Marti, 17 01 2017

Iulian Mofteescu

Primăria vrea să cheltuie această sumă din fonduri europene pentru înlocuirea șinelor. Fiind linie secundară, cu flux mic de călători, s-ar putea asfalta ca-n palmă Aurel Vlaicu și s-ar putea cumpăra autobuze hibride. Salvezi 16 milioane de euro cu care poți face cel puțin un pasaj rutier pentru zonele foarte aglomerate din oraș. Bulevardul Aurel Vlaicu poate fi refăcut cu 4 milioane de euro, fără linii de tramvai.

 

Anunțată ca unul din cele mai costisitoare proiecte din 2017, pe bani europeni, linia de tramvai din Dancu ar fi de fapt o groapă în care se aruncă banii. 20 milioane de euro este suma estimată de șefii Primăriei, cu refacerea totală a carosabilului, schimbarea liniilor, a bordurilor și refacerea trotuarelor cu pavele. Și nu vor să renunțe la proiect, pentru că e deja scris, fiind pe Axa 4.

Transparentizarea Primăriei: cooptarea ieşenilor în deciziile importante şi, mai ales, publicarea tuturor cheltuielilor. Iaşul ar putea adera în viitor la un Parteneriat pentru Guvernare Deschisă, după ce Mihai Chirica ar fi fost de acord. Independent însă de această decizie, consilierul local Andrei Postolache spune că a depus deja două proiecte de hotărâre care vizează tocmai transparentizarea activităţii. „Probabil că este una dintre deciziile care va schimba total administraţia publică locală”, spune Postolache.

 

Iaşul ar putea intra pe lista celor opt oraşe din România unde vor fi aplicate acordurile Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă.

 

În lume se lucrează automat şi nu se ratează livrări. La Iaşi, Poşta lucrează pe catastif şi îşi bate joc de oameni. În decembrie, mai mulţi ieşeni care au cumpărat bilete pentru un spectacol de la Casa Studenţilor s-au trezit fără ele în ziua spectacolului, pentru că Poşta Română nu a reuşit să le livreze la timp. Norocul păgubiţilor a fost că organizatorii, care au mai trecut prin astfel de situaţii, i-au lăsat să intre doar în baza rezervărilor online.

 

Decembrie 2016, pe trei continente: America de Nord, Asia şi Europa. În San Francisco, un taxi Uber, fără şofer, preia clienţi. Într-o staţie de pe linia Shinbundang din Seoul apare o garnitură de metrou fără mecanic. Iaşi, tot în decembrie şi tot 2016. Funcţionara de la Oficiul Poştal Vasile Lupu caută disperată ceva, pe birou. Fericirea îi luminează faţa când îl zăreşte pe biroul colegei: îşi poate continua munca. Pentru că tocmai a pus mâna pe atotputernicul catastif, scris de mână, fără de care nu mişcă nimic într-o societate a statului total în afara vremurilor pe care le trăim.

 

Veolia se îndreaptă spre unul dintre cartierele faimoase ale Iaşului şi extinde reţeaua de termoficare în Bucium. Printre noile nume din portofoliul firmei se numără Hotel Pleiada, Institutul de Psihiatrie „Socola” şi Direcţia de Sănătate Publică.

 

Veolia Energie Iaşi a început, în decembrie 2016, un proiect de extindere a sistemului centralizat de termoficare către zona Bucium. În cadrul proiectului se intenţionează extinderea reţelei în zona situată după pasarelă, către Vaslui. Au fost semnate deja acorduri de racordare cu clienţi mari din zonă.

 

Cu ce vrea să „defileze” Primăria prin oraş, în 2017: linii de tramvai, biserici, muzee şi reabilitări termice. Iaşul nu mai este pol de dezvoltare în următorul exerciţiu bugetar european. Drept urmare, pentru a obţine proiecte cu finanţare de la Uniunea Europeană va concura cot la cot cu celelalte oraşe din România, până la epuizarea fondurilor. Reprezentanţii Primăriei spun că au deja pregătite proiecte pentru evaluare şi finanţare în 2017.

 

Este aproape sigur că proiectele europene pe care Primăria Iaşi le va depune pentru finanţare, în acest an, vor avea drept obiectiv doar refacerea unor obiective existente.

 

Povestea reală a unui candidat cuminte: „Eu nu știu politică. Mihai Chirica m-a cerut, rectorul m-a dat”. Își aranja hârtiile să plece acasă și l-a sunat primarul. „Prima oară am refuzat, apoi m-a convins”, povestește Doru Pănescu, profesor la UTI. A fost ales pur și simplu pentru imaginea de intelectual și n-a participat deloc la campanie. Prima zi în Senatul României l-a plictisit, dar spune că se va axa pe domeniul educației.

 

E un șoc pentru un om căruia îi sună telefonul, este invitat la o întâlnire și află că, peste o lună și jumătate, va candida pe loc eligibil pentru Senatul României. Mai ales că acel om se duce acasă, își anunță familia, care știe perfect câtă treabă are el cu politica, și toți râd de se prăpădesc. Dar râsul le piere când, după o lună, omul chiar ajunge senator.
„Ca și dv., și ei mi-au spus prima dată că nu mă știe nimeni în afara mediului universitar. Și că nu există un motiv clar pentru care aș candida, mai ales că nu sunt implicat în viața publică”, spune Doru Pănescu.

 

Avem dovada că Soros și-a băgat coada și la Iași, luându-i la puricat pe angajații Primăriei. Un studiu din 2013, făcut de CEU Budapesta, reputată universitate patronată de George Soros, arată că funcționarii din Primăria Iași se tem să vorbească despre problemele de serviciu. „Nicăieri nu se mai întâmplă asta”, semnalează autorul. Altă concluzie: salariile mici. „Plătiți-i bine pe cei buni și scăpați de cei slabi”, este recomandarea studiului, care va apărea și în librăriile din România.

 

La recentele alegeri, George Soros a ajuns subiect de campanie în România, în cârca sa fiind puse toate relele posibile şi imposibile. Dacă ar fi ştiut televiziunile de ştiri că o universitatea finanţată de american a finanţat un studiu realizat de una dintre cele mai importante universităţi din Europa, ar fi trăit și angajații Primăriei Iași cele 15 minute de celebritate. Concluzia amară a studiului a fost că angajaţii Primăriei sunt plătiţi prost şi se tem. La concluzii este şi o recomandare: plătiţi-i bine pe cei care ştiu meserie.

 

Sinodul Panortodox din Creta: cum a devenit un mesaj de unire drapelul dezbinării ortodoxiei. Epicentrul scandalului din lumea ortodoxă este la Iași, fiind atacat mitropolitul. Mai radicali ca noi mai sunt doar rușii. Ecumenismul e subiect tabu pentru numeroși preoți și profesori de la Teologie, toți refuzând să discute cu REPORTER DE IAȘI. Un singur preot a fost de acord să explice temerile clericilor, dar fără a-și da numele. Mitropolitul Teofan este atacat pentru că a semnat documentul Sinodului Panortodox din Creta. Reacțiile sunt la nivel de conflict religios: în afară de ortodocși, toți sunt eretici. Experții spun că vremea concilierii n-a venit, că românii nu sunt pregătiți pentru comuniunea cu alte biserici creștine.

 

„Până la urmă, totul este despre scindare și despre faptul că mulți oameni nu sunt toleranți”. Astfel explică un preot ieșean atacurile din ultima vreme la adresa Mitropolitului Teofan, dar și, concret, de ce se tem ultra-religioșii de ceea ce s-a discutat în Creta.

Veolia Energie Iași a fost invitată să participe la Conferința Națională organizată de Termoelectrica SA Chișinău. Tema conferinței a reprezentat-o necesitatea stringentă de modernizare a sistemului de termoficare din capitala Republicii Moldova.

 

Ministerul Transporturilor a transmis că, până în 2020, nu există şanse ca şoseaua de centură a Iaşului să primească finanţare. În acest caz, Primăria nu mai are nicio scuză să lase Drumul Hoţilor o ruină. Inspectoratul de Poliţie Iaşi a sancţionat deja Primăria pentru starea şoselei şi monitorizează ce se întâmplă cu alte şosele din oraş. A devenit clar că zona Bucium poate fi degrevată printr-o investiţie locală

 

La momentul la care REPORTER DE IAŞI a demarat o dezbatere pe tema degrevării zonei Bucium prin repararea Drumului Hoţilor, Primăria Iaşi a transmis că strada Trei Fântâni este de fapt în administrarea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi că municipalitatea nu poate face lucrări acolo cât timp este discuţia legată de finanţarea şoselei de centură şi termenul pentru realizarea lucrărilor nu este cunoscut.

 

Pagina 1 din 3

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Januarie 2017 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Clipul zilei

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top