Luni, 18 03 2019
Dublarea salariului minim într-un an și jumătate este insuportabilă

Dublarea salariului minim într-un an și jumătate este insuportabilă

Pentru firmele mici, cu 5-10 angajaţi, cu marjă de profit net de 5% (după ce scazi impozitul pe venit şi pe dividende, la 10.000 de euro încasaţi lunar, patronul se duce acasă cu 500 de euro), salariul minim de 2.000 de lei (2.455 lei cu tot cu impozite) nu este sustenabil.

 

Dacă faci plata trimestrială a taxelor angajat-angajator, la 7 oameni, se adună 21.420 de lei, plus 4.100 de lei impozit pe venitul trimestrial (1% din 30.000 de euro), deci aproape 26.000 de lei din trei în trei luni.

 

În două trimestre l-ai sufocat pe micul agent economic. Dacă nu plăteşte 50.000 de lei în 6 luni, nu-şi mai revine niciodată. O lună de zile el trebuie să închidă firma, să nu mai plătească nimic, salarii-chirie-combustibil, să întârzie tot.

 

Firmele mici, cu 5-6 angajaţi şi cu venituri anuale de maxim 500.000 de lei/an, sunt cu sutele de mii în România. Nu poţi face mai mult, n-ai capital să te dezvolţi, prinzi o bucăţică mică de piaţă, un cerc restrâns de clienţi stabili, şi trăieşti în plaja asta, un mic ecosistem pe care ţi l-ai creat cu clienţii tăi. În special în oraşele mici şi mijlocii din România. Intraţi în restaurante şi cafenele şi întrebaţi ce încasări pe zi au. Veţi vedea că abia fac 2.000 de lei şi au 6 angajaţi, chirie usturătoare şi consumuri uriaşe de energie electrică.

 

Ca să dublezi salariul minim într-un an şi jumătate este nebunie. Aşa ceva nu poate fi suportat de IMM-uri. Pentru asta ai nevoie să-ţi dublezi productivitatea, dar noi trăim în Iaşi, Paşcani, Lugoj, Buzău, Alba Iulia, sunt pieţe limitate, concurenta locală oferă mici felii fiecăruia, nu facem afaceri în California, Japonia, Coreea de Sud, să-ţi dublezi vânzările peste noapte. Noi n-avem bani să investim în tehnologie ca să-mi fac produsele competitive în UE, eu produc şaibe sau comercializez savarine pentru cartierul meu. Iar dacă vrei să creşti preţurile, nu-ţi mai vine francezul să facă ambalaje la tine, că ai sărit din procentele lui de eficiență.

 

O dublare a salariului minim în doar 18 luni nu este acoperită de productivitate, n-ai cum să-ţi dublezi vânzările, deci asta înseamnă căderea cursului (neîncredere în leu) şi un alt efect va fi valul inflaţionist. Ăia la Bucureşti se gândesc că economia duduie, dar ei uită că o treime din banii României se produc în Capitală. Cum treci de Buftea e cu totul altă socoteală, iar în Moldova e jale.

 

Şi mai vii dimineaţă şi anunţi că treci la impozitul de 1% pe venit şi elimini complet impozitul pe profit, adică le iei gâtul şi celor mari, cu venituri de sute de milioane de euro. E ca un foarfece: cu o lamă tai firmele mici (cu salariul minim), cu cealaltă tai companiile mari (cu 1% pe cifra de afaceri). Iulian Dascălu e terminat la 200 milioane de euro rulate pe an. Borsec, de asemenea, dau nişte exemple la întâmplare de giganţi care nu fac profit pentru că au credite, se dezvoltă, investesc în utilaje, flote de transport, puncte de lucru etc.

 

Şi-apoi vii şi spui că avem 2 miliarde deficit în 6 luni şi mai creştem la poliţişti cu 6%, că au făcut scandal, şi mai creştem nişte ajutoare sociale, ca să vă muiem inimile, mai luăm un 3% de la patroni, din marja lor de 8%, că au de unde şi mai strâng şi ei cureaua.

 

O să dispară locurile de muncă, asta o să se întâmple.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Martie 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Clipul zilei

Go to top