Luni, 17 12 2018
PUZ-ul ERA, pe repede-înainte: jonglerie cu 670.000 mp făcută de Primărie în numai 5 luni

PUZ-ul ERA, pe repede-înainte: jonglerie cu 670.000 mp făcută de Primărie în numai 5 luni

Complexul Era crește într-o lună cât alții în 10 ani. Milionul de metri pătrați ce urmează a fi construiți au fost aprobați în doar 4 luni de șefii Primăriei, în lipsa căilor de acces. În noul PUZ cerut de Ermes Holding apare o eroare gravă: în descrierea parametrilor viitoarelor construcții scrie CUT 3, adică 1 milion mp construiți, și POT 60% (amprentă la sol). În tabelul ce însoțește schița noilor investiții, parametrii sunt cu totul alții: CUT 1, adică 330.000 mp construiți, și POT 50% adică mai puțin cu 3,3 ha de hale. Diferența este inexplicabilă, fiind vorba de 670.000 mp ce urmează a fi închiriați. Proiectul a trecut fulgerător prin Primărie, din martie până în iunie, în timp ce alții așteaptă câte 3 ani. Ermes este doar intermediarul afacerii, urmând să vândă acest PUZ către adevărații dezvoltatori. Pentru succesul tranzacției, îi trebuia aprobare pe niște parametri maximali. În tot acest timp, traficul din zonă este sugrumat pe kilometri întregi și Primăria n-a pus nicio condiție.O scamatorie cu cărțile la vedere, un truc de milioane de euro. Asta încearcă să facă firma care deține 33 hectare de teren pe șes Bahlui, la Complexul Era din Păcurari. Concret, Ermes Holding, proprietara terenului, a făcut demersuri la Primărie pentru obținerea unui plan urbanistic zonal (PUZ) în vederea construirii celui mai mare mall din Moldova. Dar 33 de hectare arie desfășurată a clădirilor se pot transforma, printr-o simplă ștampilă, în 100 de hectare, triplând astfel profitul. Investiția de sute de milioane de euro este controversată și din alte două motive: lipsa căilor de acces și a neclarificării subiectului parcărilor.

Cel mai mare mall

Ermes Holding deține pe șes Bahlui 330.373 mp de teren. În ultimii 10 ani, acolo a fost construit un hipermarket Carrefour și un magazin Praktiker. Alăturat există și un Decathlon, dar acesta nu face obiectul acestui PUZ.

Proprietarul, Ermes, a anunțat demararea procedurilor pentru construirea pe acea suprafață a celui mai mare centru comercial de tip mall din regiune. Pe scurt, au fost anunțate peste 200 de magazine, 30 de restaurante, câteva zeci de săli de cinema însumând peste 3.100 de scaune, fiind înregistrate la Primărie drept: „extindere P+1E parțial, remodelare fațadă existentă și recompartimentări interioare la clădirea existentă – Centru Comercial Iași, remodelare drumuri de incintă și parcare, extindere parcare, împrejmuire incintă”. Așa e definită, tehnic, intenția de a face respectiva investiție.

Concret, clădirea Carrefour ar urma să fie modificată, cea de la Praktiker va fi neschimbată, dar vor apărea alte 4 corpuri de clădiri, două lipite de hipermarket și alte două ce vor flanca magazinul de bricolaj.

La ERA este loc de construit, problemele sunt accesul extrem de dificil pentru încă 1 milion mp edificați și viteza cu care Primăria a aprobat proiectul


Legenda are indicatori mici
În PUZ-ul publicat pe site-ul Primăriei, reprezentanții Ermes au anunțat, în legenda la schiță, că pe cei 330.373 mp intenționează să construiască cu un procent de ocupare a terenului (POT) de 50% și un coeficient de utilizare a terenului (CUT) de 1, cu un regim de înălțime de P+1E și o înălțime maximă de 30 m. Adică, simplu spus: că vor face clădiri cu o amprentă la sol de 165.186 mp. Aceste construcții ar urma să aibă, fiecare, câte un etaj cu aceeași suprafață construită. În total, ar fi 33 de hectare arie desfășurată construită.

Parametri mari pe schiță

De aici, însă, pornesc controversele. Alăturat, adică pe schiță și în partea scrisă, descriptivă a PUZ-ului, indicatorii POT și CUT sunt alții. Ocuparea terenului este de 60% (cu 10%) mai mult ca în legendă, iar CUT e de 3, parametrii legați de înălțime rămânând neschimbați.
Experți arhitecți au explicat pentru REPORTER DE IAȘI ce înseamnă aceste cifre diferite. „Nu este o întâmplare. În legendă zic că vor construi cu parametrii mici, dar aprobarea pe PUZ va fi pentru indicatorii mai mari. Adică, după obținerea avizului, aceștia vor putea cere să construiască pe 60% din suprafață, cu o arie desfășurată de trei ori mai mare”, a afirmat un arhitect care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Rondul de la ERA creează blocaje mari aproape pe toată durata zilei. Între orele 16.00 și 19.00, coloana începe de la Antibiotice

Ce ascund cifrele

Calculul arată astfel: la 60% POT înseamnă că amprenta la sol se poate duce la 198.224 mp. Fiind vorba de P+1E, suprafața desfășurată se dublează la 396.447 mp. Deja, doar prin modificarea POT, în limitele maxime cerute prin PUZ, investitorul va câștiga peste 66.000 de metri pătrați, adică 6,6 hectare de spații în plus.

În al doilea rând, având înălțimea maximă stabilită la 30 de metri și un CUT de 3, investitorul ar putea cere la un moment dat o recompartimentare pe orizontală. Adică adăugarea câtorva niveluri în plus față de P+1E, dar respectându-se înălțimea maximă. CUT de 3 înseamnă că aria desfășurată poate fi de peste 991.000 mp, adică peste 99 de hectare, iar dacă amprenta la sol e de 19 hectare se poate merge, practic, chiar și pe un P+4. Cu alte cuvinte, fiecare nivel adăugat ulterior între parter și limita de 30 de metri înălțime se traduce în venituri suplimentare de sute de mii de euro lunar.

 

În descrierea PUZ ERA scrie CUT 1 și POT 50%, iar în indicațiile la schiță e cu totul altceva: CUT 3 și POT 60%

 

5.300 mașini pe acoperiș

De fapt, intenția de a majora ulterior investiția poate fi dedusă citind cu atenție explicația oferită la capitolul „parcări”. Iată ce e notat în proiectul de PUZ: „Ținând cont că propunerile actuale nu vor acoperi indicatorii maximali propuși, în condițiile în care se va dori acoperirea POT-ului maxim și CUT-ului maxim, se vor suplimenta locurile de parcare propuse, prin amenajarea de parcaje pe acoperișul sau în subsolul clădirilor”, s-a precizat în document.
Dar, oricum, subiectul parcărilor este unul delicat. Acum, pentru Carrefour și Praktiker sunt amenajate 2.091 locuri de parcare. Odată cu creșterea suprafeței desfășurate construite la 330.373 vor fi necesare 8.259 locuri (1loc/40mp), alte 319 pentru cinematografe (1loc/10 scaune) și 200 de locuri pentru angajați (1 loc/5angajați). În total, pentru noul proiect ar fi necesare 8.778 locuri de parcare. Dintre acestea, au afirmat cei de la Ermes, 3.417 locuri vor fi amenajate la sol, iar 5.361 vor fi pe acoperișul clădirilor sau în interiorul acestora.

„Cum vor urca 5.000 de mașini? Câte lifturi vor fi? E imposibil ca mii de mașini să stea la coadă pentru a fi urcate pe cădiri. E un plan fantezist, nerealizabil”, a explicat un specialist în întocmirea de documentații PUZ. Reprezentanții Ermes Holding nu au putut fi contactați pentru a-și spune propriul punct de vedere legat de acest proiect.

Planșa cu noile clădiri ce urmează a fi ridicate (hașurate cu roșu), acestea nefiind menționate în PUZ-ul inițial

 

Trafic infernal în zonă

Un alt mare semn de întrebare este cum va fi rezolvată problema de trafic din zonă, existând două mari temeri legate de sensul giratoriu de pe europeană și de pasarela care face legătura cu complexul comercial. În primul rând, la sensul giratoriu de pe E 58 se formează deja cozi kilometrice, la orele de vârf, atât înspre Păcurari cât și pe sensul opus spre Antibiotice. Dezvoltarea acestui mall va însemna un trafic suplimentar de câteva mii de mașini zilnic, aceasta fiind singura rută disponibilă acum.

În plus, o problemă este și pasarela peste calea ferată. Acum patru luni, proprietarii centrului comercial au obținut autorizație de la Primărie pentru a repara rampele sud și nord ale podului. Chiar refăcut, pasajul, cu câte trei benzi în total (două pe un sens și una pe celălalt) nu va putea face față surplusului de mașini.

Dosarul e „împins din spate”
Surprinzătoare a fost și viteza cu care acest proiect a parcurs etapele birocratice din Primărie. Iată un scurt calendar:
- 8 martie: Primăria a eliberat certificatul de urbanism
- 18 aprilie: Proiectul a fost depus în comisia tehnică

- 10 mai: Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism a emis avizul de oportunitate

- 20 iunie: Proiectul de hotărâre în vederea aprobării PUZ a fost afișat pe site-ul Primăriei, intrând astfel în dezbatere publică

A surprins faptul că dosarul a stat foarte puțin în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului si Urbanism (formată din arhitecți, ingineri și un arheolog) care a emis rapid avizul de oportunitate. Aceasta în condițiile în care la aceeași comisie sunt în lucru alte 90 de dosare, multe dintre acestea fiind depuse anul trecut. „Parcurgerea foarte rapidă a acestor etape sugerează că dosarul e împins din spate de cineva, poate chiar de oameni din Primărie”, a declarat o sursă sub rezerva anonimatului.

 


Modificări în cascadă ale autorizației inițiale

Un alt semn de întrebare este dacă actualul PUZ poate fi avizat în condițiile în care pentru acea suprafață au existat mai multe documente emise în ultimii 12 ani. Astfel, un PUZ inițial a fost aprobat în 2006, în noiembrie, însă documentația care a stat la bază și schițele aferente nu mai există pe site-ul Primăriei Iași. Ulterior, a existat o autorizație de construire emisă în februarie 2008. Culmea, pe site-ul Primăriei, lista din februarie 2008 cu autorizații se termină la poziția 148, iar cea pentru centrul comercial era la 150, nefigurând astfel în mediul online.

Singurele date disponibile se referă la o autorizație de construire din 2011 care a modificat-o pe cea din 2008. Potrivit actului din 2011, s-a avizat continuarea lucrărilor de construire Centru comercial de tip mall. Cu indicatorii urbanistici: POT = 26,03%, CUT = 0,29. Adică, la jumătate și, respectiv, o treime față de ce solicită Ermes prin actualul PUZ. În aceste condiții, modificările cerute de Ermes prin PUZ-ul actual sunt sau nu legale? La această întrebare trebuie să răspundă reprezentanții Primăriei Iași.

Citeste si...
Nota
(0 voturi)

4311 comments

 • Jose - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  How would you like the money? http://madisonminiwarehouses.com/fluoxetine-hcl-capsules-d80a.pdf#robes fluoxetine capsules ip 20 mg uses Even as some senior Republicans predicted there would be no government shutdown on October 1 or credit default next month, House Speaker John Boehner warned that his chamber is unlikely to sign off on a government spending bill the Senate is expected to pass in coming days that simply extends current funding.
  https://expand.disruptive.live/what-is-allopurinol-medicine-used-for-9787.pdf what is allopurinol medicine David Crowe, a Holocaust historian and the author of the book, "Oskar Schindler: The Untold Account of His Life, Wartime Activities, and the True Story Behind the List," said that the date of the list may be one reason it did not receive any bids.
  https://www.serpsmart.com/liquid-tamoxifen-citrate-dosage-fc2f.pdf post cycle therapy tamoxifen dosage James Lee DiMaggio was spotted on a Border Patrol surveillance camera at 12:10 a.m. Aug. 4, about 20 hours before his home caught fire, said the spokeswoman, Jan Caldwell. He is seen inside his 2013 blue Nissan Versa with 16-year-old Hannah Anderson at a westbound highway checkpoint.
  http://lotusmedia.in/biscot-pharmacy-luton-opening-times-4dcb.pdf biscot pharmacy ltd SIR – Now that the Duke and Duchess of Cambridge have produced a son and heir, David Cameron’s plan to overthrow the rules of primogeniture, which have held through the centuries, lies useless. It is not that people are against female succession, but many are against politicians manipulating the constitution. If there was a case for a change in the rules of succession then it should have been determined by the people in a referendum.
  https://www.zonaoptica.pt/ganja-yoga-retreat-4b4a.pdf#broadcasting ganja yoga toronto “It played out exactly, almost exactly, the way I thought,” joked Wells, who was doused with Gatorade after his hit. “That team has had our number. Any time you can jump around and get punched a little bit after doing something good, it’s a good time.” 

  Report
 • Chauncey - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  Where are you calling from? https://www.erininysims.cz/how-to-use-manforce-staylong-gel-caf4.pdf manforce more 10mg "We need to re-establish communication," says villager Janek Baena Salgado. "There's no road links to the city, so we can't bring food in ourselves. We've been trying to reconstruct the paths and make provisional bridges."
  https://www.serpsmart.com/vstrippokercom-fc2f.pdf baymedicalbilling.com The ‘Protect’ smoke and carbon monoxide alarm is the first UK product from Nest, which is run by iPod-inventor Tony Fadell and launched a highly praised ‘intelligent thermostat’ in America. The company claims the device’s batteries will last for up to seven years, will offer a spoken warning before it sounds a major alarm, and will use text messages and apps to alert users to low-level risks such as while they are cooking.
  http://www.ohiotitlecompany.net/jared/index.php/lunexia-ae41.pdf#swim lunexia free trial The Beauty & The Beat singer, 19, had Beliebers up in arms over the weekend, after he uploaded a photo showing the duo both in sunglasses, Bieber sporting a backwards cap and Gomez, 20, cryptically biting a fingernail.
  http://www.ultimate.cz/testo-und-xength-forum-c3e7.pdf testoforce and xength x1 deutschland Complaints about missold payment protection insurance show no sign of abating, with the volume of PPI complaints driving a 179 per cent year-on-year increase in new complaints to the Financial Ombudsman Service.
  https://www.erininysims.cz/marcs-pharmacy-akron-ohio-caf4.pdf marcs pharmacy hours brunswick ohio Yes there are a number of options available, you can set your browser either to reject all cookies, to allow only "trusted" sites to set them, or to only accept them from the site you are currently on.

  Report
 • Garret - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  Have you got any experience? https://www.kisjmk.cz/safe2chooseorg-2284.pdf#surrounding safe2choose.org
  “I do feel like it was overblown, but as an outsider I look at the videos and you could tell that, ‘OK, this kid looked helpless’ and ‘This kid’s being bullied,’ ” Amukamara said. “But I didn’t take it personal. It was just part of how we get rowdy.
  https://www.mpu.sk/alli-diet-pills-to-buy-online-8a46.pdf#countries 60 mg orlistat (alli) Charlie Sheen was permanently removed from his show, 'Two and a Half Men,' so he cracked open a bottle of 'Tiger Blood' and began to wave a machete a rooftop on March 7. Has Sheen finally crashed and burned? Sheen's latest gig is posting disturbing, and nearly incoherent, online rants. His tirades allude that he is made of 'tiger blood,' that he is a 'warlock,' and that he wants to publish a book entitled, 'Apocalypse Me.' Good Time Charlie recently lost custody of his twin sons. Bob and Max were taken from his home by authorities on March 1. Sheen's response: 'Tiger blood now drips from my fangs.' But this isn't Charlie's first public melt down ...
  https://www.tri-pruhy.cz/do-viagra-generics-work-e829.pdf#parliament order generic viagra cialis
  For that matter, considering this was a “60 Minutes” report, it’s worth remembering that Rodriguez once lied on camera to Katie Couric during a “60 Minutes” piece in December of 2007, after signing his $275 million contract with the Yankees, stating flatly that he had never done steroids.
  https://www.svetvzpominek.cz/doxycycline-buy-online-usa-9c39.pdf doxycycline treatment for sore throat Bennett took the dry ice from a plane and placed it in an employee restroom Sunday night and another device that was found on a tarmac outside the international terminal, according to a law enforcement official briefed on the investigation who wasn't authorized to speak publicly.
  https://www.serpsmart.com/radient-technologies-rti-fc2f.pdf radient technologies stock chart The Afghan government rejected an initial U.S. proposal on immunity at the start of the year and it has been a sticking point ever since. The failure to reach a deal could prompt the U.S. to pull all its troops out after 2014, in an outcome known as the "zero option".

  Report
 • Kennith - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  Get a job https://www.hcnv.cz/buy-paroxetine-20mg-3a66.pdf paxil cr 12.5 mg para que sirve Yet the wealthy class demands everyone else must do without social programs so-called entitlements programs, such as Social Security, Mediare and Medicaid, which used to be a good thing, but has been twisted and perverted by those who would see everyone else in this country denied even the basics of food and shelter.
  http://www.zeebra-online.de/index.php/osteofisiomedranocom-3528.pdf iamapharmacist.com The first four “X-Men” movies and 2009 “X-Men Origins: Wolverine” have earned a combined $2 billion worldwide at the box office. And a large portion of the credit goes to the popularity of the franchise’s breakout star.
  http://rnd.npic.edu.kh/capital-pharmacy-raymond-terrace-nsw-4c14.pdf#erect capital pharmacy frankfort ky A frail looking Abu Anas al-Libi entered the plea in a heavily guarded federal courtroom in Manhattan 10 days after he was captured during an Oct. 5 military raid in Libya. The 49-year-old al-Libi was interrogated aboard a U.S. Navy warship for a week before being brought to New York on Saturday.
  http://madisonminiwarehouses.com/tristatemedsorg-d80a.pdf#purpose quintessenz-health-products.com Hario Coffee Drip Kettle, $46.84 on AmazonSo you've crossed over to pour-over coffee, do you need a special kettle that pours water just-so over the grounds? No. But obviously there is one for purchase on the internet.
  http://mec.npic.edu.kh/index.php/target-woodinville-pharmacy-phone-5953.pdf#telegraph safeway woodinville pharmacy Family lawyer Paolo Giachini said Thursday that he and Priebke's family lost track of Priebke's casket Tuesday night, when they tried to celebrate a funeral Mass for him in a church compound in Albano Laziale south of Rome.

  Report
 • German - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  I really like swimming https://www.mpu.sk/albuterol-90-mcginh-inhalation-aerosol-8a46.pdf#ave price ventolin hfa inhaler FGIC had claimed that ResCap had misrepresented the home loans contained in the mortgage bonds that FGIC had insured. When the U.S. housing market crashed, many of those home loans defaulted, triggering an insurance payment by FGIC.
  https://www.okdom.sk/rogaine-coupons-2015-2fbc.pdf#hurts do you need rx rogaine The proposal will be voted on this month, but top-levelsources say that given the unprecedented regulatory scrutiny ofwarehousing, the LME might have to consider forcing warehousesto cut wait times further.
  https://www.serpsmart.com/radient-technologies-rti-fc2f.pdf radient technologies rti The outer boroughs don’t lack for political success on the state level. Outer borough candidates have been very successful, including Sen. Chuck Schumer from Brooklyn, the Cuomo clan based in Queens (though Andrew now lives in Westchester) and Gov. Hugh Carey, a former Brooklyn Congressman. It is only on the city level that Brooklyn, Queens, the Bronx and Staten Island have been shut out.
  https://www.amos-ova.cz/cipro-eye-drops-while-pregnant-eb83.pdf#sweetness is cipro the best treatment for uti "Do not mistake this momentary episode in American politicsas anything more than a moment of politics," U.S. Secretary ofState John Kerry told reporters at an Asia-Pacific leadersconference in Bali, Indonesia, on Saturday.
  https://www.erininysims.cz/zoloft-withdrawal-symptoms-caf4.pdf#designs 25 mg zoloft overdose Don't assume Abbie Cornish took part in a gratuitous photo shoot for no legitimate reason. On the contrary, the lacy bra and the fishnet stockings the 28-year-old actress sports in the April issue of GQ ties right in with the sexy but fierce costumes Cornish wore for the film 'Sucker Punch.' In the Zack Snyder-directed flick, Cornish and her gal pals fall into a virtual reality as they try to escape from a mental hospital.

  Report
 • Crazyfrog - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  What's the last date I can post this to to arrive in time for Christmas? http://epscoindia.com/prix-du-viagra-100mg-en-pharmacie-1ab7.pdf prix du viagra 100mg en pharmacie But, preliminary results from the Women's Health Care Initiative in 2002 showed that women taking an estrogen and progestin treatment had higher risks of blood clots, heart attacks, stroke and breast cancer compared to others taking a placebo. Research published two years later showed that women who took estrogen-only treatments had a slight increase in blood clots and stroke risk compared to placebo users.
  https://www.svetvzpominek.cz/verapamil-er-rxlist-9c39.pdf#assume verapamil er rxlist
  Anne Hathaway forgot an important essential for her Dec. 10, 2012 "Les Miserables" premiere in New York ... underwear! The actress ended up flashing a bit too much of herself while arriving at the Ziegfeld Theatre.
  https://www.mpu.sk/albuterol-90-mcginh-inhalation-aerosol-8a46.pdf ipratropium albuterol via nebulizer The virus' genome produced strong evidence for the widely believed "out-of-Africa" theory of human migration, shedding light on the emergence of early humans on the continent before populations split to spread across the Earth.
  https://www.okdom.sk/pmsmedikalcom-2fbc.pdf shuttlepharma.com * The health-insurance marketplaces at the center ofPresident Barack Obama's health law saw a surge of consumerinterest Tuesday that surprised even many of the law's backers.But the debut proved patchy, with few applicants actually ableto buy coverage on clogged websites that were bedeviled withtechnological problems. ()
  http://www.techguy4u.in/anabolic-freak-vs-test-freak-review-4cd3.pdf#tangle cheap anabolic freak “I try to respect the game, and respect everybody as much as possible,” Alvarez says. “It’s two guys battling, and more times than not the guy on the mound is going to win. You can’t forget that.”

  Report
 • Korey - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  I'm sorry, I'm not interested https://www.zonaoptica.pt/omnadren-250-jelfa-250mg1ml-4b4a.pdf#fatty jelfa omnadren 250 price “I think a tip could easily be perceived in China as something a little bit negative, whereas in the US it’s expected,” says David Ahlstrom, professor of management at the Chinese University of Hong Kong. “I give tips in China and I get some funny looks. And now I see why. I guess they see it as something like a bribe.”
  http://lotusmedia.in/genacol-topical-gel-reviews-4dcb.pdf genacol review Tyrrell and her team found that poor Americans tended to have higher levels of lead in their systems than their richer counterparts, which could come from a wide variety of factors, including the air and water, as well as low-income jobs, which are more likely to be industrial and expose workers to lead. Lower-income Americans were also likely to have higher levels of cadmium, potentially a result of smoking, diet, or working in industries like construction and manufacturing. Other toxins more likely to show up among this population were antimony, a metal that people might pick up via smoking or at work, and several toxins found in plastics.
  http://madisonminiwarehouses.com/mind-diet-pdf-d80a.pdf#animal mind diet book amazon The First Minister said: " The highly political nature of the Prime Minister's letter rather makes my point for me. He is in the impossible position of continuing to enter the debate on Scottish independence without actually being willing to have a head-to-head debate.
  https://www.kvetiny.com/yourhealthpharmcouk-d50a.pdf#wretch medicineexports.com Traders said preemptive moves to cut long dollar positionsallowed for a bounce if Bernanke did not appear to be extremelydovish. Bernanke's prepared remarks for his congressionalappearance will be released at 1230 GMT.
  https://expand.disruptive.live/proextender-9787.pdf#handling produk proextender Hardship is particularly growing among whites, based on several measures. Pessimism among that racial group about their families' economic futures has climbed to the highest point since at least 1987. In the most recent AP-GfK poll, 63 percent of whites called the economy "poor."

  Report
 • Lindsey - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  Do you have any exams coming up? http://alka-mzdy.cz/phenomenexcom-linkedin-65cb.pdf#flew phenomenex.com/mysupport Christie also spoke about his own accomplishments and his record in New Jersey, recalling themes he has touched on in his town halls around the Garden State and on the campaign trail as he seeks re-election issues like teacher and public worker pension reform and the states budget deficit.
  https://www.kisjmk.cz/vpx-meltdown-reviews-2014-2284.pdf#shortest vpx meltdown md2 opinie “What they're telling us now is that once they see a constitution in place that makes them feel this is going in the right direction in the elections to parliament then they'll be more comfortable at handing in their weapons,” he said.
  https://www.hcnv.cz/yohimbine-over-the-counter-3a66.pdf yohimbe bark 90 kapseln "There will be some release of prisoners," Steinitz told Israel Radio. "I don't want to give numbers but there will be heavyweight prisoners who have been in jail for tens of years ... it will not be simple, but we will make that gesture." Steinitz said. "
  http://alka-mzdy.cz/prostavar-rx-reviews-65cb.pdf prostavar rx ultra
  The timing of the vote has yet to be announced, pendingofficial guidance from the government. ($1 = 0.9000 Swiss francs) (Reporting by Denis Balibouse, writing by Alice Baghdjian,editing by Gareth Jones)
  https://www.okdom.sk/ciprofloxacino-250-mg-sirve-para-infeccion-garganta-2fbc.pdf#fruitless what does cipro treat for Still, another major rating agency, Fitch Ratings, isconcerned the schools are financially shaky. It cut 23 charterschools' ratings this spring, finding their "operating historyand financial and debt profile are generally speculative grade."

  Report
 • Zoey - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  Could I ask who's calling? https://www.svetvzpominek.cz/glitter-happy-brush-set-review-9c39.pdf#dainty sephora glitter happy brush set review "Whatever earnings growth is coming is base-line activity orcost cutting. Capex (capital expenditure) is where companies aresaving money, trying to keep the bottom line healthy," saidChris Weafer, senior partner with consultancy Macro-Advisory.
  https://www.demaster.cz/victorian-pharmacy-authority-members-c0a4.pdf#suppress victorian pharmacy authority guidelines 2015 Europe's broad FTSEurofirst 300 share index climbedalmost 1 percent to its highest level in a month as a deal todrip-feed Greece the latest 6.8 billion euro instalment of itsbailout added to the upbeat mood.
  https://www.jolana.cz/williamsbrospharmacycom-0262.pdf#location ssmed.org My curiosity sated, I now know that delightful as he can be, Howard is not one of those major talents who have been inexplicably overlooked. The show provides an excellent reason to visit Tullie House and its exceptional collection of Pre-Raphaelite paintings and works on paper.
  http://mariascakes.com.au/discount-generic-viagra-uk-8392.pdf#victim quien receta la viagra Fair enough. Then, when the conversation turned to friendly chit-chat (or what counts as "friendly" when campaigns are involved), Benton made the unfortunate comment, adding that he wanted to make things run more smoothly for Kentucky Sen. Rand Paul in 2016. The sympathy here has to go to Benton, who was just engaging in usual workplace grousing, and whose trust and privacy were surely violated when Fusaro taped the conversation and released it.
  http://xplor.hk/nu-life-medical-group-d392.pdf nu life medical south ave The Pentagon's F-35 program office said the cost of eachF-35 conventional takeoff A-model jet would drop to $98 millionin the seventh batch of jets, excluding the engine, from $103million in the sixth lot. It marks the first time the price ofthe jet will have dipped below $100 million.

  Report
 • Melanie - Miercuri, 24 Octombrie 2018

  An envelope https://www.kvetiny.com/is-it-bad-to-take-ibuprofen-while-breastfeeding-d50a.pdf#shocking should you not take ibuprofen before surgery Tepco has been hardest hit, losing 11,550 customers as it raised its prices by 10-17 percent. That's more than half the number of accounts it has lost since 2000, when Japan last tried to open up the market to competition. With its only remaining viable nuclear plant - the Kashiwazaki Kariwa facility in Niigata prefecture - still shut, Tepco has said it may have to increase prices again to bolster its finances. The utility has racked up net losses of $27.4 billion since the Fukushima crisis 30 months ago.
  https://www.jolana.cz/aspirin-500-mg-berzogene-tabletten-preis-0262.pdf aspirin bestellen usa “We got to move forward,” Ryan added. “We can’t worry about what happened in the past. … It’s a brand new year. There should be some excitement based on that fact… I like focusing on what’s in front of us and the positives that this football team’s going to bring. Of course we ‘d like to have 100 percent backing from our fans. With that being said, our fans can do what they want. They earned that right. They purchased a ticket…”
  https://www.kvetiny.com/target-vista-pharmacy-hours-d50a.pdf vista pharmacy fresno Under the terms of the agreement announced on Tuesday, theSpanish group could gradually get full control of Telco, a movethat could create antitrust problems in Brazil where Telefonicaand Telecom Italia are direct competitors.
  http://www.ohiotitlecompany.net/jared/index.php/buying-ventolin-over-the-counter-ae41.pdf#hat is proventil and ventolin the same thing "Boards and CEOs don't have great confidence in the economyright now, they don't have confidence that we have a strongrecovery going on and that it's going to sustain itself," saidScott Barshay, head of corporate department at law firm Cravath,Swaine & Moore LLP.
  https://www.zonaoptica.pt/buy-finasteride-uk-4b4a.pdf#merchant buy proscar 5mg online uk In June this year Jack said: “Malware will often slow down a computer, and when you slow down a medical device it no longer gives the integrity needed to perform as it should.” He considered the Homeland scenario “fairly realistic” – although “they required a serial number, my demonstration does not”.

  Report

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2018 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Clipul zilei

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top