Joi, 13 12 2018
Nea Gigi, croitorul primarilor de Iaşi

Nea Gigi, croitorul primarilor de Iaşi

Cine ar fi crezut că există un anonim meşter al foarfecelor care vrăjeşte VIP-urile cu tăieturile sale? Într-un atelier de 8 mp, face costume la comandă pentru șefii orașului și spune că e ultimul meșter din Iași. Primarii Constantin Simirad şi Mihai Chirica, rectorul Vasile Işan, medicii Cezar Popescu şi Eduard Dabija, generalul Mircea Chelaru sau portarul Grahovac de la Poli sunt o parte dintre clienţii lui nea Gigi. Deşi are clienţi din lumea bună a Iaşului, croitorul este dezamăgit de soarta meseriei sale şi îi cântă prohodul 

 

A ajuns croitor dintr-o întâmplare, dar practică de mai bine de 45 de ani meseria pe care a ajuns să o îndrăgească. A făcut costume pentru primari, oameni de afaceri, profesori, doctori sau poliţişti. Are 62 de ani şi spune că nu a făcut avere, dar se plânge că aproape nimeni nu mai vrea să mai facă această meserie. REPORTER DE IAŞI vă prezintă povestea de viaţă a croitorului Gheorghe Ursache sau nea Gigi, cum îi spun toţi clienţii.

 

Clientelă de primă mână

Cunoscut în lumea bună a oraşului ca un adevărat profesionist, nea Gigi se laudă că i-a îmbrăcat în ultimii 20 de ani pe aproape toţi primarii, profesorii universitari, doctorii, directorii şi şefii din poliţia ieşeană. „De-a lungul timpului, am avut clienţi de primă clasă. Am făcut costume pentru Constantin Simirad, iar acum pentru Mihai Chirica. Fostul rector de la «Cuza», Vasile Işan, şi-a făcut multe costume la mine. Foarte mulţi profesori universitari. Generalul Mircea Chelaru, toţi şefii din poliţie, acum ar fi Ghiorghi Plai, Cezar Popescu, fost director medical la «Neuro». Medicului cardiolog Eduard Dabija îi fac haine de când era student. Toţi şefii de clinici, toţi directorii de spital şi de şcoli. Nişte oameni deosebiţi, cu caracter, care ştiu că hainele de calitate nu se fac în fabrică. Nu a fost unul vreodată care să nu plătească. Până şi fotbaliştii vin la mine să-şi facă haine sau să le strâmteze. Un exemplu e Grahovac“, se laudă nea Gigi.

 

 Nea Gigi află multe lucruri picante de la clienţii săi

 

„Chirica, un om cu bun-simţ“

Primarul Mihai Chirica i-a lăsat o impresie foarte bună lui nea Gigi, chiar dacă nu l-a votat. „Sincer să vă spun, eu la ultimele alegeri am votat cu altcineva, dar mi-am schimbat părerea despre actualul primar. Nu e client de foarte mult timp. Acum vreun an, trecând pe aici, a intrat şi a văzut că e croitorie. A venit să-i fac un palton. A mai trecut pe urmă să-i mai strâmtez nişte pantaloni. Mi se pare un om cu mult bun-simţ şi foarte corect. Vine singur, fără bodyguarzi, şi spune «Mulţumesc, sărut-mâna!» Ultima dată a fost în urmă cu vreo două săptămâni. De la început mi-a spus că dacă nu îi iau bani, nu mai vine a doua oară“, zice croitorul.

 

„Moda nu se schimbă, ci doar mofturile! Oamenii de calitate vor costumele la fel de elegant cum erau când am învăţat eu această meserie“, Nea Gigi Ursache, croitor de modă veche

 

A vrut să plece de la ţară

Născut în comuna ieşeană Mogoşeşti, într-o familie cu 12 copii, nea Gigi şi-a dorit să vină la oraş, să înveţe şi să ajungă om mare. La confecţii spune că a ajuns dintr-o întâmplare, chiar dacă mama sa era croitoreasă în sat. „Nu voiam să stau la ţară. Mergea foarte bine petrochimia şi îmi doream să merg la Liceul de chimie. Când am ajuns la liceu, am constatat că expirase termenul de înscriere. Acasă nu vroiam să mă întorc, aşa că m-am dus la confecţii. După ce am terminat, în perioada ’70-’73, am fost ucenic la Casa Modei, care a ajuns pe locul I pe ţară. Acolo erau cei mai tari meseriaşi. Pot spune că acolo am învăţat meserie adevărată, aşa cum nu se mai învaţă acum“, spune nea Gigi.

 

 Chirica, Simirad şi Işan şi-au făcut costume la nea Gigi

 

Maistru la secţia de croitorie

Nea Gigi a lucrat timp de 21 de ani ca maistru la secţia de croitorie. „A fost o perioadă frumoasă, chiar dacă salariul nu era foarte bun. Luam câteva sute de lei, cam 65% din salariul mediu de atunci. Mai lucram foarte puţin acasă, dar pentru prieteni. Făceam ca să-mi pot susţine familia. Totul era atunci pe bază de şpagă. Ca să poţi aduce cele mai bune stofe trebuia să dai şpagă. Dar, chiar şi aşa, fiecare se descurca. Fiecare avea cu ce să-şi întreţină familia“, îşi aminteşte croitorul, care se declară dezamăgit de soarta croitoriei după Revoluţie: „Totul s-a distrus. Încet, dar sigur, croitoria a început să moară! Cooperaţia s-a desfiinţat. Spaţiile au fost vândute, cum au fost vândute… Noi, care am muncit, am rămas ca fraierii, iar directorii s-au îmbogăţit. Pe urmă, apariţia second-hand-urilor ne-a tăiat picioarele!”

Nea Gigi lucrează acum într-o cămăruţă închiriată lângă Beer Zone. „Aş vrea să mă pensionez, dar nu pot. Am 62 de ani. Fac o meserie care îmi place, dar zău dacă rentează! Doar supravieţuiesc! Din păcate, cred că sunt unul dintre ultimii mohicani într-ale croitoriei. Ucenici nu sunt, şcoală nu se face. E o meserie care încet, dar sigur, va muri!“, povesteşte nea Gigi.

Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2018 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Clipul zilei

Go to top