fbpx
 
Dosarul „Rutiera 2” va fi redeschis

Dosarul „Rutiera 2” va fi redeschis


Dosarul „Rutiera 2” va fi redeschis. Șeful Poliției Rutiere, comisarul Adrian Ciopraga, fostul procuror Luana Pintilie, ofițerul Cristian Nechifor și fostul polițist Gabriel Doban vor fi cercetați pentru instigare la abuz în serviciu.

 

Curtea de Apel Iași a admis joi o sesizare a Direcției Naționale Anticorupție și a confirmat redeschiderea anchetei în dosarul „Rutiera 2”.

 

„Constată legalitatea şi temeinicia Ordonanţei nr. 29/II-2/2017 din 15 februarie 2017 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie. Confirmă redeschiderea urmăririi penale faţă de numiţii Ciopraga Adrian, Doban Gabriel-Mihai, şi Pintilie(fostă Maxim) Luana, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice prev. de art. 25 Cod penal rap. la art. 13 ind.2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 248 Cod penal din 1969, precum și faţă de numitul Nechifor Cristian, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice prev. de art. 25 Cod penal rap. la art. 13 ind.2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 248 Cod penal din 1969, cu aplic. art. 41 alin.2) Cod penal din 1969”, a hotărât instanța.

Decizia este definitivă.

 

Fapte comise în urmă cu 10 ani

„La dosarul cauzei nu există probe împotriva clientei mele, așa cum au constatat și procurorii care au dispus clasarea acum patru ani. S- a solicitat redeschiderea în baza unui denunț care nu face nicio referire la doamna Luana Maxim Pintilie. Mai mult, prin hotărârea Curții de Apel din iulie 2016 polițistul cu care se pretinde că ar fi discutat clienta mea a fost achitat”, a declarat pentru REPORTER DE IAȘI Sandra Grădinaru, avocata Luanei Pintilie.

Faptele de corupție vizate de DNA ar fi fost comise în urmă cu aproape 10 ani, în perioada în care mare parte din Serviciul Poliției Rutiere era sub investigații.

 

14 polițiști acuzați de corupție

Ancheta a fost demarată atunci de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași și s-a finalizat cu trimiterea în judecată a 14 agenți pentru abuz în serviciu, trafic de influenţă sau luare de mită. Poliţiştii au fost acuzaţi că ar fi intervenit pe lângă colegi pentru ca amicii, rudele sau cunoştinţele lor să nu fie sancţionate în trafic.

Dosarul a fost disjuns în cazul unor ofiţeri de la acelaşi serviciu şi trimis procurorilor anticorupţie. De ancheta au fost vizaţi deputatul Petru Movilă, procurorul Luana Pintilie (în prezent avocat), Mihai Pintilei, în prezent adjunct al şefului IPJ Iaşi şi fost şef al Poliţiei Rutiere Iaşi, ofiţerii Cristian Nechifor, Adrian Ciopraga şi Radu Pârvu, dar şi fostul poliţist Gabriel Doban, fostul ginere al judecătorului Dan Anton. Aceştia au fost suspectaţi că, în 2008-2009, ar fi intervenit pe lângă agenţi, direct sau prin intermediari, pentru ca rude sau cunoştinţe să nu fie sancţionate în trafic. Procurorul Emilian Eva a decis, în 2012, scoaterea de sub urmărire penală în cazul tuturor celor cercetaţi în dosar.

 

Denunțați de un fost agent

Tibunalul a hotărât, în octombrie 2013, să îi condamne pe toţi cei 14 poliţişti acuzați de corupție, 11 dintre ei primind pedepse cu executare. Atât procurorii, cât şi inculpaţii au contestat sentinţa şi, pe 22 iulie 2016, Curtea de Apel a decis condamnarea a şapte dintre agenţi la pedepse cu suspendare şi achitarea altor şase. Doar un singur agent a fost trimis după gratii, primind şapte luni de închisoare cu executare. 

Achitaţi în acest dosar au fost: Vănel Carp (4 ani de închisoare în primă instanţă), Cristian Ciubotariu (3 ani şi 4 luni de închisoare în primă instanţă), Bebi Constantin Manole  (3 ani şi 2 luni cu executare în primă innstanţă), Constantin Bulancea (3 ani cu executare la fond), Gheorghiţă Harnagea (3 ani cu executare la fond) şi  Marius Martin (3 ani cu suspendare în primă instanţă). 
Lucian Munteanu, Ioan Răzvan Marciuc, Eduard Bîrsăniuc, Iulian Lazăr, Gelu Captalan, Petrişor Lupu şi Cristian Grecu au fost condamnaţi la pedepse cuprinse între 7 luni şi 2 ani cu suspendare.

 

Cu trei luni înainte de decizia definitivă, Răzvan Marciuc a depus un denunț la DNA împotriva unor ofițeri de la Poliția Rutieră. Astfel, procurorii au infirmat ordonanța din 2012, prin care Doban, Ciopraga, Nechifor și fostul procuror Luana Pintilie au fost scoși de sub urmărire penală și au sesizat Curtea de Apel Iași.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30