Miercuri, 12 12 2018
SECRETELE AFACERII OANCEA: Judecătoarea Cazacu are 25% din proiect după ce l-a îmbogățit pe imobiliarul Filip în instanță

SECRETELE AFACERII OANCEA: Judecătoarea Cazacu are 25% din proiect după ce l-a îmbogățit pe imobiliarul Filip în instanță

Secretele din spatele scandalului Oancea: 4.000 mp dați cu scandal în 2010 printr-o sentință a aceleiași judecătoare care acum e asociata imobiliarului Vasile Filip. Acesta a cumpărat drepturile litigioase ale unei comori din Copou: 4.000 mp mai jos de Penitenciar, lângă blocurile Bellevue. Vânzătorul a spus că a semnat de frică și a contestat tranzacția. Titlul s-a eliberat pe seama declarațiilor a doi martori, fără niciun act de proprietate, fără alte dovezi. Judecătoarea Cerasela Cazacu a dat sentința de împroprietărire. Peste 8 ani, Cazacu și Filip sunt asociați la turnul din Oancea, judecătoare urmând să primească 25% din totalul locuințelor, vreo 20 de apartamente.

 

Arc peste timp. Marile spirite se întâlnesc și la interval de câțiva ani. Așa este și cazul controversatului investitor în imobiliare, Vasile Filip, și al judecătoarei Cerasela Cazacu. Spre exemplu, în februarie 2010, judecătoarea a pronunțat o sentință prin care Filip a devenit stăpân peste 4.000 de metri pătrați în Copou, în apropierea Penitenciarului. Prima paranteză: retrocedare de milioane făcută doar pe baza declarațiilor a doi martori.

În 2017, Filip și Cazacu s-au reîntâlnit. În Oancea, cei doi au pus împreună câteva parcele de teren pentru înălțarea unui turn de 10 etaje. Filip va face întreaga construcție, iar magistratul va primi 25% din viitorul edificiu. Ce coincidență! A doua paranteză: proiectul imobiliar din Tătărași a provocat un imens scandal public.

Filip a cumpărat drepturile litigioase

În 2009, un cetățean pe nume Mircia Popovici a dat în judecată pe Leib Marcovici, statul român prin Ministerul de Finanțe și Municipiul Iași (adică Primăria). Obiectul: „uzucapiune hotărâre care ține loc de act autentic”. Mai simplu spus, prin acest proces s-a dorit constatarea dreptului de proprietate al lui Mircia Popovici pe 3.000 de metri pătrați în Copou, la intersecția actualelor străzi Cazărmilor și Bucur (mai jos de Penitenciar) și pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de act de vânzare-cumpărare.

La unul dintre termenele procesului s-a depus un contract de vânzare drepturi litigioase prin care Popovici i-a transmis lui Vasile Filip dreptul de a sta în judecată în calitate de reclamant. Adică, Filip a intrat pe fir pentru acel teren.

 

Imobiliarul Filip (stânga) a fost judecat într-un proces de Cerasela Cazacu (dreapta), apoi au devenit asociați într-un proiect imobiliar de milioane de euro

 

A adus o copie de „zdelcă”

Acest Popovici a susținut la proces că a achiziționat terenul de la un evreu pe nume Leib Marcovici. „În motivare, reclamantul arată că în anul 1974 a cumpărat de la numitul ML cu act intitulat <zdelcă>, suprafața de teren de 3.000 mp pentru care a achitat suma de 5.000 lei, teren pe care l-a îngrădit și ocupat imediat si pe care a ridicat o construcție fără autorizație, sub titlu de proprietar. Întrucât, în anul 1974, nu a putut încheia un act în formă autentică, a folosit terenul păstrând ca act de proprietate această zdelcă. Ulterior, reclamantul arată că a aflat că vânzătorul a părăsit România în anul 1975 plecând în Israel.

Nici după anul 1989 nu a putut să clarifice situația terenului la administrația locală, întrucât autoritățile îi solicitau act de proprietate încheiat în formă autentică sau hotărâre judecătorească”, se arată în sentința Judecătoriei. La dosar, Mircia Popovici a depus o copie de la zdelcă.

Împotriva Municipiului

Statul român a fost scos din ecuația procesului din cauza lipsei calității procesuale, adică n-avea ce căuta în acest litigiu. Astfel, Popovici a rămas să se judece cu Primăria. Pentru că la dosar a fost depusă o declarație de înscriere a terenului în CAP în 1962. Iar legea prevedea că terenurile care au aparținut cooperatorilor sau altor persoane decedate fără moștenitori trec în proprietatea comunei/orașului.

Proba cheie: doi martori

În urma unei expertize topo, s-a constatat că terenul în cauză avea mai mult de 3.000 de metri pătrați, adică măsura fix 3.934 mp. Așa că Popovici a solicitat instanței constatarea dreptului său de proprietate pe întreaga suprafață.

La proces au fost aduși doi martori care au susținut că Mircia Popovici a ocupat respectivul teren începând cu anii ’70, îngrădindu-l și construindu-și o locuință.

Rolul acestor doi martori a fost crucial. Iată ce a spus instanța: „Dobândirea dreptului de proprietate prin posesie prelungită (uzucapiune, prescripție achizitivă) este un mod originar, ce se întemeiază pe faptul posesiei, pe o stare de fapt, ce exclude ideea existenței unui act juridic translativ de proprietate. Pentru dobândirea dreptului de proprietate imobiliară prin uzucapiunea de 30 de ani, astfel cum este reglementată în art. 1890 Cod civil, este necesar să fie îndeplinite, cumulativ, două condiții: posesia propriu-zisă să fie utilă, adică neviciată, și să fie exercitată neîntrerupt timp de 30 de ani, indiferent dacă posesorul este de bună-credință sau de rea-credință”.

Comoara de 4.000 mp primiți de Filip în Copou doar pe baza declarațiilor a doi martori. Priveliștea face totul

 

Argumentele instanței

Cu alte cuvinte, nici nu mai contează că terenul figura la un CAP din 1962, că a fost sau nu un contract (zdelcă) între Mircia Popovici și Leib Marcovici. De fapt, la dosar nici măcar nu a fost depusă zdelca în original. Faptul că Popovici a stat 30 de ani pe tarlaua respectivă l-a făcut proprietar. Iar acest lucru a fost certificat doar prin declarațiile a doi martori.

În această speță, Primăria nu a formulat întâmpinare și nu a contestat dreptul invocat de reclamant. Adică, un soi de non-combat. „În acest sens, instanța reține că pârâții nu au contestat posesia de bună credință a reclamantului și, așa cum declară martorii, ia act că reclamantul s-a manifestat încă din anii 1970 ca proprietar al terenului, îngrădindu-l și construind pe el o locuință și  nefiind tulburat în exercițiu posesiei de niciunul din pârâți sau de o altă persoană, fiind astfel îndeplinite dispozițiile art. 1847 Cod. civil., în care se arată că, pentru a se împlini termenul prescripției achizitive, se cere o posesiune continuă, neîntreruptă, netulburată, publică și sub nume de proprietar, fapt pentru care va admite acest capăt de cere”, a mai precizat judecătorul.

În final, instanța a constatat dreptul de proprietate al reclamantului Vasile Filip, care a cumpărat drepturile litigioase de la Mircia Popovici, pe terenul de 3.934 mp. Judecător în acest caz a fost Cerasela Cazacu.

Teren contra apartamente

Revenind în prezent, Vasile Filip se află în centrul unui uriaș scandal. Acesta are un Plan Urbanistic Zonal în Oancea pentru construirea unui bloc, 2S+P+M+10E+Eth. Suprafața pe care se va realiza proiectul este de 2.463 mp.

În documentația care a stat la baza PUZ-ului este explicată proveniența terenului. Astfel, 966 mp sunt ai Art Residence Development (firma lui Vasile Filip), iar pentru două suprafețe, de 1.275 mp și 222 mp, există un contract de schimb cu judecătoarea Cerasela Cazacu și soțul acesteia, Daniel Cazacu.

În declarația sa de avere, judecătoarea a precizat tipul de contract încheiat în martie 2017 cu Art Residence Development: contract de schimb cu bunuri viitoare. Conform înțelegerii, judecătoarea și soțul său vor primi 25% din viitoarea construcție și locuri de parcare.

Imobiliarul face pași în spate

Vasile Filip a refuzat să comenteze dacă vede vreun fel de incompatibilitate între cele două ipostaze ale Ceraselei Cazacu, cea de judecătoare a speței din 2010 și cea de partener de afaceri din prezent. Soții Cazacu nu au răspuns apelurilor telefonice.
Despre scandalul din jurul proiectului imobiliar din Tătărași, Vasile Filip a spus că el respectă întocmai legea. „Nu știu dacă mai fac 10 etaje, vom vedea. Vor fi vreo 80 de apartamente, cam așa am gândit. Oamenii nu au de ce să fie nemulțumiți, dacă nu făceam eu construcția, o făcea altul”, a spus Filip.

La 80 de apartamente și aplicând procentul de 25% ar însemna că judecătoarei Cazacu i-ar reveni o cotă de 20 de apartamente.

 

Spațiul pe care îl ocupă proiectul lui Filip în Oancea. În dreapta, alte două blocuri în proiect, aparținând lui Niculiță. Locuitorii sunt revoltați

 

Ce invocă locatarii blocurilor învecinate
- construcția blocului va fi într-o zonă cu risc de alunecări
- coeficientul de utilizare a terenului pune în pericol siguranța zonei
- impactul asupra spațiilor verzi (vor fi tăiați zeci de copaci)
- consultarea publicului a fost insuficientă și în perioade inoportune (în perioada Crăciunului și Revelionului din 2017)
- accesul auto îngreunat prin apariția altor zeci de mașini ale viitorilor locatari
- lipsa unui studiu geo actualizat
- lipsa unui studiu de însorire

Mișcare civică împotriva noilor blocuri

Oamenii din cartier care nu sunt de acord cu acest proiect imobiliar activează și pe pagina de Facebook intitulată Esplanada Oancea – Tătărași Iași. Sunt peste 200 de membri. Acolo sunt transmise informații despre această investiție, dar sunt luate în discuție și posibilitățile de protest împotriva autorităților publice.
În ședința de Consiliu Local în care a fost votat PUZ-ul, proiectul din Oancea a avut susținători importanți: primarul Mihai Chirica, viceprimarul Gabriel Harabagiu și consilierii PSD Adrian Boca, Paul Boișteanu și Florentin Ciobotaru.

Acuzații grave aduse lui Filip: a obținut titlul prin violență
Sentința dată de Cerasela Cazacu în cazul celor 3.934 mp a fost atacată cu recurs la Tribunal. Unul dintre cei care a declarat recurs a fost Stelian Ciobanu, moștenitor al Verginicăi Mamaia, care a susținut că 1.000 de metri pătrați din cei 4.000 i-ar fi aparținut. Ciobanu a susținut: „Posesia terenului nu a fost la reclamant (Mircia Popovici– n.r.) și consideră că zdelca este confecționată”.

Bătrânul a semnat de teamă
Al doilea care a contestat decizia Judecătoriei a fost chiar Mircia Popovici. „Recurentul (Mircia Popovici– n.r.) a criticat sentința, susținând, în genere, că în mod greșit instanța de fond a dat eficiență contractului de vânzare de drepturi litigioase (...). Detaliază recurentul împrejurările violente în care a fost nevoit să semneze acest contract, la presiunea numitului (Vasile Filip – n.r.) și a altor persoane. Susține că a semnat actul de teamă. La proces nu a mers datorită stării sale de sănătate. Apreciază că instanța de fond a încălcat formele de procedură sub sancțiunea nulității (...). Formulează recurs doar în ceea ce privește înlocuirea sa în proces cu numitul (Vasile Filip – n.r.). A profitat de faptul că este singur și bolnav”. Adică, Popovici voia terenul pentru el.

Contestație întârziată cu o zi
Însă, Mircia Popovici a murit, iar succesorii acestuia, doi la număr, au depus declarație autentică de renunțare la judecată în această cauză. În ceea ce-l privește pe Stelian Ciobanu, recursul său a fost respins ca tardiv. Termenul legal a expirat pe 5.04.2010, iar el a declarat recurs pe 6.04, adică a doua zi.
Astfel, prin decizia pronunțată pe 9 septembrie 2011, instanța de la Tribunal nu modifică nimic din ceea ce s-a petrecut la Judecătorie. Adică, Vasile Filip rămâne stăpân pe cei 4.000 mp de teren.

Citeste si...
Nota
(1 Vote)

55328 comments

 • Quantum Manifestation Code Program - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  in the United States Fish and Wildlife Service.

  Report
 • Quantum Manifestation Code - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  In my opinion you commit an error. Let as discuss. Write to me in PM, we will communicate.

  Report
 • visit website - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  Thanks so much for the article.Really looking forward to read more. Fantastic.

  Report
 • les privat jakarta - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  Spot on with this write-up, I seriously believe that this website needs a lot more attention. I all probably be back again to see more, thanks for the advice!

  Report
 • Frances - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  Other amount http://alka-mzdy.cz/theanine-serene-with-relora-dosage-65cb.pdf theanine supplement dosage The Wi-Fi that is available in public spaces is much more powerful and can transmit signals up to 150 feet. These boxes are everywhere in the modern city — strapped to trees, buildings, and lampposts.
  http://www.zeebra-online.de/index.php/trio-powerzen-3528.pdf#faith trio powerzen review The broadcaster accepted that it was unlikely that the Games would be boycotted or moved from Russia, but hoped athlete protests would show solidarity with campaigners and "take the sweetness of victory out of Putin's mouth".
  http://www.robanoko.com/buy-benzocainecouk-review-b12b.pdf#char buy-benzocaine.co.uk review
  James Dupre, who was in charge of BP's well control efforts at the time, said the company consulted with experts across the oil industry on how to best cap the well. He said options were evaluated simultaneously, not one after another, so as not to delay decision-making.
  https://www.svetvzpominek.cz/vidalista-reviews-9c39.pdf#spade tadalafil vidalista professional “You have to have thick skin, like a rhinoceros,” said Colombian congressman Ivan Cepeda, who is the son of Manuel Cepeda, a Patriotic Union senator who was assassinated. “I receive death threats every week or two. I live surrounded by bodyguards.”
  https://www.kisjmk.cz/snafi-dubai-2284.pdf snafi in india There are nearly 6,000 power-generating facilities in the United States, and they make up for about 41 percent of the greenhouse gas emissions. But the top 100 equal nearly half of that alone. All but two of the plants are coal fired.

  Report
 • Carmen - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  What's the exchange rate for euros? https://www.zonaoptica.pt/musli-strong-capsules-price-in-india-4b4a.pdf musli strong ordering The leak is the third mishap in two weeks attributed toworker mistakes at the plant. A pump used to cool the plant’sNo. 1 reactor briefly stopped on Oct. 7 after a workermistakenly pushed a stop button on the device, according to theNuclear Regulation Authority. A miscalculation by cleanup crewsis thought to have allowed a tank holding contaminated water tooverflow on Oct. 3, Tepco said.
  https://www.hrani-rulety.cz/anapharm-clinical-studies-montreal-e73a.pdf anapharm montreal qc
  With shock from that disaster still raw, the lower half of the Dodger order taunted St. Louis starter Joe Kelly in the bottom of the second. Gonzalez led off with a single, moved to second on Yasiel Puig’s one-out hit and scored the game’s first run when Juan Uribe drove him in.
  http://www.techguy4u.in/ditropan-xl-pharmacy2us-4cd3.pdf ditropan xl pharmacy2us
  "It never goes away -- being upset that it's taken so long for this trial to come," said Staff Sgt. Alonzo Lunsford, who was shot in the head, stomach and upper body. "So now's the day of reckoning, which is positive -- very positive."
  https://www.demaster.cz/pal-aufgaben-pharmakant-c0a4.pdf#dose pharmakant ausbildungspltze 2018
  "The 777 is one of the safest airplanes in use. It's been a marvelous bird," ABC News aviation analyst John Nance said. "These airplanes are over the water, over the ocean all the time and Asiana has been running them many years very successfully."
  http://alka-mzdy.cz/onlinepillench-65cb.pdf naturalmedicine.news Two Boeing 787 Dreamliner planes ran into trouble in England on Friday, with a fire on one temporarily shutting down Heathrow Airport and an unspecified technical issue forcing another to turn back to Manchester Airport.

  Report
 • Boris - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  A financial advisor http://www.ohiotitlecompany.net/jared/index.php/hall-pharmacy-jamestown-tn-ae41.pdf raymond hall pharmacy hull
  "The central bank is losing reserves, they have to finance asubstantial current account deficit, and they are dependent onportfolio flows. Now global sentiment has changed and thedomestic situation is not helping at all," he said.
  https://www.zonaoptica.pt/da-zeagra-tablet-side-effects-4b4a.pdf#beak how to use zeagra 100mg Mickelson's Achilles' heel over the years has been his driving accuracy, his nadir coming with his meltdown in the final round of the 2006 U.S. Open at Winged Foot where he barely hit a fairway on his way to a tie for second place.
  https://www.zonaoptica.pt/lidocaine-cream-15-4b4a.pdf lidocaine cream effectiveness McCauley won a conviction in that case but was quoted in the press as criticizing Garsh, saying she had unfairly limited or excluded evidence and exhibited antagonism. A hearing on the request is scheduled for Monday.
  https://www.okdom.sk/where-can-i-buy-clomid-in-canada-2fbc.pdf can a gp prescribe clomid in canada
  What I dont understand is whats taking so long, until now they havent published the results. There must be something wrong, somewhere, a big problem. If I compare Mali with Senegal and the presidential elections there not long ago, two hours after polling stations closed they had the result. So I ask myself whats happening in Mali. Thats what I dont understand, said Mamadou Sow.
  http://xplor.hk/la-lumieres-d392.pdf#hold xymax male enhancement supplement The allegations have raised concerns that Canada could begathering information abroad that would benefit its mining andenergy companies. The Conservative government has been a vocaladvocate for the country's resource sector.

  Report
 • Bobby - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  I don't like pubs http://alka-mzdy.cz/strapharmfr-65cb.pdf#burly ratiopharm.fr “Based on what the Dominican government is saying, these people are not Dominican citizens and will have to leave and effectively go to Haiti, where they are also not citizens,” attorney Wade McMullen of the Robert F. Kennedy Center for Justice & Human Rights told the Associated Press.
  https://www.amos-ova.cz/public-pharmacy-schools-in-california-eb83.pdf#capable differences between public pharmacy and medical store
  Hulu will use the $750 million to cover growing programming costs, including developing deeper libraries and more original content, an area of particular interest to Hulu interim CEO Andy Forssell. Both will help the company compete against Netflix.
  http://www.techguy4u.in/indian-head-massage-course-online-australia-4cd3.pdf#temper massage course online ireland But Germany is different. It has been spared the pain endured by the southern countries of the Eurozone. Its unemployment rate is the second lowest in the EU. Its economy, the biggest in Europe, posted stronger-than-expected growth between April and June this year. Mrs Merkel routinely boasts on the campaign trail that her country is the "motor of growth, the anchor of stability."
  https://www.demaster.cz/ncspharmcoza-c0a4.pdf greek.rawsteroid-powders.com If we dont continue the investment, we will see a decline in progress, Warren said. There might be reason to be happy about some of the data today, [but] we have to be vigilant. This is not even close to the end of the epidemic.
  http://madisonminiwarehouses.com/chlorpromazine-webmd-d80a.pdf#joy chlorpromazine webmd
  Provision of RE varies enormously across the state-funded sector. In some church schools (and I should declare an interest here, as the governor of a Catholic school), there will be prayers before every lesson, RE lessons most days of the week, up to and including sixth form – and GCSE in the subject is compulsory.

  Report
 • Derick - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  I've just started at https://www.unesco-ic.cz/pdi-medical-term-1179.pdf pdi medical definition In a report, DiNapoli projected that profits for the year would top out at $15 billion, which could impact the megabonuses financial firms hand out — and reduce tax revenues for the city and state.
  http://epscoindia.com/nwwatertreatmentnet-1ab7.pdf pillarhouse.com SIR – Knee surgery without general anaesthetic has been a usual procedure for some time in Devon. In 2012 my husband had a partial knee replacement with a spinal anaesthetic and a mild sedative. Loud music was played in the theatre.
  https://www.svetvzpominek.cz/rx-outreach-physician-fax-form-9c39.pdf#ought rx outreach refill form Facebook said about 61 percent of its 1.15 billion users now visit the service on a daily basis, compared to 58 percent in the second quarter of 2012. That increase came despite worries that in-feed ads will alienate viewers, and that a new crop of mobile services popular among a younger crowd, such as Snapchat, would siphon off users.
  https://www.hcnv.cz/zpharmacycom-3a66.pdf#bagful buysellpharmacies.com
  Penney's board ousted Johnson in April after 17 months on the job and rehired Ullman, who had been CEO of the retailer from 2004 to late 2011. Under Ullman, Penney is bringing back frequent sales and restoring basic merchandise, such as khakis, that had been dropped during Johnson's tenure.
  https://www.hcnv.cz/mmusa-male-balance-3a66.pdf mmusa male reviews
  After mulling the bids, the owners decided to put more money into Hulu to grow a business that attracts customers who watch TV shows and movies increasingly through Internet-connected televisions and mobile devices. Hulu competes with services such as Netflix Inc and Amazon.com Inc's Prime Instant Video service.

  Report
 • Kirby - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  Have you got any qualifications? https://www.mpu.sk/pharmachemicalcombr-8a46.pdf medoral.es People keep asking me if we're going to leave our neighborhood. My wife and I have no intention to move. We have loved spending the last few years in this vibrant and friendly area, and our experiences here have been largely positive. We love serving this community, and we have specifically structured our professional careers around helping our neighbors access health care. My wife just launched City Health Works, a nonprofit venture that helps cultivate health workers and improve the health of the Harlem community. I am also a doctor in this neighborhood and a professor at Columbia University, and my primary focus is to help provide health care for underserved communities.
  https://www.svetvzpominek.cz/total-life-care-pharmacy-lewistown-pa-9c39.pdf#robots total life care pharmacy lewistown pa A well-rested Stephen Strasburg and the Washington Nationals are destined to face Josh Hamilton and the Los Angeles Angels in the World Series. The Houston Astros have the best record in baseball. Manny Ramirez is playing in Taiwan. And no one is quite sure how to pronounce the name of this Puig guy.
  https://www.amos-ova.cz/best-online-generic-pharmacy-reviews-eb83.pdf how do you find drugs online Consider the case of Hillary Rodham Clinton. The former secretary of state is just a few months into the beaches and speeches portion of her career, at least a year and a half away from any kind of decision about running for president.
  https://www.hrani-rulety.cz/cozaar-2-5mgml-pdresolv-susp-buverse-e73a.pdf#manages efectos colaterales del losartan 50 mg It’s a console that’s about freedom. If OUYA’s small (but growing) library of games doesn’t excite you, you can sideload plenty of your own stuff, filling the 8GB console with retro emulators and games. The options are meant to be endless, and this console is meant to be a touch iconoclastic, a point it drives home with the random, Sims-like comments that scrawl across the screen during system updates.
  https://www.kvetiny.com/paxil-weight-gain-study-d50a.pdf#dainty paxil weight gain study The Dow Jones industrial average fell 110.32 pointsor 0.71 percent, to 15,526.23, the S&P 500 lost 9.61points or 0.56 percent, to 1,712.73 and the Nasdaq Composite dropped 9.017 points or 0.24 percent, to 3,780.367.

  Report

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2018 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Clipul zilei

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top