fbpx
 
Paradoxul sportului ieșean: Fără performanțe, dar cu două gale

Paradoxul sportului ieșean: Fără performanțe, dar cu două gale


Din punct de vedere sportiv, anul 2018 a fost unul dintre cele mai slabe din punct de vedere al performanțelor realizate de sportivii ieșeni. În condițiile în care sporturi cu tradiție, precum rugby, handbal saubaschet, au fost lăsate să moară de către primarul Mihai Chirica, Iașul va avea în următoarea perioadă două gale ale sportului, una organizată de Primărie și alta de Consiliul Județean și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret.

Primăria cheltuie 50.000 lei

Pe 16 ianuarie, de la ora 17.00, Primăria Iași va organiza Gala Excelenței Sportului Ieșean.

În proiectul de hotărâre adoptat de consilierii locali se vorbește despre „rezultate deosebite la numeroase competiții interne și internaționale“, în condițiile în care Iașul nu a excelat la niciun sport.

Suma alocată evenimentului este de 50.000 lei.

Din acești bani, pentru premierea sportivilor olimpici se vor aloca 14.000 lei, iar pentru premierea antrenorilor olimpici suma de 9.600 lei. Pentru premierea sportivilor neolimpici se vor aloca 8.400 lei, în timp ce pentru premierea antrenorilor neolimpici se vor aloca 4.800 lei.

Pentru plachete și diplome de premiere se vor cheltui 6.200 lei.

Închirierea unei plasme de proiecție pentru acest eveniment va costa 3.900 lei, iar pentru cocktailul de la eveniment se alocă din bugetul orașului 3.100 lei.

Gala Excelenței Sportului Ieșean organizată de Primărie la Sala Polivalentă, în februarie 2018

Direcția organizează Gala cu CJ Iași

La finele lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, data nefiind încă stabilită, DJST Iași, împreună cu CJ Iași, va organiza la Teatrul „Luceafărul“ Gala Laureaților Sportului Ieșean.

Înainte de Crăciun, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (DJST) Iași a anunțat topul sportivilor ieșeni în 2018.

„Noi putem aloca, potrivit normativelor Ministerului, suma de 10.000 lei pentru acest eveniment. Am fost contactați de cei de la CJ și ne-au spus că vor să organizăm împrepună gala de premeire, pe care de altfel o facem în fiecare an. Totuși, noi suntem Direcția Județeană, așa că ne-a bucurat sprijinul Consiliului Județean“, explică Dan Stătescu, directorul DJST Iași.

Pentru acest eveniment, CJ Iași a alocat, prin hotărâre de Consiliu, suma de 20.000 lei.

Au vrut la Polivalentă

În momentul în care a fost votat proiectul de hotărâre, s-a spus că evenimentul primăriei va fi organizat la Sala Polivalentă. Însă Sala este în administrarea DJST Iași.

„Noi nu am primit nicio hârtie oficială de la Primărie că ar vrea să organizeze evenimentul la noi. Dacă ne-ar fi contactat, nu ne-am fi opus organizării evenimentului în Polivalentă“, spune Dan Stătescu, directorul DJST Iași.

Dat fiind că Direcția va organzia Gala alături de Consiliul Județean, cei de la Primărie s-au reorientat spre Casa Studenților.

În ceea ce privește premierea sportivilor și antrenorilor, până astăzi, nu s-a stabilit pe baza căror topuri se va realiza aceasta.

Deși mai sunt câteva zile până la Gală, de-abia astăzi au fost invitați la discuții, la primărie, reprezentanții DJST Iași.

Topul, motiv de scandal

În topul anunțat de DJST Iași la finele anului trecut, pe primele două locuri s-au situat trei sportivi de la tir cu arcul. Campionul mondial de juniori Dragomir Iordache, de la tir sportiv, s-a clasat abia al treilea, iar canotoarea Cristian Răileanu pe locul 4 și scrimerul Alexandru Zmeu pe locul 5.

Cel mai bun judoka ieșean, Vlăduț Simionescu, a ocupat de-abia locul 7, clasare ce a stârnit un imens scandal, sportivul amenințând cu plecarea din Iași.

„Am văzut nemulțumirile domnului Simionescu la adresa clubului la care activează și la adresa factorilor de decizie locală. Cât privește nemulțumirea legată de topul întocmit de DJST Iași, precizăm că noi nu putem asigura sportivilor de înaltă performanță salarii sau alte beneficii financiare. În ceea ce privește clasamentul sportivilor olimpici, noi nu am făcut o ierarhie, ci au fost nominalizați toți sportivii care au avut rezultate anul trecut. DJST Iași oferă șanse egale sportivilor olimpici și neolimpici și așteptăm cu nerăbdare rezultate foarte bune ale sportivilor ieșeni la Olimpiada din 2020“, menționează Dan Stătescu.

Surse din administrația locală au susținut că primarul Mihai Chirica a încercat să folosească întregul scandal în favoarea sa și a decis să facă premierea pe sporturi, olimpice și neolimpice, ca o „reparație morală“ pentru Simioenscu.

Sporturile de echipă, lăsate să moară

Pentru sporturile de echipă din Iași, 2018 a fost cel mai negru an din istorie, nu mai puțin de trei echipe au fost îngropate, fiind lăsate fără finanțare.

Clubul Politehnica Iași a fost cel mai afectat de sistarea finanțării de la Primăria Iași, prin Fundația Sprotului Ieșean. Chiar dacă activau în prima ligă, echipele de handbal masculin, baschet masculin și rugby nu au primit niciun leu de la primărie și au fost nevoite să se desființeze.

„Suntem în proces cu Primăria Iași și nimeni nu spune că primarul Mihai Chirica este principalul vinovat pentru desființarea acestor echipe. Acele echipe au fost ținute tocmai pentru că el a insistat și ne-a promis, în mod repetat, susținere financiară“, susține președintele CS Politehnica Iași, Vasile Manole.

Anul acesta, clubul ieșean ar putea să reînscrie în campionat echipa de juniori la rugby, iar la handbal să formeze o echipă de tineri, pe care să o înscrie în ultimul eșalon.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: