fbpx
 
Primarul din Popricani a dat soţiei sale toată pârloaga comunei

Primarul din Popricani a dat soţiei sale toată pârloaga comunei


Primarul comunei Popricani s-a ales cu o sesizare la Agenţia Naţională de Integritate. Nevasta edilului a primit închisoare cu suspendare, dar a luat-o de la capăt cu ingineriile funciare. Valeriu Pârlog s-ar face vinovat de conflict de interese după ce a concesionat terenurile comunei către firma soţiei. Cazul se află şi în atenţia procurorilor. Decizia concesionării este cu atât mai ciudată cu cât la Primărie există peste 160 de dosare de fond funciar în care localnici aşteaptă să le fie retrocedate diverse suprafeţe.

 

După ce s-a ales cu un dosar penal pentru că i-a făcut cadou soţiei terenurile Primăriei, Valeriu Pârlog, edilul din localitatea ieşeană Popricani, s-a ales, la începutul acestei luni, şi cu o sesizare la Agenţia Naţională de Integritate (ANI). „El a încheiat contracte de concesiune între Primărie şi firma deţinută de soţie şi ulterior de băiat, pentru rezerva de pământ aflată la dispoziţia comisiei comunale de fond funciar. Contractul a fost pe 4 ani de zile, fiind vorba de suprafeţe între 40 şi 70 de hectare. A mers cu 200 de lei pe an, de hectar, fără nicio evaluare. Contractele au fost semnate de el, în stânga primar Valeriu Pârlog, în dreapta administrator Pârlog Elena. Este clar o stare de incompatibilitate pe care am sesizat-o celor de la ANI”, a declarat consilierul local Ion Tănasă.

 

Pământul oamenilor, evaluat cât o pară degerată

Pentru suprafeţele concesionate, Elena Pârlog a ridicat anual de la Agenţia de Plăţi în Agricultură subvenţii de peste 10.000 de euro. Pe lângă plângerea făcută la ANI, pe numele lui Valeriu Pârlog a fost întocmit şi un dosar penal, edilul fiind cercetat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi pentru infracţiunea de conflict de interese deoarece i-a arendat soţiei rezerva de teren a comunei. Potrivit anchetatorilor, din anul 2012, atunci când a devenit primar, şi până în prezent, Pârlog a semnat toate contractele de arendă prin care firma soţiei, SC Euro Elmar SRL, a arendat terenurile respective.  

 

Valeriu Pârlog şi soţia sa, Elena, aşteptând să aterizeze procurorii şi inspectorii ANI

 

Oamenii cu hotărârea, Pârlog cu pământul lor

În timp ce Pârlog i-a arendat soţiei suprafeţe de teren ce variază între 36 şi 70 de hectare, ţăranii fără nicio putere, care şi-au pus toată încrederea în instanţele de judecată, stau pe o listă de aşteptare de ani de zile. După ce şi-au obţinut în instanţă pământurile confiscate de comunişti, aceştia s-au văzut puşi în faţa unei situaţii cel puţin ciudate, în care primarul face afaceri cu pământurile care ar fi trebuit să le fie retrocedate de ani de zile. „Sunt multe dosare care trenează de ceva ani, da’ nu suntem numai noi implicaţi în soluţionarea acestora. Mai este şi Prefectura, şi Cadastrul... Momentan sunt 76 de dosare complete, iar restul până la 167 mai au nevoie de completări”, ne-a declarat funcţionarul specializat în dosarele de fond funciar în Primăria al comunei Popricani. Întrebat fiind despre rezerva de teren a comunei, acesta a făcut feţe-feţe şi ne-a sugerat să facem o adresă către primar. 

 

Soţul: 500.000 de euro despăgubiri. Soţia: înşelăciune

Valeriu Pârlog a mai avut probleme cu justiţia şi în trecut. Tribunalul Iaşi l-a obligat, alături de alţi trei inculpaţi, printre care şi Andrei Panaitescu, administratorul Hotelului Ramada, să achite către Agenţia Domeniilor Statului circa 500.000 euro, suma cu care a fost păgubit fostul IAS Popricani, unitate devalizată de Pârlog and Co.

Elena Pârlog, fericita arendaşă a terenurilor comunei Popricani, a fost condamnată penal pentru fraudă cu fonduri europene. Soţia edilului a primit în 2014 o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni de închisoare pentru declaraţii mincinoase şi folosirea de documente false în vederea obţinerii unor subvenţii europene şi 2 ani şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune. De asemenea, firma Euro Elmar a primit interdicţia de a participa la proceduri de achiziţii publice pentru o perioadă  de 2 ani.

 

Primăria din Popricani are lipici la primari controversaţi, predecesorul lui Pârlog fiind condamnat la 5 ani de închisoare

 

Terenurile de la ţară, miză pentru primari

Mai mulţi primari din judeţul Iaşi au ajuns în atenţia procurorilor după ce au jonglat cu păşunile aflate în administrarea instituţiilor pe care le conduceau. Foşti sau actuali edili din Dobrovăţ, Gorban sau Ion Neculce au fost trimişi în judecată pentru astfel de mişmaşuri, menite să ducă, în final, la obţinerea de subvenţii în fals de la APIA. Astfel, Cătălin Martinuş de la Dobrovăţ este judecat pentru abuz în serviciu, folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuat şi fals intelectual, în formă continuată. În perioada 2008 – 2009, Martinuş a falsificat mai multe documente, prin atestarea de fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului legat de 322 de hectare de teren din comună. Actele au fost depuse la APIA în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene cu titlul de subvenţie.


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30