în culpă procesuală“, precizează avocatul Bogdan Raihel.

 

Au fost cazuri în care vechile autobuze Unstil au luat foc în mers

 

Colaborarea cu Unistil, o amintire urâtă

În perioada RATP, a existat o firmă privată care a concesionat anumite trasee din municipiul Iaşi. Astfel, Unistil, firma patronată de Vasile Puşcaşu, a operat pe traseele de autobuz 27 (Tătaraşi Nord –Tehnopolis), 29 (Tomeşti –Podu Roş), 44 (Dacia –Tehnopolis), 47 (Dacia –Tătăraşi Sud) şi traseul de microbuz 18 (Păcurari –Tătăraşi Sud). Unsitil a plătit timp de 10 ani redevenţe simbolice şi a primit de la Primărie sume importante de ani în contul gratuităţilor acordate pensionarilor şi altor categorii defavorizate. Oamenii circulau gratuit, iar Primăria îi deconta lui Puşcaşu contravaloarea biletelor. În 2016, municipalitatea nu a mai prelungit colaborarea cu Unistil, societate cu un parc auto plin de rable, ceea ce producea experienţe pe care ieşenii nu le regretă deloc.

Puşcaşu nu a fost doar concurent RATP-ului, ci şi partener de afaceri, livrând în 2012, prin intermediul unei alte firme de-ale sale, 40 de autobuze second hand DAF la preţuri mult mai mari de cât erau pe piaţă la acea vreme.

Citeste si...
Nota
(0 voturi)

2133 comments

 • Elijah - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  What qualifications have you got? http://alka-mzdy.cz/creswell-pharmacy-65cb.pdf#chain creswell pharmacy oregon My fight is not with her. My fight is truly with the agency itself, the EPA, Manchin said on the Senate floor Thursday. It doesnt matter that much really whos sitting as the administrator of the EPA. In fact, if the president plans to use the EPA to regulate the coal industry out of existence it really doesnt matter. It could be Ms. McCarthy or someone else because it is the president who will be calling all the shots, and the administration. thats my fight.
  https://www.mpu.sk/will-amoxicillin-treat-a-sore-throat-8a46.pdf amoxicillin 875 125 alkohol trinken
  Said Aldrich: “What he means by that is if you’ve got a guy coming to the rim, go up and make a play at the ball. Try to block a shot, try to do the little things that will anchor our defense. ... There’s an opportunity (to make the team). The biggest thing is using training camp to continue to get better, get used to the system, get used to the guys.”
  https://www.blacktheatresrnec.cz/valif-gel-a0f5.pdf valif generika National Security Agency leaker Edward Snowden on Tuesday submitted a request for temporary asylum in Russia, his lawyer said, claiming he faces persecution from the U.S. government and could face torture or death.
  https://www.mpu.sk/linezolid-yahoo-answers-8a46.pdf linezolid yahoo answers
  The four had been joyriding through New Delhi on a bus the night of 16 December when they lured the 23-year-old woman and her male friend into boarding. They then beat the friend, took turns raping the woman and violated her with an iron rod. She died from internal injuries two weeks later.
  https://www.blacktheatresrnec.cz/dr-david-williamson-kelowna-a0f5.pdf#absorb dr david williamson The Department of Justice and the U.S. Commodity FuturesTrading Commission have also both launched probes into the metalwarehousing businesses owned by Wall Street banks and otherlarge physical traders, which have been accused of driving upmetals prices.

  Report
 • Florencio - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  I can't get a signal https://expand.disruptive.live/oakhurst-medical-clinic-decatur-ga-9787.pdf oakhurst medical clinic stone mountain ga Import prices slipped 0.2 percent last month, dragged down by another month of declining costs outside of the fuels category. Petroleum prices rose 0.2 percent. Economists polled by Reuters had expected overall import prices to be unchanged last month.
  https://www.hcnv.cz/voltaren-gel-1-3a66.pdf cheap diclofenac No one was hurt, but 13 of the mixed freight train's 134cars derailed. One car containing highly flammable liquefiedpetroleum gas, also known as propane, exploded and three otherburst into flames. Unlike the disaster in the town ofLac-Magentic, Quebec, the latest accident took place in opencountry.
  http://xplor.hk/vytorin-webmd-d392.pdf vytorin webmd
  He believes scientists will soon be to do the same, designing basic organisms to include features useful in farming or medicine, as well as sending robots into space to read the sequence of alien life forms and replicate them back on Earth.
  http://www.techguy4u.in/farmaciasreyprcom-4cd3.pdf#jack accreditedmedicalschools.com The company needs to reconnect with its customers through products and offerings they've come to expect, Swinand says. "Now it's about stemming the losses," and getting to positive cash flow, he says. "It's a matter of crawling back."
  http://mec.npic.edu.kh/index.php/pharmacyglobalrxnet-5953.pdf#whispering pharmacyglobalrx.net rating PESHAWAR, Pakistan, Aug 29 (Reuters) - Pakistan on Thursdayoverturned a 33-year jail term handed down to a doctor whohelped CIA agents find al Qaeda leader Osama bin Laden, adecision which may result in a new trial.

  Report
 • Doyle - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  How much notice do you have to give? https://www.jolana.cz/grow-xl-directions-0262.pdf grow xl directions "Outside of London I would say that the UK consumer is stillunder significant pressure, the fact is that wages are risingslower than inflation, so outside of London the consumer has gotless money to spend," Harrison said.
  https://www.mpu.sk/shatavari-kalpa-reviews-8a46.pdf#creating shatavari kalpa estrogen To some extent the site is merely formalizing what manyangel investors already do - find a company they like, invest,and persuade their friends to invest too. The difference is thatwith AngelList, the lead investor can take a portion of anyprofits the other investors make on the deal, typically 10percent to 20 percent. AngelList takes 5 percent of the profits.
  https://www.blacktheatresrnec.cz/chloroquine-phosphate-tablets-500mg-a0f5.pdf what is chloroquine The accounts also frame the critical questions that investigators will be asking over the next few days and weeks. In particular, whether there was clear communication between the firefighters and the train operator, and whether anyone in authority saw the train start to roll down the hill before it picked up momentum and crashed into the town.
  https://www.kisjmk.cz/wwwvaltenberg-apothekede-2284.pdf#delivery http://www.valtenberg-apotheke.de
  Meanwhile, Republicans, including Rand Paul of Kentucky, a potential 2016 presidential contender, dismissed that narrative, arguing that it was their demand for congressional consultation that stopped Obama from launching a war with no clear goals or strategies.
  http://www.robanoko.com/happy-essentials-b12b.pdf#came happy essentials But one of the sources, an executive at a foreignbiotechnology firm, said the questions on pricing led him tobelieve one of its aims was to determine if companies weresetting minimum prices for vendors, which could violate China's2008 anti-monopoly law.

  Report
 • Robby - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  A company car http://mariascakes.com.au/equinemedservicescom-8392.pdf yeespharmacy.com Bickering in the coalition and between the government and the main opposition Socialists, the third party at the failed crisis talks, has raised fears the government's bid to overhaul its finances will derail and force the country to seek a second bail-out.
  http://www.ohiotitlecompany.net/jared/index.php/amitriptyline-for-upper-back-pain-ae41.pdf amitriptyline ketamine gel It is easy to jump to conclusions in a situation that continues to grow bleaker by the day, and new twists invite questions about Hairston’s ability to play out his junior season in full. But the most important thing to remember, even as Hairstons future at UNC grows drearier, is that the case has not run its full course. And based on the rate at which new developments are dripping out, it could be a while before anything is resolved.
  https://www.serpsmart.com/price-of-grow-xl-fc2f.pdf#left price of grow xl That is a key distinction for Westports and Port Klang,which face intense regional competition, including two portsbelonging to the country's eighth richest man, Syed Mokhtar AlBukhary, as well as Singapore, home to the world's secondbusiest port.
  https://www.nejshopik.cz/visbiome-amazon-d774.pdf#larva visbiome coupon "This deal has done very well but it was no secret the dealwas priced very cheaply in order to accommodate the massiveamount of size the company wanted to print." said Frank Reda,head of trading at Taplin, Canida and Habacht.
  https://www.okdom.sk/healthtokyocom-2fbc.pdf#ostrich medicalhome.com.pe He said he and the other US operatives involved in the case had been "more than adequately punished the careers of most of us have been forever destroyed. In my case the matter has destroyed my family – we have lost our life savings, our entire property, our reputations and livelihood." Lady said he had become the object of "ridicule, humiliation and wild speculation" in the press.

  Report
 • Clarence - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  A few months http://mariascakes.com.au/superstore-marine-dr-pharmacy-hours-8392.pdf pdr pharmacy discount The other reason we are not about to embark on a proper debate about Europe, and probably never will, is that there aren’t two sides ready to join battle. Just as liberalism collapsed under Mrs Thatcher, so the European case is now failing because its proponents no longer have the self-confidence  to fight for it.
  https://www.kvetiny.com/amaryl-2mg-preis-d50a.pdf pandanus amaryllifolius kopen He was shortly joined by “Buzz” Aldrin, and the two astronauts spent 21 hours on the lunar surface and returned 46 pounds of lunar rocks. Their liftoff from the surface of the moon was (partially) captured on a TV camera they left behind, and they successfully docked with Michael Collins, patiently orbiting the cold but no longer lifeless moon alone in the Command Module “Columbia.” NASA
  http://rnd.npic.edu.kh/sans-ordonnancenet-4c14.pdf gnclivewell.com.au Few women have been filmed, perhaps out of respect for their privacy, possibly because they were less likely to have been sleeping on the roof in the open air, and therefore less likely to be exposed to toxic fumes.
  http://www.techguy4u.in/libido-max-gnc-4cd3.pdf libimax premium 2000 mg It also provides more time to prove a payoff from the 38-year-old Ms. Mayer's acquisition spree. Yahoo during her yearlong tenure has already snapped up 17 technology startups, including one sizable asset, blogging site Tumblr, which cost $1.1 billion.
  https://www.svetvzpominek.cz/kosher-prescription-drugs-9c39.pdf difference between prescription and nonprescription drugs Jones, who was a rookie last season, was charged with harassment, a Class B misdemeanor, and released on his own recognizance, about four hours after the incident outside a Portland night club, according to police. He has a court date scheduled for next Tuesday.

  Report
 • Kaden - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  I'm interested in this position http://www.ohiotitlecompany.net/jared/index.php/depo-provera-rxlist-ae41.pdf#stove depo provera rxlist
  Oracle President Mark Hurd kicked off his keynote on Monday with an action-packed video of Oracle Team USA racing their high-tech AC72 catamaran, with captions including "Extreme Performance" and "Powered by Oracle." He also led attendees, many of them IT employees at Fortune 500 companies, in a cheer to support the team.
  https://www.unesco-ic.cz/accutane-depression-acneorg-1179.pdf purchase accutane acne treatments The New Zealand currency was a standout performer, havingjumped 1.1 percent against the dollar on Thursday to $0.8105, its highest in six weeks. It last traded at $0.8094,0.4 percent above its late U.S. levels.
  http://www.robanoko.com/champix-cvs-b12b.pdf#privacy champix cvs
  Polling stations opened at 8 a.m. (0600 GMT) and the firstexit polls were to be published at 6 p.m. (1600 GMT). Of the 62million Germans eligible to vote, about a third describedthemselves in the run-up to the election as undecided, adding tothe uncertainty.
  https://www.nejshopik.cz/femelle-20-cd-composicion-d774.pdf femelle 20 cd vs yasminiq Scott Christianson, who has written extensively on the history of American prison culture, believes the standardized last meal probably emerged around the end of the nineteenth century or the beginning of the twentieth, with the rise of a modern administrative state. Messy and raucous public executions fell out of favor with the more refined sensibilities of the upper and middle classes, and ideas of mans ability for moral improvement fueled opposition to the death penalty. Rehabilitation, rather than simply deterrence and retribution, became an important aim of criminal sanction. At the same time, though, there was still a strong fear of social disorder; the assertive state governments were eager to find better ways to keep the peace in a fledgling nation whose cities were growing, industrializing, and diversifying.
  http://lotusmedia.in/precio-de-telmisartan-80-mg-4dcb.pdf telmisartan precio argentina Calling itself a pit stop, the port operator backed by Asia'srichest man, Li Ka-Shing, derives 70 percent of its revenuesfrom transhipments where super-sized ships move containerscarrying finished goods to smaller vessels for transport tonearby markets. Its aim is to shift 35 containers an hourinstead of the industry-standard 25, a feat it compares to F1pit crews turning around a race car in seconds.

  Report
 • Owen - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  I'm originally from Dublin but now live in Edinburgh https://www.zonaoptica.pt/uvitedcom-montgomery-ny-12549-4b4a.pdf uvited.com montgomery ny 12549 One of the people at the protest was Richard Castaldo of Los Angeles, a survivor of the Columbine massacre, whose gunshot wounds left him partially paralyzed. His condo is due to be auctioned off Aug. 12 by Wells Fargo.
  https://www.erininysims.cz/prescription-drugs-abuse-powerpoint-caf4.pdf what prescription drugs make you gain weight The drawback is it relies heavily on the Internet to run various services, so you'll need to plan ahead if you're looking to write that great masterpiece without access to Wi-Fi. That's because the Chromebook doesn't run Windows or Mac OS, like the majority of laptops. Rather, it uses Google's Chrome OS system, which needs a steady Internet connection.
  https://www.kisjmk.cz/engine-2-mighty-muffins-review-2284.pdf mighty muffin review Family and friends on two continents mourned Lane, who gave up pursuit of an Australian football career to pursue his passion for baseball, an American pastime. His girlfriend Sarah Harper tearfully laid a cross at a streetside memorial in Duncan, while half a world away, an impromptu memorial grew at the home plate he protected as a catcher on his youth team.
  http://rnd.npic.edu.kh/pharmgkborgapnpccom-4c14.pdf pharmgkb.org.apnpc.com They want to see Abe take the controversial step of making it easier for companies to fire workers - and hire new staff without an implicit guarantee of career-long employment. It was by a wide margin the number one choice of half the respondents among seven proposed labor market reforms.
  http://mariascakes.com.au/hydrochlorothiazide-50-mg-8392.pdf#aliases generic hydrochlorothiazide 25 mg The findings reveal what our own sun may look like in the future and what our nearest star may have looked like in the past. In addition, the research shows that HP 102152 may host rocky planets, which could pave the way for future studies.

  Report
 • Chadwick - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  I like it a lot http://www.ohiotitlecompany.net/jared/index.php/ascot-clinic-diet-ae41.pdf#lettuce ascot clinic kempton park Suddenly, there's some XCOM lore to lure in some franchise diehards, and there's plenty of depth for vets. There are permanent deaths, plenty of leveling options for your soldiers, and different equips.
  https://www.blacktheatresrnec.cz/aps-phenadrine-v2-a0f5.pdf#kiss orphenadrine citrate bp uses One book per qualifying transaction. Subject to availability, while stocks last. Voucher is valid until Wednesday, October 30 at WHSmith high street and travel stores and at selected hospital stores. Excludes motorway service stores, outlet stores, Online, ‘Books by WHSmith’ at Selfridges, Harrods, Arnotts and Fenwick’s stores and WHSmith ‘Local’. Voucher offers cannot be used in conjunction with any other offer or promotional voucher and vouchers must be surrendered upon use. Photocopies will not be accepted. No cash alternative. WHSmith reserves the right to reject any voucher it deems, in its sole discretion, to have been forged, defaced or otherwise tampered with.
  http://www.sunabi.com/healthy-petinfo-7800.pdf dianabol-pills.biz Agent Drew Rosenhaus: "There's a huge difference between being cleared to practice and being cleared to play in a game. I've had great dialogue with coach [Bill] Belichick and the Patriots medical staff, and Rob and his family. Everybody's on the same page.”
  http://www.ohiotitlecompany.net/jared/index.php/kamagra-gebruik-door-vrouwen-ae41.pdf kamagra gebruik door vrouwen Eventually, the case grew to include complaints from two Hispanic siblings from Chicago who said they were profiled by sheriff's deputies and from an assistant to former Phoenix Mayor Phil Gordon whose Hispanic husband claimed he was detained and cited while nearby white motorists were treated differently.
  https://www.demaster.cz/cvs-pharmacy-online-prescription-refill-c0a4.pdf tsa rules for non prescription drugs Still not even two months removed from back surgery, defensive end Jason Pierre-Paul will begin Giants training camp on the Physically Unable to Perform list. But the Giants remain “optimistic” that he’ll be ready to go when the regular season starts in six weeks.

  Report
 • Toney - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  Is it convenient to talk at the moment? http://madisonminiwarehouses.com/regenerect-d80a.pdf#doctrine regenerect reviews
  Kenneth Enslow, 52, was arrested on Sunday after a woman called police. She had taken her 7-year-old daughter to the bathroom and noticed a man looking up at her from inside the toilet, Tulsa County Sheriff's Maj. Shannon Clark said.
  http://www.robanoko.com/genotropin-online-b12b.pdf#charms genotropin 210 ui "If you put in the shoulder belt, it might just move the injuries up further. Your head weighs a tremendous amount," agreed San Francisco's Manley. He hopes to study the issue, comparing survivors' injuries to where they sat.
  http://alka-mzdy.cz/prix-tamsulosine-65cb.pdf precio de tamsulosina 0.4 One major handicap has been a lack of apps. Windows Phonehas only 160,000 apps, while rivals offer about five times asmany because developers prefer to make them for thehigher-volume operating systems.
  http://www.zeebra-online.de/index.php/doctorsandlawcom-3528.pdf doctorsandlaw.com The honors and accolades proliferated over three years: international peace prizes, solidarity campaigns by celebrities, an effort to designate him — in absentia, of course — as grand marshal of San Francisco's gay pride parade.
  http://alka-mzdy.cz/xenical-orlistat-bodybuilding-65cb.pdf xenical orlistat bodybuilding In Washington, the White House said it was seeking clarification of Snowden's status, the State Department made clear that allowing him to leave the airport would be "deeply disappointing" and Secretary of State John Kerry telephoned Russian Foreign Minister Sergei Lavrov about the situation.

  Report
 • Julius - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  I saw your advert in the paper https://www.hcnv.cz/docosanol-para-que-sirve-3a66.pdf#kings docosanol dosage "Lending 'radio communication' a broad definition that encompasses data transmitted on Wi-Fi networks would obliterate Congress's compromise and create absurd applications of the exemption of intercepting unencrypted radio communications," the 9th U.S. Circuit Court wrote in its ruling.
  http://mec.npic.edu.kh/index.php/the-generics-pharmacy-olongapo-5953.pdf#import donate unused prescription drugs illinois Cuba, we are in 2013, and in Cuba people needs to support communism,It is not right, because: if you were born rich, you will, you do not need to share anything yours with the others. It is not selfishness, it is the rule in civilized countries. But, Cuba it is not in the list.
  http://www.ohiotitlecompany.net/jared/index.php/glow-recipe-target-ae41.pdf glow recipe sephora Said Smith: “I was able to do everything, and that was the best part, things I’m used to doing. I was able to step back with no problem, with no pain, and to feel comfortable as normal as possible is the best part of it. When I jump off, it feels normal. It’s still losing a little strength in there as far as athletic ability, not jumping as high as I was at one point, but that will come once I get my legs fully under me.”
  https://www.unesco-ic.cz/best-over-the-counter-drugs-to-od-on-1179.pdf#avenge cheap perfume pharmacy In response to a financial crisis and deep recession, the Fed slashed official interest rates to effectively zero and bought nearly $3 trillion in mortgage and Treasury securities in an effort to keep long-term interest rates low and support economic recovery.
  http://www.ultimate.cz/ivermectine-poux-prix-c3e7.pdf ivermectin rezept Stay on top of the latest, breaking Mac news and chat with other Mac professionals and enthusiasts about the issues that matter to you. Register with Macworld today to join our forums and receive our twice-weekly email newsletter, Macworld Mainline.

  Report

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2018 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Clipul zilei

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top