fbpx
 

Items filtered by date: Sambata, 13 Ianuarie 2018

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi au început o anchetă vizând acuzaţiile familiei unui bărbat în vârstă de 75 de ani care a murit după ce a fost transferat de la un spital la altul.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, Marius Voicescu, a declarat, ieri, că la sediul instituţiei a fost depusă o plângere în care o femeie reclamă că tatăl său a murit pe 20 decembrie, după ce a fost plimbat între Spitalul de Pneumoftiziologie şi Spitalul de Boli Infecţioase.

La începutul săptămânii am primit o reclamaţie. DSP a demarat o anchetă. În momentul în care vom avea rezultatele, le vom face publice. Vom vedea dacă a fost respectat protocolul privind transferul interclinic. Dacă există un diagnostic clar, atunci trebuie dus într-o clinică de specialitate. Dacă nu, se duce la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Sfântul Spiridon‘, a declarat Marius Voicescu, purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi.

În reclamaţia sa, fiica septuagenarului susţine că pe 18 decembrie 2017 bărbatul a început să se simtă rău, să acuze dureri în piept şi să aibă o tuse uscată, motiv pentru care a sunat la 112. Un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă a transportat bărbatul la Spitalul de Pneumoftiziologie, unde a şi fost internat cu diagnosticul de bronhopneumonie. În fişa medicală a pacientului există şi o trimitere de la medicul de familie către unitate medicală, eliberată pe 13 decembrie 2017.

Cei de la Spitalul de Pneumoftiziologie ar fi transferat bătrânul la Spitalul de Boli Infecţioase, cu suspiciunea de gripă, fără ca aparţinătorii să fie anunţaţi. Pe 20 decembrie, el a fost găsit mort în toaleta instituţiei medicale.

Este un pacient cu vechi antecedente cardiace, adică triplu by pass aorto-coronarian din cauza mai multor infarcturi miocardice, cu anevrism de ventricul stâng. Cu o zi înainte de internarea la noi, pe baza unui bilet de trimitere, prin solicitare la Ambulanţă, prin 112, a fost direcţionat la Spitalul de Pneumoftiziologie, unde a fost internat. Pacientul a stat un pic mai mult de 30 de ore în Spitalul Pneumoftiziologie. A fost o suspiciune din partea celor de acolo că pacientul ar avea gripă, deci să fie bronhopneumonie cu infecţie gripală. Nu a fost vorba de gripă. Raportul macroscopic anatomopatologic arată că leziunile cele mai importante erau cele de bronhopneumonie. Practic, este vorba de două lucruri concomitente: o infecţie bronho-pulmonară severă, pe de altă parte au fost şi problemele cardiace cronice. La Spitalul de Pneumoftiziologie a fost făcută şi o electrocardiogramă, fără nicio modificare vizibilă‘, a declarat dr Mihnea Hurmuzache, directorul medical al Spitalului de Boli Infecţioase.

O anchetă a fost demarată şi de reprezentanţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă şi de Colegiul Medicilor, după ce fiica bătrânului a depus o reclamaţie şi la aceste instituţii. (Agerpres/ FOTO romaniatv.net)


Publicat in Sanatate

Şeful Poliţiei Capitalei şi adjunctul său au demisionat din funcţie, din considerente de onoare profesională, în contextul scandalului declanşat de cazul de pedofilie din poliţie.

Este vorba despre chestorul de poliţie, Dragoş Orlando Nicu, şi de comisarul şef Ştefan Marius Eugen.

Informaţia apare în raportul înaintat premierului Mihai Tudose de şeful Poliţiei Române Bogdan Despescu, iar între cei cercetaţi disciplinar se află şi adjunctul său Marius Voicu.

În documentul amplu de 12 pagini sunt consemnate toate acţiunile poliţiei cu privire la cazul poliţistului pedofil, dar şi deficidenţele constatate în activitatea forţelor de ordine.

În raportul prezentat de şeful Poliţiei Române Bogdan Despescu premierul Mihai Tudose este detaliat modul în care a fost cercetată sesizarea de agresare sexulă a celor doi minori în data de 5 ianuarie, dar şi un alt incident similar al cărui autor a fost tot Stan Eugen, şi care a avut loc în 2016, victimă fiind o femeie de 32 de ani.

În acest raport se mai arată că au fost înregistrate o serie de deficienţe în întocmirea unor documente în cele două cazuri, dar şi în evaluarea psihologică a agentului de poliţie Stan Eugen, care este acum acuzat de pedofilie.

De asemenea, în raport se mai arată faptul că şeful direct al lui Stan Eugen, comisarul şef de poliţie Vornicu Emanuel nu a respectat regulamentele interne, şi i-a permis subordonatului său să desfăşaore activităţi după bunul său plac.

Peste 20 de poliţişti de la Brigada Rutieră şi de la Secţiile 22 şi 18 din Capitală sunt cercetaţi disciplinar în acest caz.

Raportul se încheie cu un plan de măsuri care să îmbunătăţească managementul resurselor umane, să întărească disciplina în rândul poliţiştilor, şi să perfecţioneze evaluarea psihologică a acestora. (Rador/ FOTO agerpres.ro)


Publicat in Guvern

Meteorologii au emis o informare meteo de răcire, intensificări ale vântului şi precipitații predominant sub formă de ninsoare, valabilă pentru toate judeţele Moldovei.

Potrivit acesteia, din cursul acestei nopți vântul se va intensifica treptat în sudul regiunii și la munte şi se vor înregistra viteze la rafală de 45…55 kilometri la oră.

Până în dimineața zilei de duminică, local, va ninge slab cantitativ şi se va forma ghețuș.

În intervalul menționat, vremea se va răci, astfel că duminică temperaturile maxime vor fi preponderent negative, iar nopțile de la începutul săptămânii viitoare vor fi geroase, îndeosebi în cea mai mare parte a regiunii.

 

(Serviciul Regional de Prognoză a Vremii din Bacău/ FOTO observator.tv)


Publicat in Vremea

Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, va participa la evenimentele organizate luni, la Botoşani, cu prilejul împlinirii a 168 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, a anunţat, printr-un comunicat de presă, primarul municipiului Botoşani, Cătălin Flutur.

Potrivit acestuia, diplomatul britanic va depune o coroană de flori la statuia poetului şi va asista la Gala decernării Premiului Naţional de Poezie ‘Mihai Eminescu’.

De asemenea, ambasadorul Marii Britanii va lua parte la spectacolul susţinut în cadrul galei de Nicu Alifantis, precizează sursa citată.

Gala de decernare a Premiului Naţional de Poezie ‘Mihai Eminescu’ va avea loc luni, 15 ianuarie, de la ora 17,00, în sala de spectacole a Casei de Cultură a Tineretului Botoşani.

 

(Agerpres/ FOTO romaniinuk.ro)


Publicat in Evenimente
Sambata, 13 Ianuarie 2018 10:28

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 3,3 %

Preţurile de consum au continuat să crească în luna decembrie din 2017, rata anuală a inflaţiei urcând la 3,3%, de la 3,23% în noiembrie, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 0,44% şi a celor nealimentare cu 0,28%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate vineri.

Potrivit sursei citate, faţă de luna decembrie 2016, preţurile au urcat cu 3,32%, în decembrie 2017, în condiţiile în care mărfurile alimentare au fost mai scumpe cu 4,07%, cele nealimentare cu 4,11%, iar serviciile cu 0,22%.

Banca Naţională a României a revizuit în creştere la 2,7% prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2017, de la 1,9% anterior. (Rador/ FOTO capital.ro)


Publicat in Fiscalitate

În 2002, la Braşov, ieşeanul Petru Tudorache şi şapte complici au tocat cu bâtele de baseball, într-un depozit, ore în şir, un valutist n L-au udat cu apă să-şi revină, apoi iar l-au bătut n L-au spălat cu furtunul într-o cadă, apoi i-au tras o pungă de plastic pe cap şi l-au aruncat în portbagajul maşinii sale n Cum victima începuse să dea semne de viaţă, Tudorache l-a înjunghiat cu o şurubelniţă în gât n Condamnat pentru omor deosebit de grav, asasinul a fost eliberat în decembrie din Penitenciarul Iaşi, având pedeapsa redusă cu 378 de zile graţie „Legii Recursului Compensatoriu”

 

Unul dintre autorii unui omor în stil mafiot petrecut în Braşov, în 2002, a fost eliberat din Penitenciarul Iaşi, în decembrie 2017, în baza legii care acordă reduceri de pedeapsă deţinuţilor care au fost închişi în condiţii considerate necorespunzătoare. Legea prevede că, la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii improprii, deţinuţii beneficiază de şase zile considerate executate. Petru Tudorache a primit 17 ani de puşcărie, din care a făcut efectiv 13, fiind prins şi condamnat în 2004. Judecătorii i-au scăzut zile de executare pentru munca prestată, dar şi peste un an în baza Legii 169/2017, generic numită a „Recursului Compensatoriu”. Cazul în care a fost implicat Tudorache i-a cutremurat, la acea vreme, pe criminalişti.

 

Prieteni buni

Constantin Daniel Ene avea 28 de ani când a fost ucis. Era valutist în Braşov. Cel care a ordonat uciderea sa, creierul operaţiunii, Valeriu Mariş , i-a fost unul dintre cei mai buni prieteni. În anul 2002, Constantin Daniel Ene, poreclit Bîtă, împreună cu prietenii săi, Iulian Dragomir şi Valeriu Mariş, s-au gîndit să înfiinţeze un lanţ de firme cu care să dea ţepe în toată ţara. Intenţionau să recurgă la înşelăciuni economice cu file cec fără acoperire. Procurorii au aflat că Valeriu Mariş a luat 50.000 de dolari împrumut de la Ene şi Iulian Dragomir şi a deschis firma Stemit SRL împreună cu iubita lui, Daniela Tudorachi. Societatea avea ca principal obiect de activitate comercializarea de faianţă şi gresie şi sediul într-un depozit de pe strada De Mijloc din Braşov.

 

N-a împărțit prada

Deşi a făcut bani serioşi, Mariş nu le-a dat prietenilor săi nimic din profit şi nici nu a înapoiat datoria. Dragomir a renunţat şi a plecat în Spania, dar Ene a devenit incomod. Venea des la depozit şi cerea cotă din profit şi banii investiţi iniţial.

Iritat, Valeriu Mariş a comandat sechestrarea şi lichidarea lui şi s-a bazat pe şapte complici: Dan Marius Savin (26 ani la acea vreme), Petru Tudorache (30 ani), Petre Tudorachi (24 ani), Lazăr Marian (23 ani), Ilie Pîrlea (27 ani), Călin Eusebiu Mirea şi Daniela Tudorachi (29 ani). Au lucrat atât de atent şi şi-au acoperit urmele atât de bine că anchetatorii au identificat cadavrul găsit ars într-o maşină abia după 10 luni, iar autorii au fost prinşi abia pe finalul lui 2003 şi începutul lui 2004.

 

Bătut până a intrat în comă

Când, în sfârşit, i-au prins pe toţi, anchetatorii au avut imaginea unei crime în stil mafiot. Lovitura de graţie a dat-o chiar Petru Tudorache, cel închis la Iaşi, dar, până la a fi ucis, valutistul Ene a trecut prin chinuri groaznice. Cei opt criminali l-au prins în depozit şi l-au legat, apoi l-au bătut cu bâte de baseball. Când leşina, îl stropeau cu apă şi o luau de la capăt.

La un moment dat, Mariş şi-a trimis complicii să-l spele în cadă. Au pus furtunul pe el şi l-au spălat de sânge, apoi l-au adus în locul în care îl torturau. Nu ştiau ce să facă, mai ales că Ene intrase în comă. Atunci au avut ideea să-l arunce undeva pe un câmp, dar să acopere urmele crimei. I-au tras o pungă de plastic pe cap, ca să se sufoce, şi l-au aruncat în portbagajul maşinii, o Dacie.

 

Anchetă anevoioasă

Au plecat către judeţul vecin, Argeş, spre localitatea Dâmbovicioara. Unii din grupul autorilor au spus atunci că au crezut că merg la un medic, la ţară. Doar că mergeau să arunce cadavrul. Când au ajuns la marginea unei râpe, l-au scos pe Ene din portbagaj şi au observat că, totuşi, nu este mort. Petru Tudorache, aveau să stabilească ulterior anchetatorii, a fost cel care i-a înfipt o şurubelniţă în gât.

Au urcat cadavrul la volanul maşinii, l-au stropit cu diluant şi i-au dat foc. Au împins maşina într-o râpă, unde avea să fie găsită peste câteva zile, şi s-au întors la Braşov, unde şi-au văzut liniştiţi de viaţă. Ba chiar au renovat interiorul depozitului unde l-au torturat pe valutist. Iniţial, poliţiştii au crezut că a fost un accident de circulaţie, apoi medicii au constatat că a fost o crimă. Abia după 10 luni a fost identificat cadavrul, ajungându-se la autori mult mai târziu.

Informatorul SRI a raportat crima

 

Numele Serviciului Român de Informaţii a fost implicat în această crimă

 

Unul dintre autori era informator SRI şi a anunţat imediat crima

Călin Eusebiu Mirea a solicitat, după arestarea sa din 2006, revocarea mandatului de arestare preventivă şi punerea în libertate, invocând faptul că se afla în grupul infracţional pentru că era infiltrat ca informator al SRI Covasna. El a spus că a raportat asasinatul imediat după comiterea lui.

Din aprilie 2004, Mirea a fost cercetat în libertate, dar în 24 octombrie 2006 Înalta Curte de Casatie şi Justiție a decis condamnarea lui la zece ani de detenţie, a fost arestat, apoi eliberat. Conducerea SRI Covasna a negat statutul lui Mirea, dar avocatul a depus la dosar chitanţe care dovedeau că acesta fusese plătit de SRI Covasna pentru serviciile sale.

Instanţa a constatat că Mirea raportase într-adevăr SRI-ului asasinatul, imediat după comiterea lui, iar SRI Covasna a înştiinţat într-adevăr IGP-ul cu privire la aceast caz. Documentele SRI pe această temă sunt însă clasificate. Mirea a ajuns în arest, din nou, abia în 2010, condamnat, pentru complicitate la omor, la 10 ani de puşcărie.

 


Publicat in Slideshow HOMEPAGE

În 2002, la Braşov, ieşeanul Petru Tudorache şi şapte complici au tocat cu bâtele de baseball, într-un depozit, ore în şir, un valutist n L-au udat cu apă să-şi revină, apoi iar l-au bătut n L-au spălat cu furtunul într-o cadă, apoi i-au tras o pungă de plastic pe cap şi l-au aruncat în portbagajul maşinii sale n Cum victima începuse să dea semne de viaţă, Tudorache l-a înjunghiat cu o şurubelniţă în gât n Condamnat pentru omor deosebit de grav, asasinul a fost eliberat în decembrie din Penitenciarul Iaşi, având pedeapsa redusă cu 378 de zile graţie „Legii Recursului Compensatoriu”

 

Unul dintre autorii unui omor în stil mafiot petrecut în Braşov, în 2002, a fost eliberat din Penitenciarul Iaşi, în decembrie 2017, în baza legii care acordă reduceri de pedeapsă deţinuţilor care au fost închişi în condiţii considerate necorespunzătoare. Legea prevede că, la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii improprii, deţinuţii beneficiază de şase zile considerate executate. Petru Tudorache a primit 17 ani de puşcărie, din care a făcut efectiv 13, fiind prins şi condamnat în 2004. Judecătorii i-au scăzut zile de executare pentru munca prestată, dar şi peste un an în baza Legii 169/2017, generic numită a „Recursului Compensatoriu”. Cazul în care a fost implicat Tudorache i-a cutremurat, la acea vreme, pe criminalişti.

 

Prieteni buni

Constantin Daniel Ene avea 28 de ani când a fost ucis. Era valutist în Braşov. Cel care a ordonat uciderea sa, creierul operaţiunii, Valeriu Mariş , i-a fost unul dintre cei mai buni prieteni. În anul 2002, Constantin Daniel Ene, poreclit Bîtă, împreună cu prietenii săi, Iulian Dragomir şi Valeriu Mariş, s-au gîndit să înfiinţeze un lanţ de firme cu care să dea ţepe în toată ţara. Intenţionau să recurgă la înşelăciuni economice cu file cec fără acoperire. Procurorii au aflat că Valeriu Mariş a luat 50.000 de dolari împrumut de la Ene şi Iulian Dragomir şi a deschis firma Stemit SRL împreună cu iubita lui, Daniela Tudorachi. Societatea avea ca principal obiect de activitate comercializarea de faianţă şi gresie şi sediul într-un depozit de pe strada De Mijloc din Braşov.

 

N-a împărțit prada

Deşi a făcut bani serioşi, Mariş nu le-a dat prietenilor săi nimic din profit şi nici nu a înapoiat datoria. Dragomir a renunţat şi a plecat în Spania, dar Ene a devenit incomod. Venea des la depozit şi cerea cotă din profit şi banii investiţi iniţial.

Iritat, Valeriu Mariş a comandat sechestrarea şi lichidarea lui şi s-a bazat pe şapte complici: Dan Marius Savin (26 ani la acea vreme), Petru Tudorache (30 ani), Petre Tudorachi (24 ani), Lazăr Marian (23 ani), Ilie Pîrlea (27 ani), Călin Eusebiu Mirea şi Daniela Tudorachi (29 ani). Au lucrat atât de atent şi şi-au acoperit urmele atât de bine că anchetatorii au identificat cadavrul găsit ars într-o maşină abia după 10 luni, iar autorii au fost prinşi abia pe finalul lui 2003 şi începutul lui 2004.

 

Bătut până a intrat în comă

Când, în sfârşit, i-au prins pe toţi, anchetatorii au avut imaginea unei crime în stil mafiot. Lovitura de graţie a dat-o chiar Petru Tudorache, cel închis la Iaşi, dar, până la a fi ucis, valutistul Ene a trecut prin chinuri groaznice. Cei opt criminali l-au prins în depozit şi l-au legat, apoi l-au bătut cu bâte de baseball. Când leşina, îl stropeau cu apă şi o luau de la capăt.

La un moment dat, Mariş şi-a trimis complicii să-l spele în cadă. Au pus furtunul pe el şi l-au spălat de sânge, apoi l-au adus în locul în care îl torturau. Nu ştiau ce să facă, mai ales că Ene intrase în comă. Atunci au avut ideea să-l arunce undeva pe un câmp, dar să acopere urmele crimei. I-au tras o pungă de plastic pe cap, ca să se sufoce, şi l-au aruncat în portbagajul maşinii, o Dacie.

 

Anchetă anevoioasă

Au plecat către judeţul vecin, Argeş, spre localitatea Dâmbovicioara. Unii din grupul autorilor au spus atunci că au crezut că merg la un medic, la ţară. Doar că mergeau să arunce cadavrul. Când au ajuns la marginea unei râpe, l-au scos pe Ene din portbagaj şi au observat că, totuşi, nu este mort. Petru Tudorache, aveau să stabilească ulterior anchetatorii, a fost cel care i-a înfipt o şurubelniţă în gât.

Au urcat cadavrul la volanul maşinii, l-au stropit cu diluant şi i-au dat foc. Au împins maşina într-o râpă, unde avea să fie găsită peste câteva zile, şi s-au întors la Braşov, unde şi-au văzut liniştiţi de viaţă. Ba chiar au renovat interiorul depozitului unde l-au torturat pe valutist. Iniţial, poliţiştii au crezut că a fost un accident de circulaţie, apoi medicii au constatat că a fost o crimă. Abia după 10 luni a fost identificat cadavrul, ajungându-se la autori mult mai târziu.

Informatorul SRI a raportat crima

 

Numele Serviciului Român de Informaţii a fost implicat în această crimă

 

Unul dintre autori era informator SRI şi a anunţat imediat crima

Călin Eusebiu Mirea a solicitat, după arestarea sa din 2006, revocarea mandatului de arestare preventivă şi punerea în libertate, invocând faptul că se afla în grupul infracţional pentru că era infiltrat ca informator al SRI Covasna. El a spus că a raportat asasinatul imediat după comiterea lui.

Din aprilie 2004, Mirea a fost cercetat în libertate, dar în 24 octombrie 2006 Înalta Curte de Casatie şi Justiție a decis condamnarea lui la zece ani de detenţie, a fost arestat, apoi eliberat. Conducerea SRI Covasna a negat statutul lui Mirea, dar avocatul a depus la dosar chitanţe care dovedeau că acesta fusese plătit de SRI Covasna pentru serviciile sale.

Instanţa a constatat că Mirea raportase într-adevăr SRI-ului asasinatul, imediat după comiterea lui, iar SRI Covasna a înştiinţat într-adevăr IGP-ul cu privire la aceast caz. Documentele SRI pe această temă sunt însă clasificate. Mirea a ajuns în arest, din nou, abia în 2010, condamnat, pentru complicitate la omor, la 10 ani de puşcărie.

 


Publicat in Reportaje

Arhiva ReporterIS

« Ianuarie 2018 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31