fbpx
 
Cea mai căutată meserie din Iași:10 pe loc la concursul de asistente

Cea mai căutată meserie din Iași:10 pe loc la concursul de asistente


86 de candidate pentru 14 posturi de asistente la Socola. „Examenul e pe bune”, spune managerul. La Neuro au fost 35 de înscriși pe doar 3 locuri. Salariile bune, care pot trece de 1.000 de euro, au crescut brusc miza acestei cariere. Cifrele de școlarizare ale școlilor de asistente din Iași ajungeau la 1.000 de absolvenți, majoritatea plecând în străinătate. Acum, această forță de muncă ar putea fi absorbită de spitalele din zona Moldovei.

 

Luna ianuarie, Spitalul de Neurochirurgie Iași: 3 posturi de asistent medical, 35 de înscriși – aproape 12 pe loc; 1 post de asistent farmacie, 11 înscriși.

Luna iulie, Insistutul Socola: 9 posturi de asistent medical în spital, 86 de înscriși. Aproape 10 candidați pe loc. 4 posturi în secția exterioară Bârnova, 14 înscriși.

Explicațiile sunt simple: salariile nete la debutanții din psihiatrie, cu tot cu sporuri și ture, sunt acum de 3.000 de lei și cresc de la an la an. „În plus, am scos la concurs posturi de debutanți, astfel că se pot înscrie asistenți medicali cu toate categoriile”, explică managerul Institutului Socola, Gabriel Oprișan.

Concurență ca pe vremuri la UMF

Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași a scos la concurs 9 posturi de asisten medical debutant în cadrul unității medicale din Bucium și 4 posturi pentru secția exterioară de la Bârnova. „S-au înscris 86 de candidați pentru posturile de la spital și 14 pentru secția exterioară”, ne-a explicat managerul Gabriel Oprișan. Acesta spune că este o concurență foarte mare, cum era înainte de 1989 la UMF. “În mare parte este datorită salariilor atractive. A doua cauză este faptul că am organizat concursuri pentru debutanți, ceea ce permite asistenților de toate gradele să participe. Dacă am fi făcut concurs de gradul 4, veneau la concurs gradele 4 și 5, opțiunile erau limitate. Pentru debutanți pot aplica toate gradele”, ne-a explicat Oprișan.

Managerul de la Socola crede că a treia cauză a concurenței mari este metodologia de concurs. „Față de anii precedenți, când era loc de interpretări, acum extragem și compunem subiectele în fața candidaților. Practic, este imposibilă trucarea concursului, toți știu că este real ce se petrece, nu sunt pile”, mai spune Oprișan.

 

Școlile de asistente medicale livrau în special pentru Occident. Acum multe vor vrea să rămâne în Iași

Miza: salariile

Cel mai atractiv este salariul majorat din luna martie. Dacă înainte de măririle din sistemul sanitar un asistent medical cu toate gradele, cu peste 10 ani de vechime, cu sporuri nu trecea de 3.000 de lei într-un spital ieșean, după martie suma aproape că s-a dublat. Există domenii cum este cel psihiatric unde numai sporurile uriașe aproape că dublează din start salariul de bază, chiar și pentru debutanți. Astfel, un debutant de la Socola ajunge să primească, încă din primul an, aproape 3.000 de lei, iar suma crește în fiecare an. Odată cu vechimea, asistenul medical de la Socola poate ajunge la peste 6.000 de lei.

 

Gabriel Oprișan, managerul Institului Socola, spune că subiectele vor fi făcute chiar în fața candidaților

Școlile de asistenți pregătesc 1.000 de absolvenți pe an

Unde sunt pregătiți viitorii asistenți medicali? „Cei care s-au prezentat la concursul de la noi, din iulie, sunt veniți, în mare parte, de la cele 4 școli private din Iași”, spune managerul Gabriel Oprișan.

Toate cele patru școli private trimit pe piață împreună, în fiecare an, aproximativ 500 de absolvenți. Lor li se adaugă cei 472 absolvenți din fiecare an de la Școala Postliceală Sanitară de Stat Iași (112 locuri cu finanțare de la buget și 300 cu taxă pentru asistent generalist, 30 de locuri cu taxă pentru asistent de balneofiziokinetoterapie și recuperare și 30 de locuri pentru asistent de farmacie).

Pentru locurile plătite de la școlile de asistenți, taxele sunt de 2.400 de lei/an la FEG, 2.200 de lei/an la Aprendis, 1600 lei/an la Cantemir, 2.400 lei/an la “Prof Dr. P. Brânzei”. La școala de stat, prețul unui an de școlarizare este de 3.000 de lei, cu o taxă de înscriere de 200 de lei. Durata cursurilor de asistent medical este de 3 ani.

 

Cu gărzi și în funcție de specializare, salariul net al unei asistente medicale poate ajunge la 5.000 de lei

Circa 50 de posturi pe an

În spitalele ieșene sunt organizate concursuri anuale pentru ocuparea unui număr de 30-50 de posturi de asistent medical, pe mai multe specializări. Cifra de 13 posturi la Socola este un record, celelalte spitale organizează 1-2 sesiuni de concursuri anual, pentru câte 3-5 posturi. În total, la nivelul întregului oraș, nu sunt scoase anual la concurs, în sistemul public, mai mult de 50 de posturi.

Spitalul Sfântul Spiridon, unul dintre cele mai mari din țară, a organizat, în acest an, două concursuri pentru ocuparea de posturi de asistenți medicali. De fiecare dată au fost scoase la concurs câte 3 posturi de asistent medical generalist debutant. Spitalul CI Parhon a scos la concurs, de la începutul anului, 3 posturi de asistent medical pe perioadă nedeterminată: unul pe Secția Urologie, unul pe ATI și unul pe Radiologie.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30