Situaţie explozivă la Chişinău: Maia Sandu, numită premier de Dodon. Se încearcă dezmembrarea regimului Plahotniuc

Situaţie explozivă la Chişinău: Maia Sandu, numită premier de Dodon. Se încearcă dezmembrarea regimului Plahotniuc

Socialiştii lui Igor Dodon şi blocul pro-european ACUM au făcut acord anti-Plahotniuc şi, în cadrul unei şedinţe a Parlamentului în care au sfidat Curtea Constituţională, considerată a fi sub influenţa lui Vladimir Plahotniuc, s-a decis desemnarea unui nou Guvern şi a unui nou şef al Parlamentului. Astfel, preşedintele republicii Igor Dodon a semnat decretul de numire în funcţia de premier a şefei PAS, Maia Sandu, potrivit HotNews.ro.

În aceeaşi şedinţă - care a debutat, conform Euractiv.ro, cu mascaţii la uşă şi pe întuneric (pentru că secretariatul a încercat să saboteze evenimentul), a fost numită la conducerea legislativului Zinaida Greceanîi, reprezentantă a socialiştilor din PSRM. Socialiştii au primit, de asemenea, şi câteva posturi de miniştri.

Partidele politice menţionate au semnat un acord de "dezoligarhizare" a ţării, o trimitere clară la Partidul Democrat condus de Vladimir Plahotniuc. S-a decis declararea Republicii Moldova drept "stat capturat" şi demiterea şefilor din justiţie, servicii secrete şi din alte instituţii vitale.

Şedinţa extraordinară vine după ce Curtea Constituţională a R. Moldova, considerată a fi sub influenţa lui Plahotniuc, a decis că termenul de învestire a unui nou executiv a expirat vineri noapte şi că Parlamentul trebuie dizolvat imediat. PSRM şi ACUM au calificat decizia CCM drept uzurpare a puterii în stat şi au suţinut că termenul expiră abia diseară. În replică, partidul lui Plahotniuc a cerut demisia lui Dodon pentru "trădare de patrie" şi alegeri parlamentare şi prezidenţiale, iar televiziunea oligarhului Plahotniuc a difuzat imagini în care Dodon ar discuta despre federalizarea ţării.

În acelaşi timp, Curtea Constituţională a decis că tot ce se întâmplă sâmbătă în Parlamentul de la Chişinău este neconstituţional.

Trăgând linia, într-o singură zi Parlamentul a reuşit să-şi aleagă toată conducerea, să creeze comisiile de specialitate, să voteze guvernul, care a şi depus jurământul, precum şi să facă curăţenie şi în fruntea mai multor instituţii-cheie ale statului.

Ofensiva politică a avut girul ambasadorilor Rusiei, Statelor Unite şi Uniunii Europene, aceştia fiind prezenţi în clădirea Parlamentului, notează jurnaliștii de peste Prut.

 

Sursa: Epoch Times


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top