fbpx
 

Items filtered by date: Marti, 30 Ianuarie 2018

Hackerii au reuşit să preia controlul a peste 45.000 de gadgeturi inteligente din peste 100 de ţări, susţine producătorul român de securitate informatică Bitdefender. Specialiştii spun că, în acest fel, fotografiile şi filmuleţele personale ale utilizatorilor sunt expuse.

Hackerii controlează de la distanţă dispozitive precum smartphone-uri sau tablete şi pot fura datele personale prin intermediul camerelor de filmat.

Chiar şi dispozitivele inteligente din casă au o serie de vulnerabilităţi comune care pot fi exploatate de atacatori. Ulterior, îi pot şantaja pe utilizatori.

Metoda, care se tot răspândește la nivel mondial, e cunoscută sub numele de Hide and Seek - în traducere „de-a v-aţi ascunselea" şi era folosită până acum doar pentru blocarea anumitor site-uri, prin accesarea simultană a unei pagini de internet, ceea ce ducea la căderea serverelor. (digi24.ro)

 


Publicat in IT

Comisia Europeană a chemat, astăzi, la Bruxelles, nouă ţări ale Uniunii, printre care şi România, care încalcă normele de calitate a aerului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas, este ultimul avertisment înainte de acţionarea în instanţă, care ar putea duce la sancţiuni financiare.

Peste 400.000 de europeni mor anual din cauze legate de poluare, iar Comisia estimează că numărul mare de cetăţeni cu afecţiuni respiratorii şi cardiovasculare costă economia comunitară mai mult de 20 de miliarde de euro pe an.

Pentru a reduce aceste cifre, spune reprezentantul Comisiei, statele membre trebuie să respecte limitele de emisie la care s-au angajat prin tratate.

Margaritis Schinas: Comisarul pentru mediu, Karmenu Vella, le va da miniştrilor ultima şansă să găsească soluţii, în caz contrar, cazurile vor fi înaintate justiţiei.

Realizator: Pe lângă România, la reuniunea ministerială de astăzi au fost convocate Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Spania, Ungaria, Cehia şi Slovacia, ţări în care sunt depăşite frecvent limitele unor poluanţi-cheie cum sunt particulele fine sau de dioxidul de azot, în special în marile oraşe.

France Presse notează că, în pofida avertismentelor Comisiei, doar cinci dintre cele 28 de ţări ale Uniunii respectă normele de calitate a aerului.


Publicat in Sanatate
Marti, 30 Ianuarie 2018 20:07

Guvernul renunţă la serviciile SPP

Premierul Viorica Dăncilă şi membrii cabinetului său au decis să renunţe la serviciile Serviciului de Pază şi Protecţie, iar demnitarii vor fi apăraţi de Jandarmerie.

Informaţia a fost confirmată de secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu. Decizia a fost luată în contextul acuzaţiilor lansate de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, la adresa şefului SPP, Lucian Pahonţu, despre care spune că s-ar fi implicat în relaţiile din interiorul PSD.

Codrin Ştefănescu spune că au apărut informaţii conform cărora mai mulţi demnitari au fost monitorizaţi de angajaţii SPP.

Pe de altă parte, Serviciul de Pază şi Protecţie nu a fost notificat oficial că premierul Viorica Dăncilă şi miniştrii Cabinetului său ar dori să renunţe la serviciile SPP, au declarat, pentru AGERPRES, surse oficiale.

Acestea au menţionat că SPP este singura instituţie abilitată prin lege să asigure protecţia şi paza demnitarilor români şi a celor străini atunci când vin în România.(Rador, Agerpres/FOTO arhiva romania tv)


Publicat in Guvern

Serviciul Regional de Prognoză a Vremii din Bacău a emis o nouă atenţionare COD Galben de vânt valabilă pentru judeţele Vrancea, Iași, Neamț, Bacău, Galaţi şi Suceava.

Potrivit acesteia, până la ora 18,00, se vor semnala intensificări ale vântului, care la rafală vor atinge viteze de 55…70 de kilometri pe oră.

  • Județul Vrancea: Adjud, Mărășești, Boghești, Corbița, Garoafa, Homocea, Movilița, Păunești, Ploscuțeni, Pufești, Ruginești, Tănăsoaia, Țifești, Vânători;
  • Județul Galați: Berești, Târgu Bujor, Tecuci, Bălăbănești, Bălășești, Băleni, Băneasa, Barcea, Berești-Meria, Brăhășești, Buciumeni, Cavadinești, Cerțești, Corni, Corod, Cosmești, Cudalbi, Drăgănești, Drăgușeni, Fârțănești, Ghidigeni, Gohor, Grivița, Ivești, Jorăști, Măstăcani, Matca, Movileni, Munteni, Negrilești, Nicorești, Oancea, Poiana, Priponești, Rădești, Smulți, Suceveni, Suhurlui, Țepu, Umbrărești, Valea Mărului, Vârlezi, Vlădești;
  • Județul Iaşi;
  • Județul Neamț: Roman, Boghicea, Botești, Bozieni, Cordun, Doljești, Dulcești, Gâdinți, Gherăești, Horia, Icușești, Ion Creangă, Oniceni, Pâncești, Săbăoani, Sagna, Secuieni, Stănița, Tămășeni, Valea Ursului, Bira, Poienari;
  • Județul Bacău: Buhoci, Colonești, Corbasca, Dămienești, Dealu Morii, Filipeni, Filipești, Găiceana, Glăvănești, Horgești, Huruiești, Izvoru Berheciului, Letea Veche, Lipova, Motoșeni, Negri, Odobești, Oncești, Pâncești, Parincea, Plopana, Podu Turcului, Prăjești, Răcăciuni, Răchitoasa, Roșiori, Sascut, Săucești, Secuieni, Stănișești, Tamași, Tătărăști, Traian, Ungureni, Urechești, Valea Seacă, Vultureni;
  • Județul Vaslui;â

În zona de munte a judeţelor Vrancea, Bacău, Neamţ şi Suceava, la altitudini de peste 1600 de metri, vântul va avea intensificări, care la rafală vor atinge viteze de 90…100 km/h.


UPDATE, ora 08:30 – Serviciul Regional de Prognoză a Vremii din Bacău a prelungit atenţionarea COD Galben de vânt valabilă pentru zonele de munte din judeţele Vrancea, Neamţ, Bacău şi Suceava.

Potrivit acesteia, până la ora 15,00, în zona montană înaltă, la peste 1500 de metri, vântul va avea intensificări, ce vor atinge și depăși la rafală viteze de 90…100 de kilometri pe oră, spulberând zăpada.


Serviciul Regional de Prognoză a Vremii din Bacău a emis o atenţionare COD Galben de vânt valabilă pentru zonele de munte din judeţele Vrancea, Neamţ, Bacău şi Suceava.

Potrivit acesteia, până la ora 9,00, în zona montană înaltă, la peste 1500 de metri, vântul va avea intensificări, ce vor atinge și depăși la rafală viteze de 90…100 de kilometri pe oră, spulberând zăpada. (Radio Iaşi/ FOTO adevarul.ro)


Publicat in Vremea

Noul ministru al finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că nimeni nu va mai trebui să depună controversata declaraţie fiscală 600.

Însă, până va identifica soluţia legală, Ministerul de Finanţe va prelungi termenul de depunere până în martie.

Ministrul Teodorovici cu explicaţii date, cu puţin timp în urmă, la preluarea mandatului.

Eugen Teodorovici: În această perioadă, nimeni nu trebuie să mai depună niciun fel de Formular 600.

Reporter: Practic, se va anula perioada de depunere?

Eugen Teodorovici: Categoric, din moment ce noi spunem foarte clar că vom găsi o soluţie pentru a nu se mai depune acest formular, nu are rost ca cineva să mai stea pe drumuri pentru a depune un astfel de formular.

Reporter: V-aţi gândit la comasarea Declaraţiei 200 cu Formularul 400?

Eugen Teodorovici: Deci, cel puţin la comasarea acestuia, dacă nu chiar o variantă şi mai bună, dar vom discuta la Ministerul de Finanţe şi, v-am spus, de azi înainte vor fi lucrurile cel mai simple alese, pentru că aşa e normal să fie.

Declaraţia 600 a ajuns în atenţia publică la sfârşitul anului trecut, când ANAF a anunţat că ar trebui să fie depusă de toate persoanele fizice care au un venit extra-salarial, legal. De exemplu, de cei care obţin venituri din drepturi de autor, chirii, dividende, din agricultură şi multe alte domenii. (Rador/ FOTO wikipedia.org)


Publicat in Guvern

Deputatul PNL Dumitru Oprea afirmă, în cadrul unei declaraţii de presă, că epopeea adoptării Legii prevenirii reprezintă un barometru fidel al (ne)respectării promisiunilor făcute de către actuala coaliţie de guvernare. „Legea prevenirii, îndelung aşteptată de mediul economic, putea să aibă efectele dorite dacă era însoțită de codul economic, promis a fi în vigoare în iulie 2017", atrage atenţia parlamentarul ieşean.


Redăm integral declaraţia de presă:​

„Pe 25 ianuarie 2018, a fost adoptată în şedinţa guvernului interimar, condus de Mihai Fifor, hotărârea prin care sunt stabilite contravenţiile ce intră sub incidenţa Legii prevenirii, nr. 270/2017, cunoscută ca legea prevenției. 

Nu este pentru prima dată când, în România, o lege intră în vigoare fără norme de aplicare. Legea, deși a fost promisă în primăvara lui 2017, a fost aprobată aproape un an mai târziu, pe 17 ianuarie 2018. Epopeea acesteia arată un modus operandi haotic la nivelul actualei coaliţii de guvernare şi reprezintă un barometru fidel al (ne)respectării promisiunilor făcute.

Legea prevenirii, îndelung aşteptată de mediul economic, putea să aibă efectele dorite dacă era însoțită de codul economic, promis a fi în vigoare în iulie 2017. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, regăsim propunerea și în textul modificat al programului de guvernare, fără însă a mai fi stabilit vreun termen.

Așadar, e limpede că, la capitolul politici pentru IMM-uri, noul executiv PSD-ALDE vine cu aceleași promisiuni care mai de care mai tentante: de la programul de ajutoare de stat pentru susţinerea investiţiilor strategice ale antreprenorilor autohtoni, de dezvoltare a antreprenoriatului, până la propunerile de sprijinire a internaţionalizării firmelor româneşti, și înfiinţare a liceelor de antreprenoriat. Doar că ele sunt tot atâtea declaraţii de intenţie în care nimeni nu mai crede!"


Publicat in Actualitate

Soțul acuză Direcția Copilului că a falsificat rapoartele, ascunzând fisura de claviculă a copilului, produsă din cauza mamei. Soția i-a trimis detectivii pe cap până și la spitalul unde bărbatul se dusese cu copilul la consultație. Robert Cimpoeșu are o condamnare cu suspendare pentru că i-a citit mailurile soției .  Plângere penală și împotriva DGASPC. Băiețelul are doar trei ani.

Un copil de trei ani și trei luni este disputat de părinții săi în ceea ce pare un uriaș scandal fără de sfârșit. O căsătorie eșuată la doar câteva luni de la oficiere a transformat în iad viața a două familii. Tatăl, Robert Cristian Cimpoeșu, își acuză fosta soție, pe Ionela Holban, că l-a izbit pe fiul lor de o mașină, rupându-i clavicula. Incidentul s-ar fi petrecut în septembrie 2016, iar de-atunci cei doi se cheamă reciproc în sălile de judecată.

Robert Cristian Cimpoeșu acuză și autoritățile, șefilor Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) făcându-le plângere penală pentru abuz în serviciu și fals intelectual.

 

Acuze reciproce

Faptul că DGASPC n-a menționat respectivul incident l-ar fi făcut pe Cimpoeșu să piardă două din cele trei zile de vizită pe care i le stabilise prima instanță unde s-a judecat divorțul. „Vreau să-mi văd fiul cât mai des, iar angajații statului care au comis falsurile și au ticluit probele să fie trași la răspundere”, a declarat Robert Cristian Cimpoeșu.

În replică, fosta soție, Ionela Holban, respinge acuzațiile de agresiune a propriului copil: „Este o minciună”.

 

Căsătorie, naștere și divorț în câteva luni

Robert Cristian și Ionela s-au căsătorit în iulie 2014. În octombrie același an, femeia a născut un băiat, pe Alexandru. Tot în 2014, cei doi au hotărât să divorțeze. Potrivit hotărârii de divorț pronunțată în decembrie 2015 de Judecătoria Iași, tatălui i s-a stabilit dreptul de a-și vizita copilul câte trei ore, de trei ori pe săptămână (marțea, joia și sâmbăta).

 

Incidentul care a potențat scandalul între cei doi părinți s-a petrecut pe 20 septembrie 2016. „În jurul orelor 20:00, întorcându-mă să-l aduc pe Alexandru la adresa numitei Ionela Elena, aceasta a smuls copilul din scaunul de mașină poziționat pe locul din dreaptă față al autoturismului meu. Ulterior, în timp ce se afla în brațele mamei, copilul a fost izbit de o mașină, acesta începând să plângă foarte puternic”, a menționat tatăl.

La scenă ar fi asistat și doi polițiști care însă nu s-au implicat în scandal. În aceeași seară, Cimpoeșu susține că s-ar fi dus la Secția 1 de Poliție unde ar fi reclamat incidentul.

La spital și la poliție

Bărbatul a afirmat că, după acel episod, mai multe zile la rând, nu a fost lăsat să-și vadă băiatul. „Pe 30 septembrie, am făcut o sesizare către DGASPC Iași cu privire la faptul că Alexandru a fost izbit în data de 20.09.2016, nu pot să îmi iau copilul conform programului de vizită hotărât de instanță și că doresc să se intervină”, a completat Cimpoeșu.
Pe 4 octombrie, fosta soție i-a permis să ia băiatul. „Dar a pus și o echipă de detectivi să mă urmărească”. Tatăl și-a dus copilul în parc și apoi la locuința sa. Pentru că cel mic nu se simțea bine („părea fierbinte și tușea profund”), l-a dus la spital. Soția a venit cu avocata sa, au ajuns și la secția de Poliție din Tătărași, scandal până seara târziu. Copilul a rămas cu mama.

Anchetă socială la domiciliu
Pe 7 octombrie, adică la o săptămână de la sesizarea lui Robert Cristian Cimpoeșu, două angajate ale DGASPC au mers acasă la Ionela Holban, fosta soție. Au constatat că cel mic beneficiază de condiții normale de viață și dezvoltare, că imobilul este bine întreținut, că băiatul e îmbrăcat corespunzător. Mai mult, au remarcat că băiatul este sub tratament medicamentos pentru
rinoadenoidita. Nicio vorbă despre ce reclamase tatăl, lovitura la claviculă.


La Arcadia și Sf. Maria
Pe 8 octombrie, mama ar fi dus copilul la Arcadia. „La spitalul Arcadia, doctorul a constatat că Alexandru se agită brusc la mobilizarea membrului superior drept, fapt pentru care a fost trimisă către UPU Sf. Maria. Faptul că mama a declarat că Alexandru evita utilizarea membrului drept în ultimele două-trei zile sunt vizibil mincinoase și arată surprinderea dumneaei. Ea s-a prezentat pentru tușe și febră la Arcadia și acolo a fost descoperit faptul că există o posibilă luxație!”, a scris Cimpoeșu în plângerea penală.

 

Nicio mențiune despre claviculă

Tot pe 8 octombrie, mama și copilul au ajuns la spitalul Sf. Maria. Medicii au pus diagnosticul de fractură 1/3 medie claviculă dreaptă. Pe 10 octombrie, în spital, Ionela Holban ar fi sunat și ea la DGASPC. Au venit aceleași două angajate care fuseseră cu trei zile înainte și la locuința sa.

Robert Cristian Cimpoeșu a afirmat că nici de această dată angajatele direcției nu au fost interesate de fractura de claviculă. „Aceste lucrătoare DGASPC au fost în data de 7.10.2016 și au văzut copilul <<foarte atașat de mamă>>, iar în data de 10.10.2016 l-au văzut în spital cu mână imobilizată, claviculă fisurată și vânăt. Nu au făcut niciun demers, nu au scris nimic în răspunsurile către mine și către soția mea, ci dimpotrivă, au scris lucruri foarte frumoase la adresa soției mele raportat la modul cum se ocupă de Alexandru. Aceste lucruri sunt înfiorătoare din partea unor femei care lucrează la serviciul urgențe în cadrul DGASPC Iași”, a menționat Cimpoeșu în plângere.

 

Înregistrate cu telefonul

Discuțiile între tată și angajatele direcției au continuat în aceeași zi la sediu. „M-am deplasat la sediul instituției DGASPC Iași pentru a discuta cu lucrătoarele din cadrul serviciului urgențe ce s-au prezentat la spital. Pentru că mi s-a spus că nu vor menționa despre vizita efectuată în spital, am pornit telefonul mobil pe înregistrare și le-am cerut să facă această mențiune, că au găsit copilul în spital cu mână imobilizată și clavicula fisurată. Îi explic doamnei Stanciu Elena că am făcut sesizare cu privire la acest aspect și mi se spune că <<această sesizare nu există!>>”, a mai scris bărbatul în plângerea adresată procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

 

Urmărit cu detectivi particulari

Ulterior, lucrurile au continuat în aceeași manieră. Mama a cerut suspendarea executării programului de vizită al tatălui depunând la dosar un certificat medico-legal, cum că tatăl ar fi lovit copilul. „Am fost acuzat că aș fi lovit copilul în data de 04.10.2016, când am putut să îl iau pentru 3 ore. La data de 4.10.2016 eu eram urmărit de către echipa de detectivi angajați de numită Cimpoeșu Ionela Elena, care pot confirma de ce m-am dus la spital cu fiul meu”, a afirmat bărbatul.

În final, la judecarea apelului la divorț, bărbatul a primit drept de vizită doar o zi în loc de trei cât avusese anterior. Robert Cristian Cimpoeșu susține că la restrângerea perioadei au contribuit inclusiv „adresele completate cu fapte ireale și omisiuni cu știință” ale angajaților DGASPC. În plus, Cimpoeșu susține că lucrurile nu s-au mișcat nici la Parchet. „Nu-mi doresc decât să stau cât mai mult cu copilul meu, iar cei vinovați să fie pedepsiți”, a concluzionat bărbatul.

 

Răspuns șablon de la DGASPC

Florin Ion, directorul DGASPC, nu cunoaște speța. I-a dat cazul în lucru lui Tiberiu Bantaș, purtătorul de cuvânt. „Angajații direcției s-au comportat conform procedurilor. Dacă domnul are nemulțumiri, se poate adresa instanței”, a declarat Bantaș. Acesta s-a limitat să dea un răspuns șablon, cum că în cazurile de acest gen primează interesul copilului și că părinții ar face bine să găsească puncte comune, în interesul celui mic.

Fosta soție, Ionela Holban, respinge acuzațiile de lovire a copilului sugerând că ea este de fapt victima bărbatului. „Dacă ați ști prin câte am trecut... Eu vreau doar să-i fie bine copilului, altceva nu vreau să mai discut”.

Răfuieli de tot felul

 

Robert Cristian Cimpoeșu și Ionela Holban, fosta soție, au avut și un alt conflict. Concret, tânărul a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT și, ulterior, condamnat pentru comiterea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, violarea secretului corespondenței și acces neautorizat la date informatice. Pedeapsa a fost de un an și patru luni de închisoare cu amânarea aplicării. Practic, a accesat contul de Facebook, emailul și tranzacțiile făcute prin internet banking, fără a avea acest drept.

Psihologii afirmă că scandalurile dintre părinți distrug de fapt viața copilului, și nu pe cea a lor. Chiar și la vârste fragede, copiii percep tensiunea din jur, iar sentimentele pe care le capătă sunt complexe: teamă, neputință, vinovăție (neînțelegând de ce mama și tata sunt supărați unul pe altul), rușine și dorința de izolare.

Accentuarea cronică a atmosferei apăsătoare dintre părinți produc copiilor depresie, anxietate și chiar deviații de comportament.

În cele mai multe situații, părinții nu realizează răul pe care i-l fac propriului copil. Psihologii atrag atenția că stresul minorilor poate fi atât de mare încât impactul asupra psihicului poate fi comparat cu violența fizică. Pe termen lung, copilul își pierde încrederea în oameni, iar atunci când ajunge adult îi va fi greu să se atașeze de cineva, să aibă o viață normală din punct de vedere afectiv.


Publicat in Reportaje
Marti, 30 Ianuarie 2018 07:00

Manole bagă juniorii la rugby ca la abator

Preşedintele Clubului Politehnica, Vasile Manole, are un plan nebunesc, care poate pune în pericol sănătatea unor tineri sportivi . Pentru că jucătorii de bază de la echipa de primă ligă au plecat din cauza lipsei banilor, Manole vrea să trimită pe teren jucători de 16-17 ani. Sport de contact prin excelenţă, rugby-ul le-ar putea nenoroci vieţile acestor tineri, cruzi încă pentru înfruntările cu seniorii.

Lipsa finanţării la echipa de rugby Politehnica Iaşi, din ultimile luni, şi posibilitatea ca gruparea din SuperLigă să nu mai primească niciun leu de la Fundaţia Sportului Ieşean l-a determinat pe şeful clubului, Vasile Manole, să ia decizia de a renunţa la rugbiştii importanţi din lot. În locul acestora, Manole vrea să aducă la echipa mare juniorii pregătiţi de antrenorul Mihai Stuparu, fără a lua însă în calcul riscurile imense pe care le presupune o asemenea trecere, chiar şi în eventualitatea în care aceştia ar evolua în liga a doua.

 

Micu: „Joci cu frică“

Andrei Micu are 18 ani, este elev în clasa a XII-a şi este unul dintre cei mai talentaţi juniori ai clubului ieşean. Este component al lotului naţional Under18 şi a debutat deja în SuperLigă, unde a jucat trei meciuri ca titular şi a marcat un eseu. Chiar şi aşa, Andrei spune că trecerea unui junior la cel mai înalt nivel este foarte dificilă. „Am fost la loturile naţionale, am fost în cantonamente cu seniorii şi cerinţele sunt mult mai mari ca la juniori. Nu de puţine ori am vomat după unele antrenamente foarte grele. E foarte dificil să intri pe teren cu acei coloşi. Când tu ai 80 de kilograme şi în faţa ta sunt oameni maturi de 120 de kilograme e clar că joci cu frică. Când am intrat pe teren în meciurile cu seniorii nu mi-am dorit decât să termin meciul în picioare“, zice Andrei Micu.

Juniorul susţine că până în vară li s-au făcut contracte de 450 de lei. „Ne-a spus domnul Manole că atât ne poate da. Înainte era un salariu de 800 lei, dar banii aceia nu i-am văzut. Din lotul de seniori au mai rămas cinci jucători. Asta înseamnă că echipa se va face cu noi, juniorii. E imposibil să faci o echipă bazată în mare parte pe juniori, care au avut puţin contact cu seniorii sau deloc“, adaugă Andrei.

 

Antrenor: „Pot apărea accidente extrem de grave”

Antrenorul echipei ieşene, Cosmin Raţiu, este conştient că un junior, oricât de talentat sau dezvoltat ar fi, cu greu ar putea face faţă meci de meci în SuperLigă. „O parte dintre aceşti juniori au mai făcut pregătirea cu noi şi au mai intrat pe finaluri de meci. Andrei Micu, Peter Chiriac sau Emanuel Balţan sunt nişte juniori buni, care au mai jucat câteva minute în SuperLigă. Dar una este să introduci un junior sau doi pentru zece minute şi alta este să formezi o echipă având 9-10 juniori, care să joace etapă de etapă la seniori. La grămadă, contactele sunt extrem de dure şi atunci pot apărea accidente extrem de grave. Nu poţi băga juniorii în SuperLigă“, spune Cosmin Raţiu.

Nici varianta luată în calcul acum de Vasile Manole nu pare viabilă. Acesta doreşte să obţină acceptul federaţiei să retragă echipa din campionat şi din sezonul următor să o înscrie în Divizia Naţională de Seniori (DNS), a doua ca valoare. „Nu ştiu dacă la nivel de DNS aceşti jucători ar putea face faţă meci de meci. Nu e fair-play să vii să le spui unor adversari să o lase mai moale pentru că întâlnesc nişte juniori. Până la urmă este o competiţie şi fiecare vrea să câştige. Bârladul sau Buzăul nu joacă în prima ligă pentru că nu au bani, nu pentru că nu ar face faţă din punct de vedere fizic“, spune Raţiu.

 

Medic: Probleme de dezvoltare fizică

Fostul medic al formaţiei ieşene, Valeriu Chirica, consideră că forţarea unui junior şi introducerea lui într-o echipă de seniori ar putea avea efecte grave asupra dezvoltării sale. „La rugby, un junior de-abia la 16 ani învaţă contactul în grămadă. Rugby este un sport dur, iar un copil nu este pregătit nici fizic şi nici psihologic să ia contact cu sportivi cu experienţă de 10-15 ani, care sunt altfel dezvoltaţi. Unele sunt probele de efort date de jucători care au peste 20 de ani, alimentaţia, nutriţia şi încărcarea din timpul cantonamentelor şi altele sunt cerinţele şi nivelul până la care se poate merge cu un junior. Să îi forţezi din punct de vedere fizic ar fi o mare greşeală pentru că asta le poate afecta dezvoltarea lor viitoare ca oameni“, precizează medicul, care consideră că juniorii trebuie să intre progresiv într-un program la nivelul de seniori: „În DNS mai sunt jucători care nu fac antrenamente zi de zi, mergând la serviciu, dar, chiar şi aşa, ar fi foarte greu ca un copil de 17-18 ani să dea piept în grămadă cu un senior de peste 100 de kilograme care joacă rugby de mai mulţi ani. Totuşi, sunt una-două echipe care în sezonul următor urcă în SuperLigă, ceea ce înseamnă o forţă foarte mare. Indiferent de cât de valoroşi ar fi, aceşti copii trebuie să ia contact cu duritatea etapizat. Pe un junior îl bagi alături de nişte seniori care să-l ajute, să-l încurajeze.“

 

Medicul Chirica avertizează aupra pericolului

Impact psihologic

Valeriu Chirica susţine că probleme sunt şi din punct de vedere psihologic pentru nişte juniori să intre pe teren în faţa unui adversar puternic: „Psihologic vorbind, mulţi dintre aceşti copii ar urma să joace pe teren cu unii jucători pe care poate îi au ca idoli. ÎI văd la televizor, la echipa naţională şi pe urmă peste o săptămână trebuie să îi înfrunte. Vă daţi seama ce impact emoţional este asupra lor. Din dorinţa de a demonstra că pot face faţă, unii copii ar putea claca şi s-ar putea ajunge la accidentări foarte grave.“

 


Publicat in Reportaje

Arhiva ReporterIS

« Ianuarie 2018 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31