fbpx
Print this page
Treabă românească: au îngropat 450.000 de lei în Copou

Treabă românească: au îngropat 450.000 de lei în Copou


Sistemul de încălzire a gazonului de pe Stadionul „Emil Alexandrescu“ este inutil! Administratorul stadionului recunoaște: țevile n-au niciun efect asupra gazonului, proiectul fiind prost din start. Instalația ar lăsa Copoul fără curent, dacă ar funcționa simultan cu nocturna. Cei care au făcut treaba în 2012 au păpat banii Primăriei.

 

Nefolosirea instalaţiei de încălzire a terenurilor sau chiar lipsa unor astfel de echipamente la unele terenuri din Liga I a creat un adevărat scandal zilele acestea, după ce jucătorii echipei Pandurii Tâgu Jiu au refuzat să mai intre pe teren la pauza meciului cu ASA Târgu Mureş, din cauza gazonului îngheţat.

 

Eficiență zero

De starea terenului îngheţat s-au plâns şi jucătorii echipei Dinamo Bucureşti la partida disputată pe Stadionul „Emil Alexandrescu“.

Administratoul gazonului din dealul Copoului, Virgil Grierosu, susţine că instalaţia actuală nu poate fi eficientă în condiţiile în care aceasta este montată direct în pământ.

„Eu de cafea făcută la nisip am auzit, dar de cafea făcută în pământ nu am auzit! Cam aşa stau lucrurile şi la noi. Degeaba dăm drumul la instalaţia de încălzire pentru că aceasta nu are niciun efect. Dăm o groază de bani pe curent, dar nu are efectul scontat. Acele cabluri, care sunt mai mici decât grosimea unui deget de la mână, sunt amplasate la 10-15 centimetri în pământ. Cum pot ele să încălzească gazonul?! “, spune Virgil Grierosu.

 

„Lăsăm orașul fără curent!“

Grierosu adaugă că utilizarea sistemului de încălzire a terenului este un consummator foarte mare de energie electrică şi că acesta este legat de transformatorul la care este conectată şi instalaţia de nocturnă, iar utilizarea lor poate duce la o supraîncărcare.

„La meciul cu Dinamo, am dat drumul cu vreo trei zile înainte la instalaţia de încălzire. Asta ne va costa vreo 1.500 de euro. Şi efectul l-aţi văzut. Hagi foloseşte în continuu instalaţia de încălzire iarna şi îl costă vreo 20.000 de euro pe lună. Şi tot mai rămân zone din gazonul de la Traian care îngheaţă. La Botoşani, au folosit instalaţia de încălzire timp de cinci zile, înaintea unui meci, şi au plătit 7.800 de lei. Sunt nişte costuri uriaşe pentru un club din România. În plus, la Iaşi, acest sistem de încălzire este conectat la acelaşi transformator cu instalaţia de nocturnă. Dacă pornim şi nocturna, jumătate de oraş rămâne fără curent! Sunt nişte consumatoare foarte mari de energie electrică“, precizează Grierosu.

 

Lucrare proastă pe bani mulți: au întins țevile direct în pământ, adică au cheltuit mai puțin și au încasat mai mult

 

Strat de suport din nisip

Administratorul terenului din Copou are şi cu soluţia pentru ca lucrurile să meargă într-adevăr.

„Stadionul din Iaşi a fost construit în 1960. Gândiţi-vă de câte ori a fost tasat acest teren. Cum mai poate fi el încălzit în aceste condiţii?! Ar trebui ras tot, săpat şi pus un strat de suport de nisip. Aşa s-a procedat la orice teren din ţările civilizate. După, se montează acea instalaţie de încălzire şi de-abia pe urmă sunt puse rulourile de iarbă. În aceste condiţii, instalaţia încălzeşte nisipul, iar acesta degajă căldura care încălzeşte rulourile de iarbă şi păstrează o temperatură peste limita îngheţului, Aşa, la noi, au fost băgate acele cabluri direct în pământ şi ne aşteptăm să nu îngheţe...“, adaugă reprezentantul clubului ieşean.

 

„Suntem sclavii televiziunilor“

Un reprezentant al unui alt club din Liga I a declarat pentru REPORTER DE IAŞI că soluţia ar fi să nu se mai joace iarna fotbal în România.

„Suntem sclavii televiziunilor! Dacă meciul e pus la ora 20.30, noi trebuie să jucăm, chiar dacă afară sunt -10°C. Degeaba porneşti instalaţia de încălzire a gazonului în ziua meciului, dacă sunt temperaturi sub 0°C. Ar trebui ca noi să avem pile la meteo şi să ştim cu exactitate cum va fi vremea cu vreo săptămână înainte de a juca. E aproape imposibil şi costă foarte mult să ţii instalaţia pornită încontinuu. Cea mai simplă soluţie ar fi să nu se joace iarna. Undeva de prin noiembrie şi până în martie să fie pauză competiţională. Îşi asumă responsabilitatea cineva de la Ligă dacă vreun jucător moare pe teren din cauza stării terenurilor? Nimeni! Tot noi trebuie să răspundem. Nu e normal!”, menţionează reprezentantul clubului de primă ligă.

 

Adevărul ieșit la iveală după patru ani, duminica aceasta, la meciul cu Dinamo: terenul era înghețat bocnă

 

Obligaţi de Ligă în 2012

Din sezonul 2012/2013, toate echipele de Liga I au fost obligate să aibă instalaţie de încălzire.

Atunci, pentru a îndeplini normele cerute de UEFA, Primăria Iaşi a alocat pentru sistemul centralizat şi automatizat de încălzire a suprafeţei de joc, precum şi pentru lucrările de instalare a echipamentelor de încălzire suma de 446.520 de lei. Sistemul de încălzire trebuia să menţină la nivelul gazonului o temperatură de minimum 3°C, până la +7 - +10°C. Echipamentul automatizat este coordonat printr-o unitate de control a senzorilor de temperatură pentru sol, ce se află în spatele tribunei a doua de la stadionul din Copou. Alimentarea cablurilor de încălzire aflate în sol se poate face în trei trepte de intensitate.

 

Terenuri fără instalaţie de încălzire

Şi dacă la Iaşi instalaţia de încălzire există, la Târgu Mureş sau la Voluntari aceasta lipseşte cu desăvârşire. Mai sunt şi situaţii în care cluburile au pus doar partea electrică, fără a monta ţevile în pământ.

Încă din februarie 2013, fostul şef al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, avertiza că sunt cluburi care au achiziţonat numai partea electrică a sistemului de încălzire a gazonului, cea care se vede, fără să monteze acele ţevi care încălzesc, la propriu, covorul de iarbă.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare