fbpx
 
Acolo unde trebuia să fie locuri de parcare sunt apartamente Acolo unde trebuia să fie locuri de parcare sunt apartamente

Niculiță Minciună: a spus că face parcare acolo unde acum construiește blocuri. Datul cu tifla, sport olimpic în Chirica City


Daniel Niculiță a mințit în instanță la blocul ilegal din Oancea: a promis parcare pe terenul pe care acum a scos autorizație pentru încă două blocuri. Este exemplul tipic de ocolit legea la nesfârșit: nu respecți autorizația, promiți corectarea pe alt amplasament, acolo faci alte blocuri și tot așa... O armată de funcționari din Primărie au acoperit ilegalitatea: i-au semnat Recepția deși nu făcuse parcări la subsol, apoi au pierdut procesul în instanță prin lipsa calității procesuale. Ilegal non-stop!

În întâmpinarea la cererea Politiei Locale de demolare a blocului din Oancea 20, Daniel Niculiță a depus o declarație prin care se angaja să amenajeze pe un teren alăturat parcarea pe care nu o făcuse la subsol. Se întâmpla în urmă cu doi ani, când dezvoltatorul știa foarte bine că vrea să construiască noi blocuri pe terenul din Oancea. Dar a făcut această promisiune în scris, în fața instanței, ca să respecte legea și să scape.
A scăpat, face din nou blocuri, nu mai amenajează nicio parcare.

Apartamente în loc de parcare

Expertul numit de instanță menționează în raportul său că Daniel Niculiță și-a luat angajamentul să facă locurile de parcări în vecinătate, dând o notă pozitivă concluziilor sale. Și Poliția Locală a mințit în documentele oficiale de la dosar, depunând chiar contractul de vânzare-cumpărare al terenului prezentat de Niculiță și spunând că dezvoltatorul le va amenaja pe noul amplasament.
S-a șters totul cu buretele.
Printr-un control din 14 februarie 2017, Poliția Locală constata ceea ce era vizibil pentru toată lumea: Daniel Niculiță închisese o parcare subterană proiectată pentru blocul de pe Oancea 20, comițând o ilegalitate cât clădirea de mare. În loc de locuri de parcare, a construit apartamente la demisol.

Daniel Niculiță se lipește de spațiile din cartierele aglomerate, pentru că are infrastructura și utilitățile asigurate, iar investiția este minimă

Corupție ignorată: Poliția Locală i-a semnat Recepția

Tot Poliția Locală, cu un an mai devreme, își dădea cu stângul în dreptul: un inspector Control Urbanism foarte cinstit elibera certificat de Recepție la terminarea blocului, susținând o minciună – că edificarea s-a făcut respectându-se autorizația. Numai că autorizația impunea parcări la subsol, iar Daniel Niculiță a făcut apartamente. Nu a existat nicio anchetă penală pe tema asta.
Mai târziu, în urma sesizărilor oamenilor și a interesului arătat de presă, Poliția Locală a revenit în control și a constatat: „S-au făcut modificări de compartimentare, la subsol, prin zidiri, în vederea schimbării de destinație (din spații de parcare în spații de locuit) fără autorizație de construire”. Documentul e depus în instanță.

Poliția Locală l-a apărat până și în instanță

În plângerea adresată instanței, chiar Poliția Locală este cea care face mențiunea că Daniel Niculiță va face locurile de parcare necesare blocului autorizat în 2015 pe un teren pe care îl deține alături. Un fel de autogol juridic: „Proprietarul aduce înscrisuri că locurile de parcare prevăzute în autorizația 77 din 26.01.2015 sunt asigurate pe teren proprietate având contract de vânzare-cumpărare pe teren 1.786,20 mp, respectiv pe teren de 700 mp din Oancea 20”, scrie Poliția Locală, semnând inspectorul Cristian Șcrab, șefa Control Urbanism – Mihaela Tulică și directorul interimar Georgel Grumeza.
În 2019 apare bomba: pe terenul de 1786,20 mp dezvoltatorul vrea să facă două blocuri, nici vorbă de a mai amenaja vreo parcare pentru imobilul construit anterior. Numărul cadastral invocat în autorizație este același cu cel menționat în dosarul de la instanță: 129011.

Primăria i-a făcut jocul pe toate planurile

În apărarea depusă de avocat, Niculiță a mers pe trei direcții, iar la toate trei Primăria i-a făcut jocul:

  1. Lipsa calității procesuale a Poliției Locale. Procesul trebuia deschis de Unitatea Administrativ Teritorială Iași, adică de Primărie.
  2. Nu există o autorizație de demolare, deci Poliția Locală nu poate veni în instanță să ceară demolarea
  3. Acțiunea este neîntemeiată. Pe 7 aprilie 2016, Poliția Locală a făcut proces verbal de recepție la terminarea lucrărilor, în care se spune că edificarea s-a făcut conform autorizației 77/2015. În baza procesului verbal s-a făcut cartea funciară a imobilului.

Avocatul lui Niculiță invocă și faptul că însăși Poliția Locală a depus la dosar o copie a contractului de vânzare-cumpărare pe terenul de 1.786 mp, inducându-se garanția că locurile de parcare vor fi asigurate pe acesta.

Expertul a fost dus de nas

Instanța a cerut o expertiză judiciară în acest caz, iar expertul a spus la fel: locurile de parcare vor fi făcute alături.
„Proprietarul a motivat modificările prin imposibilitatea realizării accesului auto la subsol, nu a putut fi realizată panta necesară. S-a convenit ca Daniel Niculiță să întocmească un nou plan de subsol, pentru noua destinație”, se arată în expertiza judiciară.

Suprafața împrejmuită este cea pe care Niculiță spunea că va face parcare, dar de fapt acolo va construi un bloc cu 8 etaje. Mai jos de teren este blocul făcut în 2016, care trebuia să aibă parcări, dar care au dispărut subit

Pe locul parcării se va construi un bloc

În septembrie, Daniel Niculiță a obținut autorizație de construire în baza unui PUZ aprobat pe 29 noiembrie 2017, exact în perioada în care susținea că face parcarea alături de blocul compartimentat la subsol.
Are autorizație momentan pe un singur bloc (S+P+7E+Eth), cu un total de 52 de apartamente și un număr de 80 de locuri de parcare. Locatarii din zonă spun însă că degeaba face Niculiță parcări dacă le vinde opțional, cu prețuri între 5.000 și 10.000 de euro.
„Reglementarea cu realizarea de locuri de parcare la subsol este un fiasco cât timp eu vând acele locuri cu 5.000-10.000 de euro. Imaginați-vă că cineva face credit Prima Casă pentru un apartament cu 1-2 camere. De unde să mai scoată bani și pentru a cumpăra un loc de parcare? Tot pe trotuar va parca”, a explicat Ciprian Comșa.

„Proprietarul aduce înscrisuri că locurile de parcare prevăzute în autorizația 77 din 26.01.2015 sunt asigurate pe teren proprietate având contract de vânzare-cumpărare pe 1.786,20 mp, respectiv pe teren de 700 mp din Oancea 20.”
Angajamentul din instanță al lui Daniel Niculiță că va face parcare acolo unde acum face bloc

Alte pericol: versantul din Oancea

Locatarii din zona Oancea atrag atenția asupra faptului că o altă problemă a noului imobil va fi faptul că va apăsa tot mai mult un versant aflat în pericol de alunecare.
„Pentru proiect s-au obținut indicatori urbanistici specifici zonelor de șes și nu de versanți. Versantul în discuție, cu pericol de alunecare cunoscut de peste 30 de ani și confirmat prin studii mai vechi ale ICPROM Iași, a fost transformat în șes de către Comisiile de Urbanism și cea de Versanți care au avizat PUZ-urile”, spun locatarii din zonă, care s-au informat despre condițiile în care se poate construi în zona lor.
Ei spun că se poate construi pe versanți care alunecă, dar cu soluții tehnice costisitoare, iar beneficiarul proiectului nu are profilul investitorului care bagă bani în așa ceva. Daniel Niculiță este dezvoltatorul căruia i s-a surpat fundația de la blocul pe care îl construiește la CUG-Rond Vechi.

Niculiță construiește la 15 metri de cel mai apropiat bloc

Locuitorii din Oancea mai reclamă apropierea de blocul aflat vecinătate: o distanță de doar 15 metri: „Apropierea ridică semne de întrebare asupra existenței viitoare și a calității iluminatului natural pentru apartamentele cu ferestre pe fațada sudică”.
Când se ajunge la discuții despre marea problemă a Iașului – lipsa spațiilor verzi și aglomerarea, oamenii sunt fermi: „Efect pronunțat, imediat și permanent asupra calității vieții tuturor locuitorilor din zonă”.
REPORTER DE IAȘI l-a contactat pe investitorul Daniel Niculiță, dar acesta nu a răspuns numeroaselor apeluri telefonice.

Article image
Scandal monstru în zona Smârdan, la un bloc al dezvoltatorului Niculiță. Apavital a început o lucrare de branșament pe străzile Moldovei/Cometei, a blocat carosabilul și oamenii din zonă au protestat. Ei susțin că imobiliarul a lucrat cu Apavital fără documente. În replică, Niculiță și Apavital spun că au tot dosarul făcut. Scandalul a degenerat în înjurături ca la ușa cortului și amenințări.
Autor Iulian Mofteescu Anchete 31 Iulie 2019

Article image
Între noi, cei care le plătim salariile și i-am delegat să sancționeze abaterile de la lege și dezvoltatorii imobiliari care construiesc fără acte, Poliția Locală și Primăria Iași au ales să-i apere pe ultimii. Repetăm imaginea: o parte din veniturile noastre sunt încasați de funcționari din administrația publică locală care nu apără interesele orașului în fața celor care sfidează legea, ba dimpotrivă. Cum de s-a întâmplat ...
Autor cristi tanasa Anchete 01 Iulie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30