fbpx
 
Proiect de senzație: Gemenii de la Bazar

Proiect de senzație: Gemenii de la Bazar


Primăria vrea să facă două clădiri de birouri, în parteneriat public privat. Șefii municipalității vor scoate la licitaţie europeană un proiect de clădiri de birouri pe terenul fostului Bazar. Încă nu se cunosc detalii, dar este dorit un parteneriat public-privat, pe modelul Palas. Care ar putea fi concurența pentru Iulian Dascălu?

 

Un hectar în centrul oraşului, cu acces la artere importante, cu reţelele la doi paşi şi cu o foame de spaţii de birouri, cel puţin pe zona de IT, imensă. Acestea sunt detaliile din spatele unui proiect pe care Primăria îl va licita în perioada următoare. Într-o primă fază a fost realizat un proiect, însoţit de câteva simulări 3D.
Abia acum urmează partea grea: cum convingi investitorii să se bage, mai ales că doi dintre dezvoltatorii relevanți din Iași nu sunt foarte încântaţi. „Vom apela la licitaţia europeană pentru a dezvolta, probabil, un parteneriat public-privat”, spun reprezentanţii Primăriei. Măcar pe hârtie, dezvoltarea bazarului dezafectat în 2013 pare spectaculoasă.

 Cele două turnuri ar schimba complet panorama pe Șoseaua Nicolina

 

Numele se știe: City Gate

Vechiul bazar a fost dezafectat în 2013 şi mutat în vecinătatea târgului de cherestea, vizavi de Fortus. Terenul a fost părăsit, aproape 4 ani, dar Primăria şi-a amintit de el. La finalul anului trecut a fost lansat un prim pas în proiect: concursul de idei, în urma căruia a fost aleasă varianta câştigătoare. Deloc întâmplător, aceasta vine pe o idee lansată de Mihai Chirica în 2015: două turnuri gemene, de o parte şi de cealaltă a Pasajului Nicolina.
„Această soluţie, cu două turnuri, denumită City Gate, a fost aleasă şi de ieşeni ca fiind soluţia cea mai potrivită zonei. Încă nu ştim cum va arăta proiectul final. Forma lui o vom cunoaşte după ce vom da drumul licitaţiei. Primăria intenţionează ca pentru realizarea proiectului să apeleze la un parteneriat public privat”, ne-a explicat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

 

Aproape 10.000 mp avea vechiul Bazar. În prelungire, mai sunt terenuri private spre Piața Nicolina, unde ar putea apărea noi proiecte

 

O avere: un hectar în centru

Practic, Primăria ar urma să pună la dispoziţie terenul, iar investitorul care va câştiga licitaţia va construi şi va ceda o parte din încasări Municipalităţii. Este un parteneriat pe modelul Palas, ce va avea nevoie de aprobarea CL. Singura piedică este găsirea unui investitor, iar doi dintre cei importanţi din Iaşi pe segmentul clădirilor de birouri nu sunt interesaţi.
„Nici nu am auzit de un asemenea proiect. Nu am auzit, nu ştiu dacă sunt neapărat interesat”, ne-a spus Bogdan Piţigoi, dezvoltatorul clădirilor de birouri Ideo. Nici Gabriel Surdu, care a dorit în trecut să construiască două turnuri gemene aproape de Piaţa Eminescu, nu şi-ar băga banii într-o afacere cu Primăria. „Toate clădirile pe care le-am făcut până acum au fost proiecte exclusiv private. Nu am avut proiecte comune cu Primăria sau cu statul, nu vreau să am nici de aici încolo”, ne-a spus Gabriel Surdu. Singurul mare investitor în astfel de proiecte, Iulian Dascălu, nu a putut fi contactat.

 

Gemenii de la Bazar ar urma să fie printre cele mai înalte clădiri din Iași

 

Iniţial au vrut parcare

La momentul la care Primăria a dezafectat fostul Bazar, în 2013, oficialii discutau că terenul va fi utilizat pentru realizarea unei parcări de mari dimensiuni. La finalul anului 2015, primarul interimar de atunci, Mihai Chirica, a deturnat planul, anunţând că se doreşte realizarea unor clădiri de birouri. La finalul lui 2016, acestea erau deja desenate.

 

Succesul unui proiect contestat

Una dintre cele mai mari investiţii imobiliare din România şi cea mai mare din afara Bucureştiului a fost proiectul Palas, dezvoltat de omul de afaceri Iulian Dascălu. Proiectul, avizat şi construit vreme de 8 ani şi deschis publicului din 2012, este realizat pe un teren al administrației locale. Investiţia finală a fost de 265 de milioane de euro. Cele 12 hectare de teren ale complexului au fost concesionate de Primărie în 2004. Primăria şi firmele lui Iulian Dascălu se judecă şi acum pe redevenţele care trebuie încasate. În plus, de când a fost anunţat, proiectul a fost puternic contestat, începând cu modul în care s-a realizat concesionarea şi terminând cu poziţionarea în oraş. În cadrul complexului există clădiri de birouri închiriate, pe ani înainte, în principal băncilor şi firmelor de IT.

 

După Iulian Dascălu, Bogdan Pițigoi e printre puținii ieșeni care au ținut pasul pe clădiri de clasa A. Dealerul auto spune însă că n-a auzit nimic de proiectul de la Bazar

 

Necesar de 35.000 mp de birouri pe an

În centrul Iaşului, vechiul Moldova Mall, achiziţionat de către Gheorghe Iaciu a fost redeschis sub numele de Moldova Bussines Center. Fostul magazin a devenit, cu o investiţie consistentă de 15 milioane de euro, clădire de birouri. Iaciu a estimat, la momentul la care a decis să investească suma, că necesarul Iaşului, pentru anul 2016, este un plus de peste 35.000 mp de spaţii de birouri. Pentru clădirile de clasa A, cum sunt cele de la Palas sau Moldova, preţurile sunt de aproximativ 13-15 euro/mp pe lună.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30