Luni, 17 12 2018
Transportul public ieșean și fantoma Partidului Comunist

Transportul public ieșean și fantoma Partidului Comunist

Ieri, ajung la Podu de Piatră, să dau ceva unui prieten. Aştepta autobuzul 30B, se ducea la ERA. „Fac cumpărături cu nevastă-mea."

 

„Cât stai în staţie?", întreb eu pe toată lumea, pentru că de câteva ori am vrut să iau tramvaiul, dar mi-am pierdut răbdarea după 10-15 minute, şi fac acest sondaj spontan pentru a mă edifica asupra transportului. „Jumătate de oră, de fiecare dată. Ai timp să bei o bere", îmi spune el resemnat, ca un om peste care au trecut mulţi ani de aşteptat în staţii şi s-a obişnuit cu situaţia.

 

La şedinţa de ieri, o colegă îmi spune că aşteaptă îngrozitor de mult tramvaiul 7, care merge din Centru în Canta (o rută care mi se pare foarte solicitată), iar fiu-meu îmi spune că stă, de fiecare dată, 15-20 de minute la autobuzul 20. „În weekend aştept 40 de minute."

 

Nu, aşa nu faci un biznis din transportul public. La asemenea timpi de aşteptare, rămâne un serviciu social de proastă calitate, fără pretenţii, întreţinut cu subvenţii extrem de costisitoare, cu un management încremenit în mentalitatea că nu trebuie să schimbi nimic pentru că banii vin oricum. Am avut un faliment de 40 milioane de euro, după 20 de ani, şi ne pregătim de următorul, în cicluri care repetă acelaşi stil de lucru din 1980 încoace.

 

Ruperea cercului vicios dintre lipsa modernizării şi lipsa cererii trebuie să o reprezinte investiţiile şi ideile inovatoare. Dacă nu creşti frecvenţa pe trasee, nu poţi convinge oamenii să renunţe la maşini. Dacă nu reduci timpii la 2-8 minute (în funcţie de perioada zilei), nu poţi crea alternativă reală şi viabilă. Chiar dacă îţi cresc costurile pe termen scurt (1-2 ani), câştigi cota de piaţă pe termen lung (10-15 ani).

 

Să nu faci un sistem GPS online pur şi simplu de lene (costă maxim 30.000 de euro la nivelul întregului oraş), să nu-ţi faci site cu informaţii vitale pe care orice om le caută când are de mers undeva, să nu creşti frecvența măcar experimental pe anumite trasee (Valea Lupului, de exemplu), promovând intens mişcarea pentru ca oamenii să te aleagă, să fii ultimul oraş din ţară care îşi schimbă autobuzele SH, să aduci în continuare, în 2017, tramvaie vechi de 30 de ani, fără aer condiţionat, înseamnă că rămâi ce-ai fost toată viaţa, un parazit al sistemului public, care trăieşte pe subvenţii de 10 milioane de euro pe an, plus alte 3-4 milioane de euro pentru investiţii acoperite de Primărie, tot din bani publici.

 

Bun venit în vara anului 1980. Ştiu că vă suciţi gâtul uitându-vă în lungul străzii, dar ce vedeţi în zare nu e tramvaiul, e fantoma Partidului Comunist.

Citeste si...
Nota
(2 voturi)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2018 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Clipul zilei

Go to top