fbpx
 
Încredere oarbă: IT-istul care l-a furat ani la rând pe primarul din Târgu Frumos direct cu PIN-ul de pe card

Încredere oarbă: IT-istul care l-a furat ani la rând pe primarul din Târgu Frumos direct cu PIN-ul de pe card


Țeapă de zile mari luată edilul din Târgu Frumos. Ionel Vatamanu i-a dat cardul personal unui IT-ist pe nume Ștefan Cârcu pentru a face o plată de pe calculatorul acestuia, a tastat chiar el parola, dar aparatul era setat pe opțiunea keepsave, de memorare a datelor. Ulterior, Cârcu a făcut 105 plăți din contul lui Vatamanu, păgubindu-l de 22.000 de lei. Primarul s-a prins, în final, la sesizarea băncii și Cârcu a fost condamnat penal.

Surpriza de la telefon

În mai 2017, Ștefan Cârcu (28 de ani la acel moment) a fost trimis în judecată, în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunii de efectuarea de operațiuni finaciare în mod fraudulos, în formă continuată – 105 acte materiale. Procurorii au descoperit că, în septembrie 2012, la trei luni de la începutul mandatului, primarul Ionel Vatamanu, care avea un card unde îi era virat și salariul,

i-a solicitat lui Cârcu, un IT-ist din oraș, crearea unei aplicații pentru Internet, iar pentru plata promovării acesteia în mediul virtual i-a oferit cardul său bancar.

Trei ani mai târziu, în februarie 2015, Vatamanu a fost anunțat telefonic de un angajat al băncii despre faptul că a intrat cu cheltuielile în valoarea limitei de creditare pe contul său de card. Vatamanu a solicitat extrase privind operațiunile financiare din trecut și a descoperit că fuseseră efectuate mai multe plăți online fără acordul său.

Ștefan Cârcu

A recunoscut, dar n-a plătit

Vatamanu și cei din jurul său și-au dat seama că Ștefan Cârcu este autorul și au dorit să rezolve situația rapid și fără anchetă. După două săptămâni, l-au pus pe IT-ist să semneze un proces-verbal în care acesta se recunoștea vinovat și se angaja ca până la data de 30 iunie același an să restituie paguba estimată la 34.000 de lei.

Cârcu nu a respectat înțelegerea, așa că Vatamanu a depus plângere penală. Cu acel prilej, procurorul a aflat și modul în care Cârcu a putut intra în cont: Vatamanu i-a dat acestuia cardul, însă fără a-i comunica codul PIN – acesta a fost tastat de edil. Conform lui Cârcu, la acel moment el folosea pe calculatorul personal Mozzila Firefox ca browser de Internet, pe care exista o extensie denumită ,,keepsave” și care, la momentul când a plătit online activarea conturilor de promovare a aplicației, i-a salvat toate datele cardului bancar aparținând lui Vatamanu.

Plăți la discreție

Conectat la ”Cornul abundenței” (cardul primarului, dar, în același timp, și unul dintre cei mai puternici oameni de afaceri din Târgu Frumos), Cârcu a efectuat mai multe operațiuni financiare – peste 100 -, reprezentând plăți servicii și cumpărături online, în beneficiul său personal.

Pe lista plăților/celor plătiți de inculpat cu banii lui Vatamanu se aflau Orange (plata unor facturi de telefonie mobilă pentru terminale mobile), NextGen (contravaloarea unor facturi pentru serviciul de internet), RCS&RDS (plăți online reprezentând contravaloarea unor facturi pe portalul DIGICARE), două polițe RCA sau contravaloarea unor aplicații achiziționate online de la magazinul de profil aparținând Google etc. Perioada: decembrie 2012-ianuarie 2015.

O parte din tranzacțiile efectuate de Cârcu pe banii lui Vatamanu

3 ani cu suspendare

Cârcu a recunoscut tot, atât în fața procurorilor, cât și a judecătorului, susținând că regretă fapta. În cursul cercetărilor, a mai reieșit cinismul său: la un moment dat, rugat de doi amici, le luase bani pentru a le cumpăra online polițe RCA pentru autoturismele deținute de aceștia. Cârcu a plătit cu cardul lui Vatamanu, apoi a păstrat sumele de la cei doi.

Spre deosebire de pretențiile păgubitului Vatamanu, cifrate la 34.000 de lei, calculele anchetatorilor au stabilit că suma reală era de 21.497 lei.

La proces, terminat în noiembrie 2017, Cârcu a primit 3 ani de închisoare cu suspendare și 60 de zile de muncă în folosul comunității. Pedeapsa a fost redusă cu o treime deorece inculpatul ”nu prezintă antecedente penale, are studii superioare și este administratorul unei societăți comerciale, a cooperat cu organele de urmărire penală și a recunoscut săvârșirea faptei”.

Sclav pe plantația primarului

În mod ciudat, judecătorul a stabilit ca zilele de muncă în folosul comunității să fie

prestate în cadrul Primăriei conduse de Vatamanu sau la Școala Specială pentru nevăzători din Târgu Frumos. Ulterior, Serviciul de Probațiune, care trebuia să aleagă dintre cele două, a exclus Primăria ”având în vedere conflictul de interese cu primarul localității, persoana vătătmată în dosarul de fond.”

Pe de altă parte, nici la Școala de nevăzători nu a putut merge Cârcu, instituția trimițând la Probațiune o adresă în care menționa că această unitate are un anume  specific ce presupune o anumită pregătire profesională de secretariat a persoanei condamnate, dar și faptul că unitatea școlară nu necesită activități de întreținere. Anul trecut, având în vedere cele de mai sus, Serviciul de Probațiune s-a adresat unui judecător care a ales alte două școli din oraș.

Tot în 2018, primarul s-a adresat și el instanței pe motiv că nu îi fusese plătit prejudiciul de aproape 22.000 de lei din decizia penală. El a obținut o sentință prin care are dreptul de a-și recupera banii de la Cârcu ”prin toate modalităţile de executare silită prevăzute de lege”.   

Pentru o perioadă (2017-2019) Cârcu și Vatamanu au fost colegi în arhiva de condamnați a Poliției din Iași. Motivul: din 2016, și primarul fusese condamnat la un an de închisoare, tot cu suspendare, pentru conflict de interese în formă continuată, condamnare care i-a fost ștearsă din cazier la sfârșitul lunii trecute, după termenul de încercare de 3 ani. 

Article image
La patru ani de la producerea unui accident mortal, Felicia Spulber, secretara Consiliului Local Tg. Frumos, a fost trimisă recent în judecată. Acuzația: ucidere din culpă. Concomitent, Spulber se judecă și într-o a doua speță penală: abuz în serviciu pentru că a refuzat să emită referatul de revocare a primarului Ionel Vatamanu, condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese în formă c...
Autor Cezar Moraru Anchete 07 Martie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: