Duminica, 24 06 2018
Când banii publici sunt hingheriţi, câinii încep să muşte

Când banii publici sunt hingheriţi, câinii încep să muşte

Vă vine să credeți? O femeie s-a ales cu peste 40 de mușcături, fiind sfâșiată de o haită de câini în zona Ciric. Vă imaginați prin ce grozăvenie a trecut femeia, cum e să simți că ți-a venit sfârşitul sau cum e să te împotrivești zecilor de boturi mârâind care vor să îți străpungă abdomenul? Victima susține că, dacă nu ar fi intervenit o altă persoană aflată în zonă, ar fi devenit hrană pentru maidanezi. Înșişi  cei care au tratat-o spun că nu au mai avut de a face cu un caz de o asemenea gravitate.

 

Fie şi pentru spaima de moarte pe care a trăit-o femeia, ca să nu mai vorbim de milioanele de euro alocate fără rezultate, în ultimii zece ani, pentru padocuri, activitatea hingherilor sau sterilizarea câinilor maidanezi, conducerea de la Salubris ar trebui demisă urgent. Ar fi o minimă satisfacție morală.

 

Îmi amintesc o declarație a celor de la Salubris în care estimau că numărul câinilor vagabonzi din Iași ar depăși 50.000. Sau că echipele de hingheri îşi fac treaba, dar la ceas de noapte vin camioane ticsite cu maidanezi, din alte localități, din care patrupedele sunt eliberate pe străzile Iașului. Mai credibil mi s-ar fi părut dacă cineva mi-ar fi spus că de la Salubris banii se încarcă în camioane noaptea, cu lopata.

 

50.000 de câini ar fi echivalentul unui animal la fiecare şase ieșeni.  Se vede cu ochiul liber că e o gogomănie. Probabil, în tot orașul nu sunt mai mult decât câteva mii de câini. Nimeni din administrația locală nu a dorit cu adevărat să-i strângă de pe străzi. A fost mai convenabilă varianta camioanelor la ceas de noapte şi a fondurilor publice cât mai mari, alocate an de an.

 

Copoul, Lăpușneanu,  Centrul Civic şi Ciricul sunt ticsite de câini vagabonzi. Adică zona în care orice turist venit la Iași ar pune piciorul. Asta fără a mai pune la socoteală cartierele mărginașe. Dincolo de cazurile în care oamenii şi maidanezii se agresează reciproc, este jenant ca primul contact cu orașul al unui străin să fie excrementele de câine. Forăim cu naționalism, dar nu suntem în stare să ne curățăm propria ogradă.

 

Noul primar ar trebui să propună un plan de acţiuni astfel încât, în maximum doi ani, să nu mai existe niciun patruped liber pe străzile orașului.  Noul Consiliu Local ar trebui să-i ofere toate instrumentele de care are nevoie. Vrea oameni mai mulți la Salubris? Să-i aprobe o organigramă mărită. Are nevoie de măsuri coercitive împotriva celor care  abandonează sau nu îşi supraveghează animalele? Vrea un regulament în baza căruia municipalitatea să susțină inclusiv financiar pe cei care adoptă animale? Vrea şi mai mulți bani pentru padocuri? Nu-i nimic, se poate impune o taxă specială de câine, pentru fiecare ieșean.  A mai fost cândva această idee. De multe ori, nu taxele enervează, ci modul ineficient în care acestea sunt cheltuite.

 

Soluţii decente, care să nu implice suprimarea fizică a câinilor vagabonzi, există. Până acum, ce a lipsit a fost voinţa.

Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Logheaza-te pentru a adauga un comentariu

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2018 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Clipul zilei

Go to top