fbpx
Print this page
Costurile la Crucea lui Ferencz, umflate de trei ori

Costurile la Crucea lui Ferencz, umflate de trei ori


Toate lucrările nu puteau costa mai mult de 90.000 de lei, plus restaurarea. Primăria a prevăzut 340.000 de lei pentru proiect. Construcții 1 a primit deja 240.000 de lei. Prețul restaurării este ținut la secret. Specialiștii ne-au dat prețurile reale pe tot ce s-a realizat până acum: 90.000 de lei. Un „mizilic” de 75.000 de euro la o lucrare publică în care fiecare leu e înmulțit cu trei.

 

Știrea bună este că cel mai vechi monument de for din Moldova a fost restaurat. Știrea proastă este că lucrarea a fost făcută la suprapreț. Metrul liniar de gard din beton cu fier forjat se poate estima. La fel metrul liniar de ornament din beton sau metrul pătrat de fundație. Ce nu se poate estima și specialiștii refuză să avanseze o cifră exactă este restaurarea monumentului în sine. Totuși, surse din piață vorbesc despre un preț umflat. Primăria a făcut un contract de 340.000 de lei cu firma Construcții Unu, căreia i-a decontat deja 240.000 de lei.

 

90% din lucrare este făcută

Colina pe care este așezată crucea a fost înconjurată cu un gard din beton și fier forjat. Pe latura opusă străzii a fost realizată o centură în formă de semicerc, din beton. Baza crucii a fost refăcută: este așezată acum pe o fundație solidă. „A fost făcută să reziste sute de ani”, explică Virgil Băbîi, directorul Direcției Județene pentru Cultură şi Patrimoniu (DJCCPCN).

Deasupra soclului este crucea, restaurată, cu brațul lipsă adăugat. „Brațul acela a stat trei ani la mine în birou. A fost lipit, s-au făcut mai multe operațiuni de curățare a pietrei”, mai explică Virgil Băbîi. Concret, lucrările au fost pentru tratarea și întărirea pietrei. „Inițial, se dorea demontarea și restaurarea în laborator. A fost imposibil, era prea fragilă. S-a decis restaurarea la fața locului”, ne-a mai spus Băbîi.

Șantierul este aproape finalizat. Mai trebuie finisate gardurile și urmează plantarea gazonului. Deci, mari costuri nu mai sunt. Contractul este aproape de decontare integrală și de finalizare. „Anul acesta va fi sigur gata. Cum vine căldura se termină amenajările”, a precizat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

 

Refacerea crucii, un mic semicerc de beton în jur și un gard banal de fier forjat costă 75.000 de euro

 

Accesul interzis la monument

Colina pe care este așezată crucea are o circumferiță măsurată cu Google Earth de aproape 90 de m. A fost înconjurată în întregime cu un gard din beton de aproximativ 70 cm înălțime, peste care a fost montată o structură din fier forjat cu geometrie simplă: sunt niște pătrate.

„Va fi interzis accesul către monument. Inițial s-a discutat de o alee până la monument, a fost exclusă din proiect. Va fi montată o placă pe care vor fi scrise datele”, explică Virgil Băbîi. Crucea lui Ferentz este acum mărginită, în partea opusă străzii, de un semicerc din beton, fără structura de fier forjat de deasupra. Crucea stă pe o fundație de maxim 4 metri pe fiecare latură, realizată, din afirmațiile lui Virgil Băbîi, foarte solid: pentru sute de ani.

 

Cât costă gardul

„Facem gard din beton. La o înălțime de 1 m, plus fundația, metrul liniar costă 150 de lei materialele și cam tot atât manopera”, explică reprezentantul unei firme de construcții. Cu 300 de lei ml de gard, pentru 90 de metri suma corectă este de maxim 27.000 de lei.

La această sumă se adaugă însă fierul forjat: la dimensiunea respectivă și cu model simplu, metrul liniar costă 140 de lei, adică 12.600 de lei în total. Deci, prețul total pentru gardul din jurul colinei este de aproape 40.000 de lei.

 

Gardul e 300 de lei metrul liniar. Însă prețul plătit de Primărie este uriaș

 

Total: 90.000 de lei

Calculele pentru semicercul de lângă cruce arată că aceasta ar avea același preț pe metru ca și gardul: 300 de lei, la o lungime de aproximativ 15 metri: 4.500 de lei.

Fundația este cea mai scumpă componentă a proiectului. „O fundație de casă, solidă, cu elevație și planșeu, costă undeva la 25.000 de lei pentru 100 mp materialele, cam 20.000 de lei manopera. Deci, maxim 45.000 de lei, făcută ca la manual. La o fundație de monument de 16 mp este imposibil să fi costat tot atât. Sigur a fost mai ieftin”, ne-a explicat un inginer constructor. În concluzie, prețul lucrărilor efectuate, cu excepția restraurării statutii, este de circa 90.000 de lei.

 

Prețul restaurării e secret

Reprezentanții Construcții Unu nu au făcut precizări despre prețurile de la Crucea lui Ferentz. Suma decontată până acum de Primărie este de 240.000 de lei, fără TVA. „Este suma plătită pentru lucrările de până acum. Urmează finalizarea lucrărilor, în acest an”, explică Sebastian Buraga.

Calculând doar din deconturile de până acum, rezultă că Primăria a plătit deja 285.000 de lei, iar calculele arată că semicercul, fundația și gardul au fost maxim 90.000 de lei. Înseamnă că diferența de 195.000 de lei a costat restaurarea în sine: curățarea, tratarea pietrei și lipirea unui braț.

„Nu pot eu comenta prețurile de restaurare. Înainte existau anumite prevederi, doar firmele autorizate puteau lucra. Acum, orice firmă poate lua o lucrare dacă demonstrează că aduce specialiști. Licitația și contractul nu le-am făcut noi, deci nu pot spune nimic despre prețurile firmei care a făcut lucrraea. Noi am făcut proiectarea, cu 5-6 oameni foarte cunoscuți, și a costat totul 10.000 de lei”, a mai spus Virgil Băbîi.

Diferența până la costul final al contractului de 340.000 de lei cu TVA o reprezintă amenajările ce vor mai fi făcute: vegetație, mobilier urban, lumină.

 

Virgil Băbâi, directorul de la Monumente, spune că proiectul a costat 10.000 de lei. Până la 340.000 de lei, diferența este uriașă

 

Carnagiul din 1717

Crucea lui Ferentz este cel mai vechi monument de for public din Iaşi. Marchează bătălia dintre trupele moldo-tătare ale domnitorului Mihai Racoviţă şi un corp de armată austriac, întărit cu moldoveni, condus de François (Ferentz) Ernau. Bătălia a avut loc în anul 1717. Capturat în luptă, Ferentz a fost decapitat, iar moldovenii trădători au fost spânzuraţi. Cronicile menţionează că trupurile soldaților ucişi în luptă ar fi fost îngropate în colina de sub cruce. Cercetările în sol efectuate până acum nu au confirmat ipoteza.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare