Marti, 22 01 2019
Instalația de încălzire n-a funcționat niciodată

Instalația de încălzire n-a funcționat niciodată

Terenul din Copou nu se va dezgheța până în primăvară. Instalația pe care s-au plătit 450.000 de lei n-a funcționat niciodată. Firma din București a tras obloanele, nu mai poate fi găsită. Au pus cablurile sub pământul tasat, înghețat bocnă, în loc de o protecție de nisip, cu rol de conductor de căldură. Toată instalația poate fi refăcută doar la vară.

 

Amânarea partidei dintre CSM Poli Iași și Astra Giurgiu a scos la iveală o informație oferită în exclusivitate de REPORTER DE IAȘI: instalația de încălzire de sub gazonul stadionului „Emil Alexandrescu“ nu a funcționat niciodată.

 

„Nu merge, n-ai ce face!”

Președintele Comitetului Director al CSM Poli Iași, Leonida Antohi, susține că s-au făcut verificări ale instalației de încălzire și că s-a constatat că aceasta nu funcționează.

„Primăria a trimis în luna ianuarie o echipă la stadion să vadă dacă acele cablurile montate sub gazon dau căldură. În urma unor verificări amănunțite la instalația de încălzire a gazonului s-a constatat că, într-adevăr, aceasta nu funcționează. Niște cabluri sub gazon au făcut scurt circuit“, precizează Leonida Antohi.

 

Prunea, un fel de regele ghețurilor: vrea să se joace în orice condiții

 

Toată iarna, la mâna arbitrului

Administratorul stadionului „Emil Alexandrescu“, Virgil Grierosu, consideră că, până terenul nu se dezgheață, nu se poate stabili exact de ce nu funcționează instalația de încălzire și nici nu se pot face reperațiile necesare. „Au venit și au făcut niște măsurători când era ger afară și terenul era înghețat. Eu cred că, până nu se încălzește afară și nu se dezgheață terenul,, acele cabluri nu pot fi înlocuite. Operațiunea nu este foarte dificilă, se sapă șanțuri la 15 cm adâncime și se pune pământul la loc“, menționează Virgil Grierosu.

Dacă temepraturile vor continua să fie la Iași sub limita înghețului, există riscul ca și următoarele partide care ar trebui să aibă loc în dealul Copoului să fie amânate.

„O decizie poate lua Liga sau arbitrul înaintea jocului“, spune președintele clubului ieșean, Florin Prunea.

 

Jucătorii se antrenează pe terenul înghețat, dar nimeni nu le dă asigurări că meciul se va juca

 

Șumudică ne-a boicotat

Săptămâna trecută, Marius Șumudică, antrenorul Astrei Giurgiu, luase hotărârea de a nu face deplasarea la Iași, din cauza terenului înghețat. „Am înțeles că firma care se ocupa de mentenanță a dat faliment, n-are cine să se ocupe de această problemă”, spunea Șumudică.

Florin Prunea susține însă că meciurile trebuie să se joace, chiar și pe teren înghețat, mai ales că vremea se va menține rece și Iașul riscă să nu mai joace acasă nici în martie: „Instalația nu funcționează, dar chiar dacă ar fi mers, la ce ger a fost în Iași, oricum nu s-ar fi dezghețat iarba. N-avem nicio garanție că până și pe 2 martie terenul nu va fi înghețat. Trebuie să se joace!”.

 

Executantul nu mai există

Din sezonul 2012/2013, toate echipele de Liga I au fost obligate să aibă instalaţie de încălzire. Atunci, pentru a îndeplini normele cerute de UEFA, Primăria Iaşi a alocat pentru sistemul centralizat şi automatizat de încălzire a suprafeţei de joc, precum şi pentru lucrările de instalare a echipamentelor de încălzire suma de 446.520 de lei.

Contractul a fost câștigat în urma unei licitații de firma bucureșteană Amass Integral Solution SRL. REPORTER DE IAȘI a încercat să ia legătura cu reprezentanții firmei bucureștene pentru a afla de ce nu se asigură mentenanța la instalația montată la stadionul din Copou, dar nimeni nu a răspuns la numărul de contact al firmei.

 

Instalația n-a mers nici la meciul cu Dinamo, din decembrie. Dar am câștigat

 

Nu a funcționat nici la meciul cu Dinamo

Oficialii clubului ieșean continuă să susțină că înainte de partida cu Dinamo București a fost folosită instalația de încălzire, însă starea terenului la momentul jocului a demonstrat că aceasta nu a funcționat.

S-a consumat curent electric de 1.500 de euro, dar terenul a fost înghețat, lucru acuzat de mai mulți jucători la finalul partidei.

 

Soluția: strat de suport din nisip

Administratorul terenului din Copou spune că trebuie turnat un strat de nisip: „Stadionul e din 1960, pământul a fost tasat de zeci de ori. Ar trebui ras tot, săpat și pus un strat de nisip, așa se face în țările civilizate. Instalația de încălzire se pune în nisip și deasupra rulourile de iarbă. Cablurile încălzesc nisipul și acesta degajă căldura necesară. La noi au băgat niște cabluri în pământ și au înghețat automat”.

 

Meciul de rugby cu Spania, mutat la București

Din cauza terenului îngheţat de pe stadionul din Copou, partida de rugby dintre România şi Spania, programată sâmbătă, 18 februarie, la Iaşi, se va disputa la Bucureşti, anunță Federația Română de Rugby.

„Au fost achiziţionate de către Primărie folii de celofan gros, suporţi pentru montarea prelatei, opt turbosuflante de mare putere au fost închiriate, dar cu toate acestea şansele sunt minime ca terenul să fie dezgheţat la ora meciului. Faptul că instalaţia de încălzire este stricată anulează efortul Primăriei şi face imposibilă derularea partidei“, susțin oficialii federației.

Astfel, Federaţia a decis să programeze meciul pe Stadionul Naţional „Arcul de Triumf“.

Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Januarie 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Clipul zilei

Go to top