fbpx
 
Pipa, jupânul CFR Iași, îmbogățit pe banii statului

Pipa, jupânul CFR Iași, îmbogățit pe banii statului


Un vajnic urmaş al lui Necolaiciuc: Radu Pipa, alt jupân care a abuzat din toate puterile de resursele CFR-ului pentru a-şi sporti averea. În perioada în care Radu Pipa, directorul Regionalei CFR Iaşi, şi-a construit vilă în Bucium, depourile şi remizele se goleau de muncitori, aceştia fiind cantonaţi „la vila şefului” în timpul orelor de program. Potrivit mărturiilor deţinute de REPORTER DE IAŞI de la mai mulţi angajaţi ai CFR, directorul s-a folosit de subordonaţi în interes personal aproape un an. Vila din Bucium a lui Pipa, estimată la 500.000 de euro, are piscină, încălzire în pardoseala curţii şi perdele cu senzori de lumină. Cu toate acestea, declaraţiile de avere ale lui Pipa arată costuri de doar 50.000 de euro.

 

Este posibil ca Radu George Pipa, directorul Regionalei Căi Ferate Iaşi, să fi găsit printr-un vagon de tren toiagul lui Muc cel mic. Toiagul acesta, când ajungea deasupra vreunei comori ascunse în pământ, bătea de trei ori şi, eventual, om cu vilă în Bucium te făcea.

Declaraţiile de avere semnate de Pipa în perioada 2009-2016, consultate de REPORTER DE IAŞI, indică o variantă mult mai prozaică, pe placul basmelor de genul „averi nejustificate” din cartea Agenţiei Naţionale de Integritate: vila a fost construită cu mai puţin de 50.000 de euro. Unde-i diferenţa? Pe spatele ceferiştilor din subordinea lui Pipa, care au muncit, în timpul orelor de serviciu, pentru vila şefului lor.

 

Şir de semne de întrebare

„Vila e cumpărată la roşu, de la cel de lângă mine, Vasile Irimia, care este investitorul. L-a prins 2008 fără bani şi mi-a vândut-o. Vila am luat-o la roşu, mai pe nimic, şi ce am băgat în ea este din împrumuturi. Nevasta e medic stomatolog şi am mai făcut economii. Terenurile de acolo sunt ale unui grec, iar Vasile Irimia a avut nişte schimburi cu grecul”, ne-a spus Radu Pipa.

Am comparat afirmaţiile lui Pipa cu declaraţiile sale de avere. Datele din aceste documente nu corespund cu susţinerile sale. Cu mânuţa lui, ceferistul a scris că în 2009 a făcut un schimb cu Vasile Irimia. A dat un teren agricol de 1.880 mp, în Bucium şi a luat un altul, de 1.000 mp, tot în Bucium. Nu apare nici o clădire, nici un contract de vânzare-cumpărare semnat în 2009 sau 2010. De-abia în 2012, Pipa a scris că în 2011, aşadar la doi ani după afacerea cu Irimia, a cumpărat o clădire cu parter şi mansardă „la roşu” şi suprafaţa de 240 mp, fără a fi indicat vânzătorul, cum cere legea.

Din informaţiile REPORTER DE IAŞI, vila a fost construită “în regie proprie”, numai cu salariaţi de la CFR şi cu materiale aflate în gestiunea companiei. Aceste fapte sunt susţinute de multiple declaraţii ale unor angajaţi din cadrul Regionalei.

 

Subevaluată de zece ori?

În privinţa fondurilor, declaraţiile de avere arată un lucru foarte clar: între 2009 şi 2016, familia Pipa a luat un credit de 33.500 euro, pe 20 de ani şi unul de 40.000 de lei, suplimentat la 50.000 de lei, perioada de rambursare fiind de 5 ani. În aceeaşi perioadă, Pipa a stins un credit de 10.000 euro la BRD, pe care îl luase în 2006 şi un împrumut de 25.000 de lei de la CAR-ul CFR-ului. Nu a vândut bunuri de nici un fel şi nu a luat alte împrumuturi, nu a încasat dividende de la firma de stomatologie a soţiei, singurele venituri fiind salariul lui Pipa, în medie de 1.000 de euro pe lună, soţia încasând, tot în medie, circa 1.000-1.500 de lei lunar. Asta înseamnă că pentru vilă Pipa a împrumutat în jur de 50.000 de euro.

Acest lucru contrastează cu cheltuieli de lux, care nu pot fi justificate. „La vilă şi-a luat perdele de 100.000 de lei, bani cash, care se reglează singure, pe bază de senzori, în funcţie de soare, de lumină, de temperatură. Toată casa lui e făcută cu utilaje şi materiale de la gară. E casă de cel puţin 500.000 de euro. Curtea este pavată cu marmură neagră sub care este băgată instalaţie electrică de ultimă generaţie, ca să nu mai deszăpezească el”, ne-a spus inginerul feroviar Gelu Sofica. Pentru comparaţie: în iunie 2016, Pipa a declarat un venit anual de 58.901 lei, iar soţia sa, de 17.088 lei.

 

Radu Pipa (foto mic) are o vilă impresionantă în Bucium 

 

Lista ceferiştilor buni la toate

Inginerul Sofica şi un alt ceferist, pe nume Eugen Lincu, au enumerat numele mai multor angajaţi de la Regionala Iaşi care au lucrat la vila lui Radu Pipa în timpul orelor de program: Antoniu Daniel, Ciubotaru Florin, Gica Suvei, Borş Vladimir (tractoristul despre care se spune că a cărat majoritatea materialelor de construcţie), Virgil Junică, Gheorghe Mantale, Gheorghe Agrigoroaiei, Curcudel Vasile, Cătălin Abuzuloaiei, Gabriel Antoniu sau Luca Constantin.

„Care au avut treabă la el la vilă, de la CFR, sunt o grămadă, aproape tot districtul de la Botezatu (şef District LC Iaşi n.r.). Majoritatea materialelor sunt de la CFR. A lăsat, acolo, poate un 3% din lucrare pentru care a dat el bani. Prima dată când m-o chemat, m-o pus să-i fac piscină de 12x7 metri, de la 1,35 la 2,50 metri adâncime, în trepte. Am luat şi i-am împrăştiat şi terenul de la vale şi o stat şi tractoristul lângă mine, cu Luca Constantin, ca să care pământul pe care l-am excavat, dar nu a fost nevoie că l-am nivelat eu cu cupa”, ne-a declarat Eugen Lincu.

 

„Eu doar am executat nişte ordine”

Mare parte dintre cei enumeraţi că au lucrat la vila şefului Regionalei Iaşi au dat din colţ în colţ când au fost întrebaţi de muncile prestate pentru Pipa. „Eu nu am ajutat pe nimeni, doar am executat nişte ordine de la şefii ierarhici. Am lucrat pentru domnul Pipa, la vila din Bucium, în 2015, vara. Au fost două luni, în iulie şi august. Nu ştiu dacă au mai fost şi alţi colegi de-ai mei acolo. Eu m-am ocupat de transport mărfuri. Am cărat materiale de construcţii. Am executat nişte ordine de la şefii ierarhici”, ne-a spus Vladimir Borş.

Potrivit lui Lincu, vila a fost începută în 2011 şi angajaţii CFR lucrează la ea şi acum. „O venit Sorin Cibotaru de la Suceava ca să lucreze la vila lui Pipa, chiar săptămâna asta. Lor le convine, că Pipa le asigură deplasarea, baxuri de pui, vin, toate celea, şi ei în loc să muncească unde sunt angajaţi, lucrează la Pipa acasă. Peste 50% din activitatea celor din COLMAR (n.r. secţie din cadrul SRCF Iaşi) se desfăşoară la casele şefilor din CFR Infrastructură Iaşi sau la firme private, treburi care nu au nimic de-a face cu activitatea companiei”, a spus Lincu.

 

Directorul face miștouri

În faţa acestor acuzaţii, Radu Pipa se apără susţinând faptul că nu are constructori în subordine. „Eu nici nu am constructori în nomenclatorul de funcţii. Am avut constructori până acum 10 ani, când am avut sector de clădiri. Cei care erau meseriaşi au plecat. Acum am rămas cu panaramele. Dacă făceau o linie de cale ferată până la mine acasă, atunci mai era ceva”, a încercat să se apere directorul CFR Iaşi.  

 

Exemplul şefului: încă o vilă în Cicoarei

Un alt şef de la CFR Iaşi, despre care ceferiştii susţin că are casă ridicată cu sudoarea subordonaţilor, este Mihail Botezatu. Acesta are construită o vilă în zona Cicoarei. Aceasta nu poate trece neobservată, deoarece răsare dintre bordeiele din Cicoarei. „Toţi băieţii am lucrat acolo. Tot districtul lui Botezatu o fost prezent la casa şefului”, a spus Eugen Lincu. Potrivit acestuia, toate lucrările la vilele şefilor din cadrul CFR Infrastructură Iaşi s-au făcut şi încă se fac cu mână de muncă din cadrul companiei, cu materiale şi utilajele de la CFR Iaşi.

 

 Multiple suspiciuni în afacerile coordonate de şefii CFR de la Iaşi

 

DNA anchetează contracte fictive de 4 milioane de euro    

Regionala CFR Iaşi face obiectul unei cercetări din partea procurorilor DNA cu privire la licitaţii trucate n Între 2011 şi 2014, persoane din structura companiei, constituite într-o „grupare infracţională”, ar fi atribuit contracte unor firme de casă care nu îndeplineau condiţiile din caietele de sarcini, lucrările fiind efectuate, în fapt, de angajaţii Sucursalei Regionale CF Iaşi

 

Procurorii DNA au demarat la nivelul Sucursalei Regionale Căi Ferate Iaşi una dintre cele mai ample anchete de până acum, sub aspectul săvârşirii mai multor fapte penale pe care conducerea regionalei le-ar fi săvârşit în perioada 2011-2014. Totul a pornit de la denunţul unui inginer din cadrul sucursalei.

 

Corp Control: „Recuperați diferențele”

Potrivit informaţiilor deţinute de REPORTER DE IAŞI, începând din anul 2011, persoane cu atribuţii de decizie din cadrul Sucursalei Regionale CF Iaşi şi administratorii unor societăţi comerciale, persoane din cercul oamenilor de încredere ai celor dintâi, au constituit un grup în care participanţii aveau roluri bine determinate şi acţionau coordonat, urmărind obţinerea de foloase materiale injuste în detrimentul Regionalei CFR şi, implicit, al Companiei. Ancheta a pornit de la un denunţ făcut de Gelu Sofica, inginer în cadrul Sucursalei Regionale Căi Ferate Iaşi.

 

Faţă de aceste aspecte, Corpul de control al CFR SA a efectuat un control la Iaşi, în urma căruia a identificat nereguli majore în procedurile de achiziţii, abateri grave de la lege în ce priveşte gestionarea banului public, care au generat prejudicii extrem de mari. Concluzia Corpului de Control a fost aceea că: „La toate contractele care au făcut obiectul verificărilor, în care s-au ajustat preţurile fără încheierea unui act adiţional care să modifice sumele stabilite în acordul-cadru, se va proceda la recalcularea situaţiilor de plată aferente facturilor emise în baza acestora cu valoarea prestaţiilor prevăzute în acordul-cadru şi se vor lua măsuri pentru recuperarea diferenţelor rezultate în urma recalculării”.

 

„Pentru a putea truca licitaţiile, directorul Pipa Radu George a numit-o şef Birou Achiziţii publice pe Anca Harabagiu, iar ca să o ajute şi să aranjeze licitaţiile şi caietele de sarcini pe partea de lucrări linii (vopsitorie poduri, podeţe, înlocuire traverse şi alte lucrări de linii, etc) l-a detaşat la Iaşi de la Secţia L6 Vatra Dornei, pe colegul său de facultate şi omul său de casă, Macaleţ Cornel. Acest individ, din anul 2012 este ţinut detaşat la SRCF Iaşi cu toate că este şef Secţie L6 Vatra Dornei. Începând cu anul 2011, SRCF Iaşi a încheiat mai multe contracte de execuţie lucrări/prestări servicii, fraudând licitaţiile care au fost câştigate sau atribuite direct firmelor agreate de conducerea companiei, firme care sunt «abonate la aceste licitaţii».”  Gelu Sofica, inginer în cadrul CFR Iași

 

Tunurile Etnis şi CCF SA

Printre aspectele incriminare se află contractele de întreţinere şi reparaţii centrale termice de pe raza de activitate a SRCF Iaşi, „câştigate” de Etnis SRL, din anul 2011 până în prezent. Devizele ce au fost emise de Etnis SRL nu ar fi fost verificate în condiţiile legii, aşa încât valoarea facturilor emise şi achitate a fost în mod vădit nejustificat de mare. Totodată, este susţinută, din partea denunţătorului, acuzaţia potrivit căreia aceste lucrări au fost efectuate în timpul orelor de program, cu ajutorul nemijlocit al salariaţilor SRCF Iaşi, decontându-se însă aceste lucrări în beneficiul firmei contractante.

Un alt aspect aflat în atenţia procurorilor se referă la un contract cu cântec. Cu toate cǎ SRCF Iaşi are Secţie de „Întreţinere Mecanizatǎ a Cǎii Ferate”, contractul de întreţinere şi reparaţie a liniei I Leţcani- Podu Iloaiei, în valoare de 7.827.374,80 lei a fost licitat şi câştigat în 2013 de SC CCF SA Câmpulung Moldovenesc. Firma nu avea utilajele necesare pentru efectuarea lucrǎrilor şi nici salariaţi. „Lucrarea a fost executatǎ cu utilajele SRCF Iaşi, iar utilajele au fost cedate conform unui contract de locaţiune către SIMC Iaşi (filialǎ a SRCF Iaşi)”, se arată în materialul lui Sofica.

Faţă de toate aceste aspecte şi altele criticate de Sofica, conducerea Regionalei Căi Ferate Iaşi s-a rezumat a spune doar că „justiţia va decide unde este dreptatea”.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30