Miercuri, 19 12 2018
Celebrul comisar Șoric, apărătorul interlopilor, rămâne cu averea intactă. ANI îi plătește cheltuielile de judecată

Celebrul comisar Șoric, apărătorul interlopilor, rămâne cu averea intactă. ANI îi plătește cheltuielile de judecată

Aurelian Vasea Şoric, fostul comandant al IPJ Neamţ, a repurtat un succes în instanţă în lupta pe care o duce, de şase ani, cu inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate. Dat afară din Poliţie în ianuarie 2011, în urma scandalului ce a urmat răfuielii clanurilor de interlopi din Piatra Neamţ, Şoric a încercat fără succes să revină în sistem.

 

În paralel, Şoric a avut de dus şi un proces cu ANI, instituţie care susţinea, într-un raport din iunie 2011, că fostul şef al Poliţiei Neamţ nu poate justifica parte din avere. În urmă cu şase ani, inspectorii de integritate avansau „existenţa unei diferenţe semnificative, în cuantum de 365.865 lei, între averea dobândită şi veniturile realizate“. Evaluarea averii dobândite a fost pentru perioada exercitării funcţiei publice de ofiţer de poliţie, respectiv din 1996 până în anul 2010.

 

Fostul ofiţer a respins acuzaţiile şi s-a adresat judecătorilor, iar procesul s-a derulat, în prima fază, la Curtea de Apel Bacău, apoi a fost strămutat, la cererea fostului şef al IPJ Neamţ, la Curtea de Apel Braşov. Inspectorii ANI ceruseră confiscarea sumei de 365.865 de lei, însă în mai 2013, judecătorii au respins solicitarea ANI. Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de unde a fost retrimis spre judecare la instanţa de la Braşov.

 

În senţinţa pronunţată pe 22 septembrie 2017, magistraţii i-au dat dreptate fostului ofiţer şi au dispus închiderea dosarului, însă decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată în termen de 15 zile de la comunicare, scrie „Adevărul”.

 

Fostul comandant al Poliţiei Neamţ a câştigat şi cheltuielile de judecată de 8.000 de lei pe care trebuie să i le achite Agenţia Naţională de Integritate. Suma reprezintă cheltuieli de judecată efectuate în primul ciclu procesual, dar este mai mică decât pretenţiile pe care le-a înaintat Vasea Şoric.

 

Şoric a fost demis din Poliţie după asasinarea cămătarului nemţean Gheorghiţă Mararu de către Cristian Chilat, zis Falău. Incidentul s-a petrecut pe 14 noiembrie 2010, în barul Café Latino, din Piatra Neamţ. La câteva zile după crimă, Şoric le-a luat apărarea cămătarilor într-o conferinţă de presă.

 

 

„De ce e atât de interlop Mararu? Pentru că dădea bani la oameni şi le lua camătă? Câţi nu dau bani? Sunt procurori care dau bani…“.

 

La baza destituirii sale au stat şi neregulile din activitatea de la comanda Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ constatate de Corpul de Control al ministrului de Interne din acea perioadă, Traian Igaş. După ce a fost destituit, Aurelian Vasea Şoric a atacat în instanţă decizia, dar a pierdut procesul.

Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2018 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Clipul zilei

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top