Luni, 17 12 2018
Chirica „SIE", o iluzie a succesului Foto: Jurnal Virtual

Chirica „SIE", o iluzie a succesului

Toate aluziile lui Liviu Dragnea la adresa lui Mihai Chirica pleacă de la premisa că acesta e manevrat de Vasile Dâncu, pe fruntea căruia stă scris „SIE". Versiunea nu e nouă, s-a vehiculat şi la protestele din iarnă, când Chirica ar fi fost împins de la spate să-l conteste pe Dragnea, Grupul de la Cluj garantându-i un sprijin care, pe linie politică, n-a mai venit, iar mediatic s-a materializat doar în interviurile în cascadă luate de Digi24 şi Realitatea TV.

 

Problema cu „reformistul" Chirica este că se înconjoară, ca o omidă într-un cocon, de o mistică a performanţelor şi a deschiderii în administraţie care în realitate nu există. Mihai Chirica este un anti-reformist pur sânge, menţinând intact sistemul de relaţii cimentat în mandatele lui Gheorghe Nichita, bazat pe sifonarea banilor publici, supunere totală şi mediocritate. În toate posturile-cheie găsim exact aceiaşi oameni cu aceleaşi apucături, toţi lucrând cu aceleaşi firme, pe aceleaşi canale.

 

Nu există nicio preocupare pentru modernizare şi accelerare a proiectelor importante. Agenda publică este fix aceeaşi din ultimii 15 ani, neschimbată din vremea lui Nichita, cu termene nedefinite, fiind realizată de aceleaşi figuri, a căror supravieţuire depinde de un factor esenţial: să nu se schimbe nimic. O super-administrație cu puteri şi costuri disproporţionate, care se hrăneşte cu autoiluzia succesului, imunizată de un sprijn mediatic cvasitotal.

 

E o paradigmă a paranoiei asemănătoare situaţiei Gabrielei Firea. E acelaşi tip de discurs. Raportarea la public e triumfalistă, bombastică, populist-amenințătoare. Limbajul nu e unul firesc, tehnic, discret, bazat mai mult pe fapte. Pe chestiuni tehnice, Primăria lui Chirica pică examenele dificile, concrete, care necesită muncă şi nu vorbărie, cum sunt fondurile europene ratate, investiţiile în infrastructură, îmbunătăţirea traficului prin studii aprofundate, transport public, extinderea urbanistică, campusuri şcolare, finanţări guvernamentale printr-un lobby de succes. Un simplu exemplu despre raportul realitate-ficțiune: concret ne lipseşte imaginea depourilor de tramvaie rămase în urmă cu 100 de ani, dar ne lovim de demonstraţia de aroganță şi putere a cuplului Chirica-Harabagiu.

 

În schimb câştigă la nivelul reprezentării în plan metafizic. Vorbim de războaie cu Dragnea, SIE, doctrine abstracte, conflictul civilizaţiilor, empatie vs. dezumanizare. Ca şi în cazul Firea, a cărei logoree îi devansează cu mult realizările, Chirica e doar o coajă de imagine care nu ne foloseşte la nimic. El poate duce retorica la infinit, se poate minţi singur cu aceeaşi aroganță, cifrele îi demonstrează eşecul: modernizarea Iaşului este anchilozată, administraţia consumă resurse enorme fără să facă nimic. Iaşul nu câştigă dacă Dâncu îi veghează somnul lui Chirica.

Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2018 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Clipul zilei

Go to top