fbpx
 
La Parchetul Hârlău se joacă „Moartea în vacanță”

La Parchetul Hârlău se joacă „Moartea în vacanță”


Acuzații grave la adresa prim-procuroarei Irina Alexa, prietenă cu tot orașul. Dosarul accidentului comis în 2015 de Felicia Spulber stă din aprilie 2016, adică de 10 luni, „la expertiză”. Avocatul Liviu Filip spune că este perfect normal să dureze atât. Dar cât a stat în sertarul procurorului, între iulie 2015 şi aprilie 2016, tot perfect normal a fost?. „Am fost să întreb de dosar, m-au dat afară”, spune soţul femeii omorâte în accident de secretara Consiliului Local din Târgu Frumos. Conform martorilor, ea cobora cu mare viteză un deal, a derapat, a lovit un stâlp şi acesta a căzut pe femeia care stătea pe o bancă. Mai mulţi oameni din Hârlău spun despre procurorii de acolo că întârzie cu anii soluţionarea dosarelor.

 

Povestea accidentului comis în 2015 de actuala secretară a Consiliului Local (CL) din Târgu Frumos, principala protectoare a primarului Ionel Vatamanu, este cel puţin ciudată.

 

Secretul pe care-l ştie toată lumea

Motivul: cercetarea dosarului pentru care Felicia Spulber riscă o condamnare la închisoare durează deja de peste un an şi jumătate. În prezent, dosarul este la experţi care urmează să stabilească ce s-a întâmplat, procedură care durează, dar care parcă se întinde prea mult în dosarul Feliciei Spulber. Avocatul Liviu Filip, specializat în astfel de dosare, spune, totuşi, că este normal ca efectuarea expertizei să dureze şi un an sau mai mult. Ce este anormal, însă, este că actele premergătoare expertizei s-au făcut între iulie 2015 şi aprilie 2016 şu asta la instituţii de anchetă care nu sunt atât de aglomerate ca cele din Iaşi. Oamenii din Hârlău au relatat, pentru REPORTER DE IAŞI, o posibilă explicaţie a lentorii Parchetului din micul oraş: o legătură personală a prim-procuroarei Irina Mona Alexa cu fratele secretarei care a comis accidentul.

 

Spulber (stânga) pare a fi ajutată de Alexa (dreapta), iar Vatamanu (mijloc) de Spulber. Astfel, dreptatea stă cu capul spart 

 

Un bătrân supărat

Ion Coţofanu, bărbatul care i-a supravieţuit victimei lui Spulber, este un bătrân care se mişcă foarte greu după un accident vascular cerebral şi spune că a ţinut sincer la fosta sa soţie. „Viorica Coţofanu, femeia mea, a murit pe 9 iulie 2015. A fost la oficiul poştal din Cotnari. Când a ieşit de acolo s-a aşezat pe o bancă să se odihnească. Beşleagă (aşa o ştie lumea din zonă pe Felicia Spulber) cobora cu viteză un deal, i-a fugit maşina, a izbit un stâlp de curent şi stâlpul a căzut pe nevasta mea. A murit pe loc”, povesteşte bătrânul. Spune că nu a avut niciodată tăria să meargă la locul unde s-a întâmplat accidentul. Dar a mers la Parchet, să întrebe ce mai este cu dosarul. „După câteva luni în care nu m-a întrebat nimeni nimic, am plecat la Parchet. Prima dată m-au dat afară. Apoi am fost iar şi am aflat că este la expertiză”, spune bătrânul. Tot el povesteşte că familia secretarei de la CL Târgu Frumos a încercat să-i dea o sumă mare de bani. Dar, a fost sfătuit de mai mulţi apropiaţi să refuze banii.

Ce spun poliţiştii de la Rutieră despre mersul unui dosar de accident? Cercetările merg repede şi se fac sub îndrumarea procurorului. Este adevărat că expertizele pot întârzia un dosar, dar sunt singurele întârzieri. Cercetările în sine şi discuţiile cu martorii nu durează niciodată luni de zile. În acest caz, de la momentul accidentului – 9 iulie – până la expertiza începută în aprilie au trecut aproape 10 luni. Cine minte?

 

Avocat: „Expertizele durează”

Avocatul familiei Coţofanu, Liviu Filip, spune că este normal ca expertiza să dureze foarte mult. “Expertizele durează. Aceasta, spre exemplu, este de acum vreo 10 luni, din aprilie. Până la a ajunge la expertiză, nu pot spune de ce a durat atât”, spune Filip.

„Este o legătură între durata acestui dosar şi relaţia personală dintre fratele Feliciei Spulber şi procuroarea Irina Mona Alexa (de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău n.r.). Este de notorietate la Hârlău relaţia lor”, spune Adrian Ciubotariu, un locuitor din zonă. Acesta povesteşte că el însuşi a avut de înfruntat încetineala procurorilor în a rezolva ceva la Parchetul Hârlău. „Am câştigat în instanţă dreptul ca un primar din zonă să îmi pună la dispoziţie nişte acte. El a spus că mi le-a dat, în realitate mi-a dat o listă cu ce acte trebuie să-mi dea, nu am semnat de primire pentru actele în sine. I-am făcut plângere la Parchet, doamna Alexa a dat soluţie conform căreia primarul mi-a dat actele”, povesteşte Ciubotariu.

„Am avut peste 20 de dosare la acest Parchet din Hârlău. În toate a durat totul enorm de mult. În privinţa unor fapte evidente au dat soluţii că nu s-a produs nici o infracţiune. Am avut un dosar de tulburare de posesie în care mi-au spus mie că nu am dreptate, deşi nu au venit nici măcar să vadă despre ce este vorba”, spune şi Mihai Aignătoaie, un locuitor din Deleni.

Spulber şi Alexa nu au putut fi contactate până la închiderea ediţiei.

 

„După câteva luni în care nu m-a întrebat nimeni nimic, am plecat la Parchet. Prima dată m-au dat afară”,  Ion Coţofanu, soţul victimei lui Spulber 

 

Primar condamnat, secretară pavăză

Primarul Ionel Vatamanu din Târgu Frumos a fost condamnat, în octombrie 2016, definitiv, cu suspendare într-un dosar penal. Din momentul primirii motivării sentinţei, secretarul CL Târgu Frumos, Felicia Spulber, trebuia să întocmească un referat prin care să informeze Prefectura despre încetarea mandatului acestuia. Felicia Spulber întârzie în mod inexplicabil să facă acel referat, iar Prefectura a făcut o plângere penală împotriva ei. În momentul în care primeşte documentul, prefectul semnează imediat un act de încetare a mandatului pentru edil. “Trucul” cu referatul a fost încercat şi de alţi secretari de Consilii Locale din Iaşi, dar, în final, aceştia au întocmit actul.


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: