fbpx
 
Sute de mii de euro în Afacerea Uniforma: Pinki Ponki îmbracă 11 școli și licee

Sute de mii de euro în Afacerea Uniforma: Pinki Ponki îmbracă 11 școli și licee


Cel puțin la clasele mici, multe școli aleg în continuare păstrarea tradiției uniformelor. Începutul anului școlar aduce o cheltuială însemnată pentru mulți părinți: cea pentru achiziția uniformei școlare. Școlile au lăsat sarcina pe seama asociațiilor de părinți. Reprezentanta firmei numărul 1 din Iași pe această piață afirmă că nu face mare profit din acest tip de afacere. 

Uniformele școlare împart părinții, copiii și cadrele didactice în două mari tabere. Astfel, sunt cei care sprijină această idee și spun că uniformele școlare îi fac pe copii mai disciplinați, egali și uniți, în timp ce ceilalți consideră că îi împiedică pe copii să aibă personalitate și, în plus, fac o „gaură” în bugetul familiei.

În Iași, marea majoritate a instituțiilor de învățământ au optat pentru aceste uniforme, însă multe au lăsat la latitudinea asociațiilor de părinți să aleagă modelul și culoarea. În ceea ce privește locul de unde se cumpără sau se fac aceste uniforme, există puține firme de profil. În aceste condiții, Pinki Ponki este de câțiva ani lider detașat pe această piață, nu mai puțin de 11 școli și licee din Iași apelând la firma Mihaelei Cozma.

Cumpărate prin asociațiile de părinți

Directorii mai multor școli și licee din Iași au declarat că unitățile de învățământ nu au niciun contract semnat cu vreo firmă care produce uniforme școlare, asociațiile de părinți, care au personalitate juridică, fiind cele care se ocupă de acest aspect.

Așa stau lucrurile și la Liceul „Vasile Alecsandri“, după cum precizează directorul Gheorghiță Nistor. „Noi recomandăm purtarea uniformei. Este o ținută decentă, cu însemnele școlii. Nu impunem ca părinții să cumpere uniformele de la anumite firme“, spune Nistor.

Și în cazul școlilor generale există uniforme școlare, iar părinții sunt lăsați să le cumpere de unde vor. „Noi avem o uniformă clasică, sacou la băieți și sarafan la fete, care sunt personalizate doar cu ecusonul școlii. Pentru clasele V–VIII nu există obligativitatea uniformei“, zice Lăcrămioara Doncean, directorul Școlii „Otilia Cazimir“.

La Școala „George Călinescu“, la fel: uniforma este aleasă de părinți și aceștia au posibilitatea să o cumpere de unde doresc, singura măsură impusă fiind cravata cu logo-ul școlii. „Fiecare clasă își alege uniforma și locul de unde o cumpără. Noi cerem doar purtarea cravatei care are sigla școlii“, menționează Ștefan Butnaru, directorul Școlii „George Călinescu“.

 

Uniforme în așteptarea de copii frumoși

Contracte cu firme

Sunt mai multe școli și licee unde asociațiile de părinți au contracte încheiate cu firme care comercializează uniforme școlare. „Părinții, prin asociație, au hotărât să avem un cod vestimentar. Mare parte poartă uniforme, care sunt achiziționate de la o firmă, prin intermediul asociației de părinți. E vorba de un sacou negru, pantalon negru și o camașă sau tricou alb, toate cu sigla școlii“, spune Gabriel Săndulescu, directorul Colegiului „Mihai Eminescu“.

Și la Colegiul „Emil Racoviță“ există „ținuta colegiului“. „Părinții au stabilit această ținută. Uniformele, care constau în sacou și vestă personalizate, sunt luate prin intermediul asociației părinților care a încheiat contract cu o firmă“, precizează directorul Mihaela Gotcu.

Aceeași situație este la Colegiul Național, Liceul „Costache Negruzzi“ și Școala „Bogdan Petriceicu Hașdeu“.

Pinki Ponki, lideri de piață

În Iași, uniforme școlare sunt comercializate de Athos Colection, Raul Fashion Style, Elva Ro-Com SRL sau Păduraru Liviu I.I, dar cea mai mare firmă de piața ieșeană este Pinki Ponki, din cartierul Alexandru cel Bun.

Pe lista firmei patronate de Mihaela Cozma figurează 11 unități de învățământ din Iași, de stat și private. „Noi comercializăm uniforme de aproximativ opt ani. Întâi am deschis magazin și vindeam uniforme produse în altă parte. Am văzut că există solicitare. Am început cu câteva școli, după care am ajuns să lucrăm pentru cele de acum. Fiecare școală sau liceu a început cu o clasă sau două, după care s-a stabilit ca aceea să fie uniforma școlii. Noi avem contracte sau înțelegeri cu asociațiile de părinți de la școlile și liceele care au sigla înregistrată“, precizează Mihaela Cozma.

Magazinul Pinki Ponki este situate în cartierul Alexandru cel Bun

Patroana: „Nu ne îmbogățim din asta“

Patroana firmei care deține brandul Pinki Ponki susține că uniformele nu sunt, în nici un caz, o sursă de îmbogățire și că este nevoită să desfășoare și alte activități pentru a putea rezista de piață. „Noi aplicăm la uniformele școlare un adaos comercial de cel mult 10%. Și așa, părinții spun că prețurile sunt mari. Uniforma nu este un produs pe care îl cumperi în fiecare zi. Părinții cumpără la începutul școlii și, eventual, mai iau un tricou sau o vestă pe parcursul anului. Volumul de producție nu depășește câteva mii. De obicei lucrăm pe comandă. Nu ne îmbogățim din vânzarea de uniforme. De aceea noi producem, vindem și închiriem și costumații de carnaval“, conchide Cozma.

350-400 de lei, din cap până-n picioare

Costurile unei uniforme școlare variază în funcție de piesele cumpărate și calitatea materialelor. Prețul unui sacou poate porni de la 130 lei și poate ajunge și la 300 lei. La fel stau lucrurile și în cazul unui pantalon, care poate costa 65 lei și poate ajunge la 150 lei. Un tricou are un preț ce variază între 25 și 50 lei, o vestă între 50 și 100 lei, o fustă între 50 și 80 lei, o bluză sau cămașă între 30 și 60 lei, iar o cravată între 10 și 20 lei.

Pentru o uniformă clasică, formată din sacou, vestă, pantalon și tricou, fără prea mari pretenții legate de calitate, un părinte scoate din buzunar aproximativ 350 lei. Însă un copil nu poate purta același tricou în fiecare zi sau același pantalon, așa că prețul pentru uniformă sare lejer de 400 lei.

Calculat la cel puțin 2.000-2.500 de uniforme, cât este cererea la cea mai mare firmă care produce aceste haine, rezultă un venit, în lunile august – octombrie, de peste 200.000 de euro. Ceilalți comercianți au și ei vânzări de câteva mii de euro, prețurile fiind o idee mai ridicate decât la firmele mari.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30