fbpx
 
Autobuzele închiriate de la Puşcaşu încalcă legea

Autobuzele închiriate de la Puşcaşu încalcă legea


Noua afacere a SCTP cu Unistil ingoră o prevedere legală. Poliţia Rutieră îi poate amenda pe traseu. Niciun operator de transport public n-are voie să folosească mijloace auto închiriate, ci doar aflate în proprietate sau luate în leasing. Directorul SCTP, Cristian Stoica, invocă urgenţa. Valoarea chiriei pe 6 luni este egală preţul de achiziţie al autobuzelor. Va urma actul doi: alt preţ, la fel de mare, pentru a le cumpăra definitiv.

 

Un film ciudat rulează pentru a doua oară la societatea care este născută din fosta RATP. Societatea Compania de Transport Public (SCTP) Iași a ridicat o minge la fileu omului de afaceri Vasile Pușcașu, proprietarul Unistil. Numai că, spun reprezentanții unei asociații de transportatori, licitația prin care SCTP va închiria 16 autobuze de la Unistil este făcută în afara legii.

Conform legislației Serviciilor de transport public local, SCTP nu are voie să scoată pe traseu autobuze închiriate. Acestea trebuie să fie ori cumpărate, ori luate în leasing. Luați prin surprindere, reprezentanții Primăriei, instituția care ar trebui să facă verificările, spun că nu cunoșteau acest detaliu și că vor cere lămuriri de la juriști. Conducerea SCTP susține că a respectat o directivă europeană, sărind peste legislația românească.

 

Singurul ofertant

Firma lui Vasile Puşcaşu, Unistil, a fost singurul ofertant la o licitaţie a Societății Compania de Transport Public  pentru „închirierea a 16 autobuze rulate”, așa cum este menționat în caietul de sarcini. Firma lui Pușcașu a pregătit pentru SCTP autobuze Scania cu motor Euro 4, cu aer condiționat, fabricate în anul 2005. Autobuzele au circulat în trecut la Bârlad, până când Unistil a pierdut contractul de transport din orașul vasluian.

Practic, odată cu revenirea lui Vasile Pușcașu între furnizorii transportului local ieșean, se reface o legătură ce a fost ruptă odată cu renunțarea la concesionarea de trasee către acesta. În trecut, Pușcașu a derulat mai multe contracte avantajoase cu RATP, inclusiv de vânzare a unor autobuze SH, cumpărate din Olanda. De la același furnizor sunt luate și autobuzele Scania ce au ajuns la Iași.

 

Licitaţia nici nu s-a adjudecat, dar Vasile Puşcaşu a adus deja autobuzele la Iaşi

 

N-au voie să închirieze

Reprezentanții Asociației Transportatorilor de Persoane din Județul Iași spun că acest contract dintre RATP și Unistil este făcut în afara legislației în domeniul serviciilor de transport public. “Conform legii 92/2007, o societate de transport poate scoate pe trasee doar mijloace de transport cumpărate sau luate în leasing. Este interzis să operezi cu mijloace de transport închiriate. Adică exact cazul de aici”, ne-au explicat reprezentanții Asociației Transportatorilor.

În lege, la capitolul 2, articolul 4, este făcută această mențiune. „Probabil că vor motiva iarăși cu urgența”, au mai spus reprezentanții Asociației Transportatorilor.

 

Primăria face verificări

Viceprimarul Radu Botez, cel care verifică activitatea de transport public în cadrul Primăriei Iași, spune că nu a avut nicio informație că licitația câştigată de Vasile Pușcașu ar avea vreo problemă de legislație. „Clar, nu am știut asta. Voi cere juridicului să facă toate verificările. Cred totuși că juriștii SCTP au știut că există această prevedere și sigur nu este încălcată. Pot spune că societatea avea nevoie urgentă de acele autobuze pentru a acoperi toate traseele pe care le are acum”, ne-a explicat Radu Botez.

 

Noul director SCTP, Cristian Stoica, invocă, pentru încălcarea legii, reclamaţiile ieşenilor care stau mult în staţii

 

Poliţia Rutieră poate da amenzi de 30.000 de lei

„d) se efectuează de către operatorul de transport rutier sau transportatorul autorizat cu mijloace de transport în comun, respectiv cu autobuze, troleibuze, tramvaie sau metrou, deţinute în proprietate sau în baza unui contract de leasing, înmatriculate sau înregistrate, după caz, în judeţul sau localitatea respectivă.”

Legislația prevede și sancțiuni ce pot fi aplicate de Poliția Rutieră: amenzi între 10.000 și 30.000 de lei

 

BERD e la Iaşi: urmează licitaţia pentru autobuze noi

Actualul parc auto al SCTP, închiriat de la falimentara RATP contra unei sume de 110.000 lei/lună, este format din 125 de tramvaie, 112 au­tobuze, 11 microbuze şi 26 autovehicule auxiliare.

Parcul auto ar urma să fie extins în acest an cu 75 de autobuze noi. Reprezentanții BERD, care vor asigura un credit de 15 milioane de euro, sunt deja prezenți în Primărie și lucrează, împreună cu reprezentanții instituției, la realizarea caietului de sarcini.

 

Vasile Puşcaşu închiriază 16 autobuze cu 350.000 de euro. Bună afacere!

 

Tunurile lui Pușcașu la fosta RATP

Două dintre vechile contracte ale lui Vasile Pușcașu cu fosta RATP i-au adus sume importante: vânzarea a 40 de autobuze SH cumpărate din Olanda și concesionarea unor linii de transport din Iași. În primul caz, REPORTER DE IAȘI a calculat că, la fiecare autobuz, Pușcașu a câștigat aproximativ 4.000 de euro.

Pentru contractul traseelor concesionate în Iași, REPORTER DE IAȘI a descoperit că fosta RATP a utlizat luni de zile 6 autobuze de la Unistil pentru care suporta toate cheltuielile, iar firma lui Pușcașu încasa toate veniturile. Redevențele totale erau, în lunile cu 6 trasee, de 17.000 de lei lunar. Pușcașu nici măcar nu mai plătea acești bani. Compensa din gratuitățile pentru pensionari.

 

Directorul Stoica invocă o prevedere care nu există

Conducerea societății de transport a CL susține că avea nevoie urgentă de autobuze. “A fost o soluție de moment. Avem foarte multe reclamații că mijloacele de transport vin greu. Avem un dosar întreg de reclamații”, spune directorul SCTP, Cristian Stoica.

Acesta susține că știe despre prevederile legii care interzic să utilizeze autobuze închiriate. “Am respectat, în cazul acestei licitații, Regulamentul 1370 din 2007 al Parlamentului European, care spune că putem funcționa și cu mijloace de transport închiriate. Legea europeană este deasupra legii românești”, mai spune Cristian Stoica. Regulamentul invocat de directorul SCTP nu face nici o referire directă asupra posibilității de a funcționa cu mijloace de transport închiriate. De altfel, nicăieri în Regulamentul 1370/2007 nu se specifică vreun cuvânt despre forma de proprietate asupra unui mijloc de transport.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30