Joi, 23 05 2019
Hanul „Trei Sarmale” se vinde ca să se piardă urma datoriilor

Hanul „Trei Sarmale” se vinde ca să se piardă urma datoriilor

Patronul unui club a făcut o afacere suspectă cu moştenitorii unei clădiri din Bucium. Pe 23 ianuarie se va scoate la licitaţie o clădire celebră a Iaşului. Pentru Hanul Trei Sarmale se cer 2,9 milioane lei. Vânzarea imobilului i-ar putea aduce fostului proprietar, omul de afaceri Dănuţ Prisecariu, o pagubă de 700.000 de lei.

 

Hanul Trei Sarmale din Bucium este scos la licitaţie pe data 23 ianuarie, cu un preţ de pornire de 2,9 milioane lei. Imobilul se vinde în urma unei solicitări făcute de George Bărbulescu, patronul clubului Skin. Acesta vrea să recupereze astfel sumele împrumutate în 2012 către proprietarii hanului, Rodica Luca, Magda Cristina Chiosac şi Grigore Luca.

 

Clădire degradată

„Trei Sarmale” este un imobil ce se află într-o stare avansată de degradare. Eventualul cumpărător va trebuie să investească sume consistente pentru a reintroduce clădirea în circuit. Conform actelor cadastrale, imobilul este compus dintr-un teren de 2.000 metri pătraţi şi o clădire având parter cu o suprafaţă de 306,52 metri pătraţi, etaj cu o suprafaţă de 427 metri pătraţi, plus două balcoane şi o terasă acoperită cu o suprafaţă de 37,32 metri pătraţi. Imobilul are şi o anexă de 272,54 metri pătraţi şi o terasă acoperită de 71 metri pătraţi. „Licitatorii vor trebui să depună înainte de începerea licitaţiei o garanţie reprezentând 10% din preţul de începre a licitaţiei şi oferta de cumpărare. Suma reprezentând 10% se poate depune la CEC Bank SA, Libra Internet Bank sau orice altă unitate bancară. Termenul-limită pentru depunerea ofertei este ziua premergătoare licitaţiei, cu excepţia ofertelor de cumpărare cel puţin egale cu preţul de începere a licitaţiei, ce pot fi depuse inclusiv în ziua licitaţiei”, se arată în anunţul procedurii.

 

Terenul face 120 euro/mp

Experţii din domeniul imobiliar consideră că suma este destul de piperată. Aceştia susţin că terenul în zonă poate fi cumpărat cu 120 de euro pe metru pătrat, iar suprafaţa utilă a clădirii cu 200 euro pe metru pătrat, doar dacă imobilul nu se află pe lista de patrimoniu. Astfel, o scurtă evaluare arată că hanul nu poate valora mai mult de 500.000 de euro, faţă de 650.000 de euro cât cere executorul. „Clădirea este degradată. Văd zilnic asta, când trec pe acolo. Are valoare istorică şi, ca alte clădiri din Iaşi, nimic altceva. Dacă nu se află pe lista de patrimoniu, suprafaţa utilă poate fi vândută la roşu, cu 200 de euro pe metru pătrat. Dacă se află pe listă, se lucrează cu preţuri destul de mari, pentru că trebuie respectate faţadele, schiţele”, a spus Dan Păduraru, reprezentant Fidelia Casa.

Reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură spun că hanul nu se află pe lista monumentelor istorice. „Acest han nu are legătură cu vechiul han. A fost construit în anii ’70. Nu se află pe lista monumentelor istorice”, a explicat Virgil Băbîi, directorul Direcţiei Judeţenă pentru Cultură Iaşi.

 

Hanul Trei Sarmale a mai fost scos la licitaţie în 2013

 

A fost în proprietatea lui Dănuţ Prisecariu

Imediat după 1989, Hanul Trei Sarmale a trecut în proprietatea SC Turism Moldova, societate cumpărată în urmă cu circa 15 ani, de omul de afaceri Dănuţ Prisecariu. Ulterior, au apărut trei persoane - Rodica Luca, Magda Cristina Chiosac şi Grigore Luca -, care au cerut instanţei să le fie retrocedat hanul în calitate de moştenitori ai vechiului proprietar de la care clădirea a fost confiscată de comunişti înainte de 1989. Judecătorii le-au dat dreptate, iar Dănuţ Prisecariu s-a trezit şi fără han şi cu investiţii realizate acolo şi nerecuperate. Omul de afaceri a contestat de mai multe ori dreptul la proprietate al celor menţionaţi, dar fără succes. A obţinut însă o sentinţă definitivă prin care cei trei trebuie să-i achite aproape 1,4 milioane lei, investiţii în clădire. Cum nu şi-a primit banii, a cerut şi i s-a aprobat, în 2013, scoaterea la licitaţie a hanului, pentru îndestularea datoriei, dar nimeni nu s-a arătat amator de această achiziţie.

 

S-a trezit prea târziu

În timpul procesului prin care revendica compensaţiile de mai sus, Prisecariu a descoperit că cei trei noi proprietari au pus gaj hanul în contul unor împrumuturi de 500.000 de euro luate de la Bărbulescu. A atacat validitatea acestor documente la instanţă, cerând anularea lor, acuzând şi faptul că cel puţin doi dintre cei trei datornici şi-au înstrăinat bunurile, către rude, la preţuri modice, cu scopul de a nu fi puse sub sechestru şi vândute în contul celor 1,4 milioane de lei pe care îi avea el de încasat. Instanţa i-a respins acţiunea deoarece termenul legal de depunere se prescrisese. 

În cazul în care hanul va fi vândut pe 23 ianuarie, la preţul de pornire (posibilitate, totuşi, redusă) Prisecariu va încasa, în cel mai bun caz, abia jumătate din cei 1,4 milioane lei, cea mai mare parte mergând în conturile lui Bărbulescu.

REPORTER DE IAŞI a încercat să obţină un punct de vedere din partea patronului de la Skin, dar acesta nu a putut fi contactat. Nici Dănuţ Prisecariu nu a fost de găsit pentru a comenta vânzarea imobilului.

 

George Bărbulescu (dreapta, cu trabuc) jubilează, Dănuţ Prisecariu (stânga) are motive de tristeţe

 

Hanul este vestit

Conform ro.wikipedia.org, numele Hanul „Trei Sarmale” apare în actele oficiale începând cu secolul al XVII-lea. De atunci, a avut mai mulţi proprietari, unul dintre ei fiind Mănăstirea Socola. În 1863, a fost scos din proprietatea mănăstirii, ajungând în patrimoniul Primăriei Iaşi. La începutul secolului al XX-lea, Primăria a vândut imobilul către Anton Andriescu, care, la rândul său, l-a înstrăinat către fraţii Teodor şi Dumitru Luca. După venirea la putere a comuniştilor, hanul a fost naţionalizat, pentru ca în 1969 să treacă în administrarea Oficiului Naţional de Turism. Este celebru şi datorită oamenilor care i-au trecut pragul: Ion Creangă, Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri sau Păstorel Teodoreanu.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

PMP dreapta
antibiotice fluxiv

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Clipul zilei

Go to top