fbpx
 
Momentul adevărului: Sabo trebuie să aducă 1,5 milioane de euro

Momentul adevărului: Sabo trebuie să aducă 1,5 milioane de euro


Clubul de fotbal se va afla, în scurt timp, într-un moment de răscruce: manager sau cacealma? Până acum, echipa de Liga I Politehnica Iași s-a finanțat în mare parte din banii primiți din drepturile de televizare virate de Liga Profesionistă de Fotbal. Aceste fonduri s-au terminat, de acum sarcina de a strânge bugetul lunar căzând în sarcina finanțatorului Horia Sabo, cel care a preluat echipa în vară. Sponsorizările oferite până acum se ridică la doar câteva zeci de mii de euro.

Se anunță vremuri grele în Dealul Copoului, în condițiile în care banii din ultima tranșă venită din drepturile TV au fost deja cheltuiți. Până la intrarea în conturile Politehnicii Iași a următoarei tranșe de bani, de aproximativ 900.000 lei, finanțatorul Horia Sabo trebuie să susțină singur financiar echipa.

Omul de afaceri este convins că nu vor fi probleme și că va gestiona problema banilor, fără să precizeze care este sursa acestei finanațări.

Au nevoie de 1,5 milioane de euro

În momentul de față, situația financiară la Politehnica Iași pare a fi bună, recent fiind achitate salariile pe luna septembrie. Și celelalte datorii ale clubului sunt la zi, doar că liniștea financiară a fost asigurată până acum de banii din drepturile TV și din câteva contracte de sponsorizare aduse prin intermediul finanțatorului Horia Sabo.

Potrivit bugetului fixat la începutul sezonului, gruparea din Dealul Copoului are cheltuieli lunare de peste 320.000 euro, ceea ce înseamnă că, până în luna februarie, când ar trebui să intre următoarea tranșă din drepturile TV, clubul ieșean are nevoie de aproximativ 1,5 milioane de euro, aici incluzând și plata cantonamentului de iarnă. Acești bani ar trebui să-i aducă Horia Sabo, potrivit contractului încheiat în vară, atunci când a preluat echipa.

 

Venirea lui Sabo la Iași de la Baia Mare, unde era un mic afacerist, a fost o surpriză

„Avem buget de play-off“

Finanțatorul formației ieșene consideră că bugetul pentru acest sezon este unul destul de mare comparativ cu cel al altor echipe, iar obiectivul echipei este intrarea în play-off, chiar dacă acum este mai aproape de zona retrogradării. „Avem un buget de 4 milioane de euro, mult peste ce au alte echipe din Liga I. Este un buget al unei echipe de play-off. Mi-am dorit de la început să avem un buget care să permită echipei să performeze. Eu mă țin de înțelegerea pe care o avem, acum trebuie ca și echipa și staff-ul să respecte partea de înțelegere și să aibă rezultate“, precizează finanțatorul echipei ieșene.

„Să spună Becali de unde dă bani la Steaua!“

Sabo declară că nu vor fi probleme cu banii, dar refuză să spună exact de unde va susține financiar gruparea de Liga I. „Nu au fost și nu vor fi probleme legate de bani. Să spună Becali de unde dă bani la Steaua! Niciun finanțator sau patron de business din România nu spune câți bani bagă și de unde vin acești bani. Bugetul îl asigur din toate sursele posibile. De când s-au terminat banii din drepturile TV, adică de mai bine de o lună, eu sunt cel care asigură bugetul clubului, din surse proprii. Nu intru în detalii pentru că nu mi se pare normal. Muncesc câte 10 ore pe zi pentru a asigura confortul necesar la club obținerii performanței. Nu am niciun semn că nu voi putea asigura partea financiară necesară bunei desfășurări a activității la club“, menționează Horia Sabo.

Sponsorizări și cam atât

Surse din cadrul clubului ieșean susțin că, până în momentul de față, Horia Sabo nu a băgat niciun ban din propriul buzunar. Toți banii intrați în visteria grupării ieșene au fost exclusiv din contracte de sponsorizare sau parteneriate încheiate de oameni aduși la club de Sabo.

Fără îndoială, cei mai mulți bani vin din contractul de sponsorizare încheiat cu casa de pariuri Superbet, în urma căruia formația ieșeană va încasa, în total, 170.000 euro. În cazul în care echipa va accede în play-off, se vor mai adăuga încă 30.000 euro.

Mare parte dintre contractele încheiate de la venirea lui Sabo constau în livrarea unor produse pentru club și nu neapărat bani. „Avem contracte cu Kosarom, Ferma Dor, Panifcom și Mado, care asigură mâncarea sportivilor. Seroussi ne-a dat costumele de prezentare, cu care merg jucătorii în deplasare. În continuare, Blue Air ne asigură discounturi pentru deplasările cu avionul. Avem două contracte cu firme ce livrează medicamentația pentru sportivi, la prețuri cu 75% mai mici decât găsim pe piață. Mai este și parteneriatul cu Arcadia, tot pe domeniul medical“, susțin surse din cadrul clubului ieșean.

Sabo: Echipa joacă, vor veni și rezultatele

Sabo susține că echipa a început să joace din ce în ce mai bine și este convins că vor veni și victoriile. „Echipa are valoare, joacă din ce în ce mai bine, chiar dacă încă rezultatele se lasă așteptate. Sunt convins că vor veni și rezultatele. Chiar nu-mi fac griji. Am avut trei victorii, urmate de trei înfrângeri, dar după niște meciuri în care jucătorii au evoluat bine. Ne-a lipsit doar golul cu Viitorul și cu CFR Cluj. La Cluj poate ne-a lipsit și curajul. Am plecat cu oarecare frică față de echipa campioană, dar eu cred că am făcut o figură bună. Cel puțin repriza a doua, eu cred că am jucat bine, dar nu am reușit să marcăm“, adaugă Horia Sabo.

 

Antrenorul Stoican s-a rățoit în trecut la finanțator și suita acestuia

Credit total pentru antrenor

În ciuda rezultatelor nu tocmai bune din ultima perioadă, Sabo este în continuare optimist și are încredere în staff-ul lui Flavius Stoican. „Cu Flavius am o relație foarte bună și îi acord 100% credit. La nivelul vestiarului doar el ia decizii și nu mă bag pentru că nu vreau și nu mă pricep. Poate aș avea dreptul să mă bag, dar nu vreau să greșesc. Referitor la modul în care a gestionat conflictul dintre Cristea și Panțâru, eu cred că sunt niște copilării și fiecare face atâta cât îl duce capul. Decizia lui Flavius de a nu-i lua la Cluj mi se pare absolut corectă. În vestiar, deciziile lui Flavius sunt suverane“, mai spune Sabo.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: