Sambata, 16 02 2019
Ancheta pe care n-o vedeți e despre viitorul vostru

Ancheta pe care n-o vedeți e despre viitorul vostru

Continui să afirm că ancheta REPORTER DE IAŞI privind stâlpii ornamentali atinge miezul lucrurilor privind modul în care deciziile meschine ale unui grup de interese afectează pe termen lung viaţa tuturor oamenilor dintr-o comunitate. Este un caz exemplificator: 7 luni de tergiversări fără niciun temei şi câştigă firma cu preţul cel mai mare.

 

În 2016, Primăria lansează licitaţia pentru modernizarea parcurilor de joacă, amânată deja din 2015, se înscriu nişte firme, unele sunt descalificate, apar dubii mari privind corectitudinea evaluărilor, apoi toată procedura este anulată şi proiectul este anulat. Suntem în 2017 şi parcurile n-au mai fost modernizate.

 

Tot în 2016, spre sfârşitul anului, Primăria lansează licitaţia pentru parcometre, la doar câteva zile reiese că toate specificaţiile din caietul de sarcini aparţineau unui furnizor, scandalul se declanşează fulgerător, procesul este anulat şi de un an acest proiect rămâne îngropat.

 

Anterior, concesionarea parcărilor fusese „evaluată" timp de un an şi jumătate şi, în cele din urmă, licitaţia s-a anulat. Nu se putea câştiga cinstit, nu s-a mai făcut.

 

Sunt exemple din multe alte domenii, vitale pentru viaţa de zi cu zi, pentru dezvoltare, la nivel judeţean, naţional, în companiile regionale, o compromitere a sute de proiecte uriaşe, risipirea a miliarde de euro, un imens sabotaj al cărui impact e foarte greu să-l resimţi personal, rapid, să te usture.

 

Oamenii merg pe stradă, beau un suc, îşi îngrijesc copiii, au ce pune pe masă, timpul trece, nu-ţi dai seama dacă ar fi putut să fie altfel. Pe capătul lanţului economic apare compromiterea tuturor eforturilor care au adus valoarea adăugată, ceea ce aflăm că se cheamă creştere economică. Acolo unde staţi putea fi un parc mai frumos, un pasaj rutier, o şosea, o investiţie uriaşă a unei multinaţionale atrase de dezvoltarea accelerată a oraşului.

 

Toată creşterea economică se pierde în miile de găuri ale unui sistem public retrograd, răuvoitor şi egocentric. Am trecut în viteză prin Ardeal, zilele aceastea, martor ocular al miracolului economic de la Sebeș-Alba Iulia, al expansiunii Clujului, a doua Capitală, şi văd şi în Iaşi sectoare economice exuberante - IT, construcţii, mobilă. Dar între oraşe, între regiuni, România are şosele neschimbate fundamental de 100 de ani. Ce resimţim acum e ceea ce n-am vrut să vedem, n-am fost atenţi, timp de 20 de ani. Am mers pe stradă, am băut un suc, ne-au fost indiferenţi politicienii, ne-a obosit conceptul de reformă administrativă, nu l-am înţeles şi ne-am trezit paralizaţi în coloane kilometrice, cu mărfuri care zac cu săptămânile şi cu investitori care ne ocolesc.

 

În ciuda agoniselii noastre, undeva, la capătul liniei, cineva aruncă la coş toată această plus-valoare. O risipeşte prin umflarea costurilor, prin supradimensionarea administraţiei, prin birocraţie şi prin incompetență. Cineva putea face lucrurile mai bine, şosele, parcuri industriale, hub-uri tehnologice. Trăind în micro-universul nostru, protejaţi între limitele cartierelor, prosperitatea este aparentă, nu este durabilă.

 

De aceea, o anchetă despre stâlpi, despre parcuri de joacă sau despre parcometre nu vă influnțeaza azi, treceţi pe lângă ea nevăzând-o. Dar ancheta aceasta e despre viitorul vostru.

 

Citește și Cum să furi o licitație. Chirica, Gafița, Costan = piramida abuzurilor

Citeste si...
Nota
(2 voturi)

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Februarie 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Clipul zilei

Go to top