fbpx
 
Bătaie pe locurile de parcare din Han Tătar: 2.500 de lei/an

Bătaie pe locurile de parcare din Han Tătar: 2.500 de lei/an


Preţ al parcărilor de reşedinţă aruncat în aer de un participant care a licitat pentru toate locurile. Un locatar a licitat pe rând pe vreo 40 de locuri. Licitația începea de la 30 de lei/lună, el striga „150 de lei!”. Participanții l-au suspectat de o înțelegere cu Primăria, dar omul s-a justificat: „Am aplicat o tactică proastă, voiam să fiu sigur că prind ceva”. Tendința în Iași este de creștere vertiginoasă a chiriilor pe locurile de parcare, așa cum s-a întâmplat și în Occident pe măsură ce mașinile s-au înmulțit.

Preţul închirierii locurilor de parcare dintr-o zonă a Iaşului a explodat după ce acestea au fost licitate pe bandă rulantă de către un locatar din zonă. Participanţii la licitaţie au ajuns să-l bănuiască de faptul că a fost folosit pentru a crește artificial prețurile de închiriere.

A umflat preţurile

Participanţii la licitaţie au povestit, sub protecţia anonimatului, toată întâmplarea, de la început la final. „Când ne-am depus actele pentru licitaţia pe 41 de locuri în zona Han Tătar, conform anunţului, chiar au fost oameni care au întrebat la cât poate ajunge preţul în zonă. Ni s-a spus clar: în oraş preţul la astfel de licitaţii, în aceleaşi condiţii, cu număr de participanţi peste numărul de parcări, ajunge la 70-90 de lei lunar. O sumă absolut normală. Ştiţi la cât a ajuns în urma licitaţiei la care am participat şi unde a licitat toate locurile Mihai Andon? A fost un maxim de 210 lei, cu restul preţurilor undeva la 180 de lei”, ne-au spus martorii. Licitaţia a avut loc pe 27 iunie, la sediul Direcţiei de Exploatare Patrimoniu.

A exploatat sistemul

„Pentru această licitaţie au fost până la urmă 52 de locuri şi au fost depuse 86 de dosare de participare. Este o posibilă explicaţie a creşterii preţurilor în zonă, faptul că au fost mai puţine locuri de parcare decât dosare”, explică Marian Nistor, şeful Direcţiei Parcări.

Fiecare participant a completat un dosar, având adresa în zonă, şi a achitat câteva taxe: preţul documentaţiei – 10 lei, taxa de participare – 5 lei şi garanţia de participare – 50 de lei/locul.

„Toţi participanţii au plătit aceste taxe, inclusiv domnul Andon. Achitarea unei garanţii de participare pentru un singur loc dă dreptul participantului să intre în licitaţie pentru toate locurile pentru care participă, până reuşeşte să adjudece unul”, mai spune Marian Nistor. Exact asta s-a întâmplat. Martorii au povestit că Mihai Andon a licitat pentru fiecare loc în parte, cu sume mari, fără să ia nici unul, până la urmă.

 

Andon este un obişnuit al cluburilor de fiţe din Iaşi

 

Plusa în neştire

„Se striga numărul locului, se spunea preţul de deschidere care a fost fixat la 30 de lei lunar, iar Mihai Andon spunea imediat o sumă mare - 100-120, chiar şi 150 de lei. A făcut aşa la fiecare loc. La un moment dat chiar am discutat cu ceilalţi să-l lăsăm să ia un loc, ca să scăpăm şi să ne vedem liniştiţi de licitaţie, dar nu s-a făcut asta. Aşa s-a ajuns la preţuri mult mai mari, încât ne-am gândit că este înţeles cu cei de la Primărie să ridice preţurile special”, ne-au mai spus martorii.

Mihai Andon susţine însă că totul este doar o coincidenţă şi a licitat fiecare loc dorind unul. „Am participat la licitaţia respectivă dorindu-mi un loc acolo. Doar că nu mi-am permis, aruncau toţi nişte sume de care nu mă apropiam. Începeam licitaţia cu o sumă ceva mai mare ca să reuşesc să iau un loc, dar auzeam imediat o sumă mai mare. De fapt, au fost locuri puţine şi mulţi participanţi, de aceea a crescut preţul, nu pentru că am licitat eu. Nu am avut nici o înţelegere cu nimeni, nu îmi permit să plătesc 180 de lei lunar pentru parcare, cum au făcut cei de acolo”, a declarat Mihai Andon.

Condamnat pentru lovire

N-ar fi prima ciudăţenie în care este implicat Andon. Pe 15 iunie 2015, ieşeanul, care circula cu bicicleta pe Copou, ar fi bătut un alt biciclist. Conflictul dintre ei era vechi de câteva luni, iar Andon l-ar fi recunoscut pe stradă pe cel care urma să fie agresat. A aşteptat să ajungă cu bicicleta în apropierea sa, a ridicat propira bicicletă şi a aruncat-o în celălalt, după care a sărit să-l bată cu pumnii. Mihai Andon a susţinut la proces că victima sa venea spre el cu viteză, ameninţător, şi a ridicat bicicleta să se apere. Toţi martorii l-au contrazis. Pe 11 aprilie 2018, a primit 10 luni de închisoare cu suspendare, dar a depus apel, procesul urmând a fi reluat în toamnă. 

 

Pe această stradă şi-a dorit un loc de parcare Andon

 

Preţul mediu: cam cât se cere

În Iaşi, media preţurilor de închiriere pe locurile de parcare de reşedinţă este de sub 100 de lei. Deşi au fost închiriate locuri scumpe în ultima vreme, cele mai multe sunt la preţul minim de 30 de lei. „Avem câteva locuri închiriate în oraş cu 500 de lei lunar, spre exemplu, cu 300 de lei, dar cele mai multe contracte sunt apropiate de valoarea minimă, care este de 30 de lei lunar”, precizează Marian Nistor.

Cel mai scump loc de parcare din Iaşi

Primăria a obţinut o chirie maximă de 800 de lei pe lună pentru un loc de parcare situat în Târgu Cucu. „În zona respectivă au fost doar 4 locuri de parcare şi o concurenţă foarte mare. La unul dintre locuri s-a ajuns la preţul lunar de 800 de lei”, a declarat Marian Nistor.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30